Jump to content
POLITISTI.ro

Telefon furat predat politiei iar cumparatorul nedespagubit


cipprianno
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua! Mai demult am cumparat un telefon Iphone 6s SIGILAT de pe OLX . ro de la un utilizator chiar de la mine din oras cu care m-am intalnit si i-am verificat IMEI-ul pe site-uri specializate ca sa vas daca nu e furat. I-am dat suma de 2750 lei si am batut palma. Dupa o luna si ceva a fost contactata sotia mea de un politist de la furturi de la noi din oras sa ma puna in legatura cu el. Mi-a zis ca telefonul este FURAT dintr-o masina chiar in ziua in care a fost cumparat si ca trebuie sa il predau politiei pentru ca este obiectul unei anchete. Am fost chemat la sediu sa dau declaratii precum ca sunt un cumparator de buna credinta si ca telefonul l-am cumparat de la cutare si sa il predau si ca se va face tot posibilul sa fiu despagubit de acea suma. Domnul respectiv mi-a promis ca ma va chema pe mine si pe vanzator la politie sa dam declaratii si ca eu sa fiu despagubit de vanzator ori cu suma de 2750lei ori cu un alt telefon asemanator pentru ca acel vanzator am mai fost implicat in probleme de genul si ca s-au solutionat.

Am facut tot ce mi s-a zis dar domnul politist nu m-a ajutat nici in ziua de azi sa imi recuperez prejudiciul. Eu tot fiind amanat in tot acest timp pe motiv ca dureaza pana se solutioneaza cazul. Chiar am luat legatura si cu vanzatorul si acesta a fost iritat ai a zis ca pot depune plangere impotriva lui ca nu il intereseaza ca nu el l-a furat. Mentionez ca am toate informatiile cum ar fi: numele vanzatorului, poze cu el si cu anuntul de pe site, numele politistului si procesul verbal de ridicare a telefonului.

Au trecut cateva luni bune de atunci, eu fiind ocupat cu serviciul care are un program foarte incarcat si in tot acest timp am mai luat legatura cu politistul si a zis ca nu a putut rezolva nimic.

Va rog din suflet sa ma ajutati cu sfaturi cum as putea sa imi recuperez banii! Daca nu vreti sa o faceti pentru mine macar ganditi-va ca un HOT zambeste si este incurajat sa faca in continuare furturi deoarece nimeni nu-i face nimic nici macar atunci cand este descoperit!

 

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Nu e treaba poliției ori a polițistului să-ți recupereze prejudicul. Instanța de judecată dispune astfel de măsuri prin hotărârea pe care o va pronunța. Tot instanța de judecată dispune și arestarea infractorilor, nu polițistii. 

În concluzie, pune mâna citește și documentează-te, pentru că pretențiile pe care le expui aici nu au nicio legătură cu atribuțiile ori rolul poliției.

  • Upvote 3
Link to comment

Dobândirea proprietăţii mobiliare prin posesia de bună-credinţă
(1) Persoana care, cu bună-credinţă, încheie cu un neproprietar un act translativ de proprietate cu titlu oneros având ca obiect un bun mobil devine proprietarul acelui bun din momentul luării sale în posesie efectivă.
(2) Cu toate acestea, bunul pierdut sau furat poate fi revendicat de la posesorul de bună-credinţă, dacă acţiunea este intentată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 3 ani de la data la care proprietarul a pierdut stăpânirea materială a bunului.
(3) Dacă bunul pierdut sau furat a fost cumpărat dintr-un loc ori de la o persoană care vinde în mod obişnuit bunuri de acelaşi fel ori dacă a fost adjudecat la o licitaţie publică, iar acţiunea în revendicare a fost introdusă înăuntrul termenului de 3 ani, posesorul de bună-credinţă poate reţine bunul până la indemnizarea sa integrală pentru preţul plătit vânzătorului.
(4) Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică bunurilor mobile care sunt accesorii unui imobil.
(5) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător şi în legătură cu dobândirea dreptului de uzufruct şi a dreptului de uz asupra unui bun mobil.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Punctul 3 cred că se referă la cazurile în care circumstanțele cumpărării sînt de asemenea natură încît să nu-ți trezească suspiciuni (de exemplu, cînd cumperi un telefon dintr-un magazin de telefoane, o mașină dintr-un parc de mașini second hand, etc.). Cînd însă cumperi de la un necunoscut de pe internet, nu cred că faptul că acel necunoscut face în mod obișnuit asta poate fi o scuză pentru tine ca să reții bunul. E drept că literal așa s-ar înțelege, dar în practică m-ar mira să se interpreteze așa. :unsure:

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.