Jump to content
POLITISTI.ro

Dreptul la o alta meserie in paralel

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Liderii sindicali au stiut sa negocieze numai in cazul ofiterilor, pentru ca la ei acesti indici de salarizare vor creste. In timp ce la agentii de politie acestia nu mai sunt nici macar la nivelul indicilor de care beneficiaza subofiterii din armata.

Domnule Octavian ,niu stiu de unde aveti aceste informatii dar sunt false. Liderii sindicali au negociat cu Ministerul Muncii ca indicii de salarizarea pentru subofiteri sa fie intre 3,40 si 4,00. Dar au fost modificati de bocanila cum au vrut muschii lui.

Domnule Um 2010 dumneavoastra stiti foarte bine ca inmultirea se va face cu 605 ,insa iar spuneti decat ce vreti. Da, valoarea de referinta ,adica valoarea sectoriala ,este 200 dar uitati de sporurile care nu vor mai putea depasi 30%. In momentul de fata singurul spor care apare pe fluturasul de salariu este cel pentru conditii vatamatoare adica sporul de antena 10%.. Acum avem coeficientul 2,90 iar de la 1.01.2011 il vom avea 2,35 si cu un sfert mai putin la fluturas, cred ca nu mai aveau bani pentru hartie si s-au gandit sa faca economie.

Cum o sa ii mai stimulati pe subordonatii dvs. subofiteri sa munceasca? Intrebam si eu.........

Modificat de Elvis
Publicat

Mintile inguste vor interpreta ca daca ii inveti sa coduca le vei da si permisul !

Posibil, dar nu politistii rutieri sunt cei care sunt examinatori.

Publicat

Posibil, dar nu politistii rutieri sunt cei care sunt examinatori.

Eu stiu asta dar mintile inguste nu !

Publicat

Probabil ca se vrea a fi o gluma postul tau, dar totusi e bine sa stii ca nu mai au nicio legatura cu politia rutiera cei de la examinari.

Nu mai sunt demult politisti. Au fost nevoiti sa aleaga daca raman acolo sau trec inapoi in operativ. :clip:

Publicat

Mai jos anexez Referatul pe careCNP la susţinut la Comisia de Dialog Social din cadrul MAI, referitor la acest topik.

Potrivit art. 49 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, funcţionarii publici au obligaţia să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor, stabilite potrivit legii. Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit (respectivul funcţionar), precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

De asemenea, potrivit art. 94 alin. 2 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, aşa cum a fost modificat de art. 51 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:

a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;

B) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;

c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public (per a contrario, in entitatile cu scop nelucrativ din sectorul public, precum si in entitatile cu scop lucrativ si nelucrativ din sectorul privat interdictia nu opereaza);

d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Art. 94 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 161/2003, în forma modificată, a intrat în vigoare la 3 zile dupa publicarea, Legii cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 51 din aceasta. Inainte, continutul lor era urmatorul: “functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice”. Observam ca nu mai opereaza interdictia desfasurarii de activitati remunerate nici in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoană fizică autorizată.

Prin excepţie de la regimul incompatibilitatilor, art. 96 alin. 1 din acelasi act normativ, aşa cum a fost modificat de art. 52 din Legea nr. 330/2009, stipulează ca „funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetarii ştiintifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatură directă sau indirecta cu atribuţiile exercitate ca functionar public potrivit fişei postului.”

Apreciem ca trebuie precizat întelesul expresiei „în legatura directă sau indirectă” printr-un act normativ. Pana atunci, ar fi util un punct de vedere din partea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, intrucat aceasta, potrivit art. 4 alin. 1 lit. p) din Hotararea Guvernului nr. 1000/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, „acorda sprijin si indrumare metodologica autoritatilor administratiei publice, in scopul aplicarii uniforme si corecte a legislatiei din domeniul functiei publice si al functionarilor publici”.

În ANEXA Nr. IV/2 “Drepturi specifice activităţii desfăşurate în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională” se prevede:

(1) Pentru compensarea activităţii suplimentare specifice, desfăşurate în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de o indemnizaţie de până la 7% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază/salariul de bază.

(2) Categoriile de personal şi mărimea concretă a indemnizaţiei se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite”.

În proiectul de Ordin al MAI înaintat pentru consultare a Normelor Metodologice, pentru anul 2010, acest spor nu s-a prevăzut a se acorda.

