Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Suspendare permis auto pentru viteza?


iceberg
 Share

Question

Buna ziua,

 

As vrea sa va cer o lamurire în ce priveste suspendarea permisului de conducere. Va explic cazul: traiesc în strainatate iar acum doi ani, venind cu masina în România am avut o aventura cu Politia. Pe DN7 venind cu 85 kmh, am fost filmat (~3 sec.) la nivelul panoului de intrare într-o localitate în timp ce am coborât viteza la 50 kmh dar la iesire din localitate am fost oprit. Agentul care m-a verbalizat m-a învatat ca daca mi-am adaptat viteza la intrarea în localitate, a fost pt. ca as fi remarcat masina banalizata si ascunsa care ma filma cu 100 m. mai în fata, nicidecum din grija respectarii vitezei legale. Pe moment nu stiam daca trebuia sa plâng sau sa râd, era aproape imposibil de contestat, am lasat-o balta si am semnat PV-ul.

 

Drum foarte frecventat si aglomerat în acea sâmbata la ora 16, din toata coada de masini care circula la aceeasi viteaza doar eu am fost fericitul ales si un alt concetatean cu numar din aceeasi tara nordica din care vin si eu. Dat fiind ca acel concetatean s-a aratat relativ revoltat de metoda folosita de catre politist, a primit în plus de amenda si o suspendare pe loc a permisului, cum prevedea legea pt. acea infractiune. În ce ma priveste am facut un efort si m-am comportat mai mult decât docil. Am primit o amenda si mi s-a spus ca si mie permisul ar fi trebuit sa-mi fie suspendat dar mi l-a lasat totusi, fara ca eu sa fi cerut asta. În schimb, pe proces verbal au mentionat suspendarea permisului.

 

Întrebarea mea este urmatoarea: stiind ca luna viitoare vreau sa ma întorc în România, exista vre-un risc sa am probleme la intrarea în tara, o eventuala suspendare efectiva de permis?

 

Multumesc din avans pt. raspunsuri!

Link to comment
Share on other sites

17 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Toata povestea "inflorizata" se poate reduce la:

"Permis romanesc suspendat si nepredat in 2013, incalcarea legii si din Romania si din tara "Nordalizata", avand mai mult de un permis de conducere de care ma folosesc, care e penalizarea pe care o pot primi daca sunt verificat?"

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

1. Stiu ca multe persoane care pleaca in strainatate mai uita din cuvintele romanesti, dar lamureste-ma si pe mine, de fapt cred ca si pe noi, ce inseamna ``m-a verbalizat`` si ``masina banalizata``?

2. Ca ai fost oprit doar tu poate fi ghinionul tau, nu cred ca poti suspecta faptul ca a fost ceva personal. Mai mult de atat, intr-un echipaj sunt 2 agenti, daca ar mai fi oprit inca 10 in fata ta, ai fi stat la rand sa iti scrie procesul verbal??

3. Daca a fost nevoie sa faci un efort ca sa te comporti ``docil``, atunci mai bine ai ramane in acea tara nordica, ca acolo sigur nu trebuie sa depui eforturi cand esti oprit de VREUN echipaj de politie.

4. Si ca sa iti raspund la intrebare: fii sigur ca permisul nu ti-a fost suspendat de vreme ce a ramas in posesia ta. Eu zic sa te uiti mai atent pe procesul verbal de constatare a contraventiei inainte sa adresezi intrebari oarecum stupide.

5. Nu exista nici un risc cand o sa te intorci in Romania, tara in care te-ai nascut si crescut, ai invatat sa vorbesti si sa scrii, poate doar riscul sa fii penibil cand o sa o faci pe interesantul cu ``imbunatatirile`` aduse limbii romane si importate din ``tara nordica``.

 

Scuze daca am fost prea acid, dar mi se ridica parul cand va aud, stranierilor!!! In rest toate cele bune, concediu placut in Romania si sper sa nu fie necesar sa depui prea mult efort ca sa te comporti normal, daca vei fi oprit de VREUN coleg de la rutiera!!

