Jump to content
POLITISTI.ro

Preschimbare permis deteriorat si retinut

Uncurios

Recommended Posts

Buna ziua,

Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru ca a fost deteriorat si am primit o dovada de 15 zile.

Mi-am facut programare la permise pentru 16 februarie 2018 nefiind disponibila alta data mai apropiata.

Intrebarea mea este urmatoare:

Daca circul si sunt oprit este fapta penala sau doar contraventionala pentru neprezentarea permisului de conducere?

cu stima

Edited by Uncurios
  • 1 year later...

Salut! Atasata este poza cu permisul, acesta s-a deteriorat de la capsa portofelului. Necesita inlocuire? Mai are valabiliate inca 3 ani.

IMG_2984-COLLAGE.jpg

Edited by Cosmin193
  • Marius changed the title to Preschimbare permis deteriorat si retinut
  • Moderator

Trebuie să soliciţi preschimbarea ori eliberarea unui duplicat al permisului de conducere deteriorat la serviciul public comunitar competent.

• 2 months later...
  • 4 years later...
  • Moderator

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (republicată) privind circulația pe drumurile publice

Art. 100 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
4. neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare;

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Un punct-amendă este 145 lei.

Art. 111 - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:
[...]
e) când prezintă modificări, ștersături sau adăugări ori este deteriorat;
[...]
(5) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. e) și g), la art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3), la art. 102 alin. (3) lit. b), e) și f) din prezenta ordonanță de urgență, precum și la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.