Art. 24 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarilor publici dispune ca cei care participa la programele de formare a adultilor in calitate de personal specializat (formatori sau personal didactic titular in invatamantul superior) se considera a desfasura activitati compatibile cu exercitarea functiei publice, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) activitatea in domeniul didactic se realizeaza in indeplinirea atributiilor autoritatii sau institutiei publice cu care functionarul public are raporturi de serviciu, conform dispozitiei conducatorului respectivei autoritati sau institutii publice, sau, dupa caz, se realizeaza in afara programului de lucru al functionarului public;

B) activitatea in domeniul didactic se realizeaza cu respectarea regimului conflictelor de interese si fara a afecta interesele sau exercitarea competentelor autoritatii ori institutiei publice cu care persoana in cauza are raporturi de serviciu;

c) persoanele in cauza fac dovada detinerii calificarii necesare pentru a desfasura activitate in calitate de personal specializat.

Prevederile de mai sus, cu privire la cumulul de functii se aplica, cu caracter de drept comun, tuturor categoriilor de functionari publici.

Capitolul X din Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 300/2004 privind activitatea de management resurse umane in unitatile Ministerului Administratiei si Internelor (nepublicat in Monitorul Oficial al Romaniei) reglementează condiţiile iîn care poliţiştii şi cadrele militare pot ocupa, prin cumul, alte funcţii decât cele în care sunt încadrati.

Astfel, ocuparea prin cumul este permisa numai in afara timpului destinat exercitarii atributiilor funcţiei de bază prevazută în statul de organizare al unităţii din care face parte cel in cauză şi fără a afecta îndeplinirea obligatiilor specifice.

In cazurile în care este necesară prezenţa în unitate, în afara orelor de program, a personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea executării unor misiuni, activităţi, servicii şi sarcini, acesta este obligat să-şi îndeplinească cu prioritate atribuţiile funcţiei de bază în care este încadrat.

Personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor poate ocupa, dupa caz, prin cumul, alte funcţii decat cele în care este încadrat, numai dacă:

a) programul de lucru al functiei cumulate nu presupune nerespectarea programului orar al unitatii in cadrul careia este incadrat in functia de baza;

B) nu foloseste in activitatea desfasurata prin cumul aparatura, materiile, date şi informatii aflate în folosinta/utilizarea unitatilor din care face parte;

c) nu prestează garzi (personalul medical) care afecteaza programul de asistentă medicală stabilit în centrele medicale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor in cadrul cărora işi desfasoară activitatea de bază;

d) nu desfăţoară activitati lucrative în cadrul organizaţiilor sau societăţilor comerciale care furnizează bunuri, execută lucrări ori prestează servicii unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor;

e) nu desfăşoară activităţi didactice la instituţii de învăţământ, activităţi de cercetare ştiinţifică sau de creaţie literar-artistică în timpul programului de lucru, stabilit pentru unitatea din care face parte.

Personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor care intentioneaza să ocupe, prin cumul, alte funcţii are obligaţia de a solicita, prin raport scris, aprobarea şefului/comandantului direct. Raportul trebuie sa cuprinda date referitoare la locul de munca ocupat prin cumul, funcţia, programul de lucru, clauzele contractuale şi alte date pe care şeful/comandantul le consideră utile.

Cumularea altor functii si exercitarea acestora intr-un mod care contravine demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea de politist/militar, atrag raspunderea civila, disciplinara, materiala sau penala. Raspunderea este angajata si in cazurile in care se constata ca prin exercitarea atributiilor altor functii sunt neglijate obligatiile izvorate din functia de baza, ori este diminuata capacitatea fizica sau psihica necesara indeplinirii corespunzatoare a acestor obligatii, sau ca, prin pozitia adoptata in cadrul relatiilor ce decurg din atributiile functiei cumulate, este deformata imaginea proprie si aceea de lucrator in activitate al Ministerului Administratiei si Internelor.

Având în vedere cadrul normativ în domeniu “foarte stufos” şi “incoerent”, aspectele actuale ale crizei financiare şi măsurile propuse de reducere a veniturilor salariale cu 25%, iar în proiectul de Ordin al MAI înaintat pentru consultare a Normelor Metodologice, pentru anul 2010, acest spor nu s-a prevăzut a se acorda, se impune printr-un nou ordin, reglementarea conditiilor în care politistii si cadrele militare pot ocupa, prin cumul, alte functii decât cele în care sunt încadraţi, cu respectarea atribuţiile exercitate ca functionar public cu statut special potrivit fişei postului.”

Astept reactii...

.

• Moderator
Publicat

Foarte utile informațiile postate. Mulțumim! :good:

Îmi permit să sintetizez puțin ce consider că este mai important.

Repsectiv, din câte am înțeles eu, noi polițiștii, conform legii (HG1000/2006), ar trebui să beneficiem de o indemnizaţie de până la 7%, întrucât nu prestăm nimic altceva decât meseria de polițist.

