Jump to content
POLITISTI.ro

Iisus

WILDROSE61

Postare recomandată

Publicat

Pacatosul Ety are mare dreptate :emo-yessir:

Iar cei care il cauta pe Dumnezeu, nu cred ca vin sa scormone dupa EL pe forumul politistilor :doh:

Publicat (modificat)

Dumnezeu este mai important ca si familia,pentru ca Dumnezeu ne-a dat familia,El are grija de familie.

Toate problemele noastre pentru Dumnezeu nu sunt probleme.Daca-I cerem ajutorul Lui se rezolva orice amin!Fara Dumnezeu familiile se destrama sau au o viata scurta aici pe Pamant cu Dumnezeu familia este eterna,binecuvantata,sanatoasa,fericita.

Marcu,10

29 Isus a răspuns: „Adevărat vă spun că nu este nimeni care să fi lăsat casă, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau copii, sau holde pentru Mine şi pentru Evanghelie

30 şi să nu primească acum, în veacul acesta, de o sută de ori mai mult: case, fraţi, surori, mame, copii şi holde, împreună cu prigoniri; iar în veacul viitor, viaţa veşnică.

Psalmi 127:1

Dacă nu zideşte Domnul o casă, degeaba lucrează cei ce o zidesc; dacă nu păzeşte Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzeşte.

Iosua 24:15

Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.”Amin!

P.S.Suntem colegi putem impartasii si viata spirituala.

Modificat de adimercea
  • Displace 2
Publicat

Daca sunt provocat!?Sunt predicatorasul forumului si vreau si eu sa lamurim problemele spirituale care sunt mult,mult mai importante decat restul problemelor si stiti de ce, pentru ca au efecte eterne.

Doamne ajuta! Oamenii intelepti il cauta pe Dumnezeu,incheie un legamant cu El,si astfel au cel mai bun,adevarat,puternic,capabil,vrednic prieten pe Isus Fiul lui Dumnezeu.

Dumnezeu sa ne lumineze!

Cine ti-a dat insarcinarea de a fi predicatorul forumului?

Ce inseamna predicator, pt tine?

De ce alegi sa predici intr-o lume virtuala, si nu in locuri publice? Sau nu esti primit in adunarile publice ale semenilor tai, ca sa predici acolo?

De ce consideri ca exista probleme spirituale?

Pentru tine marea problema este ca ceilalti membri sunt ortodocsi.

Poate ca ceilalti nu vor sa lamureasca problemele spirituale, pt ca de fapt nu este nici-o problema, fiecare simte credinta in felul sau si percepe religia in felul sau.

Adimercea o noua Biblie nu se va mai face pt ca "predicile" tale sa apara in ea.

Publicat

Isus,a dat acesta insarcinare tuturor crestinilor,mergeti si propovaduiti Evanghelia.

Cel ce predica Cuvantul lui Dumnezeu.

Rasplata din partea lui Dumnezeu.(pt.ca ascult de El)

Pentru ca nu se cunoaste si nici nu se respecata Cuvantul lui Dumnezeu(in special invataturile Domnului Isus,a apostolilor si a bisericii primare)

Nu e importanta confesiunea este important sa ascultam de Dumnezeu,implinind Cuvantul Sau in viata nostra.(La judecata nu ne va intreba Isus ce religie ai,ci ai facut ce ti-am spus Eu si ti-am lasat scris in Biblie.

Din pacate traditia tine de popor si nu de credinta in Isus.Fiecare popor are traditii diferite credinta este una in Isus,El ne-a dat tuturor oamenilor aceleasi porunci si promisiuni.

Tot ce fac este din dragoste pentru Dumnezeu si colegii mei,sa ajungem toti la cunostinta voi lui Dumnezeu,la o viata binecuvantata si eterna.

Uitati numele meu,sunt un om,un pacatos nu uitati numele Lui Isus este Fiul lui Dumnezeu cel ce a platit pentru pacatele nostre,bolile noastre,bucuria,biruinta nostra.

