Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Da mai mihaita, politistul este un agent constatator, a fost pregatit de catre societate si statul a cheltuit bani pentru a-l califica, astfel incat sa poata recunoaste si sa stabileasca ca un cocalar si-a modificat placutele de inmatriculare si nu mai exista elementele de siguranta.

Politistul ala care te opreste in strada nu este un derbedeu sau un cocalar preocupat sa iese in evidenta cu "modificari satesti". Tocmai datorita calitatii pe care este obligat sa o indeplineasca, ceea ce constata el acolo, se bucura de prezumtia simpla de adevar a celor retinute in procesul verbal. Chiar daca iti convine sau nu, asa sta treaba si acest lucru nu se intampla numai la noi in tara. Sunt lucruri stabilite de CEDO.

PS: Habar nu ai ce presupune o discutie civilizata ... asa ca scuteste-ma cu predicile astea penibile. Se observa foarte usor care sunt adevaratele tale interese pentru care ai intrat aici.

Publicat (modificat)

Daca m-am comportat necivilizat fata de tine, imi cer scuze, desi nu cred ca as putea fi acuzat de asa ceva.

Interesul meu aici este sa-mi lamuresc niste lucruri legate de numerele de inmatriculare si de cum se vad din perspectiva politistului anumite probleme. E pura curiozitate, nu am niciun fel de scop ascuns.

Eu traiam cu impresia ca in instanta, la un proces pe tema asta e nevoie de niste probe, dincolo de datele consemnate de politist in procesul verbal, dar daca tu spui ca e suficient, n-o sa ma contrazic cu tine, pentru ca pana la urma e meseria ta si e de presupus ca ti-o cunosti mai bine decat mine.

Uite ca mi-am lamurit o intrebare.

Vezi? De-asta am intrat aici, nu ca sa ma comport necivilizat cu oameni care nu merita asta.

Modificat de mihaitarta
Publicat

Uite ca am gasit si standardele. Daca e cineva suficient de interesat, se pot cumpara de pe net

• Moderator
Publicat

Motivul pentru care ai intrat aici este ca intentionezi sa-ti montezi o placuta de tip moto la masina. Ai postat un pic mai sus.

Conform rationamentului tau, politistul ala este inutil in strada, din moment ce ceea ce constata el prin propriile simturi si cuvantul lui nu au nicio forta probanta. Iar comunitatea a cheltuit de pomana niste bani pentru a-l pregati si califica.

Faptul ca el constata prin propriile simturi CONSTITUIE o proba.

Publicat (modificat)

Da, m-ai ajutat sa-mi clarific asta. Poti sa consideri subiectul probe inchis. :)

Cat despre placutele moto, tocmai asta urmaream sa va intreb pe voi, politistii, daca exista vreo cale legala de a solicita eliberarea de placute format moto in cazul in care formatele celelalte nu se potrivesc in locul prevazut pentru numarul de inmatriculare, dar nu am primit niciun raspuns in sensul asta. Am vazut pe aici prin Oradea masini americane cu placute moto oficiale, dar asta nu inseamna neaparat ca sunt obtinute 100%legal. Nu am de gand sa-mi fac eu pe nu stiu unde numere de inmatriculare si nici sa ma apuc sa dau spaga. Caut o cale legala de a-mi rezolva problema si am considerat ca acest forum ar fi un loc potrivit pentru a cere lamuriri.

Modificat de mihaitarta
  • Moderator
Publicat

Eu am fost intr-o situatie similara. Aveam intr-o vreme un golf ce avea hayon-ul cu ambutisarea pentru placuta de inmatriculare de pe piata americana. Placutele romanesti de tip B (cele patrate, mari) sunt prea mari si nu incapeau acolo. M-am dus cu masina la inmatriculari si intrucat "ex-colegul" ala nu m-a crezut pe cuvant, a iesit afara si s-a convins ca nu incape. Ei bine, cu toate ca s-a convins, nu a vrut sa-mi faca o placuta de tip moto si am fost nevoit sa-i decupez marginea (conturul acela negru) placutei de tip B pentru a intra acolo. Am circulat asa cu masina cativa ani, pana am vandut-o.

Publicat

M-am gandit si eu sa cer placute tip B si sa decupez marginea, dar e OK asa? N-o sa am probleme?

• 2 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Pana la urma am inmatriculat masina si am primit placute A si B, dar din pacate oricat as taia din ele, tot nu incap si in plus nici taiatul din placuta nu-i tocmai in limitele legii. Modificandu-i dimensiunile prin decupare, o faci sa nu mai corespunda standardului.

Am depus o cerere oficiala pentru placute de tip C si astept raspuns in scris.

