Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Danzzz

Question

Salutari, nu stiu daca aici e locul potrivit pentru a posta o astfel de intrebare dar totusi...

Sunt nedumerit in privinta semnalizarii in sensul giratoriu, m-am interesat si in legislatie si parerile multor conducatori auto de pe internet iar acestia erau impartiti in 2 tabere. Unii spuneau ca intrarea in sensul giratoriu se semnalizeaza cu semnal stanga si iesirea cu semnal dreapta iar ceilalti ca nu e obligatoriu semnalul stanga dar semnalul dreapta ( iesirea ) da .

       Acum intrebarea e urmatoarea, multi spun ca semnalizarea in sensul giratoriu cu mai multe benzi ar trebui facuta doar la schimbarea de banda nu la intrare pe motiv ca e logic ca intrii in sens, pentru ce mai trebuie semnalizat stanga din moment ce e clar ca intrii in sens.

Am vazut pareri impartite asa ca va intreb dumneavoastra cum procedati  ( In sensul simplu cu o banda si sensul cu mai multe benzi ) ?

Acum stiu ca normal se semnalizeaza si intrarea si iesirea dar exista vreo prevedere legala prin care se specifica acest lucru, este obligatoriu sau ramane la alegerea fiecaruia ?

 

O zi faina !

Link to comment

12 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

 

Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

 

Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
[ ... ]
2. nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;

 

 

Art. 112. – Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

 

Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[ ... ]
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

 

Art. 116. – (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Link to comment
  • 0

Deși în timpul mersului legea prevede în mod expres semnalizarea doar în cazul schimbării direcției de mers sau a benzii, cred că e util să semnalizezi și intrarea/ieșirea dintr-un sens giratoriu, chiar și în cazul în care acestea s-ar putea face fără să schimbi direcția, iar pe jos n-ar fi benzi marcate.

Obișnuiam să semnalizez în giratorii doar în cazul schimbării direcției de mers, pînă cînd am condus prin Germania și mi-a plăcut că nemții semnalizau întotdeauna ieșirea din rond. Nu mai stăteam ca prostul la intrare așteptînd să văd ce face fiecare; aflam imediat că urmează să iasă mai devreme și că am timp să intru. De-atunci am început și eu să semnalizez dreapta la ieșirea din giratorii, indiferent dacă ieșirea implică o schimbare efectivă de direcție sau nu. Îi ajut pe cei care mă așteaptă să-și dea seama mai repede că nu e nevoie să mai stea după mine.

 

Link to comment
  • 0
  • Moderator

@VladSoare

La absolut toate ieşirile din sensul giratoriu se schimbă direcţia de deplasare spre dreapta şi obligatoriu această manevră trebuie semnalizată în prealabil.

Sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile.

Sensul giratoriu

post-1-0-40705300-1419253711_thumb.jpg

Ocolire prin dreapta

post-1-0-63443900-1419253729_thumb.jpg

În timp ce în sensul giratoriu se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei, în cazul amenajărilor rutiere sau a obstacolelor din zona mediană a părţii carosabile, acestea trebuie ocolite prin partea dreaptă.

Cele două situaţii nu trebuie confundate.

Am mai explicat

  • Upvote 1
Link to comment
  • 0

VladSoare

La absolut toate ieşirile din sensul giratoriu se schimbă direcţia de deplasare spre dreapta

 

În general, da. Dacă intersecția arată așa,

post-9695-0-61056200-1419261223_thumb.jp

atunci într-adevăr, nu poți ieși din ea decît dacă schimbi direcția de mers spre dreapta. :good:

 

Totuși, sînt și excepții. De exemplu, în schema de mai jos,

post-9695-0-56912400-1419261239_thumb.jp

dacă eu vin de jos și vreau să merg spre stînga, atunci intru în intersecție în locul A, semnalizînd stînga. Apoi, după ocolirea centrului, ajung în poziția B. Acolo îndrept volanul și continui să merg înainte pentru a ieși din intersecție. Ieșirea nu mai necesită vreo schimbare de direcție.

Sau, în aceeași situație, dacă aș vrea să merg înainte, aș putea s-o fac fără să schimb direcția deloc:

post-9695-0-26391900-1419261286_thumb.jp

 

Și un exemplu real:

post-9695-0-62714100-1419261923_thumb.jp

Dubița albă din dreapta jos, care merge spre stînga sus, ar putea rămîne pe banda I și și-ar putea continua drumul fără să schimbe direcția deloc. Sau, dacă cineva ar veni pe strada Lacurilor și ar vrea s-o ia spre stînga sus, s-ar afla în situația din poza a doua, adică după virajul la stînga ar îndrepta volanul și apoi ar merge înainte.

Despre astfel de cazuri vorbeam. :)

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Exact asta spuneam mai sus, sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile, iar tu asta faci.

 

Priveşte cu atenţie în exemplul oferit de tine, cum sunt marcajele rutiere (mă refer la benzile de circulaţie din interior) în acest sens giratoriu:

 

post-9695-0-62714100-1419261923.jpg

 

Repet, în sensul giratoriu se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei, iar indicatorul rutier e foarte explicit.