Am putea invata multe lucruri despre voia lui Dumnezeu in viata nostra dar din pacate numai razboaie si pe forumuri si in lume,oamenii cauta dreptatea lor eu prezint dreptatea lui Dumnezeu.

Doamne ajuta!

Matei 10:32

De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri;

• Displace 1
Publicat

Al-Fatiha

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful (1)

Praise be to Allah, Lord of the Worlds, (2) The Beneficent, the Merciful. (3) Owner of the Day of Judgment, (4) Thee (alone) we worship; Thee (alone) we ask for help. (5) Show us the straight path, (6) The path of those whom Thou hast favoured. Not (the path) of those who earn Thine anger nor of those who go astray. (7)

Publicat

El alem Allah :rolleyes:

Si stiu sa si dansez fiindca tot e o melodie cu numele asta :lol:

Publicat (modificat)

Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu a facut dovada prezentei Sale pe Pamant,Duhul Sfant face dovada prezentei Sale pe Pamant,Dumnezeu Tatal face dovada implinind promisiunile Sale facute omului.Dragostea Dumnezeului viu,Dumnezeului Scripturii este vie.Eu il marturisesc pe Isus, ca Fiul lui Dumnezeu si prin credinta il El eu am o viata cu sanatate,bucurie,pace,dragoste,indelunga rabdare,biruitoare si o etrnitate in Rai alaturi de Isus.Fiecare este raspunzator de ce marturiseste si traieste personal,individual dar se rasfrange si pe familie.Eu mi-am asigurat viata, in bratul lui Isus!

Fratilor va numiti crestini?Da,de la Hristos Fiul lui Dumnezeu.

16. Fiindca atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

Alegeti sa credeti ca Isus este Fiul lui Dumnezeu si prin puterea jertfei Sale suntem binecuvantati si mantuiti.Sau puteti crede ca Isus a fost un proroc,un om normal dar veti avea parte de o judecata aspra pentru ca Dumnezeu Tatal a marturisit despre Isus ca este Fiul Sau,Isus a marturisit depre Sine ca este Fiul lui Dumnezeu,Duhul Sfant marturiseste neincetat ca Isus este Fiul lui Dumnezeu.

Oare ce sarbatoriti Duminica ?Dar cealalta Duminica?Doamne ai mila de politisti!

Asa e cand vorbesti despre Dumnezeu si nu IL cunosti.Eu nu l-am vazut pe Dumnezeu dar am vazut lucrarile sale pot marurisii cu probe pe care oricare judecator de pe Pamant le-ar numii BETON.

Aleg sa cred in Scriptura Cuvantul lui Dumnezeu, nu in scrieri anticriste.

Întâia epistolă sobornicească a lui Ioan,cap2

18. Copilaşilor, este ceasul cel de pe urmă. Şi, după cum aţi auzit că are să vină anticrist, să ştiţi că acum s-au ridicat mulţi anticrişti: prin aceasta cunoaştem că este ceasul de pe urmă.

19. Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri.

20. Dar voi aţi primit ungerea din partea Celui sfânt, şi ştiţi orice lucru.

21. V-am scris nu că n-aţi cunoaşte adevărul, ci pentru că îl cunoaşteţi, şi ştiţi că nici o minciună nu vine din adevăr.

22. Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduieşte că Isus este Hristosul? Acela este Anticristul, care tăgăduieşte pe Tatăl şi pe Fiul.

23. Oricine tăgăduieşte pe Fiul, n-are pe Tatăl. Oricine mărturiseşte pe Fiul, are şi pe Tatăl.

P.S.topicul se chema Isus,sunteti off,curios ca eu am fost banat dupa ce am scris versete din Biblie,Cuvantul lui Isus.iar dvs!?

Modificat de adimercea
  • Displace 1
Publicat

Păi tot despre Iisus se vorbeşte, dar din perspectivă islamică.

