4. Reguli speciale privind reorganizarea sau reducerea unor posturi
Numirea în funcţii în caz de reorganizare sau de reducere a unor posturi
Art. 51. – (1) În caz de reorganizare a ministerului sau a unei structuri a acestuia ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de poliţist, poliţiştii pot fi numiţi în noile funcţii în următoarele cazuri:
a) se modifică atribuţiile aferente funcţiei publice de poliţist mai puţin de 50%;
b) sunt reduse atribuţiile unui compartiment;
c) este schimbată denumirea funcţiei fără modificarea în proporţie de peste 50% a atribuţiilor aferente funcţiei publice;
d) este schimbată structura compartimentului.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se face potrivit metodologiei stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
(3) Reducerea unui post este justificată dacă atribuţiile aferente acestuia se modifică în proporţie de peste 50% sau dacă sunt modificate condiţiile specifice de ocupare a postului respectiv, referitoare la studii.
(4) În situaţia în care nu pot fi identificate funcţii potrivit alin. (1), poliţistul este pus la dispoziţie până la numirea acestuia într-o funcţie în cadrul aceleiaşi sau a unei alte unităţi. În această perioadă, unitatea este obligată să identifice o funcţie similară sau inferioară şi să numească poliţistul, cu acordul acestuia.
(5) În cazul reorganizării activităţii prin reducerea posturilor, nu pot fi înfiinţate posturi similare celor desfiinţate pentru o perioadă de un an de la data reorganizării.
(6) Poliţistul care anterior reorganizării ocupă o funcţie de conducere care la reorganizare se desfiinţează are prioritate la ocuparea, în condiţiile legii, a oricărei funcţii vacante similare sau de nivel inferior, în aceeaşi unitate sau, după caz, în altă unitate din structura ministerului, cu respectarea cerinţelor din fişa postului.
Criterii privind numirea în funcţii
Art. 52. – (1) Prevederile art. 51 se aplică având în vedere următoarele criterii:
a) categorie, grad profesional, clasă de salarizare şi coeficient de ierarhizare;
b) îndeplinirea cerinţelor specifice ale postului aferent noii funcţii;
c) pregătirea profesională;
d) îndeplinirea anterioară a unor activităţi similare.
(2) Atunci când, după aplicarea criteriilor prevăzute la alin. (1), există mai mulţi poliţişti care pot fi încadraţi în noile funcţii, departajarea în vederea numirii se realizează pe baza unor criterii de evaluare, stabilite ţinând cont de următoarele elemente:
a) existenţa unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru infracţiuni săvârşite din culpă, în alte cazuri decât cele prevăzute la art. 82 lit. e), rămasă definitivă, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
b) existenţa unei sancţiuni administrative rămasă definitivă, atunci când a fost dispusă potrivit legii penale, în ultimii 3 ani;
c) numărul şi gravitatea sancţiunilor disciplinare;
d) nivelul pregătirii profesionale raportat la cerinţele postului;
e) nivelul experienţei profesionale în specialitate;
f) rezultatele evaluării activităţii profesionale individuale în ultimii 3 ani;
g) existenţa situaţiei de menţinere în activitate după împlinirea limitei de vârstă în gradul profesional.
(3) Atunci când, nici după aplicarea criteriilor de evaluare prevăzute la alin. (2), nu s-a realizat departajarea în vederea numirii pe funcţii, se organizează concurs.
(4) Procedura de concurs organizat potrivit alin. (3), punctajul şi modalitatea de aplicare a criteriilor de evaluare prevăzute la alin. (2), se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.
-
1
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now