 

post-1-0-40705300-1419253711_thumb.jpg
 
În schema de mai jos, postată de tine, maşina traversează / schimbă benzile de circulaţie din sensul giratoriu. Pătrunde pe prima bandă, trece pe a doua bandă (cea din mijloc) şi revine iar pe prima bandă, după care părăseşte sensul giratoriu.
 
post-9695-0-26391900-1419261286.jpg

 

Nu analiza superficial şi NU uita că sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile.


Și un exemplu real:

attachicon.gifBrasov.jpg

Dubița albă din dreapta jos, care merge spre stînga sus, ar putea rămîne pe banda I și și-ar putea continua drumul fără să schimbe direcția deloc.

 

La ieşire dubiţa părăseşte banda de circulaţie pe care circulă în sensul giratoriu şi trebuie să semnalizeze dreapta.

  • Upvote 3
Link to comment
  • 0

Am așteptat să ajung în Brașov înainte de a răspunde, ca să mai văd o dată locul cu pricina. Acum înțeleg ce zici despre benzi. Eu aveam impresia că banda I pe care se află dubița se continuă în mod natural cu banda I de după intersecție. În realitate însă, conform marcajelor, banda dubiței se termină, apoi dubița intră pe banda I a sensului giratoriu (marcată rotund pe jos), după care părăsește cercul și intră pe banda I a drumului următor. Sigur, la o privire atentă se observa și din poză, cum ai observat și tu, dar la fața locului e mai clar. Deci are sens ce spui - deși nu schimbă direcția, ea trece totuși de pe o bandă pe alta.

OK, mi-e clar acum. Mulțumesc.  :emo-yessir:

Mai rămîne o singură întrebare, doar așa, teoretic, de dragul discuției. :) Cum ar fi dacă rondul ar fi marcat cu indicatoare de sens giratoriu, dar n-ar exista marcaje pe jos? Dacă în poza mea nr.3 (cînd mașina merge înainte), fiecare ramură are un indicator de sens giratoriu, dar pe jos benzile nu sînt marcate explicit? 

Link to comment
  • 0

In Sibiu, majoritatea sensurilor giratorii sunt "clasice" cu doua benzi pe sens, asa ca in imagine.

La toate intrarile in giratorii sunt sageti pe carosabil astfel: banda1 "inainte si la dreapta", banda2 "inainte si la stanga".

Din exemplele de mai sus am inteles faptul ca masina verde din attach. ar avea prioritate de trecere, desi amandoua autoturismele se afla in giratoriu.

 

Intrebarea mea este urmatoarea: 1. Care este prevederea legala care ii da dreptul masinii verzi din imagine sa vireze la stanga?,

a)Daca avea intentia sa vireze la stanga, nu s-a incadrat gresit pe banda1 la intrarea in giratoriu?

b)Care mai e rostul presemnalizarilor de pe asfalt daca masinile odata intrate in giratoriu nu se tine cont de ele?

Multumesc pt raspuns.

 

post-18099-0-81224000-1437384913_thumb.p

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Maşina verde din imaginea de mai sus NU efectuează niciun viraj la stânga. Conform săgeţilor din fotografie îşi continuă deplasarea pe banda ocupată şi nu virează absolut deloc.

Link to comment
  • 0

Chiar astazi, in fata mea exact aceiasi situatie ca in imaginile de mai sus, masina "rosie" claxoneaza puternic la iesirea din giratoriu pentru ca masina""verde" ii taie calea.

Si eu sunt de acord cu dvs,  ca masina verde are prioritate fata de cea rosie pentru ca circula pe banda sa si merge "inainte". Dar chiar nu putem sa facem cunoscute aceste reguli de circulatie la TV sa in mass media?   Nu ma ajuta daca circula corect 10% din soferi...tot se intampla accidente...

Link to comment
  • 0

In interiorul giratoriului se mentine semnalizarea stanga pana la iesirea din acesta cand normal semnalizam dreapta sau nu? Prietena mea face acum scoala de soferi si ne contrazicem pe aceasta tema ea spunand ca daca intrii in giratoriu si urmeaza sa iesi la prima iesire nu semnalizezi stanga astfel anuntandu-i pe ceilalti conducatori ca tu o sa iesi(informatie auzita de la instructor si de la niste filmulete pe YT). Eu stiam ca in giratoriu se mentine semnalizarea stanga pana in momentul in care urmeaza sa parasesti giratoriul si semnalizezi dreapta.

Untitled.jpg

Link to comment
  • 0

Salut,

Deci azi dimineata intr-un sens giratoriu, eu am vrut sa intru in intersectie, din stanga venea o masina care a semnalizat dreapta deci ca o sa iasa din sens, adica intra pe drumul de pe care vreau eu sa intru in sens. Normal fiind eu puteam sa ma bag, deoarece semnalizarea ei imi zice ca paraseste sensul si atunci eu pot sa intru. Pai nu s-a intamplat asa si ea a mers mai departe la urmatoarea iesire. 

Problema a fost ca a semnalizat dreapta dar a mers tot inainte, eu daca ma bazam pe faptul ca iese la prima iesire si intram in intersectie si se provoca accidentul, a cui era vina? Eu vad doua posibilitati, eu fiind devina pentru neacordare de prioritate in sens, sau cealalta masina pentru semnalizare gresita.

Edited by nagyandrei
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.