Numit 'Issâ de către arabi, Hristos beneficiază de o imagine pozitivă în Islam şi îndeosebi în Coran. Într-adevăr, unul dintre aspectele cele mai hotărâtoare ale mariologiei - procrearea divină a lui Iisus - respins de evrei, este recunoscut în Textul Sacru al musulmanilor:

"Îngerii au zis: O, Maria, Allah îţi vesteşte un Cuvânt [ce vine] de la El. [Verbul incarnat - Logosul - n.t.] Numele lui va fi Al-Massih, Iisus, fiul Mariei, măreţ în această lume ca şi în Lumea de Apoi. [...]

Ea a zis: Doamne, cum să am copil fără să mă fi atins un bărbat?

El a răspuns: Întocmai aşa! Allah creează ce voieşte. Dacă a hotărât un lucru şi spune doar "Fii!" şi el este de îndată" (Cor III, 45-47).

Versiunea naşterii virginale este coroborată în sura meccană din 98 de versete care poartă numele Sfintei Fecioare (Maria). (...)

E interesant cum oameni ai antichităţii, cu abilităţi oratorice excepţionale au avut o influenţă uriaşă asupra maselor. Până la urmă, Mohammed nu a fost altceva decât un om al clasei intelectuale a vremii, care a luat-o pe "calea spirituală" prin peşteri.

Muslims thus consider him the restorer of an uncorrupted original monotheistic faith (islām) of Adam, Noah, Abraham, Moses, Jesus and other prophets.He was also active as a diplomat, merchant, philosopher, orator, legislator, reformer, military general, and, according to Muslim belief, an agent of divine action.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat (modificat)

P.S.topicul se chema Isus,sunteti off,curios ca eu am fost banat dupa ce am scris versete din Biblie,Cuvantul lui Isus.iar dvs!?

Adimercea, titlul topicului este IISUS, cu doi de i, nu cu un singur i. Doi de i, cum este folosit de ortodocsi, nu un i, cum este folosit de cultele "crestine" ce obtin beneficii imense din spectacole.

Se pare ca in acest topic cei ortodocsi au loc.

Oricum esti naiv, vrei sa atragi adepti, sa iti impresionezi superiorul, cel ce tuna si fulgera, pastorul, cum ii zice celui ce racneste intr-o sala cu multi spectatori cu creierele spalate?

Apropo membrii ortodocsi ai forumului, ce manastiri ati vizitat, ce manastiri ne indrumati sa vizitam? Postati poze cu manastiri, cu monumentele bisericesti vizitate, impresiile dumneavoastra, asa, sa impartasim pareri spirituale despre frumusetea unor monumente, cum sunt manastirile si bisericile, ce fac parte din patrimoniul cultural.

Modificat de angelfire
  • Apreciez 1
Publicat

Vezi aici este diferenta eu va vorbesc despre Dumnezeul viu(Tatal,Isus si Duhul Sfant) despre cat de mare si minunat este Dumnezeu,despre lucrarile Sale din ziua de azi,Dumnezeu nu locuieste in locuri ,noi cautam ce au facut "oamenii pentru Dumnezeu",Dumnezeu nu are nevoie de la oameni decat de lauda si multumire si de ascultare de El,de cuvantul Sau.Nu o sa gasesti nici pe Isus,nici pe apostoli construind manastiri,biserici, ci adunand oameni intr-un loc pentru ca acei oameni sa vada puterea lui Dumnezeu si sa auda Cuvantul Sau.Versetele urmatoare sustin afirmatiile mele,ele sunt din Cuvantul lui Dumnezeu,Eu nu va chem la nici un cult ci va indemn daca sunteti politisti sa cercetam acest caz de care depinde viata si eternitatea noastra.Dumnezeu sa ne lumineze!

Cea mai mare minciuna este cand te minti singur.

