Jump to content
POLITISTI.ro

Ce este si ce rol are Corpul National al Politistilor - CNP ?


Recommended Posts

da bineinteles ca nu am cultura sindicala deoarece nu am avut nevoie pana acum de ea,si sper sa nu am toata viata.Dar fiind in necunostinta de cauza si documentandu-ma putin va dau dreptate.Sunt membru cnp e destul.sunt o gramada de sindicate,eu zic ca unul singur imi ajunge :emo-yessir:

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Domnule Gabita , CNP-ul nu este sindicat, este asociatie profesionala. Cu ei esti ca si singur.

Sa dea Dumnezeu sa nu ai nevoie niciodata de cultura sindicala. :emo-yessir:

Link to comment

Gaby nu credeam ca mai exista politisti care nu fac diferenta intre CNP si sindicate . Este ca atunci cand nu ai sti ca ai dreptul la aparator ales sau din oficiu, sau ca beneficiezi de prezumtia de nevinovatie.Si, din ce am observat existenta mai multor sindicate si concurenta pozitiva sau nu dintre ele au facut ca acestea sa inceapa sa aiba putere.

Edited by luky
Link to comment
  • 1 month later...

Domnilor Lucky şi Elvis,

Mă tem că sunteţi în eroare.

CNP-ul nu este nici sindicat şi nici asociaţie profesională.

Se impune precizarea că organizaţia profesională – Corpul Naţional al Poliţiştilor, ca şi Ordin Profesional al Poliţiştilor din M.A.I., este înfiinţat prin Lege (Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Legea nr.360/2002 privind Statutrul Poliţistului, Hotărârea Guvernului României nr.1305/2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a C.N.P., Hotărârea Guvernului României nr.1600/2003, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30 din 25 aprilie 2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a altor acte normative dintre care cel mai important este Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 533 din 01.03. 2005 privind unele măsuri pentru eficientizarea activităţii Corpului Naţional al Poliţiştilor şi structurilor acestuia.

Fiind persoană juridică de drept public, autonomă faţă de structurile din care provin membrii săi, şi fiind format din departamente şi organizaţii teritoriale, Corpul Naţional al Poliţiştilor, ca şi Ordin Profesional al Poliţiştilor funcţionează, potrivit legii, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, reprezintă forma de organizare pe criteriul profesional, autonomă, apolitică şi nonprofit a poliţiştilor, este constituit şi îşi exercită atribuţiile în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive ale membrilor săi, prevăzute de legislaţia în domeniu, precum şi al apărării drepturilor legitime ale acestora.

Corpul este organizat la nivel central, departamental şi teritorial şi nu poate fi angajat politic prin acţiunea organelor de conducere sau a membrilor săi. El întreprinde măsuri pentru dezvoltarea, în rândul poliţiştilor, a sentimentului de demnitate, onoare şi ataşament faţă de tradiţiile şi valorile morale pe care aceştia trebuie să le împărtăşească şi să le apere, promovează şi susţine în raporturile cu celelalte instituţii ale statului şi cu societatea civilă tradiţiile, interesele şi scopurile generoase urmărite de poliţişti pentru apărarea valorilor şi drepturilor fundamentale ale omului, participă, împreună cu structurile specializate, la iniţierea unor acţiuni menite să sporească eficienţa activităţii poliţieneşti şi formulează puncte de vedere în cazul elaborării propunerilor de acte normative care se referă la activitatea poliţiei sau la Statutul poliţistului.

Totodată, la cererea membrilor săi, prin structurile departamentale sau teritoriale, după caz, reprezintă interesele poliţiştilor împotriva cărora au fost dispuse sancţiuni disciplinare şi oferă asistenţă juridică gratuită celor aflaţi în procese pentru fapte săvârşite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

În acest sens, în cadrul Corpului Naţional al Poliţiştilor, la nivelul Consiliului Naţional al CNP, există şi funcţionează o comisie de specialitate denumită "Comisia Juridică şi de Disciplină", ai cărei membri asigură cu profesionalism asistenţa juridică a poliţiştilor cercetaţi prealabil sau analizaţi în Consiliile de Disciplină şi de asemenea, oferă asistenţă juridică şi chiar reprezintă gratuit în instante, poliţiştii aflaţi în procese pentru diferite fapte săvârşite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Dintre poliţiştii asistaţi de această comisie la cercetarea prealabilă sau la analiza în consiliul de disciplină, mai mult de 80% au fost declaraţi nevinovaţi de comiterea faptelor reţinute în sarcină, iar cei reprezentaţi în instanţe, în propurţie de 100% (în totalitate) au fost achitaţi.

