Jump to content
POLITISTI.ro

Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Care e cea mai buna masca de gaze?

Daca vreau sa-mi cumpar una, pe care s-o folosesc la antrenamente fara ca vizorul sa se abureasca si sa pot respira mai usor decat cu cea "classica" pe care o avem in dotare, ce model/marca mi-ati recomanda?

M-am uitat in treacat pe net, dar nu am gasit mare lucru.

Cand voi avea putin mai mult timp la dispozitie si rabdarea necesara, am sa fac un "research pe net" referitor la acest subiect, iar daca gasesc ceva interesant am sa postez aici. Pana atunci, astept cu interes sfaturi de la voi sau macar ceva tips&trics, ce trebuie sa am in vadere inainte de a o cumpara, la ce sa ma uit, ce semnificatii au acele specificatii tehnice, etc.

Ma intereseaza in primul rand daca exista astfel de masti carora sa nu li se abureasca vizorul, dupa ce alergi cu ea pe figura.

Astept sfaturile si recomandarile voastre.

Merci bocu

Link to comment
Share on other sites

Ma intereseaza in primul rand daca exista astfel de masti carora sa nu li se abureasca vizorul, dupa ce alergi cu ea pe figura.

In momentul in care ai o suprafata delimitatoare ("geamul") care pe o parte este rece si pe cealalta este putin mai cald, in plus exista si o umiditate mai accentuata, fenomenul de condensare se va produce, chiar si daca acel ecran/oculari sunt dati cu silicon "special", au folii antiaburire sau mai stiu eu sunt unsi cu (citez robotzi) lacrimi de pui de panda. Este adevarat ca procentul de aburire poate varia in functie de aceste "tratamente", singura solutie ar putea fi un dezumidificator, ceeace pentru masti ..."nu se merita". Inca o "variabila" ;) , nu lua in calcul doar umiditatea din aerul expirat care patrunde in "incinta" ci si umiditatea rezultata din transpiratia fetzei, observatiile venind in urma testarii/folosirii atit a mastii de gaze romanesti (mod 74/95) cit si a celei Drager cu vizor panoramic.

Link to comment
Share on other sites

Masca contra gazelor este destinată pentru protecţia organelor respiratorii ale feţei dar in functie de tipul acesteia şi a ochilor împotriva substanţelor toxice de luptă, prafului radioactiv şi agenţiilor biologici. Deci sunt două tipuri, cele care acoperă doar gura si nasul si cele care acoperă toată fata.

Nu ced că intră aici in discutie sau interesează primul tip (cel ce protejează doar gura si nasul).

Foarte important de retinut este că NU există o mască contra gazelor care să te poată proteja pentru absolut toate tipurile de substante toxice. Această protectie diferă in functie de cartusul filtrant folosit.

Cele mai moderne pot fi dotate cu dispozitive de alimentare cu lichid, si de amplificare a sunetelor. De aceea e bine să ai in vedere si aceste caracteristici. De asemenea acele modele ce au posibilitatea de a monta cartusul filtrant pe una din partile laterale sau chiar au posibilitatea de a fi montat pe amble parti, sunt in general, cocepute pentru uz militar. Intrucat montarea cartusului pe partea stanga de exemplu, ii ofera posibilitatea celui ce o poartă sa nu fie incomodat atunci cand foloseste o arma si ia linia de ochire.

Probabil ca vei gasi niste abrevieri/prescurtari in specificatiile tehnice. Acestea sunt semnificatiile pentru cateva dintre ele:

DAL - dispozitiv de alimentare cu lichide

DAS - dispozitiv de amplificare a sunetului

STL - substanţe toxice de luptă

In general vizoarele sunt confecţionate din sticlă duolex ,rezistentă la şocuri mecanice.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Printre cele mai bine cotate sunt mastile de gaze fabricate de ME.ST.EL.

E o companie italiana la origine, ce are doua fabrici de productie, una in Genoa - Italia si alta in San Diego - Statele Unite. Italienii se lauda ca sunt furnizori oficiali pentru NATO si au in oferta vreo patru tipuri mari si late de masti contra gazelor. E vorba despre SGE 150, SGE 400, SGE 400/3 si SGE 400/3 BB.

Bine, ei mai fabrica si echipamente pentru scufundari, echipamente militare de protectie si in general componente din cauciuc, silicoane de toate rasele si tipurile, plastic sau polimeri si alte rahaturi de acest gen.

