Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Marius

Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere trimisă prin corespondenţă

 

Începând cu 8 august 2013 posesorii permiselor de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009 au posibilitatea să transmită prin corespondenţă (inclusiv prin poşta electronică - mail) pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior, cererea pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere când documentul a fost pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbării numelui titularului, conform

 

(*) poate fi transmisă prin poştă sau prin poşta electronică, însoţită de următoarele documente (în cazul solicitărilor făcute prin poşta electronică - mail, toate documentele se trimit scanate, în format electronic):

 1. actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România, numai în copie;
 2. procura specială (**) pentru cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, în original, însoţită de traducerea legalizată de către funcţionarul consular şi actul de identitate al mandatarului, în copie;
 3. dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;
 4. permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;
 5. două fotografii ale titularului (***), color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, în cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România ce se află temporar în străinătate şi în cazul cererilor depuse la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliul solicitantului. Fotografiile se aplică pe cerere, în spaţiul anume destinat, respectiv pe procura specială, în colţul din dreapta sus, şi se certifică prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular.

(*) - Cererea pentru eliberarea duplicatului pentru cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, se semnează de titular în faţa funcţionarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură şi ştampilă.

(**) - Procura specială trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine; documentul se prezintă la serviciul public comunitar în original, însoţit de traducerea legalizată de către funcţionarul consular.

(***) - Fotografiile titularului trebuie să respecte următoarele cerinţe:

 • reprezintă fizionomia actuală a titularului;
 • sunt realizate din faţă, pe un fond clar, de culoare albă, astfel încât să permită identificarea conturului capului;
 • titularul fotografiei nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună; sau
 • dacă titularul are capul acoperit, pentru motive religioase, faţa acestuia, de la baza bărbiei şi până la frunte, trebuie să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină;
 • titularul poate purta ochelari ale căror lentile nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii, iar rama ochelarilor nu acoperă nicio porţiune a ochilor.

 

Eliberarea noului permis de conducere

 

Când cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere.

În cazul în care cererea a fost transmisă prin poşta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii scanate, în format electronic au fost transmise prin mail.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yan78

Buna ziua!

 

Nu am vrut sa dischid un nou topic, intrebarea mea este cumva apropiata de topicul acesta.

Trebuie sa ridic in zilele urmatoare permisul de conducere ce a fost suspendat o perioada de 3 luni.

Pentru acest lucru este necesara deplasarea mea la localitatea de domiciliu, lucru destul de anevoios in acest moment pentru mine intrucat sunt delegat cu serviciul intr-o alta localitate.

 

Exista posibilitatea sa pot solicita trimiterea permisului de conducere in alta localitate (decat cea de domiciliu)? 

Multumesc!

Edited by Yan78

Share this post


Link to post
Share on other sites
25tess

In cazul tau permisul il vei ridica personal de la ghiseu sau il poate ridica o alta persoana desemnata de tine prin procura.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yan78

Multumesc pentru raspuns!

Share this post


Link to post
Share on other sites
irinasomething

Am si eu o problema similara.

Eu am buletin de Cluj, mutandu-ma recent in acest oras. Pe carnet am vazut ca nu se mai trece adresa si am crezut ca nu mai e nevoie sa-l schimb, el fiind eliberat de pol Constanta. Carnetul mi-a fost ridicat si mi s-a spus ca va fi trimis in C-ta cu toate ca eu am buletin de Cluj. Am intrebat la pol Cluj cum pot rezolva problema, avand in vedere ca nu am cum sa merg in Cta si nici nu am cui sa fac procura sa mearga. De la pol Cluj mi s-a zis sa trimit o cerere la Cta sa mi-l trimita inapoi la Cluj ( de ce nu se poate sa fac o cere la Cluj ca sa nu-l mai trimita la Cta nu am priceput ). Oare cum trebuie sa arate cererea asta, pt ca cei de la pol Cluj nu m-au lamurit, mi-au zis sa o scriu eu de mana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25tess

Art. 191. – (1) În situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţă a altui judeţ decât cel care îl are în evidenţă, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căreia a fost constatată contravenţia, până când şeful serviciului hotărăşte asupra sancţiunii contravenţionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data reţinerii, după care îl trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenţă.

(2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă titularul, până la restituire sau, după caz, până la anularea documentului.

Cererea catre Serviciul Rutier Constanta trebuie sa contina datele dvs. de identitate, eventual un nr. de tel de contact, o descriere pe scurt a imprejurarilor in care ati ramas fara permis si motivul pentru care solicitati sa va fie retrimis la Cluj permisul.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Uncurios
   By Uncurios
   Buna ziua,
   Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru ca a fost deteriorat si am primit o dovada de 15 zile.
   Mi-am facut programare la permise pentru 16 februarie 2018 nefiind disponibila alta data mai apropiata.
   Intrebarea mea este urmatoare:
   Daca circul si sunt oprit este fapta penala sau doar contraventionala pentru neprezentarea permisului de conducere?
   cu stima
  • Radu618
   By Radu618
   Buna ziua, 
   Mă numesc Radu Bogdan Constantin , locuiesc in Arad judetul Arad , in cat timp primesc permisul de conducere acasa sau unde pot sa merg sa il ridic personal, precizez ca am sustinut examenul in data de 28.11.2017 . 
    
