Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea armelor personale in serviciu

Postare recomandată

Publicat

Avand in vedere ca politisti isi pot procura legal arme de foc letale, va intreb daca o astfel de arma se poate folosi si la serviciu.

Exista astfel de prevederi legale?

• Moderator
Publicat

Legea Nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului prevede

art. 28

Poliţistul are dreptul la:

[...]

l) portul permanent al armamentului din dotare sau achiziţionat personal, in conditiile legii;

[...]

Publicat

Din câte ştiu, cunosc câteva cazuri de poliţişti care şi-au cumpărat arme letale personale de la diverşi producători, pe care le poartă zilnic, în loc de Carpaţi-uri şi nu cred că vreun şef să le fi făcut vreun scandal, dacă continuă şi în prezent să le poarte.... :rolleyes:

Publicat

Ai idee daca si de ce proceduri trebuie parcurse?

Trebuie sa faci vreun raport prin care sa-i notifici ca ti-ai luat arma personala si ca doresti sa o folosesti si in timpul serviciului?

Publicat

Sincer nu ştiu ce acte trebuie să faci.... dar şeful unităţii va şti ce şi cum....

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

din cate stiu de la colegii care si-au achizitionat pistoale iti trebuie certificat de cazier judiciar, copie dupa actul de identitate , poze ( nu stiu exact numarul si dimensiunile,), cerere tipizat de la SAESP, dovada de la SRU prin care se atesta faptul ca esti politist, dovada ca ai achitat taxa de autorizare ( 100 lei normal si 300 lei la urgenta ), raport prin care arati faptul ca doresti sa folosesti arma in serviciu.

nu stiu daca se cere cerificatul medical si avizul psihologic la dosarul pe care-l depui la SAESP

• Apreciez 1
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Colegii de la interventie au vrut să folosească armele personale în serviciu ( cam o treime şi-au achiziţionat pistoale mai performante decăt cele din dotare ), s+au adresat la Înalta poartă din Stambulul Bucureştiului şi au primit clasicul răspuns NU.

Explicaţia a fost ceva de genul arme neomologate de minister, în cazul în care s-ar folosi ar fi probleme de cercetare deoarece ar fi prea multe tipuri de arme în dotarea poliţiei şi alte astfel de inepţii.

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

aromas imi poti da mai multe detalii? Eventual un PM.

Multumesc!

Publicat

Sincer nu ştiu ce acte trebuie să faci.... dar şeful unităţii va şti ce şi cum....

nu va stii...

iti spun sincer ...

Avand in vedere ca politisti isi pot procura legal arme de foc letale, va intreb daca o astfel de arma se poate folosi si la serviciu.

Exista astfel de prevederi legale?

nu o poti folosi... iti vei pierde locul de munca ...

prevederile legale sunt in legea de organizare si functionare a politie romane... si in statutul politistului...

nu incerca sa folosesti armamentul personal sau auto personal in activitatile profesionale ca vei avea de pierdut ....

crede-ma ... nu-s incepator....incerc sa va invat cate ceva .... ca dupa intrebare presupun ca nu prea ai experienta...

numai bine...

• Apreciez 1
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Nu stiu daca "se pune" (cum am fi zis in copilarie la diverse jocuri) insa eu am aprobarea utilizarii armei personale, Bul M5- Ultra X (http://bultransmark.net/BULM5.htm) si a statiei personale (un Yaesu 857d setat pe frecventele de serviciu, pe langa CB si PMR). Mai greu cu carburantul pentru masina personala, insa se mai poate atunci cand costurile/moto-km pentru masinile de serviciu depasesc cele calculate si prezentate de mine in raportul personal (pentru cine nu stie, un moto-km contine, pe langa pretul carburantului si alte costuri care conduc catre un pret/km de cateva ori mai mare decat pretul/litru de carburant).

Pentru ca tin la confortul meu, prefer sa merg cu masina mea (aprobare si de la "sefa"), masina fiind un Citroen C5 (destul de confortabil pentru misiuni de 600-700 si chiar 1000km/bucata de drum).

Complexele sefilor sunt de toata mila. Motivatiile cum ca nu au in baza de date tipul de arma, ca la o eventuala cercetare ar fi deosebit de dificila analizarea probelor, sunt, la randul lor, de tot rasul.

E firesc ca un politist, daca are aceasta posibilitate, sa utilizeze o arma net superioara, pentru a contracara actiunile unui infractor (care oricum e mai dotat, adica "cu un pas in fata").

Stima

PS: e jignitor ca, un politist ce a folosit arma pentru impiedicarea unui infractor in finalizarea unei infractiuni, sa ajunga ca, in urma cercetarilor si acuzatiilor aduse de catre procurori, sa recomande cadetilor aflati in "grija"sa intoarca privirea in alta parte atunci cand vad ca o infractiune e in plina derulare (spargerea unui autoturism, deposedarea unui cetatean de bunurile aflate asupra acestuia), sa se faca ca nu au vazut (decat sa foloseasca arma din dotare). Cei care au trecut prin cercetari de genul acesta, stiu la ce ma refer (chiar daca unii dintre voi or sa sara imediat sa conteste aceste fapte).

• 1 lună mai târziu...
  • Membru
Publicat

Un coleg de la aest mi-a explicat ca daca imi voi achizitiona o arma personala nu o voi putea folosi in interes de serviciu ptr ca acea arma o dobandesc, o detin /folosesc in virtutea legitimei aparari si nu este considerata arma de seviciu ...

