Jump to content
POLITISTI.ro

Ce este si ce rol are Corpul National al Politistilor - CNP ?

Postare recomandată

Publicat

Teoria formei fara fond.

Domnul Dobrescu vorbeste mult dar nu spune nimic.

Pana la urma cine a tras sforile pentru infiintarea CNP si ce rol are acesta in realitate?

• Moderator
Publicat

Păi a fost înființat direct prin lege. În statutul polițistului e prevăzută înființarea acestei organizaţii profesionale.

Eu am mai întrebat același lucru, pe la începutul acestui topic, respectiv cam ce trebuie să facă CNP. Și așteptam un răspuns serios, clar și pe cât posibil cu ceva exemple. Dar am primit un răspuns cu copy/paste din legea respectivă.

Din câte am citit, acest CNP la început se dorea a fi ceva de genul Colegiul Medicilor sau Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu a prea le-a ieșit. Sau poate mă înșel eu? Posibil, dar asta e opinia mea personală.

Publicat

Dreptul de asociere este garantat, însă nivelul de libertate acordat diferă de la ţară la ţară.

În vederea exercitării libertăţii de asociere, în ţările europene se întâlnesc următoarele forme organizatorice:

- organizaţii sindicale;

- asociaţii profesionale, tehnico-ştiinţifice;

- organisme de reprezentare ori consultative, sau grupuri de lucru constituite pe lângă diferite eşaloane (unităţi, mari unităţi, categorii de forţe, ministere de profil).

Situaţia din România

În ceea ce priveşte situaţia din România, în Constituţia revizuită în anul 2003, la art.40 alin(1) se precizează că „cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere”. Prevederile alin(3) interzic însă membrilor activi ai armatei şi poliţiştilor să facă parte din partide politice. Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi se poate face numai prin lege şi numai dacă se impune în cazurile prevăzute la art.53. Măsura de restrângere nu trebuie să aducă atingere dreptului sau libertăţii.

De asemenea, la art.20 se stipulează că „dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte”. Totodată, se precizează că în cazul existenţei unor neconcordanţe între pactele şi tratatele amintite şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia când dispoziţiile interne sunt mai favorabile.

a.- Din categoria funcţionarilor publici civili cu statut special având grade profesionale echivalente gradelor militare, ponderea o reprezintă poliţiştii, poliţiştii de frontieră, personalul în uniformă din aparatul central al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi poliţiştii din unele servicii publice comunitare (permise şi înmatriculări vehicule, evidenţa populaţiei etc.). Aceşti funcţionari publici se supun prevederilor statutului poliţistului aprobat prin Legea nr.360/2002.

Până în prezent LEGEA Nr. 360 din 6 iunie 2002 - privind Statutul poliţistului a fost modificată prin:

- Legea nr. 281/2003;

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 89/2003, aprobată cu modificări prin Legea nr. 101/2004;

- Legea nr. 101/2004;

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 24/2005;

- Legea nr. 562/2004;

- Legea nr. 24/2005.

- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2008, aprobată prin Legea nr. 188/2009.

Constituţia României garantează libertatea asocierii, care presupune atât dreptul de a adera liber la orice formă de asociere, cât şi dreptul de a nu adera precum şi dreptul de a părăsi oricând o asemenea organizaţie. Acelaşi drept este consfinţit şi de art.48 din Legea nr.360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, iar art.49 alin.(3) din acest act normativ instituie principiul mutualităţii raportat la organizarea şi funcţionarea Corpului.

Prin HOTĂRÂREA Nr. 1305 din 20 noiembrie 2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Naţional al Poliţiştilor, modificată prin:

- Hotărârea Guvernului nr. 237/2003;

- Hotărârea Guvernului nr. 1600/2003;

- Hotărârea Guvernului nr. 560/2006.

- Hotărârea Guvernului nr. 667/2009, la CAPITOLUL 3 - Calitatea de membru al Corpului Naţional al Poliţiştilor, drepturile şi îndatoririle acestuia

ART. 9 (1) Poate fi membru al Corpului orice poliţist, indiferent de funcţie sau grad profesional.

(2) Calitatea de membru se dobândeşte în temeiul legii, prin completarea adeziunii şi plata cotizaţiei.

(3) La data intrării în vigoare a prezentului regulament, poliţiştii cărora li se aplică prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului devin, de drept, membri ai Corpului.

(4) Poliţiştii încadraţi ulterior constituirii Corpului, pentru a deveni membri, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (2), vor achita taxa de înscriere.

