Jump to content
POLITISTI.ro

Radiere auto vandut / instrainat fara perfectare documente

Postare recomandată

Publicat

buna seara as dori sa ma ajuta-ti cu un sfat.am dat acum doi ani o dacia nova spre folosinta altei persoane mai exact am vanduto  si din cauza taxei nu am scris pe certificat instrainat si nici contract de vanzare nu am facut omul era si este de buna credinta mi-a platit darile la timp tot corect .acum doua luni ma suna si imi spune ca o da la lat cineva tot de incredere dar sa dovedit a nu fi asa masina ramane acum in februarie fara itp si fara asigurare,amluat legatura cu a doua persoana si a spus ca se descuca mentionez cartea de identitate este la mine iar cu prima persoana la care am dato am un fel de procura facuta intre mine si el in care se obiga sa aiba platite darile etc,etc si o copie dupa buletinul lui.intrebare !!! cum pot sa il fac pe noul proprietar!!! sa intre in regula sa nu am belele cu masina intrucat el spune ca nu ii trebuie cartea masinii.

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

Legea spune că atunci când vinzi masina trebuie efectuate toate formalitătile si plătite taxele. Tu ca un cetătean model ce esti, nu numai că nu ai respectat legea, ba din contră, i-ai făcut o procură care să ateste o stare de fapt mincinoasă. Cu alte cuvinte ai pus umărul ca să fentati si să ocoliti legea. Iar acum vrei ca noi aici să te sfătuim cum "să-l faci pe noul proprietar", nu?

Sper să te umple de amenzi pentru rovinietă, poate asa vei realiza că respectarea legii nu este un favor pe care îl faci cuiva, ci este o măsură de protectie pentru naivitatea unora ca tine.

• Apreciez 1
Publicat

ok am gresit dar tin sa mentionez ca nu e o procura legala e ceva listat de pe net .eu recunosc ca am gresit dar as vrea sa opresc si pe altii sa greseasca mai ales pe cei care ii vor face itp fara carte  păentru ca dac nu este alta modalitate voi fi nevoit sa merg in instanta e mai complicat de acea v-am intrebat poate este o cale mai usoara de a rezolva.oricum va multumesc ca ati raspuns o seara buna.

• Moderator
Publicat

Stimabile ITP-ul se poate face la statiile autorizate ce sunt societăti private. Asta înseamnă că oamenii ăia nu sunt niste bugetari nenorociti. Sunt PRIVATI, în care colcăie corectitudinea, solicitudinea, eficienta si profesionalismul. Privatul nu ia spagă, nu dă spagă, este un înger coborât pe pământ, nu ca bugetarul ăla corupt si spăgar. Asa că n-ai de ce să-ti faci vreo problemă, niciun privat nu-i va face ITP-ul dacă nu are cartea. Deci poti sta linistit în privinta asta.

• Apreciez 4
Publicat

ok am inteles aluzia cred ca era mai util sa imi dati un sfat chiar nu ma intereseaza cine e spagar si cine e corupt nu sant in masura sa judec pe nimeni ,la momentul cand am dat masina din cauza nenorocitei de taxa de poluare si datorita imprejurarilor am crezut ca fac bine.in situatia mea poate sant mai multe persoane si nu cred ca daca am procedat asa am devenit un infractor .ma gandesc ca si dumneavoastra ati fi putut fi in situatia mea sau un coleg de al dumneavoastra cum ati proceda ?

Publicat

Itp fara carte nu merge. Dar daca nu il prinde in fapt ca nu o are cartea nu il poate pedepsi cel de la rar. In alta ordine de idei masina mai e la tine la fisc? Daca da ai face bine sa o scoti.

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

Am o intrebare in legătura cu un auto dat pe incredere,nu mai pot da de acea persoana si as dorii sa stiu daca pentru a radia masina in cazul in care eu am cartea masinii daca as putea declara talonul si numerele de înmatriculare pierdute(daca nu ar fi considerata infractiune,ex fals in declaratie) sa pot radia ulterior masina sau daca exista o alta solutie.

Va multumesc

• Moderator
Publicat

Art. 326. - Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Poliţia Română nu mai are absolut nicio legătură cu înmatricularea ori radierea din circulaţie a autovehiculelor încă din anul 2002. Aceste activităţi sunt desfăşurate de Serviciile Publice Comunitare, care au fost infiinţate şi funcţionează sub coordonarea Prefecturilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de mai bine de 20 ani. Pentru informaţii detaliate cu privire la activităţile de înmatriculări ori radieri auto trebuie să vă adresaţi instituţiilor competente, nu poliţiştilor.

• 9 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua, 

Recurg la acest forum pentru a solutiona situatia in care ma aflu cu privire la un vechicul pe care l-am vandut in 27 iunie 2019.

