Jump to content
POLITISTI.ro

Politistul - "conductor caine de serviciu"

rustic

Recommended Posts

nu pot sa nu-mi  descarc frustrarile in legatura cu cainele de serviciu pe care il am in dotare(bagat pe gat in urma cu cativa ani). Lucrez la un post de politie langa un municipiu resedinta de judet. pe langa munca in an-uri(vreo 70 la numar de la inceputul anului), ac-uri, petitii, reclamatii, informatii, informatori, grafic de patrulare si circulatie pe d.n., permanente si interventii la 112, situatii si multe altele pe  care sincer de nervi nu mi le mai aduc aminte mai am si cainele pe cap.

am intrat in concediu de odihna 21 de zile si i-am rugat pe cei de la padocul canin sa tina ei cainele pe perioada concediului si bineinteles m-am lovit de un mare refuz motivand ca nu e nimeni obligat sa faca curat cainelui meu.eu ma intreb asa cum de pot fii unii atat de nesimtiti , dupa ce ca freaca menta pe romaneste 8 ore in care nu fac efectiv nimic, mai au si tupeul sa te refuze de parca ar lua cainele cu el acasa.

dupa mintea mea cea odihnita as desfiinta porcaria asta de centru chinologic care papa o gramada de bani de la bugetul statului si unde o gramada de asa zisi politisti care nu au vazut un hot in viata lor ocupa functii caldute.nu vad ce rost are un caine in politia romana si sincer nu stiu cati autori de infractiuni au fost prinsi de cainii de urma.

imi cer scuze daca acest comentariu deranjeaza dar pur si simplu nu pot sa ma abtin cand vad ca unii nici macar nu au timp de mers la toaleta de atata treaba si altii freaca menta si tot ei se simt ofensati.

• Upvote 2
  • Downvote 2

Cine „ți-a băgat pe gât” câinele de serviciu? dacă nu cunoști ordinele și dispozițiile pe această linie nu mai comenta și nu face afirmații calomnioase la adresa altor colegi.Spune mai bine că ai luat acel câine pentru cei 5% spor la salariu și pentru 12B,iar acum nu știi cum să scapi, pentru că un câine presupune să ai grijă de el,să-i menții antrenamentul să-l folosești în serviciu.Oricum eu nu plâng de mila ta că ai prea mult de lucru ci plâng de mila câinelui pentru că nu știu cu ce greșit săracul de s-a procopsit cu un așa conductor.Ai auzit (că de citit sigur nu ai citit) de Instrucțiunile M.A.I nr. 636 din 09.05.2005 privind producerea și folosirea animalelor de serviciu în structurile M.A.I? Mai nou adică din 1990-2000 nu ți se mai dă câine în dotare decât dacă soliciți tu acest lucru în mod expres printr-un raport scris,așa că pică chestia cu „băgat pe gât în urmă cu câțiva ani

Dacă cunoșteai prevederile Instrucțiunilor M.A.I 636 din 09.05.2005 atunci nu te mai văitai că cei de la padoc nu ți-au primit câinele pe perioada concediului ci ai fi știut cum să procedezi.Cei de acolo nu au fost nesimțiți,au cunoscut exact ce au de făcut și au procedat corect.

Te vaiți că ai 70 a.n-uri(parcă sunt ale tale sau nu mai tu ai așa ceva )? asta este munca de poliție.

Nu înseamnă că dacă tu nu cunoști numărul autorilor de infracțiuni prinși cu ajutorul câinilor de urmă(nu câinele de urmă prinde hoțul) așa ceva nu s-a întâmplat, conductorii câinilor de urmărire sunt oameni modești și nu vin să-ți dea ție notă cu rezultatele lor.

Începând cu anul 2006 a fost emis un Plan de restructurare a activității cu câinii de serviciu în Poliția Română care printre altele prevedea ca la posturile de poliție să nu mai existe câini de serviciu,aceștia să fie mutați împreună conductorii lor la polițiile municipale și orășenești,dar acest plan care după părerea mea era bun, nu a fost aplicat în totalitate.