Totodată la ART. 13, se prevede:

(1) Poliţistul poate renunţa oricând la calitatea de membru al Corpului.

(2) Renunţarea se face în scris, printr-o comunicare adresată organizaţiei teritoriale sau, după caz, departamentului din care face parte poliţistul .

Sintagma „de drept” nu înseamnă „obligatoriu, fără consimţământul poliţiştilor”, ci crează o prezumţie de apartenenţă, un drept personal câştigat prin lege, nu despre o obligaţie impusă de lege, mai ales că anterior se foloseşte termenul „poate fi membru al Corpului orice poliţist”. Aceasta înseamnă că poliţistul nu este obligat să se asocieze, că la apariţia legii 360/2002 şi înfiinţarea CNP s-a constituit dreptul de a deveni membru fără restricţii, dar prin manifestarea propriei voinţe, materializată prin completarea şi predarea unei cereri/adeziuni şi plata cotizaţiei, iar cel care depune o cerere de încetare a calităţii de membru al Corpului, este liber să o facă, dacă doreşte să nu (mai) fie membru CNP, aşa cum de-altfel s-a petrecut şi până acum, nefiind cazuri când cineva a fost obligat să se înscrie sau să rămână membru.

Raţiunea dobândirii de drept a calităţii de membru în temeiul H.G. nr.1305/2002 a fost de a permite fiecărui poliţist să facă parte dintr-o organizaţie profesională care are ca scop principal promovarea intereselor aceste categorii profesionale.

Deci, conform art.13 din H.G. nr. 1305/2002, poliţistul poate renunţa în orice moment la calitatea de membru, printr-o notificare scrisă. Corpul Naţional al Poliţiştilor este o structură creată în interesul poliţiştilor care pot beneficia de drepturile ce le revin în calitate de membri în anumite condiţii. Dar dobândirea de drept a calităţii de membru nu a presupus o îngrădire a principiului liberei asocieri întrucât poliţiştii pot renunţa oricând la această calitate, în condiţiile articolului de mai sus.

Prin urmare, niciun poliţist nu este obligat să rămână membru al Corpului Naţional al Poliţiştilor, putând în orice moment să-şi exprime intenţia de a renunţa la calitatea de membru.

Considerăm că s-a făcut o informare eronată a raportorilor, invocându-se faptul că prevederea din art. 9 alin 3 din H.G. 1305/2002 „La data intrării în vigoare a prezentului regulament, poliţiştii cărora li se aplică prevederile Legii nr. 360/2002 devin, de drept, membri ai Corpului” ar încălca dreptul la liberă asociere, ignorând celelalte alineate ale art. 9 , precum şi art.13.

c.- Privind formele de asociere, la art.49 din acelaşi statut se stipulează că „se înfiinţează Corpul Naţional al Poliţiştilor care promovează interesele poliţiştilor şi apără drepturile acestora”. Acest Corp constituit în anul 2004 este o formă de organizare a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pe criteriu profesional, autonomă, apolitică şi non profit, având o structură unitară şi reprezentare pe trei nivele: teritorial, departamental şi central, respectiv: SECŢIUNEA a 4-a - Corpul Naţional al Poliţiştilor

ART. 49 (1) Se înfiinţează Corpul Naţional al Poliţiştilor, ca persoană juridică de drept public, denumit în continuare Corpul, cu sediul în municipiul Bucureşti, reprezentând forma de organizare pe criteriu profesional, autonom, apolitic şi nonprofit a poliţiştilor.

(2) Corpul promovează interesele poliţiştilor şi apără drepturile acestora.

(3) Organizarea şi funcţionarea Corpului se realizează pe principiile teritorialităţii, eligibilităţii, mutualităţii şi ierarhiei structurilor de conducere.

Deci, calitatea de membru la Corpul Naţional al Poliţiştilor nu este obligatorie şi în consecinţă nu se încalcă prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite art. 5 – dreptul de a se organiza, deoarece poliţiştii atât membrii Corpului cât şi nemembrii Corpului s-au asociat şi în organizaţiile sindicale constituite şi care funcţionează în prezent la nivelul MAI:

- Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, care prin SENTINŢA CIVILĂ Nr. 928 din 19.06.2009 Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă a admis cererea formulată de FEDERAŢIA SINDICATELOR NAŢIONALE ALE POLIŢIŞTILOR ŞI PERSONALULUI CONTRACTUAL DIN ROMÂNIA(F.S.N.P.P.C.), constatând îndeplinite condiţiile de reprezentativitate la nivel de ramură ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ ŞI APĂRARE.

- Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”.