• Moderator
Publicat

Exista si o Dispozitie a IGPR-ului care interzice folosirea armelor personale in serviciu. :(

Publicat

@ georgedi BINGO!!!!

o varianta legala este CONTRACTUL DE COMODAT.....daca iti aproba seful de ipj.....cum s/a facut in cazul calculatoarelor personale folosite la serviciu pana sa se trezeasca o minte luminata la bucuresti care sa vrea donatie....cunosc un sef care a facut contract de comodat pe masina personala(o Skoda Superb 2.4 benzina) ca sa-si deconteze benzina.

alta varianta legala nu exista.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Cunoasteti cazuri la alte IPJuri in afara de cel al lui "videosuzy" unde s-a aprobat folosirea unei arme personale si ca arma de serviciu? Am intentia de a achizitiona un Glock 19 ca arma personala doar daca am posibilitatea de a o folosi si in timpul serviciului. Nu vreau ca in acel moment critic cand voi fi nevoit sa fac uz de arma sa ma gandesc la lucruri precum deviatia la care trebuie tintit (tragi catre cap ca sa nimeresti picioarele..) sau sa ma trezesc cu incident de tragere. Ce fac atunci, ridic mana si zic infractorului sa astepte pana imi remediez incidentul, sau pur si simplu ma trezesc cu glontul invechit ca imi pica la picioare de parca as trage cu o prastie? Sper sa nu se intample niciodata dar daca va veni acel moment in care viata mea sau a altor persoane va depinde de arma sa stiu ca ma pot baza pe acea arma.

• 3 luni mai târziu...
Publicat

Vă rog dacă are cineva şi poate să-l posteze sau să-mi trimită pe mail un model de raport prin care se solicită folosirea armei personale la serviciu. Mulţumesc!

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Fii linistit, nu ti se aproba. Si-au facut 3 colegi invocand inclusiv articole din legislatie iar raspunsul a fost duios: NU. Si eu as fi vrut sa folosesc Glock-ul la serviciu dar dupa cum stiti, suntem condusi de minti intunecate!

Publicat

Am studiat cu atenţie în ultima perioadă Legea 218, 360 şi regimul jridic al armelor... Nu am găsit nici o dispoziţie, paragraf, ceva care să interzică poliţistului portul şi folosirea armamentului personal în timpul şi pentru serviciu. Şi atunci cum poate să vină o dispoziţie administrativă sau ordin şi să contravină legii?

Dacă analizăm din punct de vedere juridic legile invocate mai sus precum şi acele dispoziţii interne ale noastre vom ajunge (pentru cei ce au arme personale) la următoarea soluţie: două pistoale la purtător. Cel personal pe o parte a centurii iar cel de serviciu pe cealaltă parte a centurii... :ner: şi aşa am rezolvat treaba la românica.

Publicat (modificat)

Cristian era vorba de folosirea ei in timpul serviciului nu de portul armei in sine.

Toate sunt bune si frumoase pana se intampla, pe urma te intreaba domnul procuror daca arma folosita o ai in dotare.

Atunci este mai nasol. :emo-yessir:

Modificat de Elvis
Publicat (modificat)

Fii linistit, nu ti se aproba. Si-au facut 3 colegi invocand inclusiv articole din legislatie iar raspunsul a fost duios: NU. Si eu as fi vrut sa folosesc Glock-ul la serviciu dar dupa cum stiti, suntem condusi de minti intunecate!

Nu putem solicita un punct de vedere oficial, undeva mai sus de cât IGPR şi MAI? La Parchetul General de exemplu? Să vedem şi părerea altora .

Modificat de cristiand20
Publicat

Dpdv penal nu este nici o problema. Dpdv al regulamentelor interne ale IGP, jandarmerie, asta stiti mai bine dv.

Publicat

Cristian era vorba de folosirea ei in timpul serviciului nu de portul armei in sine.

Toate sunt bune si frumoase pana se intampla, pe urma te intreaba domnul procuror daca arma folosita o ai in dotare.

Atunci este mai nasol. :emo-yessir:

Nasol că aşa e la noi în românica. Dar dacă nu încalc nici o lege şi până la urmă îmi fac treaba care e combinaţia? Mie cel puţin mi se pare foarte absurd. Ar fi problemă dacă armă personală aş avea un uzi sau o mitralieră de pe tab :ner: .

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Am solicitat IGPR-ului printr-o petiţie să-mi răspundă la întrebarea: în ce condiţii pot folosii armamentul personal pt. îndeplinirea atribuţiilor de serviciu?

Răspunsul îl aveţi postat în întregime mai jos.post-324-024041200 1308647926_thumb.jpgpost-324-005272700 1308647943_thumb.jpg

• Apreciez 4
Publicat

Şi dacă am două Glock-uri 17 la mine în timpul serviciului, cel din dotare şi cel personal, oare pe care să-l folosesc primul în caz de nevoie? :hmmmt::blink:

Publicat

Am solicitat IGPR-ului printr-o petiţie să-mi răspundă la întrebarea: în ce condiţii pot folosii armamentul personal pt. îndeplinirea atribuţiilor de serviciu?

Răspunsul îl aveţi postat în întregime mai jos.

Cristi, sunt convins ca raspunsul l-ai primit de la comisarul Constantin Grumezescu. In ciuda primei intentii de a nu-i da dreptate dlui comisar, folosirea de catre un politist a armei de aparare (cea personala) poate capata o alta conotatie. Motivul e simplu. Cand un politist trage (dupa somatia legala) dupa un individ suspect care incearca sa fuga, actiunea politistului poate fi considerata ca atac (fapta ce contravine L295, nefiind vorba de aparare ci de agresiune cu arma de foc, in calcul luandu-se doar faptul ca esti un simplu cetatean, posesor al unei arme de aparare cu glont).

Daca gresesc, imi cer scuze insa, astept si parerea unui coleg de la AEST.

Stima

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.