Isaia 2

6 Căci ai părăsit pe poporul Tău, pe casa lui Iacov, pentru că sunt plini de idolii răsăritului şi dedaţi la vrăjitorie ca filistenii, şi se unesc cu fiii străinilor.

7 Ţara lor este plină de argint şi de aur, şi comorile lor n-au sfârşit; ţara este plină de cai, şi carele lor sunt fără număr.

8 Dar ţara lor este plină şi de idoli, căci se închină înaintea lucrării mâinilor lor, înaintea lucrurilor făcute de degetele lor.

9 De aceea, cei mici vor fi coborâţi, şi cei mari vor fi smeriţi: nu-i vei ierta. –

Faptele apostolilor 7:48

Dar Cel Preaînalt nu locuieşte în locaşuri făcute de mâini omeneşti, cum zice prorocul:

Faptele apostolilor 17:24

Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.

1 Corinteni 6:19

Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?

Ioan 4

22 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei.

23 Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.

24 Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”

P.S.Arabii nu cred ca Isus este Fiul lui Dumnezeu(Mantuitorul omenirii) care din dragoste pentru oameni a venit pe pamant, sa se jertfeasca iar aceaia oameni care cred in El sa fie mantuiti.

• Displace 3
Publicat

Bai, tu si de ziua ta ,, furi curent ,, ? Ma abtin de la urari ca este Postul Mare si intru cu tine in pacat .

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Daca imi spui cum Dumezeu ne cere sa postim atunci postul tau este primit de Dumnezeu.Toti gresim cand vrem sa face ceva pentru Dumnezeu sau sa ne apropiem de Dumnezeu dar nu o facem cum trebuie cum ne cere Dumnezeu.Dumnezeu ne cunoaste,stie ca suntem oameni slabi de aceea nu ne cere mult ,nu ne cere mai mult decat putem da,dar trebuie sa dam cu inima deschisa si bucuroasa.

Isaia 48

17 Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: „Eu, Domnul Dumnezeul tău, te învăţ ce este de folos şi te călăuzesc pe calea pe care trebuie să mergi!

18 O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu, şi fericirea ta, ca valurile mării.

Unde gasim poruncile lui Dumnezeu,in Scriptura.Doamne ajuta sa implinim voia lui Dummnezeu.

Nu ma credeti pe mine,cercetati Scripturile,doar sunteti politisti buni.

P.S.Nu ar fi fost ziua mea daca nu m-ar fi daruit-O Dumnezeu,de aceea IL voi marturisii in fiecare zi a vietii mele,pe El si lucrarile Sale minunate.

Dumnezeu sa te binecuvanteze si pe tine!

Eu am avut o zi minunata in compania a 4 oameni ai lui Dumnezeu.

Laudat sa fie Dumnezeul viu!

Modificat de adimercea
  • Displace 2
Publicat (modificat)

”adimercea, pe zi ce trece mi se întareste convingerea ca tu esti unul din profetii mincinoși ce se vor arata in zilele din urma amintite în Biblie.

Dumnezeu să te ierte și să te întoarcă la Calea cea dreaptă, băiete, cat încă mai ai timp să te mantuiesti că in acest moment esti pierdut. Umbli pe căi rătăcite.Du-te si te spovedeste că altfel, vei arde in focul veșnic...am să mă rog și eu pentru tine!” :slapb:

Modificat de lionn
Publicat

D-le mantuirea este data de Isus prin credinta in El.

Ioan 3:16

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Eu il marturisesc pe Acest Mantuitor,lucrarea Sa,jertfa Sa desavarsita.

Matei 10:32

De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri;

Matei 10:33

dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.

Eu am siguranta mantuirii pentru ca imi cunosc noua viata si credinta,pe care o ghidez dupa Invatatura Mantuitorului Isus,Fiului lui Dumnezeu si a apostolilor sai care se regaseste curat si clar in Noul Testament.

Romani 1:16

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului;

Propovaduirea Evangheliei este o cerinta a Domnului Isus.

1 Corinteni 1:18

Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.

