Jump to content
POLITISTI.ro

Asociatia Politistilor Posesori de Arme (APPA)


Recommended Posts

Va salut! Acum cateva zile, cineva a postat pe un grup de Facebook o petitie a acestei asociatii prin care se doreste modificarea Legii 295/2004 (permitere arme personale in serviciu, eliminare curs ptr politisti si militari,etc ) Am incercat sa iau legatura cu aceasta asociatie pe Messenger si e-mail dar nu am primit niciun raspuns. Are cineva mai multe informatii? 

 

Link to comment
  • Moderator

Având în vedere obiectivele măreţe pentru care spui că a fost constituită şi "luptă" această asociaţie, se pot numi şi asociaţia ignoranţilor, a neştiutorilor de carte, posesori de arme care se luptă pe Facebook. Tipic generaţiei de ignoranţi care trăiesc cu impresia că postările pe Facebook sunt soluţiile oricăror probleme.
De ce spun asta?
Primul aşa-zis obiectiv - "permitere arme personale in serviciu" dovedeşte că aceşti indivizi nu cunosc legislaţia incidentă. Legea 295/2004 privind regimul armelor nu există nicio interdicţie cu privire la portul şi utilizarea armelor de către poliţişti, iar în Statutul poliţistului - Legea 360/2002 la art. 28 alin. (1) lit. l) este prevăzut dreptul poliţistului cu privire la "portul permanent al armamentului din dotare sau achiziţionat personal".
În consecinţă, poliţistul are dreptul să poarte arma personală permanent, inclusiv în timpul serviciului, nu este nevoie de nicio modificare legislativă pentru asta.
Dar "intelijenţii" de pe Facebook se luptă pentru asta, pentru că ori nu au citit Statutul profesiei lor, ori sunt analfabeţi funcţionali şi nu reuşesc să priceapă însemnătatea unor simple texte de lege.
Mai mult, dacă respectivii aveau măcar curiozitatea să caute şi să se documenteze despre acest subiect, iar orizontul lor nu ar fi redus la bula de Facebook, ar fi putut citi chiar aici pe forum, faptul că subiectul a fost dezbătut şi discutat de nenumărate ori. Iată câteva exemple:

Iar concluzia, confirmată inclusiv  de un răspuns oficial al IGPR-ului este că din coroborarea prevederilor legale incidente (Legea 218, Cod pen. Legea 17, etc.), precum şi ale art. 28 alin. (1) din Legea 360 / 2002 şi art. 43 din Legea 295 / 2004, rezultă că poliţiştii pot purta în timpul serviciului armele de apărare şi pază, legal deţinute, însa nu pot face uz de aceste arme pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ci numai în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Referitor la al doilea obiectiv al respectivei asociaţii, situaţia e similară. În anul 2016, înainte să fie legiferată această prevedere referitoare la obligaţia cursului de iniţiere pentru poliţişti, am scris pe forum, am cerut sprijinul tuturor colegilor, sindicatelor etc. etc. ba chiar am reuşit să particip la dezbaterile Comisiei de dialog social de la Minister pe acest subiect, unde am expus această nedreptate (se pot vedea postările din 2016 în topicul "Proiect de HG privind normele metodologice de aplicare a legii 295"). La vremea respectivă nu am avut niciun suport, nimeni nu m-a băgat în seamă, nimeni nu a susţinut demersul meu, toţi aveau alte probleme mai importante de rezolvat.
Având în vedere că la vremea respectivă era încă un proiect de lege, ce se afla în faza de dezbatere publică, atunci era momentul oportun în care se putea face ceva, acum e deja tardiv.
Drept dovadă, inclusiv propunerile ulterioare de modificare a Legii 295 ce au conţinut eliminarea cursului de instruire teoretică şi practică pentru categoriile profesionale prev. art. 13 alin.(2) lit. a), de exemplu în 2019, au primit punct de vedere NEGATIV din partea Guvernului, iar asta a dus la respingerea în Parlament a proiectelor. 
Iar ca şi concluzie, principalul argument susţinut de reprezentanţii MAI-ului şi ai Guvernului cu privire la existenţa şi instituirea acestei obligaţii de efectuare a cursului de iniţiere inclusiv pentru poliţişti este existenţa "încadrărilor directe". Nu are rost să dezvolt subiectul.

Ce trebuie să ştie "dăştepţii de pe Facebook" este că un demers privind modificarea legislaţiei NU se face pe reţelele sociale şi nici prin petiţii online. Astfel de aşa-zis "demersuri" sunt pentru naivi şi habarnişti. Pentru a exista minime şanse de reuşită în aşa ceva, trebuie găsite argumente pertinente care să fie înaintate şi depuse prin căile legale, iar pentru asta trebuie să studieze şi să respecte prev. Constituţia, tehnica şi procesul legislativ din România etc.