Broscarii zic ca acel ultim model, dintre cele enumerate de mine mai sus, are si protectie balistica pentru fata :blink: (desi, personal, imi e greu sa cred)

Gasiti mai multe detalii pe net, pt ca nu vreau sa le fac prea multa reclama.

21102925a0saj9zj.jpg21102740heatbbck.jpg

Edited by Octavian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Multumesc pt replay-uri.

Am mai citit si eu cate ceva referitor la subiect.

Americanii din U.S. Navy si Air Force au folosit pana in anii 90 acest model M17 Gas Mask si M17A2 Gas Mask

21105914lvbd42di.jpg2111454ja0vpi6x.jpg

Incepand cu anii '90 au adoptat si folosit modelul MCU-2/P Protective Mask, ce in "versiunea civila" se numeste MSA Millennium CBA-RCA Gas Mask, desi practic intre cele doua modele nu exista nicio diferenta, cu exceptia culorii. Ulterior producatorul a mai lansat pe piata un model cu destinatie civila, mai ieftin, denumit Advantage 1000, ceva mai auster in privinta dotarilor si a accesoriilor, dar un pic mai usor si confortabil decat celelalte.

21111121rjicmake.jpg

Acest model este foarte apreciat, datorita greutatii reduse, a faptului ca se muleaza bine pe fata, fiind destul de confortabila. Utilizeaza cartusele de filtrare cu un filet standard NATO de 40 mm si poate fi folosita fara probleme in combinatie cu o multime de accesorii (amplificator de voce, protectie UV pentru vizor, etc). De asemenea are prevazuta si o conexiune pentru un dispozitiv de hidratare, iar vizorul este din policarbonat.

21112311wo4kgoea.jpg21115752ooavtst0.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

SIAS-ul foloseste replica (mai bine spus o evolutie) mastii de gaze americane M17 Gas Mask care e produsa in Cehia si se numeste Czech M10 Gas Mask

E foarte ieftina si poate fi achizitionata cu un pret de aprox. 20-30 dolari.

czechmilitarym10gasmask.jpg

czechmilitarym10gasmask.jpg

czechmilitarym10gasmask.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Am cautat info despre modelul SGE 400/3 BB al celor de la ME.ST.EL. si intradevar daca ceea ce spune producatorul in specificatiile tehnice se intampla si in realitate, probabil este printre cele mai bune masti de gaze.

Ce mi s-a parut mai important si interesant:

Utilizează un vizor din policarbonat transparent. Are o garnitură ergonomică facial pentru un confort optim. Debitul de aer controlat cică previne aburirea a parasolarului. Masca acoperă complet faţa si oferă protecţie feţei pentru eventualele resturi care zboară. Vizorul este confectionat dintr-un policarbonat extrem de durabil si a fost testată pentru a rezista la impactul cu o bilă de oţel propulsată la 335 mile/oră, fără a suferi fisuri sau deteriorări. Masca a fost, de asemenea, testată pentru rezistenţă la căldură şi cică nu va lua foc sau se va topi la 8000 C timp de 5 sec. sau 2000 grade C pentru o durată de 6 min. :huh:

Beneficiază de o tehnologie numită "Tecnopro", dar nu am gasit nimic relevant care să mă lamurească in ce constă. Poate fi folosită cu toate cartusele de filtrare standard cu filet de 40mm tip NATO precum şi cu aparat respirator cu reglaj electric.

Masca interioară este confectionată din silicon Anallergic. Greutatea totala este de 530 de grame.

Locul de amplasare al filtrului pe lateral permite si luarea liniei de ochire in cazul in care utilizatorul foloseste o armă.

Poate fi folosită pentru utilizarea unei perioade lungi de timp; a fost testată timp de 6 zile, fără a fi îndepărtată.

Pretul acesteia, afară, se invarte in jurul sumei de 200 - 210 dolari.