Daca te rogi sincer Dumnezeului viu si iti indrepti viata dupa Cuvantul Sau Scriptura nu ai cum sa te ratacesti,nu ai cum sa nu ai siguranta mantuirii,nu ai cum sa nu ai o viata binecuvantata cu bucurie si sanatate.

Dumnezeu sa ne ajute sa-L cunostem mai mult si sa ascultam de El!Amin!

• Displace 4
Publicat (modificat)

23 Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat; şi anume, că Domnul Isus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine.

24 Şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi a zis: „Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.”

25 Tot astfel, după Cină, a luat paharul şi a zis: „Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veţi bea din el.”

26 Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului, până va veni El.

27 De aceea, oricine mănâncă pâinea aceasta sau bea paharul Domnului în chip nevrednic, va fi vinovat de trupul şi sângele Domnului.

28 Fiecare să se cerceteze, dar, pe sine însuşi, şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din paharul acesta.

29 Căci cine mănâncă şi bea îşi mănâncă şi bea osânda lui însuşi, dacă nu deosebeşte trupul Domnului.

30 Din pricina aceasta sunt între voi mulţi neputincioşi şi bolnavi, şi nu puţini dorm.

Azima si must,cina Domului,sanatate,putere,veghere.

Un motiv intemeiat sa mergem la Biserica.

Modificat de adimercea
  • Displace 1
Publicat

Pentru adimercea, o intrebare ca sa ne luminam si noi astia pacatosii . Domnule predicator , in vechiul testament este o mare nelamurire pentru toti si anume : Zice ca , Adam si Eva au avut doi copii anume pe Cain si pe Abel . Cum bine se stie Cain a omorit pe Abel din cauze de asemenea cunoscute si a fost trimis in lumea mare de Dumnezeu . Dupa care Biblia precizeaza ca acest Cain a avut in lumea mare fii si fiice care au dus la sporul de populatie actual de-a lungul vremii . Lumineaza-ne si pe noi bunule predicator , cu cine a procreat acest Cain ? Pentru ca Biblia in tot cuprinsul ei precizeaza ca pe pamint nu au existat alte persoane decit Adam - Eva - Cain si decedatul Abel . Dar rugamintea este sa nu ne dai o explicatie legata de vreun incest sau mai aiurea de ceva duhuri sfinte care s-au imperecheat cu acest Cain . Ar fii ceva fara sens si neaprobat de biserica . :clip::hmmmt:

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Pentru adimercea, o intrebare ca sa ne luminam si noi astia pacatosii .

O sa primesti probabil un raspuns gen: Crede si nu cerceta :D

• Apreciez 1
Publicat

Domnilor Biblia ne spune -cercetati toate lucrurile si luati ce este bun.

1 Tesaloniceni 5:21

Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.

Cuvantul lui Dumnezeu Biblia are ca scop sa ne prezinte o particica din lucrarea lui Dumnezeu,caracterul lui Dumnezeu,planul Sau minunat de mantuire,dragostea Sa,calea spre Rai si Iad.

Credinta in Isus aduce mantuirea oamenilor si o viata binecuvantata pe Pamant.Eu va indemn sa va concetrati la lucruri importante si vesnice.

Ev.Ioan,cap.20

30 Isus a mai făcut înaintea ucenicilor Săi multe alte semne care nu sunt scrise în cartea aceasta.

31 Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi, crezând, să aveţi viaţa în Numele Lui.

Publicat

Am fost in pauza de masa,am intrat intr-o alimentara,eram la caserie,vine un baietel simpatic de vreo 10-12 ani si intreaba -CIOCOLATA DE POST AVETI!

Va spun, ca rade satana de noi credinciosii de se prapadeste.Cum de noi oamenii,buricul pamantului,noi care umblam prin stele si cunostem toate lucrurile,de noi?Da.