Edited by HaiSa
 • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua HaiSA

 

1. Prin "verbalizare" vroiam sa ma refer la faptul de-a primi un proces-verbal iar prin "masina banalizata" o masina a politiei facuta banala pt. a un fi remarcata, deci fara girofaruri, inscriptii, etc., un cunosc termenul românesc pt. a desemna asta. Scuze pt. greseli, sper ca ma fac înteles si în ciuda acestora.

 

2. Nu am fost oprit doar eu ci doua masini cu numere din aceeasi tara, dintr-o coloana de masini cu nr. românesti care circulam toti la aceeasi viteza (max. 50 kmh la intrarea în localitate). Haioasa coincidenta, probabil ca la ora respectiva eram singurele doua masini din acea tara pe raza acelui judet si eram singurii pusi deoparte. Oricum eu nu asta contestez ci faptele care mi-au fost reprosate.

 

3. Am folosit "docil" din usurinta, când în realitate eu m-am facut cât mai invizibil pentru ca nu cumva sa sifonez ego-ul agentului, deja vexat/ enervat cu celalalt "infractor". Efortul de-a fi "docil" nu l-am facut decât pt. ca parcursesem deja 1500 km cu sotia + copiii si nu mai aveam nici o pofta în acel moment de-a ma lua la hartuila cu acel agent, nici sa încep cu avocati, notari si tribunale pe timpul vacantei.

 

4. Multumesc mult pentru raspuns! PV-ul nu-l mai am dar mi-aduc aminte ca avea scris si "suspendare de permis" sau ceva de genul asta.

 

5. Sunt constient ca-n România multa lume sufera de anumite frustratii si deci sensibila la tot ce le poate înrautati aceasta, motiv pentru care sunt atent la felul în care ma exprim. În ciuda acestui fapt nu am nici o îndoiala ca voi continua totusi sa vexez pe anumiti dar asta nu ma împiedica sa dorm.

 

Numa bine !

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Pe moment nu stiam daca trebuia sa plâng sau sa râd ...

Într-o situație similară suntem și noi acum. Nu știm cum să reacționăm: să plângem ori să râdem?!?!

Cum ai procedat, ai scris cu Google Translate?

Revenind la povestea "lacrimogenă", poți să citești în procesul verbal și să ne spui cu ce viteză ai fost înregistrat de aparatul radar?

PS: Referitor la aspectele menționate de tine cu privire la locul de amplasare al autospecialei de poliție, încearcă să citești aici:

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Nu Cezar, povestea poate fi rezumata în felul urmator:

- viteza masurata de la 85 kmh -> 50kmh pe o portiune de 30m. la intrare în localitate. Nu mi-am dat silinta de-a verifica ce viteza aveam în dreptul panoului indicator, oricum greu de stabilit sau dovedit în acel moment.

 

Re-precizez ca permisul nu mi-a fost luat în acel moment si ca nu am mai mult de un permis de conducere de care me folosesc. Româna mea nu-i perfecta dar daca n-ai înteles ce-am scris, cred ca a ta e si mai imperfecta. Cât despre tara "Nordalizata", în 26 de ani nu mi s-a masurat niciodata viteza în dreptul unui panou indicator, este destul loc de dupa panou.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Marius,

 

Procesul verbal nu-l mai am, din câte mi-aduc aminte era peste 80 kmh. În filmul pe care l-am vizionat mi se vede masina filmata din fata scazând viteza de la 90 la 50. Ce m-a deranjat este locul în care viteza mi-a fost înregistrata si nu faptul ca autospeciala nu era la vazul tuturor.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Viteza se masoara DOAR O DATA in intervalul in care actioneaza limitarea. Altfel poti scrie ca viteza a fost 85 -> 0km/h pentru ca te-au oprit

E libertatea ta sa alegi unde tu crezi ca e aplicabil, logic, trebuie sa ai maxim limita, in dreptul semnului, asa e logic., In ce legislatie scrie ca limita se aplica la 30m de semn?