In caz de refuz, voi deschide o actiune in instanta prin care sa cer eliberarea placutelor tip C pentru ca mi se pare complet absurd ca o institutie a statului (prefectura-serviciul permise si inmatriculari) sa ma puna in situatia de a incalca legea, iar apoi o alta institutie a statului (politia rutiera) sa ma amendeze, toate astea in conditiile in care o a treia institutie a statului, RAR, a omologat masina, asa cum e ea. Asta e ca-n bancul ala: "Iepurasule, tu iara n-ai caciula"

Cu placutele pe care le-am primit sunt pus in imposibilitatea de a respecta legea, pentru ca am urmatoarele variante:

1. Tai din ele (oricum nu ma ajuta, pt ca nu incap nici asa) = neconformitate cu standardul=contraventie

2. Le montez in alt loc decat cel prevazut pentru numar= in fata contraventie pt montare in alt loc, spate= contraventie pentru montare in alt loc si lipsa iluminare numar.

3. nu le montez = contraventie

4. imi fac unele care sa incapa "de pe net" = contraventie.

De nervii pe care i-am mancat, mi-am comandat de la ASRO toate standardele in vigoare, care se refera la numere de inmatriculare. Este ultimul act legat de problema asta pe care nu l-am citit.

Corectati-ma daca gresesc, dar nu cred ca exista vreun act normativ din care sa reiasa ca modelul C de placuta este destinat exclusiv motocicletelor.

Modificat de mihaitarta
  • Moderator
Publicat

Chiar sunt curios sa vad ce raspuns vei primi in urma cererii depuse. Sa ne spui si noua.

Bafta!

Publicat (modificat)

Chiar sunt curios sa vad ce raspuns vei primi in urma cererii depuse. Sa ne spui si noua.

Bafta!

Si eu sunt curios, desi am o vaga banuiala ca voi fi refuzat.

Abia astept sa-mi vina in posta standardele, ca sa vad daca in cazul uni refuz am vreo sansa sa obtin o hotarare judecatoreasca pentru a-i obliga sa mi le elibereze ori ba.

Va anunt de indata ce apar noutati.

Modificat de mihaitarta
Publicat (modificat)

placutele alea cracanate nu ar exista daca meseriasii din ateliere nu ar fi inceput ei sa testeze sa le cracaneze si apoi functionarii care iti elibereaza placutele sa nu faca chestiile astea pentru tot felul de cunostiinte ...cocalari si pilosi , la un moment circula zvonul ca asa se recunosc politistii intre ei si odata cu ei cocalarii si pilosii pentru a fi recunoscuti mai usor de rutieristi si pentru a li se admite o gramada de cocalarisme prin trafic .Toata chestia a inceput de prin Bucuresti ,la un moment dat stiu o cunostiinta care lucra la DRPCIV ii ajuta pe toti pretenii lui sa obtina asttfel de placute supersmechere . Placutele astea sunt la fel ca si portul legitimatiei IPA (in multe cazuri doar abtibildul acela care nu mai e valabil de niste ani buni dar inca se vinde in targ) , inscriptiile IPA de pe numarul de inmatriculare ca vezi doamne nu te opreste si nu se ia de tine politia ca tu porti inscriptia aia sau ca ai numerele strambe ,eu mai rau i-as arde cand vad ca poarta legitimatia si nu au nicio treaba cu nimic :)) .

A intrebat cineva de numerele de moto . Din cate stiu numele patrate se oferta doar cele mari pentru masina ,dar in functie de incompetenta functionarului poti primi si numerele de moto .Multi le-au aratat ca nu intra cele mari in locul respectiv si tot nu au primit numarul de moto .

Eu am primit dintr`o prostie , fara sa vreau si fara sa ma intereseze prea tare .Am mers sa fac cerere pentru numar patrat , am facut cere pentru numar patrat , am lasat numarul vechi la distrus si a 2a zi cand am mers sa-l ridic mi-au facut tot numar la fel ca inainte .I-am spus ca am vrut numar patrat , s-a uitat pe cerere ,a vazut ca scrie clar patrat , a scos 15 lei din buzunar si a platit inca odata numarul . M-a intrebat de care vreau ca sa fie sigura aratandu`mi 2 patrate...cel mic si cel mare ... nestiind (si neinteresandu`ma prea tare) ca cel mic se acorda doar la moto i-am zis ca il vreau cel mic .A 2a zi am avut numar de moto si m-am si certat cu vreo 2 politisti care au sarit pe mine ca nu e conform,pai ce vina am eu ca unii nu sunt in stare sa isi faca meseria ?Abia dupa ce am sapat un pic am vazut ca alea se acorda doar la moto .

Modificat de CristiXP
Publicat (modificat)

Si? cum s-a incheiat pana la urma episodul cu politia?

