Jump to content
POLITISTI.ro

Pot executa serviciul cu pistolul achizitionat personal?


Badr

Recommended Posts

 • Catalin changed the title to Pot executa serviciul cu pistolul achizitionat personal?
 • Moderator

Din păcate nu se poate. S-a mai discutat aici pe forum cu ani în urmă, ba parcă să zic că s-a solicitat un punct de vedere de la IGPR şi minţile luminate de acolo au zis că nu, nu se poate. 

Dar nu îţi poate interzice nimeni să-l iei cu tine, dacă ai permisul de armă pe autoapărare. Iar în caz de necesitate să-l foloseşti pentru autoapărare. În schimb nu-l poţi folosi în situaţiile în care uzul de armă de la serviciu nu coincide cu uzul de armă pentru autoapărare. Ceva de genul, dacă urmăreşti un auto nu trebuie să execuţi foc către anvelope cu arma personală, ci doar cu cea de serviciu. În schimb dacă îl vei folosi exclusiv pentru autoapărare, legea îţi permite să îţi foloseşti arma ta.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Așa este. Ce trebuie reținut este faptul că, arma personala o porți și folosești respectând prevederile Legii Nr. 295/2004, iar arma de serviciu o porți și folosești conform prevederilor legale referitoare la atribuțiile de serviciu. Referitor la arma de serviciu, in prevederile legale întâlnim sintagma arma din dotare. Așa cum spunea și @Catalin uzul face diferența, că de purtat o poți purta.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Gloanțele ministerului sunt făcute doar sa gadile infractorul european cu drepturi, aici e skepsisul. Arma ta poate chiar funcționează. 

 • Upvote 3
Link to comment
 • Member

Ştiți cumva dacă s-au făcut ceva demersuri pentru a se reglementa treaba asta? MAI-ul ar avea foarte mult de câştigat, s-ar economisi ceva bani la buget...

Link to comment
 • Moderator

Eu nu ştiu să existe un astfel de demers. Şi din câte am văzut nu există interes în acest sens.
Ba mai mult decât atât, chiar şi în privinţa folosirii poligoanelor de către poliţiştii ce deţin arme personale există o opoziţie nejustificată. Deşi există o Dispoziţie IGPR care spune clar faptul că poliţiştii ce deţin arme personale pot efetua şedinţe de tragere în poligoanle de la serviciu, în teritoriu prevederile dispoziţiilor IGPR sunt aşa ... opţionale, nu se respectă dacă nu vor şmecherii de la logistică. Pur şi simplu fac pipi pe prevederile unei dispoziţii IGPR, dacă nu le convine şi găsesc fel şi fel de motive puerile.
Cu alte cuvinte: 
Deşi un poliţist îşi achiziţionează o armă personală şi e dispus să îşi cumpere singur muniţia pentru a efectua trageri şi a se perfecţiona (acest lucru fiind ceva benefic nu numai pentru el personal dar şi pentru instituţie) şi cu toate că şeful Poliţiei Române a dispus ca aceştia să poată efectua trageri de antrenament în poligoanele de la serviciu, se găsesc fel şi fel de magazioneri, gestionari sau alte specii de acest gen, care se opun datorită mentalităţii de vătaf ... ca şi cum poligonul ăla ar fi o moştenire personală de la tac-su.
Cam asta se întâmplă în teritoriu. În schimb în fiecare an ne vin dispoziţiile ălea în care se vorbeşte despre obligaţia poliţistului privind pregătirea şi perfecţionarea individuală ... prosteală pe faţă, maculatură, te prăpădeşti de râs când le citeşti şi ştii cam ce se întâmplă în realitate.

 • Like 1
 • Upvote 2
Link to comment
 • 3 years later...

Nici acum cu nou infiintatul Birou de Pregatrire Profesionala nu s-a schimbat nimic in bine? Eu stiu un singur politist care targe cu arma personala in poligonul IPJ dar e posibil sa fie mai multi. E usor de motivat un eventual refuz al celor responsabili de poligoane. Dispozitia IGPR nu e tocmai ce trebuie...

Edited by Marius
Te rog nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi interzis de regulamentul acestui website
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.