Conform legii, am facut acte de vanzare cumpare si apoi m-am prezentat la Directia Taxe si impozite pt a scoate vechiculul din evidenta mea (24 iul 2019).

In Ian 2020 am primit, prin posta, de la politia Graz Austria, o amenda de viteza din data de 22 dec 2019.

M-am dus la DRPCIV si am semnalat acest lucru si am facut cerere de radiere, care s-a aprobat. In acelasi timp am trimis politiei din Austria email in care le spuneam ca eu nu mai sunt proprietara masinii (am atasat si actele de vanzare-cumparae precu si radierea de la taxe). 

Si ei mi-a raspuns ca s-a rezolvat. Cu toate acestea eu continui sa primesc scrisori din Austria pt plata amenzii. Am mai fost o data la DRPCIV si mi s-a spus ca totul e sub control, masina e radiata.  Eu nu inteleg cum pot sa scap din acesta situatie, in conditiile in care tot primesc scrisori pt plata amenzii, care tot creste ca valoare.

Am luat legatura cu persoana careia i-am vandut masina, dar mi-a zis ca a vadut-o mai departe in luna aug 2019.

Se pare ca acesta masina, a carui proprietar am fost, circula si acum pe drumuri fara ca politia sa nu faca nimic. nu se plateste impozit pe aceasta masina, nimic.

Acum e vorba despre o amenda pt depasire de viteza, dar daca s-ar produce un eveniment mai grav (accident)?

Va rog, daca puteti sa-mi spuneti cum pot sa rezolv aceasta situatie. 

multumesc,

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua / Hristot a inviat. 

Am o mare problema in care sper sa ma puteti sfatui cum sa procedez sa o scot la un capat. 

Am avut o masina pe care am vandut o, contract CV etc dar fiscalul nu am putut sa il ofer pe loc ci dupa 1-2 saptamani. Ei de atunci nu reusesc sa iau legatura cu cumparatorul,(facebook, whatsapp, apel.. Nimic),am doar 2 copii dupa carte, nu mai am CV nu stiu ce am facut cu el

Aici intervine marea problema. Masina a fost implicata intr un accident din alt oras din Romania(banuiesc ca a revandut o, chiar nu stiu) si a fugit de la locul accidentului (pagubitul m-a gasit in baza de date la Politie de la ei si a facut dovada ca nu eram eu la volan) . Am luat legatura cu pagubitul si i-am explicat situatia si am discutat cu el pe tema asta. 

Cum reusesc sa o radiez daca nu stiu pe unde a ajuns cumparatorul/autoturismul? 

Am fiscal la ea cu 0 datorii, 2 copii dupa certificat carte etc.. Si cam atat. 

Un sfat, niste pasi de urmat ar fi perfect. 

Va multumesc si o zi buna in continuare. 

• Moderator
Publicat

Poliţia Română nu mai are absolut nicio legătură cu înmatricularea ori radierea din circulaţie a autovehiculelor încă din anul 2002. Aceste activităţi sunt desfăşurate de Serviciile Publice Comunitare, care au fost infiinţate şi funcţionează sub coordonarea Prefecturilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de mai bine de 20 ani.
Pentru informaţii detaliate cu privire la activităţile de înmatriculări ori radieri auto trebuie să vă adresaţi instituţiilor competente, nu poliţiştilor.

• 3 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua! Îmi cer scuze pentru ce urmează să întreb, știu că este o prostie ce am făcut dar apelez la bunăvoința dvs. pentru un sfat. Am vândut mașina personală unei persoane, făcând pe loc și contract de vânzare cumpărare, dar fara a trece în rubrica "înstrăinat către" din talon, deoarece respectivul a vrut doar sa o ia la finanțe pe numele lui. Am mers pe încredere, am făcut poza la actele mașinii, la buletinul respectivului și am mers la primărie. Din păcate poza CIV-ului nu este clară și mi-ar fi trebuit altă poza mai clară pentru a scoate copie la imprimantă. Am rugat respectivul individ, să îmi trimită o poza mai clară pentru a merge din nou la primărie și pentru a scoate fiscalul (el rugandu-ma , inițial,sa fiu serios și să ii dau fiscalul). Au trecut deja 6 zile de când mă rog de el să-mi trimită o poză, fără să îmi răspundă la telefon sau la mesaje. Ieri primesc mesaj de la el că pot radia mașina din circulație pentru că nu o mai vinde ci o dezmembrează. L-am înștiințat că nu pot face asta fara actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare iar acum din nou nu mai dau de el, nu răspunde nici la telefon și nici la mesaje. Ce este de făcut în situația aceasta? Vă mulțumesc anticipat și îmi cer scuze pentru postarea aceasta deoarece este o prostie mare ceea ce am făcut!