In Franta din ce imi aduc aminte ai limitare undeva pe partea sudica a centurii Parisului de la 110 la 90 si la 5m de semn e aparatul fix radar care isi face treaba

Stiu ca si in Germania am avut asa ceva intr-un satuc in care limita scadea brusc la 30 cu radar chiar pe stalpul semnului

 

Am un prieten care a platit in Norvegia €850 pentru 22km/h peste limita.

Si el se plangea ca si tine, in 20 de ani de condus nu a platit atata amenda pentru 22km/h.

Ceea ce trebuie voi sa intelegeti este ca legea trebuie respectata, indiferent unde, si faptul ca va plangeti ca a fost aplicata legea, chiar si in Romania, e ridicol

 

In Romania ai luxul PERMIS PRIN LEGE sa incalci limita fara sa fii penalizat. Si anume, limita e 50 dar esti penalizat doar daca treci de 60.

Eu in nici o alta tara n-am mai gasit asta si am condus pana acum prin aprox 40 de tari

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Cu siguranță viteza a fost înregistrată în localitate, iar dacă ai fost deranjat trebuia să faci contestație. Mai departe, poveștile despre cum crezi ori cum consideri tu că trebuie să-și desfăsoare activitatea un polițist, nu au nicio relevanță și nu prind aici.

Tu ce profesie ai? Cum crezi că aș putea eu să-ți spun, ori să-ți dau sfaturi și indicații despre cum trebuie să-ți desfăsori tu activitatea la locul de muncă?

Nu uita cel mai important aspect, TU ai fost cel care a încălcat legea, nu polițistul. Rolul lui este să aplice legea, să-i sancționeze pe cei care o încalcă și e normal ca cetățeanul sancționat să se simtă nedreptățit, pentru că e firesc să fie subiectiv.

Revenind la problema ta, în România pentru depășirea limitei de viteză cu până la 50 km/h în localitate, unde limita este de 50, nu se reține permisul de conducere, se aplică doar o amendă împreună cu puncte de penalizare. În concluzie, poți fi liniștit, dreptul de a conduce nu este suspendat.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Iceberg, zici ca esti intr-o tara nordica si ca in Romania "multa lume sufera de anumite frustratii si deci sensibila la tot ce le poate înrautati aceasta, motiv pentru care sunt atent la felul în care ma exprim". 

 

Cu toate acestea nu dai dovada ca ai fi invatat ceva din "tara aia nordica", daca tu zici ca erai prea obosit dupa 1500Km sa te iei la harta cu agentul de politie. Bunul simt nu ar trebui sa fie un efort de atentie dar nah, stii cum se zice, "Nimeni nu-i perfect!"

 

In multe alte tari daca tu erai convins ca esti sanctionat pe nedrept, acceptai penalizarea impusa si pe urma daca doreai, o contestai frumos fara sa "te iei la harta" cu politia la fata locului.

 

Luatul asta la harta e nesanatos. Iti creste si tensiunea si daca tot vorbim de alte tari, in functie de cat de rabdator era politistul, puteai fi si arestat nu doar amendat. 

 

 

 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

@ cezar

Daca în nici o legislatie un scrie ca limita se aplica la 30m de semn, nici în cea româneasca nu scrie ca se aplica la 30m înainte de semn.

Când pe-aici se întâmpla sa ai un radar chiar pe noua limitare de viteza, acel radar e fix si te fotografiaza din spate, nu lasa nici on loc îndoielilor. Situatia e diferita de cea pe care am trait-o eu, în care am fost filmat pe un parcurs îceput înainte de intrarea în localitate.

Cât despre luxul permis prin lege de-a nu fi penalizat la o viteza superioara limitei autorizate, acesta este in vigoare si în multe alte tari, cu siguranta si prin câteva din cele 40 de tari pe care le-ai strabatut.

Sper ca profiti din plin de GS si ca tragi din ea tot ce poate da.

 

@ Marius

Eu sunt convins ca am în momentul în care intrasem în localitate, am fost cu viteza legal permisa. Un alt detaliu, cum stiti cu toti ca în România soferii venind din sens opus fac semne din faruri când este un control, a fost un motiv suplimentar atât pt. mine cât si pet. cei din coloana caravana în care ma aflam, de a supraveghea contorul de viteza.

