Jump to content
POLITISTI.ro

Vouchere de vacanta, in loc de bani de concediu


Marcus

Recommended Posts

 

Din vara, bugetarii si-ar putea achita concediile cu tichete primite de la serviciu. Prevederea este inclusa intr-o lege care a trecut marti de Parlament si care stabileste ca in loc de bani de concediu, angajatii de la stat primesc vouchere de vacanta.

 

Valoarea lor nu va putea depasi 5 mii de lei, iar opozitia acuza ca banii vor ajunge doar la anumite hoteluri.
In loc de prime pentru concediu, salariatii de la stat vor primi de la companie vouchere de vacanta pe care le pot folosi pentru a-si deconta calatoriile doar in interiorul tarii. Tichetul se acorda o singura data pe an, iar valoarea sa nu poate depasi cuantumul a sase salarii minime pe economie, adica putin peste 5.000 de lei.
Salariatii isi pot rezerva concedii si mai scumpe, dar vor plati diferenta din buzunar. Pana acum, banii din primele pentru relaxare erau folositi si in alte scopuri, sustin guvernantii.
Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM: "Prin primele de vacanta, nu neaparat cei care luau acesti bani petreceau pe teritoriul Romaniei sau in alta parte."
Potrivit documentului, avantajati sunt si angajatorii, care vor putea scadea din profit sumele pentru tichete de concediu si astfel sa plateasca un impozit mai mic.
Emil Nita, deputat PSD: "Ii obligam prin lege sa nu mai acorde acel sistem de premiere care se dadea oricum. Sunt deductibile din impozitul pe profit."
Reprezentantii opozitiei sustin insa ca ele vor putea fi folosite doar in hoteluri si pensiuni autorizate de Autoritatea Nationala din Turism, ceea ce ar putea inseamna, ca oamenii vor fi indreptati doar catre anumite unitati.
Andreea Paul, deputat PDL: "Daca pana acum exista o lista autorizata de MF care puteau sa emita vouchere de vacanta, in acest moment nimeni nu mai poate sa faca asta decat ANT."
Angajatii care au primit vouchere nu vor mai putea beneficia si de prime sau de bilete de tratament. Voucherul este folosit doar de titular, iar agentiile de turism care vor incerca sa supraevalueze pachetele risca amenzi sau chiar ridicarea licentei.

http://stirileprotv.ro/stiri/travel/vouchere-in-loc-de-bani-de-concediu-pentru-bugetari-ce-valoare-maxima-va-avea-tichetul-si-in-ce-conditii-poate-fi-folosit.html

Link to comment
 • Moderator

Cel mai probabil începând de anul viitor se poate aplica măsura asta, nu din vară cum spun ziariştii.

Link to comment

Din ce am citit eu acolo, scrie ca in loc de "bani de concediu" se vor primi acele tichete,  iar din scurta mea experienta in acest minister, acei bani nu se mai dau de ceva vreme. 

Link to comment

Ce sunt aia "bani de concediu"? Prime? Adica alaturi de salariu mai primesti bani in plus pentru concediu?

Edited by cezar1
Link to comment
 • Moderator

A fost o scurtă perioadă de câtiva ani 2 sau 3, când acest bonus (pentru că nu putem vorbi de o primă) s-a plătit, el fiind prevăzut de lege. La început după ce politia a fost demilitarizată, nici vorbă ca ministerul să respecte legea si a fost nevoie de procese. Ne-am judecat cu ministerul si am câstigat în instantă, abia după ce au văzut că pierd procesele pe bandă rulantă au început să le plătească anual. După care, cu ocazia crizei, a fost ofertă specială si s-a modificat legea si au eliminat acel drept.

Link to comment

trist..

Macar acum chiar daca va vor da bonuri sa le cheltuiti in tara la "anumite" pensiuni si probabil dupra pret, tot e mai mult decat nimic

Link to comment
 • Moderator

Salariaţii care vor putea beneficia de vouchere sunt cei din:

 •  instituţiile publice şi instituţiile publice locale;
 •  regiile autonome;
 •  societăţile la care statul este acţionar unic/majoritar;
 •  societăţile şi companiile naţionale.