Link to comment
Share on other sites

Va recomand daca nu aveti incotro sa ramaneti la MCG model 1974 supranumita " ursulet " , care este o masca contra gazelor inca destul de buna , adica pe locul patru pe glob in 1991 , iar de atunci si pana acum in acest domeniu nu prea au fost schimbari semnificative dpdv al STL ( testata inclusiv in conditii de lupta chimica reala fiind in dotarea fostelor trupe irakiene ) si are in compunere :

- masca exterioara : serveste pentru conducerea aerului purificat la organele respiratorii si eliminarea in atmosfera a aerului expirat

- masca interioara : are rolul de a micsora spatiul mort si este prevazuta cu doua orificii pentru montarea celor doua supape de inspiratie

- cartusul filtrant : este destinant pentru purificarea aerului expirat . Modelul comun asigura protectia organelor respiratorii impotriva celor mai agresive STL timp de minim 80 minute

- sacul portmasca : este destinat pentru portul MCG asamblata , a PAI , a pelerinelor de protectie iar in conditii de campanie si a unui cartus filtrant de rezerva

Ca fapt divers , in timpul serviciului militar obligatoriu ( in intervalul 1985 - 1987 ) eram echipati cu MCG model 1969 supranumita " elefant " datorita unei cagule de cauciuc si furtunulului cu care era conectat cartusul filtrant la MCG , avea ceva specific : vizoarele rotunde ( nu triunghiulare ca la model 1974 ) tot din sticla duplex , dar de culoare galbui - portocalie pentru o mai buna vizibilitate in conditii de ceata , fum , iluminat artificial , amurg , diferite dispozitive optice etc .

Ca avantaj deosebit era faptul ca avea amplasat cartusul filtrant de sectiune ovala in sacul portmasca , ceea ce permitea o buna vizibilitate la tragerea cu armament specific de infanterie ( aveam in dotare PM model 1980 si PSL ) , iar pentru prevenirea aburirii pe interior a vizoarelor , acestea trebuiau unse cu o solutie apoasa de sapun Cheia care se usca in timp , dar nu afecta vizibilitatea........incredibil de simplu , nu ?

Trick-ul functioneaza si chiar la ochelarii de vedere , puteti testa atunci cand afara este frig si intrati intr-o incapere incalzita ......acestia nu se vor mai aburi !

MCG model 1985 este doar o mica imbunatatire fata de model 1974 pentru ca permite ingerarea lichidelor din camel - bag-ul din rucsac si se poate atasa un amplificator de sunete ce permite auzirea ordinelor pana la distanta de maxim 100m ( teoretic ) !

Am vazut si semimasca de gaze , care nu protejaza ochii , dar este o gluma pe bani grei !

Recomand o masca care sa permita un camp vizual cat mai mare si vizorul ( vizoarele ) sa fie de culoarea galben- portocaliu ( pentru motivele expuse mai sus ) si obligatoriu cu cartusul filtrant pe partea stanga sau atasarea unui furtun pentru cartusul fitru pentru a permite vizibilitatea optima la tragerea cu armament de infanterie .

In alta ordine de idei , cehii sunt pe primul loc la trupe chimice , deci cam stiu sa faca masti contra gazelor ........parerea mea !

Mentionez ca folosesc destul de des MCG.......

Edited by hpavictor
Link to comment
Share on other sites

MCG-ul romanesc cum spuneai mai sus , este printre cele mai bune masti din punct de vedere al protectiei impotriva STL.Acum, trebuie sa intelegem ca s-a facut un compromis .Pentru a putea filtra foarte bine s-a facut un cartus prin care se respira mai greu.Daca i-ar fi pus doar un filtru de praf, toata lumea ar fi fost happy.

Dar fiind o masca militara, e normal sa fie bine filtranta.

Acum cu aburirea.Se va aburi extrem de putin sau de loc daca se respecta cateva reguli generale:

1. supapele sa fie amplasate corect.Ele trebuie sa deschida spre interior, nu spre ochelari.Curentul de aer care intra la inspiratie va usca umiditatea de pe ochelari la fiecare inspiratie.Va face un fel de ventilare.

2. masca trebuie pusa pe fata inainte cu cateva minute de a se folosi efectiv, pentru a-si schimba temperatura.De exemplu, iarna daca e rece si o pui pe fata evident ca in minutele urmatoare nu vei vedea mare lucru, pentru ca se abureste.

si ca tips, ungerea ochelarilor cu putina saliva ajuta. Ajuta si cu orice alta substanta de dezaburire.

Iar daca se face antrenament cu ea pe figura suficient timp, vor diparea pe rand inconvenientele...

p.s.

super masca americana rezista la bila de otel cu peste 300 de mile pe ora????pai e mai rapida ca si glontul bila aia...

Edited by arcan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.