 

@ 5166

Lectiile tale de bun simt nu-si au locul aici, nici acum, nici la adresa mea. N-am jignit pe nimeni si nici pe tine în particular, deci pastreaza-le pt. tine însuti. Când am vorbit de-o eventuala “hartuiala” cu agentul de politie nu m-am referit la ceea ce se obinuieste pe plaiurile mioritice sau la ce-ti imaginezi tu (trageri de păr/ tiganeli/ manele) ci pur si simplu la: contestarea faptelor reprosate. Pentru cresterea tensiuni mele arteriale nu-ti fa tu griji, oricum e prea mica.

 

Multumesc fain celor care mi-au raspuns la întrebare !

 • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Poate ne scuteşti de poveştile lacrimogene despre cât de nedreptăţit şi asuprit ai fost la vizita prin România. Dacă ar fi fost aşa, trebuia să conteşti procesul verbal. Simplu. Dacă nu ai realizat până acum, aici nu o să-ţi creadă nimeni poveştile cu radarul care nu te-a filmat aşa cum îţi doreai sau amplasat unde nu-ţi convine. Pe viitor, respectă legea când mai vii prin România, dacă nu vrei să ai probleme. După cum ţi s-a spus şi mai sus, nu cunoşti legea, dar în schimb n-ai nicio reţinere să-ţi dai cu părerea şi să pozezi într-un specialist al muncii de poliţie, stabilind tu unde trebuie să stea radarul şi cum trebuie să filmeze. Nu e treaba ta asta, treaba ta este să cunoşti şi să respecţi legea. Ceea ce nu s-a întâmplat din moment ce spuneai mai sus că ar fi trebuit să-ţi reţină permisul de conducere dar nu a făcut-o, deşi în lege pentru viteza cu care ai fost depistat nu se reţine permisul. Pune mâna şi citeşte mai mult şi mai renunţă la poveştile nemuritoare. Poliţistul ăla nu te-a sancţionat că nu i-ai săpat grădina, ci pentru că nu ai respectat legea.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Domn' Catalin, poti sa ma informezi si pe mine care-i scopul agresivitatii tale la adresa mea? Înceteaza cu imperativele si cu tonul asta condescendent, dovedeste ca poti conversa în mod respectuos daca vrei sa câstigi vreo apreciere oarecare din partea celor care risca sa-ti viziteze forumul.

Cât despre ordinele tale sa pun mâna pe citit, îti aduc la cunostinta ca nu am intentia sa citesc Codurile Circulatiei din toate tarile prin care tranzitez. În schimb tie îti recomand calduros sa citesti regulile acestui forum, sau poate la tine nu se aplica?

 

Despre subiect propriu-zis, remarcile tale privind dreptul meu de-a judeca munca agentului cu care am avut de-a face, sunt total deplasate. Daca voi nu-mi spuneti mie cum sa-mi fac munca, este pt. ca nu sunteti în nimic priviti de ceea ce eu fac la lucru. În schimb când eu sunt direct afectat de felul în care un politist îsi face munca, atunci avizul meu are o importanta chiar daca pe tine nu te încânta. Atunci nu contestasem nimic pt. ca n-aveam nici o idee de cum se putea proceda, lucru de care acel agent a profitat pescuind doar masinile noastre cu numere exotice, dintr-o coloana cu numere românesti care încetinea la intrarea într-o localitate. Iar eu n-am vrut nici sa mai adaug palpitatii agentului în chestie care avea ceva dificultati sa-si pastreze nervii.

 

Suspendarea de permis nu am visat-o ci mi-a fost spusa verbal si amical, în plus de-a fi mentionata pe proces-verbal. Daca voi spuneti ca nici o suspendare de permis nu trebuie aplicata pt. acea viteza, conclud ca agentul cu pricina nu a fost cel mai exemplar, cu atât mai mult ca în acel moment nu mi-a retinut nici un permis.