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Salut. Eu am dat masina personala unei cunoștințe gratis. Dupa 3 ani primesc scrisoare de la politia locala din acel oras ca daca nu o ridic in termen de 10 zile va fi fi ridicata de politia locala respectiva. Tin sa precizez ca nu am facut deloc acte cu " prietenul meu " dar el a vândut masina luată gratis la altcineva tot fara acte, care din pacate a decedat. Eu si acum platesc impozit pt acel bmw cu toate ca masina a fost ridicată de politia comunitară din acel oras de 3 ani. Va rog sa imi dați un sfat cum pot sa o scot de la impozit si sa o radiez. Mulțumesc!

• Moderator
Publicat

@TaxyMan,
Niciun aspect expus în postare nu intră în sfera de competență a Poliției Române. 

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat
în urmă cu 21 ore, TaxyMan a scris:

Salut. Eu am dat masina personala unei cunoștințe gratis. Dupa 3 ani primesc scrisoare de la politia locala din acel oras ca daca nu o ridic in termen de 10 zile va fi fi ridicata de politia locala respectiva. Tin sa precizez ca nu am facut deloc acte cu " prietenul meu " dar el a vândut masina luată gratis la altcineva tot fara acte, care din pacate a decedat. Eu si acum platesc impozit pt acel bmw cu toate ca masina a fost ridicată de politia comunitară din acel oras de 3 ani. Va rog sa imi dați un sfat cum pot sa o scot de la impozit si sa o radiez. Mulțumesc

Dupa cum spunea @Marius, nu este treaba Politiei Romane sa rezolve astfel de litigii civile!

Totusi, uite un sfat: te duci si rezolvi problema cu masina abandonta pe domeniul public, ca este inca pe numele tau (dpdv legal) si apoi o radiezi din circulatie!

alta varianta: Politia Locala o sa ridice masina "abandonata pe spatiul public" iar dupa o anumita perioada de timp va trece in patrimoniul primariei (bun abandonat) si urmeaza sa fie data la REMAT, fie se scoate la licitatie! In ambele situatii, se va radia din circulatie si apoi poti sa soliciti si radierea de la Taxe si Impozite, dar asta poate dura ani de zile!

• 1 an mai târziu...
Publicat

Bună ziua .
Tin sa va anunț ca am fost proprietarul unui Golf4 1,9d (2004) înmatriculat in România. Mașina nu mai are ITP de anul trecut (2025). si nu am circulat cu ea din acesta cauză.(adică de vreo opt luni de zile )
Eu locuiesc în Germania (cu rezidenta in Romania)și mașina am dat-o in privat pentru piese de schimb unei persoane pe care nu o cunosc si nici nu mai pot lua contact cu ea . Problema este că i-am dat toate actele mașinii plus numerele de înmatriculare . Nu eu personal deoarece eram la munca , ci soția mea care a binevoit săi dea toate actele plus numerale de înmatriculare.
Acuma întrebarea este ce pot sa fac pentru a o radia total din circulație si bineînțeles din România ??
Tot ce am sunt niște poze ale certificatului de înregistrare si cel de înmatriculare cu care pot face dovada că eu am fost proprietarul.
Va rog să mă ajutați și să mă sfătuiți ce as putea sa fac.
Vă mulțumesc anticipat.

• Moderator
Publicat

@CristianSziberth,

Poliția Română nu mai are competențe privind înmatricularea, radierea din circulație sau transferul de proprietate al autovehiculelor încă din anul 2001.
Aceste activităţi sunt în competenţa D.G.P.C.I. (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări şi / sau Serviciilor Publice Comunitare), instituţii care au fost înființate şi funcționează în cadrul Prefecturilor județene, respectiv a mun. București şi care nu mai au nicio legătură cu Poliţia Română.
Pe cale de consecință, trebuie să te adresezi instituțiilor respective, nu Poliției Române sau polbiţiştilor.

În situația expusă, d.p.d.v. legal trebuie să formulezi o acțiune în instanță. Este singura cale legală prin care poți forța radierea este prin hotărâre judecătorească care să constate vânzarea vehiculului și să oblige noul proprietar să transcrie mașina pe numele său

Publicat

Pff.

Mulțumesc pentru răspuns dar tin  să menționez ca mașina nu mai corespundea tehnic si a fost luata pe platformă. Acuma nici nu stiu daca mai există (Mașina) și la numărul de telefon prin care am ținut legătura până in momentul ridicării nu mai funcționează .

Eu sunt din Bistrița și acasă nu știu când am sa mai ajung. Mă gândeam ca poate exista ceva on-line, undeva unde sa o pot radia. 

Acuma o acțiune în instanță nu știu dacă se merită . Am totuși poze cu care pot sa fac dovada cum că mașina a fost proprietate mea .

Până atunci am să tot plătesc impozitul după ea. 

Îți mulțumesc încă o dată pentru răspuns.

Publicat

Acum după majoritatea impozitelor mulți își vor aminti de autoturismele vândute fără perfectarea documentelor de vânzare-cumpărare 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.