Câinele tău câți autori de infracțiuni a prins?

Pun pariu că nu ți-ai dresat câinele ci l-ai luat de la alt conductor.

Edited by iav
  • Upvote 2
  • Downvote 2

acel mare spor de 5% inseamna 60 de lei dragul meu coleg pe care sunt dispus sa ii donez oricand pentru a scapa de caine.stii cati bani am cheltuit pana in prezent cu cainele? vreo 4000 de lei pana in prezent in 5 ani de cand il am in dotare(bagat pe gat dupa principiul esti cel mai tanar il iei pentru ca trebuie caine la post) fara niciun raport scris.

daca te intereseaza am absolvit cele 3 luni de curs de la sibiu pe care sincer eu le consider o pierdere de timp si bani cel putin pentru specializarea insotire- patrulare(aceasta parere avand-o majoritatea colegilor de la curs).

cat priveste modestia celor de la padocul canin nu vad de ce nu ar fi modesti privind activitatea pe care o desfasoara efectiv in aceasta institutie specializata a statului numita Politia Romana.

o zi buna.

• Upvote 2

iatu are dreptate in mare parte in ceea ce spune,cainii de insotire-patrulare -3luni cursuri (mai nou patrulare-interventie -4luni cursuri,aceasi Marie cu alta palarie) nu sunt utili in munca de politie,da e adevarat ca celelalte categorii intradevar jos palaria isi au utilitatea lor in aceasta munca.Sunt bani cheltuiti degeaba de la buget cu acesti caini de patrulare-interventie,bani cu care s-ar putea face cu mult mai multe pentru celelalte categorii canine.

dute la doctor scoate o adeverinta ca esti alergic la par de caine,faci si un raport si sper sa scapi de el.

Pentru tine nu e util ca poate nu stii cum sa-l folosesti.

La randul tau ai facut curat cainilor celorlalti colegi cand au fost ei in concediu?

Si pentru curiozitatea ta , sa stii ca s-au prins infractori o gramada in tara cu caini de insotire- patrulare, doar ca aceste stiri nu sunt indeajuns mediatizate si cum spunea un coleg mai sus , poate ceilalti conductori sunt mai modesti si nu se lauda.

Din cate stiu la posturile de politie nu ar mai trebui sa mai existe caini de insotire decat daca situatia o impune, asa ca, fa raport ca nu ai nevoie de el sa-l dea altui coleg din alta localitate,Sau cum spunea cineva, scoate adeverinta de la medic ca esti alergic, ca e la moda.

• Upvote 2

am sa-l pun sa i-a declaratii in locul meu si sa introduca dosare penale in snri.multumesc mult de sfaturi dar cu adeverinta trebuie de la un spital militar.

• Upvote 1

daca ar fi utilizat corespunzator un caine bun ar face cat 10 politisti.

aici ma refer strict la evenimente deosebite in care este necesara interventia in forta. 

eu nu vad rostul unei patrulari cu cainele. nu iti miroase el flagrantul.

ar trebui reinventat sistemul plitienesc si sa fie folositi cainii strict pe interventii. asa conductorul ar putea lucra efectiv cu cainele si cainele ar fi pregatit tot timpul pentru o interventie in forta. cand il tarai dupa tine isi da seama cam greu cainele cand trebuie sa latre si cand sa muste

• Upvote 4

Am lucrat doi ani și opt luni la post,perioadă în care am avut și câine de serviciu.În acea perioadă la posturi mașinile erau rare precum stâlpii de telegraf iar patrularea o făceam pe jos și nu era dată să nu iau câinele cu mine.Mă simțeam mai în siguranță cu câinele lângă mine întrucât postul se afla într-o zonă de deal cu multe păduri,iar câinele era de un real folos întrucât sesiza prezența unui pericol cu mult înaintea mea,trebuia doar să fiu atent la el și să-i cunosc manifestările.Câinele te poate apăra mai bine decât un coleg și nici nu te „sifonează” la șefi.Un câine bine dresat și care este atașat de tine,în caz de nevoie ori scapă împreună cu tine,ori moare împreună cu tine.

