Programul de lucru
Art. 102. – (1) Durata timpului de lucru al poliţistului este, de regulă, de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, stabilite astfel încât să se asigure continuitatea serviciului poliţienesc şi refacerea capacităţii de muncă, în condiţiile legii.
(2) Timpul de lucru pe posturi se organizează în schimb normal de 8 ore sau în ture de 12 ore sau 24 ore, stabilit prin ordin al ministrului afacerilor interne, în condiţiile legii.
(3) Durata maximă legală a timpului de lucru nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(4) Prin excepţie, durata timpului de lucru, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de lucru, calculată pe o perioadă de referinţă de 6 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Timpul de lucru suplimentar se compensează, de regulă, prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(5) După 5 zile consecutive de lucru, poliţistul are dreptul la 2 zile consecutive de repaus. Poliţistul are dreptul ca într-o perioadă de 30 de zile calendaristice cel puţin o dată, cele 2 zile de repaus să fie sâmbăta şi duminica.
(6) Dacă interesele serviciului poliţienesc o impun, acordarea celor două zile de repaus săptămânal de la alin. (5) poate fi amânată cel mult de două ori într-o lună.
(7) În timpul normal de lucru se include şi perioada în care poliţistul participă, în calitate de expert, martor, parte şi alte calităţi similare, în cauze aflate rolul instanţelor sau parchetelor, care au legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
(8) Programul de lucru, formele de organizare a acestuia şi acordarea zilelor de repaus se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, în condiţiile legii.
Caracterul obligatoriu şi permanent al serviciului poliţienesc
Art. 103. – (1) Serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu. Pentru a răspunde nevoilor de ordine şi siguranţă publică ale populaţiei, organizarea serviciului poliţienesc se face potrivit atribuţiilor date în competenţa Poliţiei Române sau a celorlalte structuri ale ministerului care au posturi prevăzute a fi încadrate cu poliţişti, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de prezenta lege.
(2) Poliţistul este obligat să se prezinte la programul de lucru stabilit. În afara programului de lucru, în situaţii temeinic justificate, poliţistul trebuie să se prezinte pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, din dispoziţia şefului ierarhic, cu compensarea timpului lucrat, potrivit legii./ poliţistul trebuie să se prezinte pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, din dispoziţia consemnată în scris a şefului ierarhic, cu compensarea timpului lucrat, potrivit legii.
(3) În situaţii de catastrofe, calamităţi sau tulburări de amploare ale ordinii şi liniştii publice ori alte asemenea evenimente poliţistul este obligat să se prezinte de îndată la unitatea din care face parte.
(4) În cazul producerii unei situaţii din cele prevăzute la alin. (3), poliţistul care se află într-o altă localitate şi nu se poate prezenta la unitatea în care este încadrat, se prezintă la cea mai apropiată unitate a ministerului, informând superiorii săi despre aceasta.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now