Iar odată cu legea salarizării unice, nu mai beneficiem de această indemnizație la care avem dreptul.

Am înțeles corect până aici?

Publicat

NU. Art. 24 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarilor publici dispune ca cei care participa la programele de formare a adultilor in calitate de personal specializat (formatori sau personal didactic titular in invatamantul superior) se considera a desfasura activitati compatibile cu exercitarea functiei publice, deci ce este in prezent, coroborat cu OMAI nr. 300/2004

Art. 94 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 161/2003, în forma modificată, a intrat în vigoare la 3 zile dupa publicarea, Legii cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 51 din aceasta.

Inainte, continutul lor era urmatorul: “functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice”. .

Totusi prin legea nr. 330/2009, anexa 4 ar trebui să beneficiem de o indemnizaţie de până la 7%, întrucât nu prestăm nimic altceva decât meseria de polițist. În OG nr. 1/2010, deci cu aplicare numai in 2010 si proiectul de Ordin al MAI înaintat pentru consultare a Normelor Metodologice, pentru anul 2010, acest spor nu s-a prevăzut a se acorda.

Conform legii salarizarii unice, cel putin pentru anul 2011 si in continuare se impune printr-un nou ordin al MAI, reglementarea conditiilor în care politistii si cadrele militare pot ocupa, prin cumul, alte functii decât cele în care sunt încadraţi, cu respectarea atribuţiile exercitate ca functionar public cu statut special potrivit fişei postului.”

Vom vedea ce se va hotara, deoarece nu mai opereaza interdictia desfasurarii de activitati remunerate nici in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoană fizică autorizată

Sa auzim de bine!

Publicat (modificat)

deci pana la urma stam la mila lor sa ne mai dea si noua cei 7%

poate se indura nea Boc.....

Modificat de Darryan
Publicat
Totusi prin legea nr. 330/2009, anexa 4 ar trebui să beneficiem de o indemnizaţie de până la 7%, întrucât nu prestăm nimic altceva decât meseria de polițist.

Sa inteleg ca de fapt se pune problema intre a da vrabia din mana (7%) pe cioara de pe gard (un alt job)?

• Moderator
Publicat

Păi dacă privim mai atent, nici vrabia aia nu e deloc în mână ... tot pe gard e și ea. :D

Publicat

Probabil ca esti singurul; dar, nu-i asa, privim problema din unghiuri total opuse...

• Membru
Publicat

Acum e normal ca unii sa o vada mai departe si unii mai aproape, in functie de marimea salariului fiecaruia. :naughty:

Ce este cel mai important, este faptul ca nu e in mana.

Publicat

Imi pare rau. Lucrez cam 10-12 ore pe zi, probabil ca multi dintre Dvs. Iar deseori.... mai ramane ceva de facut si sambata, macar vreo 2 -3 ore. Prefer sa fiu platit pentru munca pe care o fac si nu sa-mi caut inca ceva sa-mi completez veniturile. Daca dupa minim 8 ore de munca in politie mai aveti puterea sa va duceti sa munciti in alta parte si apoi sa rezolvati cu timpul dedicat familiei va rog, cu tot respectul din lume, sa imi explicati si mie cum reusiti. Este cunoscut ca speranta de viata a politistului roman este sub noua varsta de pensionare (preconizata de boc)... oare e normal sa muncim pana murim?

Poate ca ar fi mai bine sa se poata opta! Cine este de acord sa se dedice exclusiv muncii de politie sa ia un spor iar cine nu, semneaza o hartie, si are voie sa munceasca unde vrea. Impaca si capra si varza.... capra fiind eu spre a nu jigni onoratul cititor!

Publicat (modificat)

Daca gasiti dumneavoastra domnule Um2010 o posibilitate ca orele presatate peste durata programului normal de lucru sa fie platite de acest minister de caca, jur ca vin la Bucuresti si fac cinste!!!!!!!!!!!!

Modificat de Elvis
  • Moderator
Publicat

Domnule um2110 cred că pierdeți din vedere un singur lucru și vă canalizați toată energia într-o direcție total greșită.

Sincer, chiar credeți că există vreun polițist din țara asta care să nu-și dorească cu adevărat să fie plătit astfel încât să poată trăi decent ?

Credeți că e vreunul care să-și dorească dreptul de a avea un al doilea job, doar așa ... pentru palmeres ?

Să fim serioși.