Creatorul nostru,Dumnezeul viu,ne-a lasat -cartea cu instructiuni-(Biblia), sa functionam la parametri maximi si pe vecie dar noi nu suntem in stare sa stapanim un manual cu 1223 pagini.

Doamne ai mila de noi!

Sa te mustre Domnul Isus,satan!

Publicat

Erori de procedură în procesul lui Iisus. Sursa : Revista Historia din 20 aprilie 2011, articol scris de George Rădulescu

COMPONENŢA SINEDRIULUI IUDAIC

Termenul „sinedriu“ este sinonim cu ceea ce înţelegem astăzi prin „sinod“ sau „senat“. În Faptele Apostolilor 5:21 acestui organism al puterii i se mai spunea „sobor“. Sinedriul era constituit dintr-un număr de 71 de persoane. Misna şi Gemara, două culegeri de tradiţii iudaice, consemnează faptul că structura respectivă era formată din marele preot, din 24 de căpetenii preoţeşti (arhierei) care reprezentau cele 24 de cete ale preoţimii, din 24 de „bătrâni“, reprezentanţi ai oamenilor obişnuiţi şi din 22 de „cărturari“, cunoscători ai prevederilor civile şi religioase. Întrunirea Sinedriului presupunea adunarea la un loc a tuturor acestor lideri ai diferitelor facţiuni iudaice.

FARISEII, SADUCHEII ŞI POLITICA VREMII

Arhiereii şi „bătrânii“ Sinedriului iudaic aparţineau partidului saducheilor, favorabili romanilor şi adepţi ai unei filosofii cu caracter materialist. Cei 22 de „cărturari“ erau în majoritate farisei, fiind primii care se arătaseră ostili faţă de Iisus. Acestora li se părea că învăţătura Nazarineanului primejduieşte aplicarea corectă a Legii, dar mai ales, că le diminuează autoritatea. De cealaltă parte, saducheii manifestau indiferenţă la problemele de ordin religios, motiv pentru care, până spre finalul activităţii Lui Hristos, Îi ignoraseră mesajul. Ceea ce i-a determinat să părăsească această atitudine pasivă a fost entuziasmul manifestat de mulţimi faţă de Iisus, care se amplificase în urma învierii lui Lazăr. Saducheii au început să se teamă de consecinţele politice pe care le-ar fi putut avea entuziasmul maselor. Teama acestora era ca lucrurile să nu degenereze într-o reacţiune împotriva stăpânirii romane. Astfel, saducheii s-au alăturat fariseilor în acţiunea de urmărire şi arestare a lui Iisus.

Conspiraţia politică a fariseilor şi a saducheilor împotriva Lui Hristos a generat un şir de ilegalităţi ce au culminat cu răstignirea Celui care a marcat ireversibil istoria umanităţii. Căpeteniile religioase ale iudeilor au încălcat toate procedurile prevăzute de legea ebraică în cazul acuzaţilor. La rându‑i, guvernatorul roman Ponţiu Pilat le‑a dat satisfacţie acestora, tot din raţiuni politice, deşi, potrivit principiilor dreptului roman, Iisus nu se făcea vinovat de nimic.

De peste două mii de ani, umanitatea stă cu faţa spre o palmă de pământ din Orientul Mijlociu, numită Palestina. Cele trei mari religii monoteiste – iudaismul, creştinismul şi islamul – revendică Ierusalimul drept centru al propriei spiritualităţi. O dovadă a originii lor comune, dar şi o sursă de interminabile dezbinări şi conflicte. Niciuna dintre religiile amintite nu neagă existenţa istorică a unui „fiu de tâmplar“ din Nazaret care a produs cea mai mare revoluţie din istoria lumii – iar unii spun că singura. Iudeii îi spuneau Rabi, adică Învăţător, creştinii L-au descoperit ca Fiu al Lui Dumnezeu, iar musulmanii îl numesc şi astăzi Profet.