Asta as vrea sa aflu si eu in ce act normativ este prevazut faptul ca modelul C este doar pentru motociclete, ca in codul rutier si in regulamentul de aplicare nu-i nici pomeneala de asa ceva.

Astept cu nerabdare standardele ca sa-mi lamuresc problema asta. Daca nici acolo nu scrie atunci sunt povesti fara urma de temei legal.

Fiti atenti ce raspuns am gasit la intrebarea asta pe forumul politiei rutiere:

"Am primit pe mail de la: George

Buna ziua, As vrea sa stiu daca placutele de inmatriculare tip C pot fi utilizate si pe autoturisme. Multumesc anticipat"

Raspuns de la @Comisarul2 "Potrivit art. 12.-(1) din Codul rutier, formele, dimensiunile şi conţinutul plăcuţelor cu numerele de înmatriculare sunt prevăzute de standardele în vigoare. Plăcuţele tip C costă 17 lei lei/buc. şi se montează numai pe motociclete."

Toate bune si frumoase, numai ca uita sa mentioneze ca partea facuta bold(de catre mine) nu face parte din articolul citat, ba chiar nu cred ca face parte din vreun act normativ in vigoare...e asa,...de la el...

Modificat de Catalin
Nu mai da quote la postul anterior! Citeste regulamentul forumului!
  • Membru activ
Publicat

Abtibildurile IPA sunt cum erau odata caschetele puse in spate, la luneta :)

Publicat (modificat)

@mihaitarta

pai s-au uitat la ele au vazut ca au elementele de siguranta ce mai era sa zica ,plus ca nu-s eu argatos din fire si stiu sa vorbesc frumos si sa explic frumos .

Am vazut ca un rutierist de aici spunea ca a ars o gramada care aveau numerele cracanate . Nu a facut nimeni contestatie ? Nu te-a reclamat nimeni pentru abuz in serviciu ? Ca in fond si la urma urmei daca aia care le emit fac un abuz aia nu inseamna ca si rutieristul trebuie sa abuzeze chiar daca stim cu totii ca placutele alea sunt obtinute printr-un abuz si atata timp cat placutele alea au elementele de siguranta si au fost emise de o institutie sau ce e ,competenta in domeniu nu vad rostul comentariilor sau sanctiunii,deci la urma urmei si cel care retine certificatul pentru ele face acelasi abuz ca si cei care le-au emis,poate mai mare.E posibil ca aia cand bat numerele si literele sa se incadreze in niste abateri de distante intre litere si atunci nu se comite niciun abuz din partea lor.Pana nu vedem un standard sau ceva oficial sunt doar povesti si se actioneaza in afara legii . E ca si cum mi-ai spune cand iti dau permisul sau buletinul ca am alt font sau ca am stat prea aproape de camera cand s-a facut poza si ca nu e standard (ps .daca ati fost atenti sunt unele buletine in care iti apare doar capul si altele apari si un pic mai jos :)) cred ca s-a inteles aluzia .

Sa stiti ca am vazut si unele la care era carna doar o litera deci ma indoiesc ca aia era comanda speciala =))

Modificat de CristiXP
Publicat

@CristiXP

Standardele trebuie sa le primesc saptamana viitoare de la ASRO. Le-am cumparat pe toate care se refera la placute de inmatriculare din 1996 pana la zi. Am dat vreo 200 de lei, dar m-am zis ca trebuie sa-mi clarific odata problema si sa reusesc sa separ din toate ideeile care se vehiculeaza ce e lege si ce e parere personala. O sa postez cate ceva dupa ce apuc sa le citesc atent.

Am intrebat in careva zi un politist de la rutiera ce e de facut daca nu mi se potrivesc numerele.

Si mi-a dat tot felul de pseudo-solutii gen: taie-le, muta-le in alt loc, etc, care toate intra in coliziune cu legea.

Intrebarile mele raman urmatoarele:

De ce montarea de placute tip C este "mai ilegala" decat taierea sau montarea in alt loc decat cel destinat placutei de inmatriculare?

Ce solutie imi ofera autoritatile romane? Pt ca nu-i normal sa nu-mi lase absolut nicio alternativa si sa ma forteze sa incalc legea, ca apoi tot ei sa vina sa ma sanctioneze.

• Moderator
Publicat

CristiXP

Si cum ai stabilit ca e vorba de un "abuz"?

mihaitarta

Te asigur ca forumul de care vorbesti mai sus nu apartine politiei rutiere si nici nu e administrat de vreun politist.