În plus, pentru apărarea membrilor săi, CNP acordă LA CERERE, ajutoare financiare pentru angajarea unui apărător ales (între 1000 şi 3000 lei), în cazul în care membrul CNP este invinuit sau inculpat de comiterea unei fapte penale comisă în legătură cu serviciu (cu excepţia faptelor de corupţie).

Pentru acestea, se impune ca membrul CNP (şi majoritatea poliţiştilor sunt membri CNP) trebuie să înainteze direct, prin poştă, prin fax sau e-mail, o CERERE SCRISA către consiliul teritorial sau departamental din care face parte, ori direct BIROULUI EXUTIV CENTRAL AL CNP, pe adresa : CORPUL NAŢIONAL AL POLIŢIŞGTILOR - BIROUL EXECUTIV CENTRAL - Bucureşti, str. Mihai Vodă, nr.6, sector 5, nr. telefon/fax 021.314.54.13 sau pe adresa de e-mail

"cnp@cnpromania.ro".

Din câte cunosc eu, până în prezent, nici o cerere nu a fosr respinsă sau refuzată şi niciunui poliţist care a solicitat asistenţă sau reprezentare, NU I-A FOST REFUZAT ACEST DREPT ORGANIZATIONAL.

Deci, vă rog reţineţi : CNP nu este sindicat ci ORGANIZAŢIA PROFESIONALA A POLIŢIŞTILOR DIN MAI şi doar în baza unei cereri simple, acordă GRATUIT asistenţă juridică şi reprezentare juridică membrilor săi, prin COMISIA JURIDICA SI DE DISCIPLINA.

Link to comment
  • Moderator

Mă tem că sunteţi în eroare.

CNP-ul nu este nici sindicat şi nici asociaţie profesională.

Deci, vă rog reţineţi : CNP nu este sindicat ci ORGANIZAŢIA PROFESIONALA A POLIŢIŞTILOR DIN MAI şi doar în baza unei cereri simple, acordă GRATUIT asistenţă juridică şi reprezentare juridică membrilor săi, prin COMISIA JURIDICA SI DE DISCIPLINA.

Deci din ce spui mai sus, trecând peste pasajele postate cu ajutorul copy/paste, noi trebuie să înţelegem că CNP nu este o asociaţie profesională ci este o organizaţie profesională ?

Care este diferenţa între cele două?

De ce e nevoie să plătim o cotizaţie la fel ca în cazul unui sindicat?

Majoritatea atribuţiilor sunt similare celor pe care le au şi sindicatele, care e diferenţa ?

PS: aş aprecia nişte răspunsuri cât mai scurte şi la obiect, pe înţelesul tuturor, fără cuvinte pompoase sau pasaje copiate din legi, ordine sau dispoziţii. Mulţumesc.

Link to comment

Asociatiile sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.

Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial.

Asociatia dobandeste personalitate juridica prin hotărâre judecătorească (sentinţă civilă pronunţată de o judecătorie) şi prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.

Sindicatele din Poliţie, sunt tot persoane juridice, dar de drept privat, înfiinţate în baza Legii 54/2003 a sindicatelor, pe lângă (deci în afara) MAI, tot prin hotărâre judecătorească (sentinţă civilă pronunţată de o judecătorie) şi prin inscrierea in Registrul sindicatelor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.

Spre deosebire de aceasta, organizaţia profesională – CNP, este persoană juridică de drept public care funcţionează în cadrul MAI, în vederea promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive a membrilor săi şi în scopul apărării drepturilor legitime ale poliţiştilor.

CNP este o organizaţie înfiinţată prin dispoziţiile Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, a Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, a H.G. 1305/2002 privind Regulamentul CNP, a H.G.1600/2003, a OMAI 533/2005 şi a altor acte normative în vigoare, deci nu prin sentinţa civilă a unei judecătorii.

Ea cuprinde un număr de peste 55.000 membri din toate organele şi formaţiunile Poliţiei Române, ale Poliţiei de Frontieră Române şi ale celorlalte structuri ale MAI în care funcţionează poliţişti.

Deci, e clar. Nu e totuna...

Link to comment
  • Moderator

Am înţeles, sau cel puţin aşa cred.

În concluzie, diferenţa constă în modalitatea prin care s-au înfiinţat. CNP-ul a fost înfiinţat direct prin lege, iar asociaţiile profesionale sau sindicatele se înfiinţează printr-o hotărâre judecătorească. Corect?

