Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

As dori sa ma lamuresc cu anumite aspecte ale Legii in legatura cu portul si folosirea armelor neletale si pentru acest lucru va solicit ajutorul. Pentru ca nu vorbesc limba romana la nivel de limba materna, posibil sa nu fi inteles eu corect.

In Legea nr.295 din 28 Iunie 2004, Capitolul II, Sectiunea 5, Art. 62, litera a) apar locurile unde nu se poate purta arma neletala. "a) în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;"

Intrebarea este: unde gasesc sau care sunt acele legi care specifica acele "alte locuri" mentionate in alineatul de mai sus si ce este conform Legii un "loc aglomerat"?

Iar in Art.63 alineatul 5, in legatura cu folosirea armelor neletale apare ca: "(5)Este interzisă folosirea armelor prevăzute la alin. (2) în locuri publice." Adica nu se pot folosi in scop de autoaparare in caz de legitima aparare sau stare de necesitate decat in apartament, locuinta, curte sau domiciliu? Dat fiind faptul ca, de la usa locuintei (in cazul unui apartament de la bloc) incepe "domeniul public".

Deci, bine am inteles ca: arma neletala cu scop de autoaparare poate fi "purtata" doar pana la poligon si in rest pe niciunde? si ca de folosit doar in poligon si la domiciliu? Adica pot sa o port pe strada dar e interzis sa o folosesc?

Va multumesc anticipat

Cu stima,

David Nagy

• Moderator
Publicat

În ce lege ai găsit aceste prevederi? Esti sigur că ai citit forma actualizată si în vigoare a legii?

Te rog, mergi şi întreabă acolo unde ai citit şi nu mai posta link-uri aici. E chiar aşa greu să pricepi că din moment ce ţi-am mai şters o postare ce conţinea link, nu trebuie să mai postezi iar acelaşi conţinut? Chiar nu înţelegi că nu ne interesează link-ul tău?

Pe acest website este deja postată legea armelor actualizată. Dacă tot te informezi de pe alte site-uri, mergi şi întreabă ori solicită lămuriri acolo, pentru că înseamnă că ăia sunt "specialişti".

• Apreciez 2
  • Marius a închis acest topic
  • 5 ani mai târziu...
Publicat

Legea 295/2004 art 63 puncul 1, 2 si 3:

1.Persoanele prevăzute la art. 57 alin. 1 au dreptul să poarte asupra lor doar o singură armă neletală destinată pentru autoapărare, dintre cele procurate în mod legal.

2.Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiții:

3. ÎN LOCURI AGLOMERATE, stadioane, săli de spectacol și adunări publice, precum și în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;

Eu as dori sa optez pentru o arma neletala, dar ceea ce ma face sa cred ca legea e facuta impotriva victimei si total in favoarea celor ce poarta arme ilegal este la punctul 3 "in locuri aglomerate". Nu am gasit nici o informatie despre cum este definit si/sau interpretat "locuri aglomerate" nici in lege nici in dex, deci ramane la decizia autoritatilor. Intrebarea mea se adreseaza cunoscatorilor de cauza, politistilor, jandarmilor, avocatilor si judecatorilor:

Ce faceti daca va intalniti cu un om care are o arma de genu cu acte in regula, cu taxe platite care sa chinuit si a platit bani destui de multi (aparent permisul si autorizatia + arma si munitia nu is asa ieftine) si il prindeti "in loc aglomerat"? Pur si simplu se plimba pe bulevard in ora de varf, a respectat regimul armelor si munitiilor arma era in toc ascunsa vederi sub geaca etc. N-a fluturat arma la intimidare, n-a puscat pe nimeni ci doar se afla "in loc aglomerat". Deci il pedepsiti conform legi sau il iertati pentru ca legea e super interpretabila iar omul n-a facut nimic rau practic? Daca cineva stie explica sau cunoaste cazuri de genu va rog povestiti-le sa imi fac o idee, este ciudat ca nicaieri nu gasesc informatii despre pasajul asta din lege.

CULMEA: Cei care se incadreaza la arme LETALE nu au aceste restrictii, de ce diferenta asta?

Va multumesc de atentie

• Marius a deschis acest topic
  • Moderator
Publicat

O sa încep prin a-ti răspunde la ultima intrebare: da, este o diferență între restricțiile pe care le au cei ce detin arme de apărare și paza (letale) și cei cu arme de autoapărare (neletale). De ce? Asa a prevazut legiuitorul. 

Intr-adevar "loc aglomerat" este destul de interpretabil, insa stai linistit ca nu te va arde nimeni pe rug daca circumstanțele iti sunt favorabile...una e sa te plimbi la 11 noaptea pe Centrul Vechi cu arma dupa tine si alta e sa mergi pe bulevard si sa fii surprins fara voia ta, spre exemplu la o ora de varf de un aflux de populație care vine de la serviciu; Nu e nimeni absurd.

Daca pe bulevardul ala este un miting, un concert, nu te duci ... ocolești. La fel eviți sa mergi la metrou, la biserica cand sunt sărbători si se aduna populație ajungând pana pe trotuar, unde se strâng cei care fac campanii electorale, chiar dacă e in loc deschis, în autogări exterioare și situații pot fi multe. 

Mai bine iti iei masuri mai stricte, decât sa fii la limita legii și sa te plângi ca politistii "e rai"

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.