Jump to content
POLITISTI.ro

Întrebare

Danzzz

Salutari, nu stiu daca aici e locul potrivit pentru a posta o astfel de intrebare dar totusi...

Sunt nedumerit in privinta semnalizarii in sensul giratoriu, m-am interesat si in legislatie si parerile multor conducatori auto de pe internet iar acestia erau impartiti in 2 tabere. Unii spuneau ca intrarea in sensul giratoriu se semnalizeaza cu semnal stanga si iesirea cu semnal dreapta iar ceilalti ca nu e obligatoriu semnalul stanga dar semnalul dreapta ( iesirea ) da .

       Acum intrebarea e urmatoarea, multi spun ca semnalizarea in sensul giratoriu cu mai multe benzi ar trebui facuta doar la schimbarea de banda nu la intrare pe motiv ca e logic ca intrii in sens, pentru ce mai trebuie semnalizat stanga din moment ce e clar ca intrii in sens.

Am vazut pareri impartite asa ca va intreb dumneavoastra cum procedati  ( In sensul simplu cu o banda si sensul cu mai multe benzi ) ?

Acum stiu ca normal se semnalizeaza si intrarea si iesirea dar exista vreo prevedere legala prin care se specifica acest lucru, este obligatoriu sau ramane la alegerea fiecaruia ?

 

O zi faina !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

11 răspunsuri la această întrebare

Postare recomandată

 • 0
Marius

 

Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

 

Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
[ ... ]
2. nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;

 

 

Art. 112. – Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

 

Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[ ... ]
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

 

Art. 116. – (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • 0
Danzzz

Mersi de raspunsuri, asa procedez de obicei si asa mi se pare si normal, adica sa semnalizezi .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
VladSoare

Deși în timpul mersului legea prevede în mod expres semnalizarea doar în cazul schimbării direcției de mers sau a benzii, cred că e util să semnalizezi și intrarea/ieșirea dintr-un sens giratoriu, chiar și în cazul în care acestea s-ar putea face fără să schimbi direcția, iar pe jos n-ar fi benzi marcate.

Obișnuiam să semnalizez în giratorii doar în cazul schimbării direcției de mers, pînă cînd am condus prin Germania și mi-a plăcut că nemții semnalizau întotdeauna ieșirea din rond. Nu mai stăteam ca prostul la intrare așteptînd să văd ce face fiecare; aflam imediat că urmează să iasă mai devreme și că am timp să intru. De-atunci am început și eu să semnalizez dreapta la ieșirea din giratorii, indiferent dacă ieșirea implică o schimbare efectivă de direcție sau nu. Îi ajut pe cei care mă așteaptă să-și dea seama mai repede că nu e nevoie să mai stea după mine.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
Marius

@VladSoare

La absolut toate ieşirile din sensul giratoriu se schimbă direcţia de deplasare spre dreapta şi obligatoriu această manevră trebuie semnalizată în prealabil.

Sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile.

Sensul giratoriu

post-1-0-40705300-1419253711_thumb.jpg

Ocolire prin dreapta

post-1-0-63443900-1419253729_thumb.jpg

În timp ce în sensul giratoriu se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei, în cazul amenajărilor rutiere sau a obstacolelor din zona mediană a părţii carosabile, acestea trebuie ocolite prin partea dreaptă.

Cele două situaţii nu trebuie confundate.

Am mai explicat

 • Apreciez 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
VladSoare

VladSoare

La absolut toate ieşirile din sensul giratoriu se schimbă direcţia de deplasare spre dreapta

 

În general, da. Dacă intersecția arată așa,

post-9695-0-61056200-1419261223_thumb.jp

atunci într-adevăr, nu poți ieși din ea decît dacă schimbi direcția de mers spre dreapta. :good:

 

Totuși, sînt și excepții. De exemplu, în schema de mai jos,

post-9695-0-56912400-1419261239_thumb.jp

dacă eu vin de jos și vreau să merg spre stînga, atunci intru în intersecție în locul A, semnalizînd stînga. Apoi, după ocolirea centrului, ajung în poziția B. Acolo îndrept volanul și continui să merg înainte pentru a ieși din intersecție. Ieșirea nu mai necesită vreo schimbare de direcție.