Link to comment

Personal aceste detalii privind modul de infiintare sau functionare, nu mi se par deloc importante. Dar competentele si ce face CNP-ul mi se par a fi aproape identice cu cele al unui sindicat.

Pe mine ca politist ma intereseaza cu totul altceva. Ca de exemplu:

Ce poate face CNP pentru mine, un simplu politist, si nu poate face sindicatul?

Link to comment

Domnule Margelatu ,sincer nu imi dau seama cum ati tras dumneavoastra concluzia ca eu si lucky suntem in eroare de fapt.

A ,daca ati facut-o pentru a face reclama CNP inteleg. Mie nu prea imi place abureala ieftina si o sa fiu mai direct.

CNP-ul s-a infiintat la ordinul unui anumit domn caruia nu vreau sa ii dau numele pentru ca ar trebui sa il asociez cu blesteme si injuraturi , si a fost condus o mare perioada de timp de acelasi om care conducea si SNPPC ,pe numele de scena Vieriu.

Ca ati reusit sa faceti numai rau politistilor cu aceasta organizatie ,asociatie si ce o mai fi ea, stiti foarte bine pentru ca nici nu respirati daca nu va dau voie domnii comandanti din minister. Nu este curios ca suntem 40000 de politisti iar dumneavoastra aveti 55000 de membrii? Bine ca nu i-a intrebat nimeni daca vor sa intre in aceasta asociere este alta discutie. Sunteti politist si cunoasteti ca dragostea cu forta se numeste viol. Exact asa ati procedat cand ati infintat aceasta organizatie.

,,CNP, este persoană juridică de drept public care funcţionează în cadrul MAI, în vederea promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive a membrilor săi şi în scopul apărării drepturilor legitime ale poliţiştilor''.

Asta chiar ca este cea mai tare vrajala pe care am auzit-o in ultimul timp. M-a lasat fara grai si nu sunt un tip care sa nu aiba cuvintele la purtator.

Cred ca ati uitat cand sefii de inspectorate , servicii, politii orasenesti , sectii de politie erau presedinti la CNP.

In momentul cand au aparut si alte alternaive la sindicatul SNPPC ati inceput sa mai miscati. Dar va intreb asa din curiozitate ,cati agenti de politie sunt presedinti la organizatiile teritoriale CNP? Va raspund tot eu, sunt la fel de rari precum capra neagra ,ocrotiti de lege si pe cale de disparitie.

Chiar credeti ca domnii comisari sefi se dau de ceasul mortii penru drepturile ,,suptofiterilor''?

Domnule Margelatu cu cine credeti ca vorbiti? Nu suntem nici la gradinita nici in clasele primare si vreau sa va spun ca sunt ,,suptofiteri ''care au doua -trei facultati terminate ,mastere si doctorate. De ce nu pot fi ofiteri? De ce nu li se echivaleaza vechimea cu gradul la trecerea in corpul ofiterilor? De ce sunt discriminati in raport cu ofiterii si civilii cu studii superioare care intra in sistem ? Si exemplele ar putea continua.

PS: Domnule rookie CNP-ul poate sa va induca in eroare si sa va produca pagube materiale fara nicio acoperire. Nu cred ca atunci cand ati fost obligat sa intrati in aceasta organizatie ati completat o adeziune. SAU DACA V-A INTREBAT CINEVA DACA SUNTETI DE ACORD. Asa este legal si de bun simt.

Cu deosebit respect. :emo-yessir:

Link to comment

Poate nu sunteţi la curent cu ce a spus mai-marele CNP-ului? In principal să stăm blânzi, să zicem mersi că avem salarii şi să ne potolim naibii odată! Halal! :doh:

Link to comment
  • Moderator

Cine este?

Nu cumva este vreun comisar şef cu un ditamai salariu, pentru care diminuarea aceasta de 25% nu este aşa de simţită ca în cazurile majorităţii?

Link to comment

Cum le stii tu pe toate Cataline, ca un om mare :emo-yessir: . Bineinteles, ca e un comisar-sef ca doar nu ai vrea sa fie un parlit de agent!

Deci: "asezati-va, linistiti, la locurili voastre"!

Link to comment
  • Moderator

Totuşi sunt curios, dacă ştie careva să ne spună, cei ce au funcţii în CNP sunt cumva şi remuneraţi ? :hmmmt:

Link to comment
  • Moderator

Acum am aruncat o privire pe site-ul CNP-ului si nu am gasit nimic. Dar ce observ e ca sunt numai anunturi si comunicate ce privesc Politia de Frontiera.

