Jump to content
POLITISTI.ro

Glosar termeni tactici - cuvinte, termeni si explicatii specifice


Recommended Posts

  • Moderator

Personal citesc pe internet materiale sau articole referitoare la tactica de intereventie ale diverselor structuri de politie. Banuiesc ca nu sunt singurul de aici, de accea am initiat acest topic. Intrucat astfel de materiale/articole ce se gasesc pe net, sunt in proportie de 95% in limba engleza, m-am gandit ca va fi util, pentru colegii care inca nu sunt familiarizati cu unele expresii, termeni si cuvinte specifice.

Sper sa va fie de folos si sa aduceti completari, intrucat cu siguranta nu voi putea acoperi intreaga terminologie tactica.

Ace - instructor posesor al unui nivel foarte ridicat de calificari in domeniul tacticilor si a luptelor armate

Angle - este unghiul de vizibilitate si care permite executarea focului a unui luptator ce se deplaseaza intr-o incapere

Angular search - in traducere libera este "felierea" si reprezinta o verificare dupa un obstacol, cum ar fi de exemplu un colt, concentrandu-te treptat pe niste culoare imaginare, astfel incat toata zona acoperita de obstacol sa fie verificata

Area of Responsibility - este un sector imaginar de acoperire, pentru un membru al unei echipe tactice. Fiecare arie de responsabilitate poate contine una sau mai multe zone periculaose. Aria de responsabilitate coincide intodeauna cu culoarul de tragere.

Breaking Planes - sunt culoarele ce pot fi intalnite imediat dupa patrunderea intr-o zona nesigura/periculasa. "Breaking into a plane" se traduce ca patrunderea intr-o zona nesigura/periculoasa

Combat Countermeasures - tehnici de lupta alternative folosite de un membru inarmat al unei echipe tactice, pentru a recapata controlul fizic asupra unuia sau mai multor suspecti, in situatia in care uzul de arma este contraindicat.

Concealement - in traducere libera "ascunzatoare" - reprezinta orice ar putea folosi un politist pentru a se ascunde. Acest termen nu se foloseste in cazurile in care adapostul ofera si o protectie balistica.

Cover - reprezinta orice poate oferi pentru politist un adapost rezistent d.p.d.v. balistic. Acest gen se adapostire poate fi folosit si ca o ascunzatoare (concealement).

Danger Area - locatie ori pozitie care este expusa, nesigura sau unde se poat afla unul ori mai multi suspecti.

Dividing Attention - reprezinta atentia distributiva, mai exact capacitatea politistului de a se concentra si observa doua zone periculoase aflate in directii opuse.

Extreme Angle - reprezinta unghiul fara vizibilitate pentru politist, la patrunderea intr-o incapere, situat de-a lungul peretelui, de o parte si de alta a unei usi.

Fatal Funnel - reprezinta zona apropiata din fata si spatele unei cai de acces, ca de exemplu o usa, pe o distanta de cativa metrii. Politistul trebuie sa evite stationarea in aceste zone intrucat sunt niste zone expuse si automat periculoase.

Kill Zone - o zona delimitata ce se afla sub controlul focurilor de arma ostile, ale carei limite reprezinta raza de actiune a armelor ostile si/sau obstacolele din configuratia terenului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.