 

La atentia celorlati membrii:

Din câte am observat pe acest topic si pe forum în general, în interventiile voastre rapsunsul la întrebarea care va este pusa îi camuflat printre atacuri personale abea deghizate sau bagari în seama. Înteleg ca asta este pretul care trebuie platit de cel care are nevoie de un raspuns ?

 

 

PS

N-am reusit sa traduc [...] "trebuia să conteşti procesul verbal" [...]

Este vreo îmbunatatire a limbii române ? (vorba lui HaiSa)

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Uşurel cu ifosele ăstea, pentru că dacă nu te duce capul să-ţi dai seama, aici nu caută nimeni să-ţi fie pe plac, ori să câştigăm aprecierea celor ca tine, nişte contravenienţi, indivizi care încalcă legea fără remuşcări, iar cu toate astea tot ei se declară frustraţi şi deranjaţi. 

Dacă vrei să fii tratat cu respect, trebuie să oferi respect şi tu, ori faptul că încalci legea şi prin această acţiune pui în pericol alţi cetăţeni care circulă legal, nu dovedeşte decât contrariul, că eşti un inconştient care se consideră mai special şi mai cu moţ ce nu respectă drepturile celorlalţi cetăţeni.

Nu ţi-ar strica să pui mâna pe câte o carte şi să mai înveţi măcar să scrii româneşte, pentru că după cum poate vedea oricine în primele postări ale tale, ai reuşit să te faci de râs. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

As putea să te informez, dar nu vreau, pentru că nu meriti. Mai mult decât atât, niciodată nu mi-am dorit să obtin vreo apreciere de la cei ce nu respectă legea, de aceea nici nu-i respect. Nu mă interesează respectul sau aprecierile infractorilor sau a contravenientilor. Astfel de indivizi îmi provoacă silă.

Nu mai încerca să faci pe desteptul pe aici, nu-ti iese deloc. Nu esti deloc în măsură să-mi dai lectii de gramatică. Caută pe google despre: "conjugarea verbului a contesta" si poate vei realiza că în ceea ce priveste gramatica limbii române, cunostiintele tale sunt rudimentare. Asa că renuntă să mai dai lectii de gramatică ... pentru că te faci de râs. În loc să-ti vezi de treaba ta, te-ai găstit tocmai tu, cel ce scrie "abea" (corect este: abia) să ne oripilezi cu încercările penibile de a fi ironic. E bine să stii, că nu-ti ies deloc, ba din contră ...

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Icebergule, uite aicea la baiatu' un sfat cinstit.

"Pune mana", adica in traducere libera, "da-i drumul la actiune" si schimba-ti permisul romanesc cu cel din "tarile nordice". Pentru ca risti in cazul in care permisul iti este suspendat, si nu vad foarte greu de realizat lucrul asta, pentru ca tie nu-ti place sa stii care-s regulile, sa trebuiasca sa vii in Romania sa il ridici. Daca nu stiai, o stii acum.

Iti e suspendat in Romania, il ridici din Romania, iti e suspendat in tarile nordice, iti este trimis in Romania si trebuie sa vii dupa el. Cu avionul.

 

Daca ai timp..., mi s-au scrantit ochii.., ce vrusi sa zici aici:
" este pt. ca nu sunteti în nimic priviti de ceea ce eu fac la lucru."

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna seara!

am o intrebare daca santeti amabil sa ma ajutati,mi sa retinut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile pentru depasirea vitezei cu 53km/h in localitate,si as vrea sa sustin testul de verificare pentru reducerea perioadei si as vrea sa stiu,in cazul in care nu Admit testul mi se prelungeste perioada cu inca 30 de zile?

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua. Astazi am fost prins de catre radar cu 101 km unde limita era 50km. Am vreo sansa sa fac contestatie? Imi pierd locul de munca daca raman fara permis 3 luni. Alta problema este faptul ca dupa ce politistul mi-a inmanat actele impreuna cu dovada, printre ele era si permisul meu. Pana am sesizat aceasta, politistul plecase deja. Si nu stiu ce sa fac acum. Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi astfel incat sa raman si cu permisul ar fi perfect. Va multumesc. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.