Sau, în aceeași situație, dacă aș vrea să merg înainte, aș putea s-o fac fără să schimb direcția deloc:

post-9695-0-26391900-1419261286_thumb.jp

 

Și un exemplu real:

post-9695-0-62714100-1419261923_thumb.jp

Dubița albă din dreapta jos, care merge spre stînga sus, ar putea rămîne pe banda I și și-ar putea continua drumul fără să schimbe direcția deloc. Sau, dacă cineva ar veni pe strada Lacurilor și ar vrea s-o ia spre stînga sus, s-ar afla în situația din poza a doua, adică după virajul la stînga ar îndrepta volanul și apoi ar merge înainte.

Despre astfel de cazuri vorbeam. :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
Marius

Exact asta spuneam mai sus, sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile, iar tu asta faci.

 

Priveşte cu atenţie în exemplul oferit de tine, cum sunt marcajele rutiere (mă refer la benzile de circulaţie din interior) în acest sens giratoriu:

 

post-9695-0-62714100-1419261923.jpg

 

Repet, în sensul giratoriu se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei, iar indicatorul rutier e foarte explicit.

 

post-1-0-40705300-1419253711_thumb.jpg
 
În schema de mai jos, postată de tine, maşina traversează / schimbă benzile de circulaţie din sensul giratoriu. Pătrunde pe prima bandă, trece pe a doua bandă (cea din mijloc) şi revine iar pe prima bandă, după care părăseşte sensul giratoriu.
 
post-9695-0-26391900-1419261286.jpg

 

Nu analiza superficial şi NU uita că sensul giratoriu nu trebuie confundat cu amenajările rutiere ori obstacolele din zona mediană a părţii carosabile.


Și un exemplu real:

attachicon.gifBrasov.jpg

Dubița albă din dreapta jos, care merge spre stînga sus, ar putea rămîne pe banda I și și-ar putea continua drumul fără să schimbe direcția deloc.

 

La ieşire dubiţa părăseşte banda de circulaţie pe care circulă în sensul giratoriu şi trebuie să semnalizeze dreapta.

 • Apreciez 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
VladSoare

Am așteptat să ajung în Brașov înainte de a răspunde, ca să mai văd o dată locul cu pricina. Acum înțeleg ce zici despre benzi. Eu aveam impresia că banda I pe care se află dubița se continuă în mod natural cu banda I de după intersecție. În realitate însă, conform marcajelor, banda dubiței se termină, apoi dubița intră pe banda I a sensului giratoriu (marcată rotund pe jos), după care părăsește cercul și intră pe banda I a drumului următor. Sigur, la o privire atentă se observa și din poză, cum ai observat și tu, dar la fața locului e mai clar. Deci are sens ce spui - deși nu schimbă direcția, ea trece totuși de pe o bandă pe alta.

OK, mi-e clar acum. Mulțumesc.  :emo-yessir:

Mai rămîne o singură întrebare, doar așa, teoretic, de dragul discuției. :) Cum ar fi dacă rondul ar fi marcat cu indicatoare de sens giratoriu, dar n-ar exista marcaje pe jos? Dacă în poza mea nr.3 (cînd mașina merge înainte), fiecare ramură are un indicator de sens giratoriu, dar pe jos benzile nu sînt marcate explicit? 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
rocco123

In Sibiu, majoritatea sensurilor giratorii sunt "clasice" cu doua benzi pe sens, asa ca in imagine.

La toate intrarile in giratorii sunt sageti pe carosabil astfel: banda1 "inainte si la dreapta", banda2 "inainte si la stanga".

Din exemplele de mai sus am inteles faptul ca masina verde din attach. ar avea prioritate de trecere, desi amandoua autoturismele se afla in giratoriu.

 

Intrebarea mea este urmatoarea: 1. Care este prevederea legala care ii da dreptul masinii verzi din imagine sa vireze la stanga?,

a)Daca avea intentia sa vireze la stanga, nu s-a incadrat gresit pe banda1 la intrarea in giratoriu?

b)Care mai e rostul presemnalizarilor de pe asfalt daca masinile odata intrate in giratoriu nu se tine cont de ele?

Multumesc pt raspuns.

 

post-18099-0-81224000-1437384913_thumb.p

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
Marius

Maşina verde din imaginea de mai sus NU efectuează niciun viraj la stânga. Conform săgeţilor din fotografie îşi continuă deplasarea pe banda ocupată şi nu virează absolut deloc.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
rocco123

Chiar astazi, in fata mea exact aceiasi situatie ca in imaginile de mai sus, masina "rosie" claxoneaza puternic la iesirea din giratoriu pentru ca masina""verde" ii taie calea.