In CNP, toti liderii acestei organizatii sunt ofiteri superiori aflati in posturi de conducere, inclusiv liderii organizatiilor teritoriale.

Asta e si motivul pentru care aceasta organizatie nu face si nici nu va face vreodata nimic.

Link to comment

Macar putea sa taca, asa ca pana acum! Probabil ca i-a ramas adanc intaiparita in creieres "imaginea" expusa de [cenzurat] presedintili nostru, adica bugetarul gras (care probabil a se aseamana foarte mul cu domnul comisar sef) care sta pe umerii bietului contibuabil. Asta i s-a comandat sa "vada" asta a vazut!

Link to comment
  • Moderator

Interesant de stiut daca liderii CNP-ului sunt remunerati.

Am sa postez aceasta intrebare pe site-ul CNP, intrucat aici sunt sanse slabe sa primim un raspuns. :clip:

Link to comment

Poate că omul se regăseşte în aceea imagine a preşedintelui!? :doh:

Fii sigur! E ca si cum s-ar uita in oglinda! ma intreb daca nu cumva il mustra si constiinta, regasindu-se in imaginea amintita, probabil se autoflageleaza in oglinda :"bad boy, bad, bad boy"! Am citit ca a avut succes la Suceava parca, i-a convins pe sefii de post de acolo ca daca ar fi la "privat" ar fi vai de ei. Adica sa pupe si sa bage in traista ca in alta parte era mult mai rau! Alooo, Suceava! N-ati avut niste pietre si voi acolo?

Edited by lauragrgr
Link to comment
  • Moderator

Am primit raspuns la intrebarea "Sunt sau nu remuneratii liderii CNP?"

Cei din consiliile teritoriale desfasoara activitati alaturi de sarcinile obisnuite de serviciu si nu sunt remunerati.

Organele de conducere ale BEC sunt remunerate din cotizatiile membrilor, in conformitate cu salariului avut la locul de munca de unde provin, acestia fiind detasati la Corp pe perioada mandatului, petru acesta perioada figurand mutati la D.G.R.U.

  • Upvote 1
Link to comment

Domnul la care va referiti se numeste cms. sef ,cu sperante foarte mari de chestor in viitorul cel mai apropiat, Dobrescu.

La intalnirea cu sindicatele a sfintei MIRA a afirmat ca masura reducerii cu 25% a salariilor suptofiterilor este foarte buna pentru ca au salarii pe care nu le pot justifica.

Vedeti inca o data ,daca mai era nevoie, ca nu spune nimic de salariile ofiterilor si mai grav ,a ofiterilor cu functii de conducere care au salarii de merit si de excelenta cumulate .Deci daca se vor reduce salariile cu 25% la toata lumea ,domnii comandanti care iau in plus cu 75% o sa fie in mare dilema, vor pierde astronomica suma de 25%, adica nu vor avea nicio problema ca si asa nu umbla la carduri.

Marius sa iti spun o ,,noutate veche". Toti presedintii CNP activeaza ca membrii in ATOP si sunt renumerati cu 600 leuti pentru fiecare sedinta. Ce :naughty: zici? Cam dezinteresati baietii.

PS. Pentru domnul ? Dobrescu: multa lamaie.

Edited by Elvis
Link to comment

Desi ar trebui sa reprezinte tagma politistilor in orice problema care apare dl.Dobrescu face afirmatii nefondate de parca ar fi in alta tabara.Ar trebui sa-i amintim ca suntem toti in aceeasi barca indiferent de grad si functie.

Link to comment

Pentru modul "exemplar" in care seful CNP a reprezentat interesele agentilor ( vezi pozitionarea in grila de salarizare alaturi de garderobiera unui centru cultural sau secretara unei scoli generale), precum si a opiniei extrem de "favorabila" la adresa acestei categorii profesionale, am luat decizia de a ma retrage din CNP, solutie adoptata si de multi alti colegi.