 

Sumele pentru voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de către angajator.

 

Voucherele vor fi emise în sistem online de către Autoritatea Naţională pentru Turism şi vor putea fi folosite pentru a achiziţiona pachete de servicii în unităţile turistice autorizate de această autoritate.

 

Angajaţii care vor beneficia de vouchere de vacanţă NU vor mai putea beneficia în acelaşi an fiscal de primă de vacanţă sau de bilete de odihnă.

 

Fiecare voucher va conţine:

 • emitentul şi datele sale de identificare;
 • valoarea nominală a voucherului de vacantă (care va putea fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);
 • angajatorul şi datele sale de identificare;
 • numele, prenumele şi CNP-ul angajatului care va folosi voucherul;
 • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost folosit şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
 • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor;
 • perioada de valabilitate a utilizării voucherului (care va fi până la data de 31 decembrie a anului în care a fost emis).

 

Conform actului normativ adoptat de Parlament, sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic.

 

Sumele pentru serviciile turistice care vor depăşi valoarea voucherelor vor fi suportate de către salariat.

 

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 29/2013, în bugetele pe 2014 ale instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, NU se prevăd sume pentru vouchere de vacanţă.

 

Noile prevederi nu se aplică în acest moment. Mai întâi, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

 

Puteţi lectura aici: actul normativ trimis spre promulgare

 • Upvote 3
Link to comment
 • 1 month later...

stie cineva daca in aparatul bugetar s-au primit astfel de tichete? la noi la galati se lucreaza la o actiune care urmeaza a fi deschisa in instanta pentru tichetele de vacanta si ne trebuie astfel de exemple :emo-yessir:

Link to comment

Institutiile bugetare vor beneficia abia din 2015 de aceste tichete de concediu  -  "Legea tichetelor de vacanţă se aplică abia de anul viitor, după ce Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele. Explicaţia - aplicarea din acest an ar fi generat discriminări între salariaţi. " - citat din mai multe surse.

Link to comment

Nu exista nicio institutie care a acordat aceste tichete de concediu.

Judecatorii si procurorii au facut cereri in scris catre ordonatorii de credite....asteptam sa vedem!

Dar se va intampla ca si in alte dati....in interesul legii!

 • Upvote 1
Link to comment
 • 5 months later...
 • 4 months later...
 • Moderator

Urmeaza promulgarea Legii, publicarea in Monitorul Oficial si...bugetarea sumelor necesare... In concluzie, nu te baza pe aceste vouchere...

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Oricum, pt bugetul anului 2015 nu au fost prevazuti bani pt asa ceva, asa ca anul asta cu siguranta nu. Din 2016.

Link to comment

Dar daca nu au fost prevazuti nu te impiedica sa ii ceri. Eu cand imi iau concediu in Iulie fac raport sa imi dea. Astept sa vad raspunsul lor, si daca e negativ poate deschide sindicatul actiune in instanta. Eu va sugerez sa cereti ca nu aveti nimic de pierdut.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Dacă citeşti legea vei vedea că acordarea acestor voucere e condiţionată de existenţa în bugetele anuale a sumelor necesare.

 • Upvote 2
Link to comment
 • 3 weeks later...

Am citit in presa ca ieri 29 iunie presedintele a promulgat legea tichetelor de vacanta si pentru bugetari e ebligatoriu aplicarea ei ,parca m-as duce la Techirghiol ca ma incearca reumatismul !

 • Upvote 1
Link to comment
 • 4 weeks later...
 • Moderator

Normele de aplicare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de vacanţa au fost aprobate ieri în sedinţa de Guvern, printr-o Hotarare.

Legea 173 / 2015 precizează că angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, precum şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanţă numai sub forma voucherelor de vacanţă.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.