Sfârşitul tragic – din perspectivă omenească – al Lui Iisus Hristos preocupă şi astăzi numeroşi teologi, pictori, literaţi şi, nu în ultimul rând, jurişti. S-a făcut sau nu vinovat de ceva? A încălcat vreo lege sau cutumă a acelor vremuri ori a fost arestat, torturat şi osândit în dispreţul reglementărilor romane şi iudaice? Iată doar două întrebări care nasc şi acum aprigi dispute.

Paradoxal, Iisus Nazarineanul a fost arestat noaptea de o mulţime de oameni înarmaţi, ostaşi şi reprezentanţi ai fariseilor (membri ai unei grupări politico-religioase aristocratice), în grădina Ghetsimani din partea de răsărit a Ierusalimului. În schimb, legea ebraică prevedea că, exceptând flagrantele, acţiunile de acest gen trebuie să se desfăşoare ziua pentru ca „nimic să nu se petreacă în ascuns“.

În plus, la arestare, existenţa mandatului legal era condiţia de bază, fapt ce a fost trecut cu vederea în cazul Lui Iisus. Procedura a avut caracteristicile unei conspiraţii politice. Istoriografii au consemnat faptul că probabilitatea ca Iuda Iscarioteanul să fi fost dezamăgit de Hristos în speranţele sale patriotice este foarte mare. Iuda, asemenea multora dintre conaţionalii săi, aşteptau un Mesia răzbunător, care să lupte cu arma în mână împotriva romanilor, nicidecum să propovăduiască pacea şi iubirea aproapelui.

Încălcarea procedurilor

Sfântul Evanghelist Ioan subliniază faptul că, după arestare, Iisus a fost condus mai întâi în casa lui Ana, socrul lui Caiafa, care pierduse de cincisprezece ani scaunul de preşedinte al Sinedriului iudaic, dar care se bucura încă de o mare putere şi influenţă.

După îndepărtarea lui Ana din postul de mare preot al iudeilor, el reuşeşte să transmită această funcţie fiului său, Eleazar, şi apoi ginerelui său, Caiafa. În vremea aceea, Sinedriul era tribunalul suprem şi forul care reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor.

Convocarea primului Sinedriu a avut loc noaptea, fapt ce contravine legislaţiei timpului. Ceea ce astăzi am denumi „cercetare prealabilă“ s-a desfăşurat acasă la Ana, după cum am arătat. Interogatoriul luat de Ana, fost mare preot, nu a avut un caracter oficial, iar intenţia sa de a nu se angaja în vreun fel în judecată este evidentă. Asta, cu atât mai mult cu cât nu-i revenea nicio obligaţie din punct de vedere legal.

Mărturia Sfântului Evanghelist Ioan (18:24) este relevantă în privinţa abuzurilor săvârşite în această etapă a procesului – „Ana L-a trimis legat la marele preot Caiafa“. Convocarea celui de-al doilea Sinedriu a constituit o nouă încălcare a Torei (legea ebraică), aceasta stipulând un anume interval de timp între prima şi a doua audiere a acuzatului, precum şi pentru luarea unei decizii – „o zi solară întreagă“.

La această întrunire, Sinedriul votează condamnarea la moarte a Lui Iisus şi hotărăşte modalitatea obţinerii ratificării ei de către Ponţiu Pilat, guvernatorul roman al Iudeei (26 – 36 d. Hr.). Judecarea a avut loc tot noaptea, deşi legea ebraică dispunea ca acuzatul de fapte susceptibile de pedeapsa cu moartea să fie judecat ziua şi în public.

Supliciile – strict interzise

Dincolo de faptul că reunirea Sinedriului nu putea avea loc în perioada Pesahului (celebrarea eliberării israeliţilor din robia egipteană), membrii acestui organism aveau misiunea de a proteja acuzatul, acordându-i prezumţia de nevinovăţie. În niciun caz, membrii Sinedriului nu aveau voie să lovească un acuzat – „L-au legat la ochi, Îl loveau peste faţă şi-L întrebau, zicând: «Proroceşte, cine Te-a lovit?» Şi rosteau împotriva Lui multe alte batjocuri“ (Luca 22:64).