Ceea ce îi face pe unii să ia în considerare posibilitatea de a-și lua un al doilea job nu este nimic altceva decât DISPERAREA. Ar fi o utopie să credeți că doar așa de amorul artei, sunt interesați să-și distrugă sănătatea și să renunțe la familie. Nu cred că există în lumea asta cineva care să-și dorească așa ceva.

Dar în momentul în care vezi că nu mai ai nicio șansă, că nu mai există nicio speranță e ceva perfect normal să te gândești și să iei în considerare posibilitatea de a apela la soluții extreme.

Faptul că unii colegi au pus aici o întrebare legată de acest subiect, nu înseamnă că se va și materializa un astfel de drept.

• Apreciez 1
Publicat

Faptul ca eu sunt sau nu de acord cu aceasta propunere nu inseamna ca se va aproba sau nu!

Iar in ceea ce priveste canalizarea energiilor..... si eu pot sa spun acelasi lucru, hai sa ne canalizam energia pe a ne fi recunoscute orele suplimentare.

Strict personal, nu imi fac probleme in a imi gasi un al doilea job. Cred insa ca avem multi colegi care stiu sa faca numai politie, au o varsta la care recalificarea este problematica iar gasirea unui loc de munca poate fi dificila. In acest caz, cred ca acel 7% si recunoasterea orelor muncite este mai importanta decat libertatea de a avea un al doilea job.

In plus nu stiu de ce cred ca aceasta solutie este si pe placul angajatorului. Adica, "Nu imi mai cereti sa fiti platiti cum se cuvine, uite v-am dat dreptul sa va descurcati singuri! Duceti-va sa munciti pana crapati!"

• Moderator
Publicat

Mă gândesc că deschiderea acestui subiect se datorează probabil pierderii totale a speranței că lucrurile vor începe să intre pe un făgaș normal. Și nu-i condamn deloc pe colegii ce gândesc așa, ba chiar înclin să le dau dreptate cu toate că sunt un optimist. Dar sincer vă spun că în ultimii ani parcă lucrurile în ministerul ăsta merg din rău în mai rău.

Ar fi ideal dacă ni s-ar plăti orele suplimentare, ba chiar majoritatea dintre polițiști nici nu mai simțeau reducerea de 25%. Problema este că nu prevăd nicio posibilitate să beneficiem de acest drept în viitorul apropiat și probabil că nu sunt singurul, dovadă este și apariția acestui topic.

Publicat

Daca incepe ministerul sa plateasca orele suplimentare o sa ma plateasca mai bine decat prim-secretarul de stat ... ce vreti sa saraceasca?? :)

Publicat
Daca incepe ministerul sa plateasca orele suplimentare o sa ma plateasca mai bine decat prim-secretarul de stat ...

Cred ca e mai simplu sa insistam pe APLCAREA unor dispozitii legale (cu efecte benefice pentru intregul personal) decat pe MODIFICAREA unor prevedri legale si apoi pe APLICAREA acestora mai ales daca acestea ar aduce beneficii unui numar sensibil mai mic dintre colegii nostrii.

Parearea mea..... ;)

• Membru
Publicat

Din cate stiu eu, plata orelor suplimentare a fost sistata printr-o ordonanta a guvernului condus de primul ardelean al tarii. Deci nu cred ca ne putem lupta pentru aplicarea unor dispozitii legale, ci mai degraba pentru abrogarea celor existente.

Publicat (modificat)

mă bucur că În Sfârșit S-a Făcut Dreptate !!! mă refer bineînțeles la faimoasa lege privind salarizarea unică .

să mă explic ; e normal ca agenții să i-a salariul mai mic ,iar ofițerii să i-a salariul mai mare . că doar cine mai face pentru noi „programe” ?; cine mai ”elaborează” strategii și dispozițiii și cine mai ”implementează” parteneriate ?? răspuns _ofițerii ::: :wacko:

dar să-mi răspunde-ți vă rog !!!

ați auzit ca până acum să se introducă în temele de pregătire profesională ceva de genul ; prezentarea actelor de identitate ale cetățenilor din U.E. ? _ asta că tot intrăm în spațiul Schenghen !! știe careva ,de pildă cum arată un P.C. emis de autoritățile din luxembourg , pentru că eu recunosc că nu știu ... s-au tot o întrebare asemănătoare ; cum arată un permis de rezident din cehia , pentru că din nou recunosc nu știu .

câte cursuri de limba rromani s-au organizat până acum ??? _că vreau să particip !!

cum arată o asigurare de tip RCA emisă de autoritățile din malta ?

Ehh!!... din aceste motive și din multe altele trebuie ca ofițerii să aibă salarii mai mari _ pentru că ne ”învață lucruri bune ”

:wub:

Modificat de ghici
  • Displace 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.