- Sindicatul Naţional al Poliţiştilor"DIAMANTUL".

- Sindicatului National al Agentilor de Politie;

Trebuie remarcat faptul că în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi în acceptarea acestei libertăţi în legislaţia internă şi în diminuarea restrângerilor şi limitărilor.

Concluzia:

Domnilor utilizatori este bine ca inainte de a scrie ceva sa ne si documentam.

Numai bine!

• Moderator
Publicat

E curios ca absolut toate organele de conducere ale BEC sunt numai ofiteri.

In tara asta nu exista nicun agent de politie capabil, care sa aiba o functie de conducere in CNP?

Acest lucru spune multe ...

• Moderator
Publicat

Domnule radusandu, eu personal sunt membru al CNP încă de la înființarea acestuia și probabil că mai sunt destui alți utilizatori ai acestui forum, de aceea cred că nu merităm astfel de replici prin care ne trimiteți la plimbare spunându-ne să ne documentăm înainte să întrebăm ceva aici.

Dacă tot plătesc o cotizație lunară, cred că merit și am dreptul să pun niște întrebări și la care să mi se răspundă la fel de civilizat și serios. Sau credeți dvs. că dacă nu am avut curiozitatea să studiez toate acele acte normative, atunci nu am dreptul să întreb?

Păi atunci nici să nu mai luați cotizații de la noi ăștia, cei nedocumentați. Sau când e vorba despre încasări nu mai e nevoie ca membrul să fie documentat?

Publicat

BTW....intrebarea mea nu era ce ar trebui sa reprezinte si sa faca ci ce reprezinta si ce face efectiv CNP.

De sloganuri eu unul sunt satul pentru ca tot aud ba de la CNP.....ba de XXX sindicat.

Ceva concret domnilor?

Publicat

@Catalin si Darryan,

Mai multe despre "ce reprezinta si ce face efectiv CNP" pe ".

Este usor sa intrebati pe acest site, dar mai multe puteti afla la organizatia teritoriala unde sunteti membru. Puteti deveni utilizator si pe site-ul CNP si pune intrebari.

In timpul cat il am la dispozitie eu o sa incerc sa va raspund si aici. Apropo: Cu cotizatia, care este de 8 lei/ luna (54 % la Consiliul Teritorial si 46 % la Consiliul Departamental si CNP -aparat Central) in prezent (de 5 ani) puteti vedea tot acolo ce se face. In cazuri concrete pot sa va comunic mai multe date, dupa ce ma voi documenta.

Numai bine!

• Administrator
Publicat

radusandu

Din posturile dvs. am tras concluzia ca reprezentati Corpul National al Politistilor.

Daca faceti parte din Biroul Executiv Central al acestei organizatii profesionale si sunteti interesat de o colaborare in privinta popularizarii actiunilor Corpului pe forum, nu trebuie decat sa ma contactati.

Puteti face acest lucru prin:

Multumesc!

Publicat

Domnule radusandu nici macar nu cunoasteti cat este cotizatia la CNP.

Asta spune multe.

In cea ce priveste activitatea CNP este aproape nociva, iar daca sunteti cavalerul mesei rotunde ,vajnicul aparator al lui Dobrescu abia astept sa mai aberati pe aici.

Cu deosebit respect, :emo-yessir:

Publicat

Poate la CRAIOVA cotizatia este mai mare, sau faceti o mare confuzie. Daca te intereseaza documenteaza - te cu Hot. Consiliului National (nr. 28/15.12.2004), care a stabilit cotizatia la 5 lei, iar apoi la 8 lei. Si la congresul al II-lea din sept. 2008, aceasta a ramas la 8 lei. Deci cand afirmi ceva trebuie sa te documentezi. Sa mai stii ceva, ai intrat pe un teren ce nu- cunosti. Eu sunt presedintele Comisiei de Cenzori la CNP, iar de asemenea membrii nu avem nevoie. Apropo sunteti membru CNP?

• Moderator
Publicat

Dl radusandu nu e vorba de nicio confuzie, pe fluturasul de salariu se retin 10 lei - cotizatia la CNP.

Publicat

@Marius.