În plus, Tora specifică faptul că nu era posibilă condamnarea la moarte pentru un păcat capital decât dacă avea ca fundament declaraţiile similare a cel puţin doi martori. În cazul lui Iisus, afirmaţiile martorilor nu au concordat. De asemenea, Talmudul prevedea explicit că acuzatul avea dreptul să beneficieze de un apărător. Dacă nu îşi putea plăti unul, era numit un apărător din oficiu, care ar fi urmat să acţioneze în interesul lui. Iisus nu a beneficiat nici de această dispoziţie legală.

Regele Irod Antipa (n. 4 î.Hr. - d. 39 d. Hr.), tetrarh al unei părţi din fostul regat herodian (Galileea şi Pereia), nu şi-a asumat responsabilitatea judecării lui Iisus la Ierusalim, unde se găsea cu ocazia celebrării Pesahului. Irod L-a retrimis pe Iisus lui Ponţiu Pilat, care se pronunţase deja în privinţa Nazarineanului.

Baza sistemului judiciar îl exonera pe Hristos de orice răspundere de natură penală, motiv pentru care Ponţiu Pilat a decis să nu‑şi asume cauza. „Juris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere“ (Principiile dreptului sunt acestea: a trăi în mod onest, a nu vătăma pe altul, a da fiecăruia ce i se cuvine), instituia Ulpian drept reguli universal valabile, reguli ce nu fuseseră încălcate de „fiul tâmplarului“ din Nazaret.

Guvernatorul roman al Iudeei, deşi nu i-a găsit nicio vină Lui Iisus, la strigătele mulţimii „Răstigneşte-L, răstigneşte-L!“, s-a spălat pe mâini înaintea iudeilor, zicând: „Eu sunt nevinovat de sângele Neprihănitului acestuia. Treaba voastră!“ (Matei 27:24‑25). „Ibnis in crucem!“ („Răstigniţi‑L!“) au fost cuvintele lui Pilat, care au pecetluit condamnarea plănuită de Sinedriu. În orice caz, crucificarea, o pedeapsă eminamente romană, era aplicată numai celor găsiţi vinovaţi de furt, trădare, viol sau batjocorirea împăratului. Or, pedeapsa prevăzută pentru blasfemie – acuzaţia oficială adusă Lui Iisus Hristos – era uciderea în bătaie cu pietre.

Urmare a acestor neconcordanţe şi ilegalităţi, Iisus Hristos a murit tocmai în ziua şi la ora când evreii înjunghiau mielul pascal, în amintirea dezrobirii poporului lor şi a călăuzirii lui Moise spre Ţara Sfântă.

• Apreciez 1
Publicat

Erori de procedură în procesul lui Iisus?

Nici una, doar planul lui Dumnezeu pentru mantuirea omenirii.

Moartea Rascumparatorului Isus atarnat pe lemn(crucificat) a fost profetita,descoperita prorocilor din Israel cu o mie de ani inainte.

Avem un Dumnezeu mare, sa ne straduim ca acesta jertfa desavarsita sa aibe efect maxim in viata nostra.Cum?Prin credinta in Fiul lui Dumnezeu Isus si implinirea Cuvantului Sau(Biblia) in viata nostra.

• Apreciez 1
  • Displace 2
  • Moderator
Publicat

adimercea, n-ai obosit sa tot predici intr-una pe aici? Cati adepti ai adunat pana acum? La bilantul pe trim. 1 nu te-a criticat seful tau de secta pentru rezultatele slabe la recrutari de cadeti?

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Apropo draga Adi, vezi ca ti-au urat colegii de ziua ta, cate ceva pe aici ... iar tu nu i-ai bagat deloc in seama.

Nu citesti nimic altceva pe acest forum decat acest topic?

:lol:

• Apreciez 1
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.