De fiecare dată când am casat câinii pe care i-am avut în dotare(datorită bătrâneții lor) am solicitat să-mi fie lăsați și au murit de bătrânețe îngrijindu-i la fel cum i-am îngrijit când erau în activitate.

• Upvote 2

Pana la urma, daca nu ar fi privit ca o corvoada in plus, nu vad ce mare problema e un caine de serviciu. Oricum e loial, el stie mai bine care e menirea lui! Totul este sa-l faci sa simta ca tii la el.

stiu ca poate suna ciudat.. dar daca aveti vreun coleg in pragul pensionarii pe care nimeni nu vrea sa il ia, il iau eu cu bucurie si placere... 

Sincer, pentru mine a fost prima data cand am citit despre un caine de serviciu ca e o corvoada, mai ales din partea unui politist-conductor de caini. Macar perioada aia de curs te poate apropia de animal, in definitiv el nu are nici o vina ca ai dosare, ca trebuie sa audiezi, ori alte probleme specifice muncii de politie. Ca trebuie sa faci curat dupa el, sa-l ingrijesti, asta o stii de la inceput, presupun ca la curs fiecare se ingrijeste de cainele lui, nu-i asa?

• Upvote 1

teolucian63 ai perfectă dreptate dar așa cum sunt „polițiști la poliție” și „polițiști de poliție” așa sunt și conductorii câini serviciu.Unii au luat patrupedul pentru un  spor de 5% și norma 12 B mărită („iatu” este un astfel de exemplu)iar alții au luat câinele din pasiune  și nu pentru avantaje.În 2000 șeful meu de post a venit cu ideea că să merg să iau câine în primire,dar asta fără să mă întrebe și pe mine dacă sunt de acord.Am spus că nu iau și nu am luat câinele.Nu a avut ce să-mi facă pentru că am cunoscut prevederile ordinelor și dispozițiilor în vigoare.Am scris asta pentru a-i demonstra încă o dată lui „iatu” că nu ține „vrăjala ” cu „(bagat pe gât după principiul ești cel mai tânăr îl iei pentru că trebuie câine la post),iar chestia cu cei 4000 lei cheltuiți din „visteria” personală nu o cred,dar dacă este adevărată i se datorează tot lui pentru că nu a avut grijă de câine și s-a îmbolnăvit pentru că nu văd pentru ce a cheltuit acești bani întrucât hrana este asigurată de unitate,la fel și harnașamentul (lesă,botniță și zgardă).

pai sa-ti dau un mai multe exemple de cheltuieli stimate coleg:

-in 2009 am preluat cainele de la un coleg de la o politie municipala care a fost mai orientat si a scapat de el eu lucrand la post.fai la post padocul  din gard de fier si placa de beton  si cusca din banii mei+munca mea si a unui binevoitor;

-mergi cu cainele la sibiu 3 luni de zile cu salariul diminuat cu 300 lei +drumurile o data la 2 saptamani catre casa;

-hrana mea in cele 3 luni de zile petrecute la sibiu;

-cat despre harnasament in 2009 toate au fost cumparate din banii mei (botnita, zgarda+lesa) si vas pt apa si mancare, debia anul asta ni s-au oferit aceste articole;

-la centrul chinologic fiecare grupa strange bani pentru furtun si galeata pt. padocul cainilor(cine a facut cursul stie depre ce e vorba) nu e un capat de tara dar totusi sunt niste bani;

-cat despre mancarea asigurata un sac pe luna mananca tu numai pateuri o luna intreaga asa e si cu cainele trebuie sa-i mai dai si alta mancare;

-la sibiu cainele era foarte slab si anemic asa ce i-am cumparat vitamine la sugestia veterinarului de acolo si cate si mai cate asa ca te rog frumos mai usor cu comentariile ca de vorbit aiurea e foarte usor.