Link to comment
  • Active member

Mai mult, pare-mi-se ca Asociați aia e o mare vrăjeala...

Nici nu exista in Registrul National al asociațiilor de pe site-ul MJ, acolo unde ar trebui sa fie, dacă o verifici.

Edited by Roby
  • Upvote 1
Link to comment

Exact Roby, nu exista. Desi n-ar fi rau sa existe asa ceva. In afara faptului ca putem purta armele aproape peste tot suntem cam cea mai oropsita categorie de detinatori din lege. Din pacate am stat prea mult timp departe de acest forum si n-am fost pe faza cand s-a introdus obligativitatea cursului ptr politisti. Cand in sfarsit s-au aliniat planetele si m-am prezentat la Serviciul arme mi-a cazut fata cand mi s-a spus ca am nevoie de curs facut la SRL. Acest curs este o insulta la adresa politistilor si militarilor. M-am tot contrazis in mediul online cu diversi specialisti angajati ai poligoanelor private care considera ca 90% din politisti sunt ''praf'' in domeniul armelor... Argumentele reprezentantilor MAI sunt puerile in privinta incadrarilor directe. Adica isi da singur cu tesla-n oua! Nu sunt apti ptr arma personala dar misiuni cu arma de serviciu executa! Eu am fost incadrat din sursa externa ( sa vina hate-ul) in 2005 in urma unui examen (probe sportive, psihologic si legislatie) si  1 an de zile am urmat un Curs de initiere in cariera. 3luni modulul 1 cu 8ore/zi apoi 6luni practica la structuri unde am executat serviciu cu armament si munitie si din nou 3luni modulul 2 de studiu. De fapt adevaratul scop al cursului e incasarea de venituri suplimentare de catre diversi instelati din MAI dupa pensionare sau chiar in activitate. Modificarea cu arme personala in serviciu nu-i mai vad rostul acum cand majoritatea avem deja arme de 9mm in dotare. Poate ne ajuta Dl. Coarna cu un proiect de lege ptr modificarea Legii 295/2004 :) 

Link to comment
  • Moderator
52 minute în urmă, thehan a scris:

Argumentele reprezentantilor MAI sunt puerile in privinta incadrarilor directe.

Din păcate, un strop de adevăr există și în susținerile juriștilor de la MAI, pentru că toate aceste aspecte sunt legate unele de altele. Încadrările directe sunt o anomalie ce nu se regăsește în nicio altă țară civilizată și au apărut, în prima fază, motivată de necesitatea acoperirii unor funcții neoperative din structurile de suport. Mai departe, totul a fost transformat din excepție în normalitate, în impostură generalizată, prin faptul că sunt încadrați așa-zis “specialiști” (absolvenți de tot felul de facultăți care nu au nicio legătură cu domeniul muncii de poliție - ex. veterinari, ingineri, pers. medical etc.) și transformați peste noapte în polițiști. 
Atât timp cât există această aberație cu “încadrările directe” și instituția asta este sufocată de impostură, nu vor fi modificări, toată lumea  ne desconsideră și se bucură de răul nostru.

Link to comment

Am o nelamurire referitoare la aceste incadrari directe. A fost cineva incadrat direct si la cateva zile dupa examen i s-a dat uniforma si pistol si a fost trimis in misiune? Am citit si discutii mai vechi despre aceste incadrari directe si dumneavoastra  sigur sunteti cel mai inversunat contestatar :) Din cate cunosc durata de pregatire a agentilor scolilor de politie a scazut la 1 an. Adica exact cat am facut eu si alte cateva mii de ''externi'' in 2006. Acum nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa intram in polemici. Scopul meu e sa cunosc politisti care detin arme personale cu care trag regulat si doresc sa se implice activ in imbunatatirea legii armelor in ceea ce ne priveste. 

Link to comment
  • Moderator

Sigur că au fost situaţii de acel gen. Îmi amintesc că în trecut au existat încadrări directe la care cursul respectiv îl făceau în primul an sau ceva de genul ăsta. Ştiu caz în care s-a şi săturat de muncă şi şi-a dat demisia, până să fie trimis la cursul ăla de iniţiere în carieră. La fel cum îmi amintesc despre nişte colegi care se lăudau cu faptul că au făcut cursul de iniţiere la fără frecvenţă. În fine, ne cam îndepărtăm de subiectul discuţiei, cert e că la modificare legii au avut un argument solid pe această temă, iar o nouă tentativă de modificare se va uza din nou de aceleaşi argumente, ce nu prea pot fi combătute.

