Jump to content
POLITISTI.ro

Am primit citatie dar nu sunt in tara


BogdanTheodor

Recommended Posts

Buna ziua,

In primul rand toata stima pentru rezervarea timpului de a raspunde tuturor intrebarilor .

In al doilea rand, am primit citatie de la politie in legatura cu o plangere dar din pacate sunt plecat din tara pentru urmatoarele patru luni .

Ce se face in astfel de situatii ? Pot trimite pe cineva la sectie sa le prezinte situatia ? Sau voi veni eu cu acte doveditoare când ajung in tara ?

Va multumesc !

Link to comment
  • Moderator

Presupun ca pe citatie scrie numele politistului si un numar de telefon.

Foloseste-te de ele si spune-ne si noua cum a ramas!

Succes!

  • Upvote 1
Link to comment

Buna seara,

 

Imi e f greu sa dau telefoane incat sunt in mijlocul marii in momentul de fata (navigator) am acces doar la text . Dar ma poate prezenta avocatul ? Pot sa-l trimit la sectie in locul meu ?

Cu stima !

Link to comment

Incearca sa iei legatura cu politistul care a emis-o si spune-i ca nu te poti prezenta..., dupa emiterea unei citatii, impotriva celui citat se poate emite mandat de aducere daca nu se prezinta la sectie..., asa ca ia legatura cu politistul si poate vei putea fi reprezentat de o persoana din familie sau de o persoana apropiata

Link to comment

Iar daca sunt martor intr-un caz , dar am vazut doar începutul si sfarsitul episodului, adica doar momentul in care doua persoane discutau  calm si frumos si momentul in care o persoana avea sange la nas, atat . Ma pot prezenta ca martor cu doar jumatate de masura ? Pot fi acuzat de marturie falsa ?

Link to comment
  • Moderator

Nu trebuie să "prezinţi" decât ceea ce ai văzut, adică adevărul, nimic mai mult sau mai puţin. Tu spui doar ceea ce ştii şi ce ai văzut. Alţii sunt cei ce stabilesc cât de relevantă este mărturia ta, dacă este "cu jumătate de măsură" sau alte aspecte de acest gen. Deci nu ai de ce să-ţi faci probleme. Trebuie să declari exact ce ştii sau ce ai văzut, fără cosmetizări, înflorituri sau omisiuni, pentru a nu influenţa ancheta în vreun fel pentru că lucrurile se pot complica.
Dacă eşti martor, trimiterea avocatului nu o să rezolve nimic. Ia legătura cu poliţistul respectiv, chiar şi prin mesaje text să îi explici situaţia. Cu siguranţă o să înţeleagă şi veţi putea stabili de comun acord o dată când să vă puteţi vedea şi să se rezolve toată problema.

Link to comment

Marea problema e ca , chiar as vrea sa ajut un prieten care e saracul cu probleme financiare si a luat si un pumn in figura de la un MALAC (ma scuzati dar altfel nu ii pot spune) , dar eu l-am vazut doar cu sangele la nas nu si momentul pumnului desi stiu sigur ca malacul a fost . Prietenenul a fost la IML a luat certificat si a facut plangere dar am inteles de la cunoscuti comuni ca malacul nu va recunoaste nimic , se va scuti de orice vina , va declara ca a cazut singur prietenul meu si asa ceva nu accept , din cauza asta am intrebat cu marturia falsa, daca as declara ca l-am vazut lovind cu pumnul as fi sigur ca malacul s-ar alege macar cu o amenda zdravana !!!

Link to comment
  • Moderator

Daca ai declara, ai comite o infractiune, cea de marturie mincinoasa, in forma agravata, prin ticluire de probe, respectiv, forma de vinovatie constand in producerea de probe nereale, in speta, declaratia ta. Si stii ce se intampla in caz de infractiuni, nu? Se ajunge la puscarie. Merita?

  • Upvote 2
Link to comment
  • 2 years later...

Buna ziua,

Primul post. Acum 10 ani, eu si prietena mea de atunci am fost atacati si ne-am dus la politie care a gasit pe cei care ne-au atacat si i-au trimis in judecata.

Acum am primit o citatie pe email (din motive intemeiate) ca trebuie sa ma prezint personal pentru a fi audiat intr-o saptamana. Problema e ca m-am mutat din tara de 8 ani si nu mai am nici o legatura cu Romania (de aceea mi s-au trimis citatiile pe email). Instanta stie asta.

Vreau foarte mult sa fiu audiat, dar pe langa costurile de transport am obligatii familiale care ma impiedica sa ma deplasez (cu atat mai putin cand mi se cere asta in mai putin de 1 sapt). Din cate am citit pe net - ce se poate intampla daca nu sunt prezent? Cum pot face instanta sa foloseaca o instanta locala (EU) pentru a ma audia?

 

 

Multumesc

Link to comment

Buna,

In primul rand, pentru costurile aferente deplasarii se pot formula pretentii civile in instanta, pentru recuperarea acestora.

In principiu daca nu te vei prezenta, probabil vor emite o noua citatie pentru termenul urmator, iar ulterior se poate emite mandat de aducere, aplicarea acestuia in strainatate este putin probabila. Se poate aplica si amenda pentru neprezentare.

Daca vrei sa te prezinti la urmatorul termen le poti solicita sa fii citat cu o perioada mai mare de timp inainte de termenul la care vei fi chemat.

Se poate cere instantei sa fii audiat prin videoconferinta din statul unde esti momentan. Acest lucru trebuie argumentat temeinic, ca sa fie luat in considerare. Adica trebuie aratat motivul pentru care nu te poti deplasa iar acesta sa fie unul care intr-adevar sa fie vazut de instanta ca unul care te impiedica sa te prezinti. Instanta ulterior va trebui sa solicite printr-un instrument de cooperare judiciara internationala, audierea ta prin videoconferinta.

Poti angaja un avocat care sa te reprezinte si acesta poate lua la cunostinta cerintele exacte ale instantei sau daca prezenta ta si audierea ta este necesara pentru asigurarea contradictorialitatii procesului penal. Un avocat va stii exact ce se poate cere si ce nu.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.