Intrebati la Consiliul teritorial pe D-l presedinte si trezorierul pe care l-ati ales. Conform HGR nr. 1305/2002, art. 25 lit. f) din H.G. nr. 1305/2002, modificată, acestia asigura desfăşurarea întregii activităţi economico-financiare a organizaţiei pe perioada mandatului. Este legal numai daca s-a votat si luat o hotarare de C.T. Pe mesaj privat rog mai multe detalii, pentru a verifica si a lua masuri ( de cand sunteti membru, de cand se retine aceasta suma,etc) Sunt cateva CT care au stabilit aceasta cotizatie (AB, HD, etc)

Cu stima,

Publicat

Mai fratilor ce atata vorbaraie? Sa isi dea demisia din functie seful CNP. Nu are pic de rusine si verticalitate. I-a iesit porumbelul din gura si a spus ce gandeste. Sa aibe bunul simt si sa isi dea demisia. Atat!

Publicat

@Marius.

Am verificat acum la DJ. Consiliul teritorial DJ, asa cum mi-a comunicat telefonic presedintele CT are stabilita tot o cotizatie de 10 lei, de la infiintarea CT. Totusi la CNP -BEC se vireaza numai cei 43%, respectiv 3% la CD, din cotizatia de 8 lei , restul ramane la CT si se vede ce a facut CNP la dvs.

Succes!

@ SandoKhan

Eu am postat "COMUNICAT-REPLICĂ AL PREŞEDINTELUI CORPULUI NAŢIONAL AL POLIŢIŞTILOR / COMISAR ŞEF DE POLIŢIE IULIAN-ALEXANDRU DOBRESCU, cred ca dupa ce s-a studiat, fiecare poate sa creada ce vrea.

Cu stima,

radusandu

Publicat

Am citit replica. Am avut impresia ca e scrisa de Ion Iliescu. Adica vorbaraie multa care nu spune nimic. Si nu prea ma mai intereseaza ce comunica domnul presedinte CNP. Pentru mine nu mai exista! Pentru ca nu e in stare sa reprezinte interesele mele profesionale sau nu. A demonstrat asta. A avut girul nostru de incredere. Sa demonstreze ca are ramas macar un os in coloana aia vertebrala (daca a avut-o) si sa isi dea demisia! Alegem pe altul si gata!

Publicat (modificat)

Domnule radusandu ,daca sunteti presedinte ,nu conteaza ,pentru ca nu ma reprezentati.

O sa am grija sa ma retrag cat mai curand posibil, si de maine o sa aveti la Dolj mai putin cu cateva sute de membrii.

La Dolj cotizatia este 10 lei ,dar se vede treaba ca la CNP dreapta nu stie ce face stanga. :doh:

Multa sanatate si cu foarte putin respect.

Modificat de Elvis
Publicat

@elvis

E dreptul dvs, asa cum am scris si mai sus.

"In HGR nr. 1305/2002 modif. la ART. 13, se prevede:

(1) Poliţistul poate renunţa oricând la calitatea de membru al Corpului.

(2) Renunţarea se face în scris, printr-o comunicare adresată organizaţiei teritoriale sau, după caz, departamentului din care face parte poliţistul ".

Daca sunteti nemultumit de CT Dj va trebui sa-i "taxati" pe cei care i-ati ales dvs. totusi nu mi-ati comunicat pe mesaj privat sau

in alt mod daca sunteti membru CNP ?

Succes!

• Moderator
Publicat

Aproape orice problemele se pot remedia prin dialog. Asta e primul pas!

Nu vom ajunge niciunde cu astfel de "intepaturi".

Publicat

@Marius

Multumesc!

Atat pentru mesaj cat si pentru medierea dialogului. eu nu am facut decat sa explic...

Mult succes!

Publicat

este adevarat ca daca vrei sa te retragi din sindicat si ai beneficiat de vreun ajutor nu te vei putea retrage decat in momentul in care ajutorul dat catre tine este recuperat prin cotizatia lunara ?

• Moderator
Publicat

Te referi la Corpul National al Politistilor? Ori la sindicatele politistilor?

Publicat (modificat)

Te poti retrage in orice moment, insa daca ai beneficiat de anumite ajutoare si te retragi inseamna ca ai caracter zero barat.

Domnule radusandu am o relatie foarte buna cu presedintele CNP Dolj si nu mi se pare mare cotizatia de 10 lei. Am facut multe lucruri bune impreuna pentru politistii din Dolj. Insa daca nu ati inteles ca sunt membru CNP o sa va desenez.. Ce ma deranjeaza este aroganta celor din Bucuresti ,de la ,,centru".

Daca aveati 100 de membrii mai erati asa ,,dezinteresat" daca ma retrag?

Modificat de Elvis
  • Membru
Publicat

Am si eu o intrebare.

Politistii mai noi, care au terminat scoala in ultimii ani, devin membrii ai CNP din oficiu?

Sau e nevoie de o adeziune semnata in acest sens?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.