Publicat (modificat)

pai atata timp cat placuta contine toate elementele de identificare si a fost emisa de o autoritate competenta cum sa fii sanctionat pentru ca nu e in standard atata timp cat nu se stie nici care e standardul ? :))

ca sa te citez , pe prima pagina ai scris :

Aceste placute au cateva elemente de securizare, care sunt prezente si in cazurile prezentate de tine. In consecinta, politistul rutier nu poate aplica sanctiune pt placute cu numere de inmatriculare neconforme cu standardul din moment ce acestea sunt eliberate de autoritatea statului competenta. Chiar daca aplica o astfel de sanctiune, cu siguranta contravenientul are castig de cauza in instanta daca contesta pv.

Deci se actioneaza de la sine ? in baza a ce? deci nu se face un abuz ? poti detalia un pic daca vrei , ca sa inteleg si eu ce inseamna de fapt actul respectiv.

Modificat de CristiXP
Publicat

@ Marius

Tot ce-i posibil, desi judecand dupa adresa site-ului, subiecte, useri (comisar1, comisar2 etc) oricine ar presupune acelasi lucru. Daca nu-s de-ai vostri, trageti-i de urechi :))

Aici e forumul, la topicul din care am citat:

www.politiarutiera.ro

Publicat (modificat)

or fi politisti wanabe :) .Nu stii reclama , pe net poti fi cine vrei :))

Si eu stiam ca siteul respectiv nu are nicio treaba cu politiarutiera in mod oficial .

Modificat de CristiXP
  • Membru activ
Publicat

"Politiarutiera.ro este un produs al grupului de presa ce editeaza revistele TIR Magazin si Investigatorul.

Site-ul nu este afiliat la nici o structura a statului roman si nu reprezinta punctul de vedere oficial al Directiei Politiei Rutiere din IGPR sau a vreunei structuri din subordinea acesteia. Politiarutiera.ro este un site despre activitatea politistilor de circulatie realizat de o companie privata cu sprijinul societatii civile. Pentru informatii si puncte de vedere oficiale ale Directiei Politiei Rutiere din IGPR va rugam sa consultati site-ul acestei din urma institutii.

Informatiile si comentariile postate pe acest site nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al grupului de presa ce se ocupa cu administrarea lui.

Politiarutiera.ro reprezinta un exercitiu de democratie pe care autorii site-ului il propun societatii civile romanesti.

Ne manifestam convingerea ca acest gen de comunicare libera va contribui la scaderea numarului accidentelor de circulatie si la eliminarea coruptiei din interiorul Directiei Politiei Rutiere din IGP. "

www.politiarutiera.ro

Publicat (modificat)

@ben Am inteles.

Oricum, inca n-am vazut/auzit nicaieri o sustinere argumentata cu articole de lege din care sa reiasa clar faptul ca placutele C se elibereaza exclusiv motocicletelor...toata lumea (inclusiv politia) le cam bajbaie.

Ca sa pun o intrebare si mai concreta: daca reusesc sa-i conving sau sa-i oblig prin hotarare judecatoreasca pe cei de la inmatriculari sa-mi elibereze placute C, ce consecinte sunt dpdv al politiei rutiere si pe ce baza/temei legal?

Modificat de mihaitarta
  • Moderator
Publicat

CristiXP

Abuzul este o fapta ilicita manifestata prin depasirea atributiilor ce cauzeaza o vatamare a intereselor unei persoane, asta ca o definire succinta a termenului, ori faptul ca politistul te sanctioneaza contraventional nu poate fi niciodata incadrat ca un abuz, chiar daca vei contesta procesul verbal si vei avea castig de cazua.

mihaitarta

Site-ul respectiv apartine unui SRL ce activeaza in domeniul taransporturilor rutiere - mai pe romaneste, cei care ofera raspunsuri acolo sunt niste soferi de tir. Tot ei detin si site-ul tirmagazin.ro - revista transporturilor. ;)

Publicat (modificat)
Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice este reglementată de art. 248 C. pen. Abuzul în serviciu contra intereselor publice constă în fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiunilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 C. Pen., sau o pagubă patrimoniului acesteia.

prin chestia asta eu inteleg o gramada de lucruri ... Adica faptul ca iti ia CI , si te pune pe drumuri cu programari la RAR,scoasa alta placuta, cu plata amenzi sau contestatii pe la tribunal cu timp pierdut cu invoiri de la servici etc etc

Dar cum la noi legea se poate interpreta se poate ca eu sa nu fii inteles chiar nimic din fraza respectiva :)) si ca de fapt se refera la cu totul altceva .

Modificat de CristiXP
  • Moderator
Publicat

Crezi si intelegi ce vrei, eu ti-am spus doar ce inseamna dpdv juridic.

• Moderator
Publicat

...se poate ca eu sa nu fii inteles chiar nimic din fraza respectiva :)) si ca de fapt se refera la cu totul altceva .

Cred si eu ca se refera la altceva, fiindca interesele tale nu sunt publice. Mai cauta, poate gasesti articolul corect :)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.