• Upvote 4
  • Downvote 1

• Moderator

Nu este nicio vrăjeală. Şi eu ştiu cazuri concrete de colegi ce au fost convinşi "forţat" să ia câini. Nu contest faptul că dpdv legal, al ordinelor şi dispoziţiilor ar fi putut să refuze, dar cred că ştiţi şi voi că în viaţa asta nu toate sunt aşa în alb şi negru. Sunt o mie şi una de motive ce pot sta la baza unei "convingeri forţate" de către şef. Tocmai de aceea mă miră să văd atât de vehemenţi în a refuza să-l credeţi pe colegul nostru.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Cheltuielile despre care vorbiți apar pentru că nu întocmiți rapoarte să asigure unitatea cele necesare.Dacă nu le sigură nu mai sunteți voi vinovați.Unui coleg i-a murit câinele din caza unor afecțiuni căpătate datorită padocului necorespunzător.Au încercat să-i impute contra valoarea câinelui,dar colegul a scos teancul de copii ale rapoartelor și nu au mai avut ce să-i facă atunci,dar ulterior cu ocazia dezorganizării din 2011 au redus un post la compartiment și nici așa nu au reușit să scape de el pentru că de fiecare dată le-a dat peste nas cu prevederile regulamentelor.Din 2006 nu mai sunt prevăzute funcții de ajutor șef post și conductor câine ci numai de agent conductor câine.Pe fișa postului pe care le-ați semnat ca primarii nu aveți trecute și sarcini de conductor câine care sunt total diferite se cele ale ajutorilor șef post.Am  scris anterior despre acel plan de restructurare a activității cu câinii de serviciu pe care cei de la i.p.j-uri l-au pus în aplicare doar parțial.Cred că nu l-ați citit nici unul dintre voi.În prezent am câinele bolnav.L-am prezentat la medicul veterinar care mi-a recomandat un medicament scump (120 lei/lună).Am solicitat medicului o rețetă cu parafa și semnătura sa,am întocmit un raport scris,pe care l-am înregistrat și înaintat conducerii unității pentru a dispune achiziționarea medicamentului.Dacă între timp se întâmplă ceva cu animalul nu mai sunt eu vinovat.

Vă mai dau un exemplu.Unitatea a achiziționat până anul trecut hrană uscată de calitate mai slabă și câinii arătau jalnic.La fiecare convocare am întocmit toți conductorii rapoarte în acest sens și acum avem hrană pentru câini bună atât calitativ cât și cantitativ.

• Upvote 2

• Moderator

Fiecare aveţi dreptate, important este din care parte a lucrurilor priveşti. Dar tocmai de aceea trebuie să discutaţi aici, să vă ajutaţi cu sfaturi, astfel încât unui coleg ce nu doreşte să primească câine să nu-i mai fie impus. Pentru că în astfel de situaţii toată lumea are de pierdut, inclusiv câinele, care dacă ajunge pe mâna unui coleg ce se va ocupa de el va avea o altă viaţă. La câte ordine şi dispoziţii sunt pe fiecare linie de muncă, este practic imposibil să le cunoaştem pe toate. Dar un coleg ce s-a lovit de o anumită problemă, le-a studiat şi când altul ajunge într-o situaţie similară e bine să ne ajutăm între noi cu un sfat, atenţionare, împărtăşindu-ne experienţele prin care am trecut şi aşa ne putem ajuta între noi, pentru că dacă nu o facem noi, altcineva nu o va face.