   Va mulțumesc
  • Marius
   By Marius
   Ordinul MAI nr. 123 din 2013
   privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă
   sau a duplicatului acestuia
   în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului
    
    
   În vigoare de la 08.08.2013
   Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 495 din 06.08.2013.
    
   În temeiul art. 24 alin. (53) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
   ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    
   Art. 1. - Prezentul ordin stabileşte condiţiile privind eliberarea:
   a) permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia;
   b) duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbării numelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii administrative.
    
   Art. 2. - (1) Cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, se depune personal de către titular la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, denumit în continuare serviciu public comunitar.
   (2) În cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea prevăzută la alin. (1) poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia de la Haga), la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.
   (3) Pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.
    
   Art. 3. - (1) Cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, prevăzută în anexă, se depune împreună cu următoarele documente:
   a) actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi copie, sau, în cazurile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3), numai în copie;
   b) procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în original şi copie, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2);
   c) dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;
   d) documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, numai în cazul prevăzut la art. 1 lit. a);
   e) permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;
   f) două fotografii ale titularului, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2) şi în cazul cererilor depuse la alt serviciu public comunitar decât cel de la domiciliul solicitantului.
   (2) Originalul actului de identitate se restituie pe loc titularului, după confruntarea copiei cu acesta.
   (3) Fotografiile titularului se confirmă de către lucrătorul serviciului public comunitar care primeşte cererea şi trebuie să respecte următoarele cerinţe:
   a) reprezintă fizionomia actuală a titularului;
   b) sunt realizate din faţă, pe un fond clar, de culoare albă, astfel încât să permită identificarea conturului capului;
   c) titularul fotografiei nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună; sau
   d) dacă titularul are capul acoperit, pentru motive religioase, faţa acestuia, de la baza bărbiei şi până la frunte, trebuie să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină;
   e) titularul poate purta ochelari ale căror lentile nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii, iar rama ochelarilor nu acoperă nicio porţiune a ochilor.
   (4) În cazul prevăzut la art. 2 alin. (2):
   a) cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se semnează de titular în faţa funcţionarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură şi ştampilă;
   b) documentul prevăzut la alin. (1) lit. d), care trebuie să îndeplinească, după caz, condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine; documentul se prezintă la serviciul public comunitar în original, însoţit de traducerea legalizată de către funcţionarul consular;
   c) fotografiile se aplică pe cerere, în spaţiul anume destinat, respectiv pe procura specială, în colţul din dreapta sus, şi se certifică prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular.
   (5) În cazul prevăzut la art. 2 alin. (3), cererea poate fi transmisă prin poşta electronică, situaţie în care documentele prevăzute la alin. (1) se transmit odată cu cererea, scanate, în format electronic.
   (6) În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul declară acest fapt prin completarea în mod corespunzător a cererii prevăzute la art. 2 alin. (1).
    
   Art. 4. - (1) Documentele care însoţesc cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se arhivează la serviciul public comunitar care soluţionează cererea.
   (2) După implementarea cererii în Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi vehiculelor înmatriculate, permisului de conducere anterior îi încetează valabilitatea. Până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile, care atestă depunerea actelor, cu excepţia situaţiei în care documentele au fost transmise în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (3).
    
   Art. 5. - În permisul de conducere se menţionează categoriile de vehicule pe care titularul este apt din punct de vedere medical să le conducă, precum şi perioada de valabilitate administrativă a permisului de conducere pentru fiecare categorie de vehicule. După caz, în permisul de conducere se înscriu şi codurile armonizate ale Uniunii Europene.
    
   Art. 6. - (1) Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă teritorială se află această adresă.
   (2) În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere. În cazul în care cererea a fost transmisă prin poşta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5).
    
   Art. 7. - (1) Eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat poate fi efectuată şi în cazul reţinerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, dacă nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce în condiţiile art. 115 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
   (2) În situaţia în care permisul de conducere a fost reţinut în condiţiile prevăzute la art. 111 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se pot depune cereri pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă ori a unui duplicat, în condiţiile prezentului ordin, cu excepţia cazurilor în care permisul de conducere a fost reţinut ca urmare a deteriorării ori expirării perioadei de valabilitate.
    
   Art. 8. - (1) În cazul deţinerii unui permis de conducere emis de un alt stat decât cele prevăzute în anexa nr. 1 la privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 578 din 16 august 2011, care a înlocuit un permis de conducere obţinut în România, se poate solicita eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat, în condiţiile prezentului ordin, numai pentru categoriile obţinute prin examen în România, dacă dreptul de a conduce nu a fost anulat ori exercitarea acestuia nu este suspendată sau grevată de alte restricţii.
   (2) În situaţia menţionată la alin. (1), solicitantul depune, pe lângă documentele prevăzute la art. 3 alin. (1), declaraţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. f) din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2011.
   (3) Permisul de conducere străin se remite autorităţii emitente.
    
   Art. 9. - Prezentul ordin intră în vigoare la data de 8 august 2013.
    
   Art. 10. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.