Link to comment
  • Moderator

@thehan,

Deşi titlul topicului nu mai reflectă discuţia din conţinut, voi face o mică excepţie şi voi încerca să explic. Te rog mult, să nu ne insulţi cu astfel de minciuni, pentru că cel puţin unii de aici nu vorbim din auzite. Îţi şi dovedesc că nu ai citit în viaţa ta actul normativ care stabileşte Formarea profesională a polițiștilor.

Anexa nr. 4 - Formarea profesională a polițiștilor din Ordinul M.A.I. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne.

Art. 5 alin. (2) - Cursul pentru inițierea în carieră trebuie promovat în primul an de activitate, perioadă maximă prevăzută pentru încheierea formării inițiale a polițistului.
Alin. (3) - Cursul pentru inițierea în carieră se desfășoară, de regulă, la forma de învățământ cu frecvență și are o durată de cel puțin:
a) 4 săptămâni -160 de ore, din care minimum 120 ore de curs, pentru situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a); - prin încadrare directă sau transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, în calitate de specialiști cu studii corespunzătoare cerințelor postului
b) 3 luni - 480 de ore, din care minimum 360 ore de curs, pentru situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b). - prin încadrare directă sau transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, pe funcții de execuție vacante, de polițist, a persoanelor cu studii corespunzătoare cerințelor postului.

În concluzie, poveştile de acest gen privind cursuri timp un an bla, bla, bla pe care le urmează cei încadraţi direct, prind pe Facebook, nu aici. Mai mult, dacă citeşti cu atenţie alin. (2) vei constata că marea majoritate a celor încadraţi direct, sunt trimişi pe stradă în primul an de activitate fără niciun fel de curs, chestiune stabilită printr-un act normativ.

Cred că probabil nu m-am făcut înţeles ori nu ai reuşit tu să înţelegi, că cele expuse de mine cu privire la "încadrările directe" nu sunt un afront asupra ta sau a oricărui alt poliţist încadrat direct. Nu am făcut referire la nicio persoană anume. Trebuie să încerci să vezi imaginea de ansamblu, să vezi problemele de substanţă fără să le analizezi subiectiv din prisma persoanei tale, pentru că nimeni nu încearcă să-ţi aducă vreun afront ori să te denigreze pe tine ca persoană.
Adevărata problemă e că din cauza acestor încadrări, toată lumea desconsideră această categorie profesională şi chiar cu acest aspect argumentează eliminarea unor drepturi ale poliţiştilor care se regăsesc în legislaţia din străinătate, fie că ne convine sau nu. Pentru că nu e normal ca cei care poartă doar denumirea de poliţişti - iar aici mă refer la cei care nu desfăşoară munca specifică de poliţie, în special cei din structurile neoperative (financiar, logistică, resurse umane etc.) să beneficieze de drepturile specifice acestei profesii, din moment ce ei nu desfăşoară munca de poliţie. Iar pentru a mă face înţeles, exemplific că nu e normal ca cei de la logistică, care nu sunt supuşi niciodată pericolelor, ori stresului specific muncii de poliţie, nu sunt chemaţi de acasă, nu îşi petrec sărbătorile la serviciu etc. să iasă mai devreme la pensie, să aibă dreptul să poarte şi să folosească arme de foc etc. etc. Asta e impostură de care vorbesc şi din cauza asta nu ne mai respectă nimeni, ne sunt eliminate anumite drepturi etc.

Link to comment

Nu te insult cu nicio minciuna! Cursul pe care l-am absolvit in 2006 a tinut fix 12luni iar diploma de la final a fost eliberata de Scoala de Formare a Agentilor Politiei de Frontiera Oradea. Ca la voi la Politie i-au bagat in strada fara curs e altceva. Asta tine de management defectuos. Personal consider ca ai partial dreptate si incerc sa-ti explic si de ce. Acum cativa ani si lucratori de la logistica si resurse umane au participat luni bune la misiuni operative in zona de frontiera din cauza prezentei unor fluxuri mari de migranti. Daca ai externaliza aceste servicii statul ar plati garantat mai mult. Fara aceste beneficii nu vine niciun inginer sa lucreze personal civil la Logistica. Ce e deranjant e imputernicirea sau numirea pe functii de  conducere in ultimele 6 luni inainte de pensie. In fine, am deviat mult de la discutia initiala. Daca se mai tin intalniri sper sa ne cunostem si personal! Cu stima!