Link to comment

Pentru organizare, atributii, dar si modul de salarizare a membrilor BEC si Comisiilor de specialitate, accesati:My link

Referitor la discutiile purtate la MAI, accesati Sinteza problemelor discutate în sedinţa provocată de sindicate la sediul MAIMy link

Pentru cine nu are acces si la INTRAPOL anexez comunicatul urmator:

"COMUNICAT-REPLICĂ AL PREŞEDINTELUI

CORPULUI NAŢIONAL AL POLIŢIŞTILOR

COMISAR ŞEF DE POLIŢIE IULIAN-ALEXANDRU DOBRESCU

În completare la comunicatul C.N.P. care a vizat Sinteza problemelor avansate de sindicate la şedinţa convocată de M.A.I. din 13.05.2010, datorită comunicatelor unor sindicate care au interpretat voluntar eronat, cu rea intenţie şi într-un mod denigrator la adresa imaginii organizaţiei profesionale Corpul Naţional al Poliţiştilor şi a mea personală, a dezideratelor şi strategiei stabilite de Biroul Executiv Central, dar şi contrar intereselor membrilor pe care îi reprezintă, mă văd nevoit, la insistenţa colegilor poliţişti convinşi de bunele mele intenţii, dar şi contrar principiilor mele de neimixtiune în activitatea sindicală şi polemică inutilă, care pot afecta interesul general al membrilor, să revin cu câteva precizări care nu au fost reliefate de informările sindicale, în special pentru că sunt de natură a informa poliţiştii despre consistenţa atribuţiilor şi competenţelor conferite de lege Corpului ca unica organizaţie profesională a poliţiştilor, în detrimentul poziţiei lor formale, inactivităţii lor care au ca efect absenţa rezultatelor în reprezentarea interesului financiar al membrilor săi.

În opinia mea, un comunicat complet şi obiectiv asupra problemelor ordinii de zi dezbătute trebuia să cuprindă atât opisul acestora, dar mai ales soluţiile sau măcar un plan de măsuri cu termene de respectat pentru identificarea şi implementarea acestora. Din păcate nu veţi găsi pe niciun site al acestora, Corpul fiind singurul care a expus problematica pusă în discuţie. Mă întreb de ce, nu cumva să mascheze lipsa rezultatelor demersurilor lor?

Sindicatele nu au informat membrii despre cele discutate acolo, ci au preferat să deturneze atenţia concentrată şi nerăbdătoare a acestora, care de fapt viza micşorarea salarială, cu o interpretare scoasă dintr-un context care accentua contrariul, adică coeficienţii mici ai funcţiilor prevăzute pentru agenţi, care, în mediul urban cu preponderenţă faţă de cel rural, duc la salarii care se situează la limita supravieţuirii, dar şi discrepanţa dintre funcţiile de agenţi ai M.A.I. neprevăzute pe stat cu studii superioare şi cele ale subofiţerilor M.Ap.N. prevăzute şi pentru studii superioare.

Intervenţia reprezentanţilor Corpului a vizat deasemenea abuzurile încă prezente la toate nivelurile pe timpul efectuării controalelor, de multe ori cu obiective şi consecinţe lesne de imaginat, cheltuielile ocazionate de deplasări ale celor care efectuează aceste controale, dar mai ales necesitatea modificării O.M.A.I. nr. 400/2004 privind procedura disciplinară, tocmai pentru înlăturarea oricăror forme care ar putea fi interpretate drept abuzuri. Au fost evidenţiate deasemenea situaţiile punctuale în care legea a fost eludată în privinţa consultării Corpului cu prezentarea posibilelor consecinţe pentru activitatea şi imaginea breslei.

Aceste intervenţii nu au rămas la nivel de prezentări, ci au fost înaintate materiale suport al afirmaţiilor, care să declanşeze măsuri în consecinţă pentru toţi şefii care, mai presus de competenţele conferite de lege, caută soluţii pentru a-şi păstra scaunele, fără a lua în calcul demotivarea profesională provocată tuturor celorlalţi.

Despre intervenţiile liderilor sindicali, sau lipsa lor, nu consider că ar trebui să-mi dau eu cu părerea, însă este lesne de apreciat densitatea lor din prisma ecourilor aproape absente pe propriile site-uri. Neputinţa lor însă trebuia balansată de interpretări voluntar ambigue. Este trist că pe fondul nemulţumirilor salariale şi orizontului cenuşiu al micşorării lor, al stresului zilei de mâine şi luptei pentru supravieţuire al membrilor de sindicate, replica liderilor acestora este ruşinoasa permisiune cerută Ministerului de a ieşi în stradă la stăruinţa membrilor rezultată dintr-un sondaj de opinie. O astfel de replică lamentabilă, care nu poate asigura nici cea mai mică umbră de negociere, mă motivează în demersurile Corpului de apărare a intereselor membrilor.

Închei această replică fără urmă de satisfacţie, fiindcă întotdeauna am crezut că numai împreună vom putea reprezenta interesele membrilor comuni, iar în astfel de momente de răscruce pentru breasla socio-profesională pe care o reprezentăm cuvântul de ordine trebuie să fie SOLIDARITATE.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.