Si eu sunt de acord cu dvs,  ca masina verde are prioritate fata de cea rosie pentru ca circula pe banda sa si merge "inainte". Dar chiar nu putem sa facem cunoscute aceste reguli de circulatie la TV sa in mass media?   Nu ma ajuta daca circula corect 10% din soferi...tot se intampla accidente...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
 • 0
mihaimh

In interiorul giratoriului se mentine semnalizarea stanga pana la iesirea din acesta cand normal semnalizam dreapta sau nu? Prietena mea face acum scoala de soferi si ne contrazicem pe aceasta tema ea spunand ca daca intrii in giratoriu si urmeaza sa iesi la prima iesire nu semnalizezi stanga astfel anuntandu-i pe ceilalti conducatori ca tu o sa iesi(informatie auzita de la instructor si de la niste filmulete pe YT). Eu stiam ca in giratoriu se mentine semnalizarea stanga pana in momentul in care urmeaza sa parasesti giratoriul si semnalizezi dreapta.

Untitled.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

 • Conţinut similar

  • Andrei276
   de Andrei276
   Salut,
   Am o nelămurire legată de sensul giratoriu. Dacă două mașini ajung concomitent la intrarea în sensul giratoriu (sensul fiind gol), cine are prioritate?
   Mașinile sunt cele 2 linii (mov și roșu):

   Singurul lucru pe care îl știu este că mașinile aflate în sens au prioritate față de cele care vor să intre în sens.
  • RaduH
   de RaduH
   Buna ziua,
   in ce an s-a schimbat prioritatea in sensul giratoriu in Romania? Stiu ca pana la un moment dat aveau prioritate cei care intrau in sens. Ma insel?
  • Catalin222
   de Catalin222
   Buna ziua,
   Stiu ca s-au discutat multe aspecte despre prioritatea intr-un sens giratoriu insa mai am niste neclaritati privind sensurile cu mai multe benzi 3 sau 4 si cu semafoare.
    
   1.Va propun o situatie din Bucuresti, de la aviatorilor sa vedeti un exemplu.
   https://www.google.de/maps/@44.4661818,26.0869664,3a,75y,31.41h,64.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szlSNRRl4MksxPq_AEssTfA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en
   In maps eu sunt pe banda 2 si honda civic pe banda 1. Eu doresc sa ies din sens la prima iesire, insa honda civic care este pe banda 1 doreste sa continue rotatia in sens.
   Intrebare 1:
   Este regulamentar din punct de vedere legal pentru honda civic sa continue rotatia in sens? desi este incadrat pe banda din dreapta? In acest caz eu sunt obligat sa opresc masina si  sa il las sa continue rotatia? ca mai apoi sa ies din intersectie?
   Intrebare 2:
   Stiu ca se zice ca in momentul in care vrei sa iesi din sens sa te incadrezi pe ultima banda din dreapta dand prioritate la schimbare benzilor. Dar ce se intampla in momentul in care sensul are 2 benzi si iesirea are si ea tot 2 benzi pe sens. In acest caz daca eu sunt pe banda 2 si vecinu pe banda 1 si vrem sa iesim amandoi la aceeasi iesire, eu de ce sunt obligat sa ma incadrez pe banda 1 in cazul in care banda mea 2 are continuitate (iesire avand si ea 2 benzi pe sens).
   Pe de alta parte daca sunt in situatia de mai sus (eu pe banda 2 si vecinu pe banda 1), iesirea are si ea 2 benzi, insa eu de pe banda 2 vreau sa ies, iar vecinu de pe banda 1 vrea sa continue rotatia ajungem intr-un impas.
   Scuze daca sunt intrebari stupide, insa incerc sa aflu un raspuns corect, pe forumuri sunt tot felul de pareri. Inteleg ca normal este sa te incadrezi pe banda dreapta daca vrei sa iesi la prima sau a 2 a iesire, si pe banda din stanga daca vrei sa iesi la a 2 a sau a 3 a iesire. Insa ma intereseaza daca regulamentar cel de pe banda 1 este obligat sa pareasca sensul la prima iesire, sau are voie sa continue in sens cat vrea el.
   Pentru ca mereu stau cu teama cand sunt in sens pe banda 2, ca cel de pe banda 1 nu o sa pareasca odata cu mine iesire si o sa intre in mine.
   Multumesc
    
    
    
 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.