Link to comment
  • Active member
în urmă cu 2 ore, thehan a scris:

Scopul meu e sa cunosc politisti care detin arme personale cu care trag regulat si doresc sa se implice activ in imbunatatirea legii armelor in ceea ce ne priveste. 

Aici suntem câțiva posesori de arme personale care tragem regulat.

Ai nimerit bine. 

Cat despre îmbunătățirea legii, Marius chiar a fost implicat intr-o astfel de inițiativa, însă e foarte greu, sa stii.

Apropo de folosirea armei personale în timpul serviciului, dacă stai bine financiar, o poți dona instituției, iar după aia, sa îți fie data ție în dotare...arma ta. (Ma rog, nu mai e a ta din momentul donării)

Dar te lasa inima și buzunarul sa faci asta ? 🤭

Link to comment
  • Moderator

Deci cu alte cuvinte vrei să ne spui că aceşti poliţişti doar cu numele sunt un fel de rezervă activă sau ceva de genul ăsta, întrucât au fost folosiţi ca şi poliţişti pentru perioade determinate, când situaţia operativă era încărcată, corect? Scuză-mă dar e o abordare păguboasă, complet neprofesionită şi nu face altceva decât să dovedească faptul că încadrările directe au deprofesionalizat această meserie. Mergând pe această logică şi electricienii de la spitale ar trebui făcuţi doctori, că cine ştie poate mai apare vreo pandemie şi la nevoie poate va fi nevoie de mai mulţi medici şi atunci pot să intre să opereze pacienţi. La fel şi la Parchete, să-i facă dom-le procurori şi pe inginerii, IT-işti, şoferi şi ce alţi angajaţi mai au pe acolo, că nu ştii când va fi nevoie de mai mulţi procurori ... şi atunci vor avea de unde lua. În concluzie, argumentul referitor la faptul că cei de la financiar, logistică, resurse umane, etc pot face misiuni operative nu e viabil.
Îmi aduc aminte că în urmă cu câţiva ani a fost numit un ministru de interne ce a dat ordin ca toată lumea să vină în uniformă la serviciu, inclusiv poliţiştii doar cu numele de la structurile de suport şi îmi amintesc cât de băşicaţi şi opăriţi erau cei de la financiar, logistică, etc ce povesteau că-i oprea lumea pe stradă şi le solicita ajutorul ... iar ei nu ştiau ce să facă, cum să acţioneze, cum să intervină, etc şi încercau să-i explice cetăţeanului pe stradă că deşi poartă uniformă de poliţist el de fapt nu intervine la scandaluri, ci lucrează ca magazioner, completează tabele şi face inventar, nu ştie să completeze o fişă 112, să întocmească un proces-verbal de consemnare a denunţului oral sau să audieze o personă.
În concluzie, încadrările directe sunt o anomalie, fie că ne place sau nu să recunoaştem acest lucru. 

  • Like 1
Link to comment
  • 10 months later...

Daca incadrarile din sursa externa (unde de bine de rau exista o competitie) ce parere aveti de anunul facut de MApN in privinta admiterii la scolile militare de subofiteri si maistrii fara examen scris? Se va sustine doar proba sportiva si psihologicul. Stiu ca nu avem legatura cu armata dar si la scolile de formare a agentilor de politie se prevede ceva asemanator. Concurenta a fost sub 1,5 la Politie si 1,14 pe loc la Frontiera.  Stati sa vedeti la urmatoarele avand in vedere noile stiri cu privire la calculul pensiei militare si posibilitatea cresterii varstei de pensionare...

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 7 ore, thehan a scris:

Se va sustine doar proba sportiva si psihologicul. Stiu ca nu avem legatura cu armata dar si la scolile de formare a agentilor de politie se prevede ceva asemanator.

Nu are cum, pt că există prevedere în Statutul polițistului la art. 9 alin. (4):

Admiterea în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne se realizează prin concurs.

Link to comment
  • Member
în urmă cu 12 ore, Marius a scris:

se realizează prin concurs.

Da, dar nu stabileste probe sau felul concursului. Poate fi concurs pe baza de dosare si se intra cu media de la bacalaureat. Au scos limita de varsta si inaltime, asa ca nu ma mira daca scot si proba scrisa. 
MAI-ul ar trebui sa renunte la ambitia de a ocupa toate locurile scoase pt scolarizare si sa accepte ca nu trebuie sa fie o serie completa, chiar daca e deficit. Ajungi sa umpli goluri cu caricaturi. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.