• Upvote 2

imi e scarba de ce se posteaza pe aici. daca nu vreti caini nu veniti la sibiu. punct. de ce cei care se plang ca au dat bani sa traiasca la sibiu la curs sunt 

satul. pana la urma norma de hrana o iei ori ca esti la curs ori ca nu, asa ca din aia tre' sa mananci. stiti ce, daca aveti sange in instalatie faceti rapoarte ca nu vreti sa veniti sa luati caini ca nu va obliga nimeni si nu va mai tot lamentati pe aici ca niste fetitze, ca nimanui nu-i convine sa lucreze cu oameni ca voi.

iatu ce te tot vaiti atat ca ai cheltuit 4000 lei, pe ce?

pe 2 boxe standard nu ai cum sa cheltui mai mult de 1300 lei( atat am dat eu), mancarea cainelui e de top la sibiu, harnasament , din banii tai sa fie , nu are cum sa depaseasca 130 lei, ce te tot lamentezi atat. Sau ai fost trimis sa iei caine ca ai bube-n cap si acum vazandu-te scapat faci fitze.

vitamine cainelui trebuia sa ceri la spitalul veterinar si primeai, mancarea cainelui era asigurata, vas de apa ti se dadea si ala daca cereai, asa ca nu vad de ce  te plangi. 

asta e ultima postare pe topicul asta, ca sunt satul de (cuvant urat) care se plang ca nu le sunt asigurate logistica si conditiile pentru lucrul cu cainele, dar ei nu au demonstrat nimik ca sa merite aceste lucruri.problema e simpla, nu vrei caine, nu lua, daca esti corect nu are nimeni ce sa-ti faca.

• Upvote 3
  • Downvote 7

E straniu ce se intampla la noi.

In state si nu numai este o onoare sa ai caine de serviciu.

Un caine bine antrenat te poate ajuta foarte mult.

Si cand te gandesti ca unii ar vrea sa fie conductori de caini si nu pot.

Eu vreau sa-mi iau un ciobanesc german, e din parinti campioni, si m-ar interesa daca as putea face cursul la Sibiu,chiar si pe banii mei.

O sa intreb si la unitate, odata stiu ca era un protocol intre MJ si MI.

bgi tu vorbesti din perspectiva ta, ca instructor la centrul de la Sibiu, dar nu cunosti si nici nu ai de unde sa stii cu ce se confrunta cu adevarat cei care au un caine in dotare si lucreaza efectiv in munca asta de politie.Cineva spunea pe aici ca daca nu vrei sa ai caine in dotare refuzi si gata,iata ca nu e chiar asa simplu,am un coleg care intradevar are rinita alergica la caini (boala e pe foarte bune) si a intocmit raport in acest sens sa-i fie redistribuit cainele altui coleg intrucat nu poate sa-si desfasoare activitatea cu acesta.Raspunsul a fost ca i se va lua cainele si se va repartiza altui coleg (desi doritori nu sunt,dar prin diverse constrangeri se vor gasi)iar acesta sa fie mutat la un post de politie pe functie de ajutor sef de post, post ce se afla la 25km de localitatea unde locuieste acesta si sa faca raport ca doreste el mutarea ca sa nu primeasca misie de mutare.Asadar fortat de imprejurari acesta nu are ce face si ramane in continuare cu acel caine.Daca ar fi ales cealalta varianta cu plecatul la post, l-ar fi costat ceva bani naveta iar acesta nu stie cum sa se mai descurce cu banii si acum,deci nu mai are nevoie de o cheltuiala in plus.Vorbeati de politia canina din ,,tarile cu apa calda,, da intradevar sunt eficienti cainii acolo, intrucat conductorii caini sunt stimulati financiar destul de bine, nu cu 5% ca la noi ,li se asigura tot ceea ce au nevoie pentru a mentine acel caine in conditii optime de lucru,au in dotare masini de serviciu special amenajate pentru transportul cainelui si nu se patruleaza de nebuni pe jos ca la noi de dragul de a rupe cainele si conductorul,cainele e permanent in masina si e folosit DOAR la nevoie cand situatia o impune,asadar si cainele si conductorul se gasesc intr-o forma maxima atunci cand trebuie.Pana si la noi nu vor fi puse la punct aceste treburi vor fi bani cheltuiti degeaba cu acesti caini si atat cainii cat si conductorii lor nu vor da randamentul scontat.