Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua.

Vreau sa imi cumpar un telefon de pe net si nu stiu ce sa fac, mi-a spus un prieten ca daca telefonu e furat si cel caruia ia fost furat la declarat poate sa ma gaseasca politia e adevarat? si daca ar fi sa vina politia ce as putea sa patesc? Multumesc si scuze de deranj dar nu vreau sa am probleme.

Publicat

Deci vrei sa ne intrebi ce patesti daca cumperi un telefon furat si te prinde politia(lasa faza cu netul ca nu tine)... :hmmmt: pai in principiu o sa fii cercetat pentru savarsirea infractiunii de tainuire

• Displace 5
Publicat

Telefonul "furat" si gasit la tine, se ridica in vederea cercetarilor si se preda apoi partii vatamate.Tu te poti indrepta cu actiune in revendicare in instanta impotriva celui de la care l-ai cumparat pentru recuperarea prejudiciului.

Marinescu - Tainuirea nu se retine decat daca organul de urmarire penala face dovada ca persoana in cauza avea cunostinta ca bunul este furat si nu este cumparator de buna credinta.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Si in cazul in care nu mai dau de cel de la care lam cumparat?Care sunt urmarile?Multumesc pentru raspuns Marinescu

• Moderator
Publicat

Cumparatorul unui bun furat risca intodeauna sa ramana cu buza umflata. Cum a spus si colegul meu mai sus, in acest caz telefonul se ridica si va fi predat proprietarului de drept.

Fiecare telefon mobil are un numar de identificare unic, codul IMEI, iar in baza acestuia telefonul poate fi blocat, localizat si urmarit.

Daca vei tasta pe orice telefon mobil *#06# fara a apasa alte taste, pe ecran va aparea automat codul IMEI. Acest cod este unic, este seria telefonului respectiv. Comunicarea acestui cod operatorului de telefonie mobila permite blocarea telefonul (aparatul in sine) iar telefonul nu va putea fi folosit, nici daca se schimba cartela SIM.

Te sfatuiesc sa cauti alta oferta si sa nu cumperi niciodata un bun furat, pentru ca mai devreme sau mai tarziu te vei transforma intr-un pagubit.

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat (modificat)

Tu te poti indrepta cu actiune in revendicare in instanta impotriva celui de la care l-ai cumparat pentru recuperarea prejudiciului.

nu este actiune in revendicare ci actiune de chemare in garantie ptr evictiune totala (art 1695 si urm NCC coroborat cu art.60 si urm CPC)

nu m-am putut abtine :)

Modificat de maxu08
  • Apreciez 6
  • Displace 2
Publicat

Deci paguba ar fi de partea mea in cazul in care achizitionez produsul + amenda mi-a mai spus cineva.Multumesc

Publicat

Marinescu - Tainuirea nu se retine decat daca organul de urmarire penala face dovada ca persoana in cauza avea cunostinta ca bunul este furat si nu este cumparator de buna credinta.

Am plecat de la premisa ca acesta stia ca este furat ;)

si tind sa cred ca el asta si voia...sa cumpere un telefon furat dar a pus altfel problema

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Fără amendă. Dacă se stabilește că ai știut înainte de a-l cumpăra că telefonul era furat, vei fi cercetat penal, adică vei avea dosar penal.

Publicat

Asa im trebuie maxu08, trebuia sa ma rezum doar la actiune in instanta si nu iti mai dadeam motive sa intervii. Vezi ca nu suntem toti avocati? Stima :good:

• Apreciez 2
Publicat

Buna,

Am si eu i intrebare

In urma cu ceva luni bune am cumparat de la cineva un telefon galaxy s2 ,persoana pe care am cunoscut-o intamplator si eu chiar vroiam sa imi cumpar telefon.

Deoarece persoana respectiva mi se parea de incredere si a spus ca e telefonul este al lui l-am cumparat

Totusi am intrebat daca e furat cumva si a spus ca e telefonul lui personal.

Bine povestea e mai lunga dar nu are rost sa intru in detalii.Important e ca am ajuns la acel tip doar dintr-o discutie aiurea la un pahar de bere unde vb ca as dori sa achizitionez un astfel de telefon si cineva mi-a spus ca parca el stie pe cineva care ar dori sa isi vanda telefonul/

Problema e in felul urmator.

Azi am sunat acasa e fiind in Iraq si sotia mi-a spus ca a cautat-o politia si si cine e persoana care o suna (se referea la nr meu de mobil),ea binenteles ca i-a spus agentului ca e vb de mine si a intrebat despre ce e vb.

Agentul respectiv a lasat un nr de telefon sa il contactez cand revin in tara.Am sunat imediat agentul dupa ce am vb cu sotia si mi-a spus ca telefonul e furat si daca il mai am.

A ramas ca pe data de 09.04.2012 pt ca atunci am sa fiu in tara sa ma duc la politie sa vad despre ce este vb.

E ok daca e furat din cate stiu raman fara el (nu e o problema,vina e a mea),problema e daca sunt sanse sa imi recuperez dauna dat fiind ca eu mai tin minte pe unde sta tipul respectiv.Acest lucru am spus si agentului dar fiindca sunt in strainatate nu prea am vrut sa lungesc discuia si doar i-am spus ca luni am sa ma prezint la politie.

In acest caz pot fi acuzat de ceva?Sau pot primi amenda?

Multumes Anticipat

Publicat

daca nu stiai ca este furat,mtotul este ok. cu exceptia faptului ca nu iti vei recupera banii dati pe telefon. easy come, easy go.

• Moderator
Publicat

Dacă lucrurile stau exact cum ne-ai povestit și nu mai sunt alte detalii care să modifice datele problemei, nu ai de ce să te îngrijorezi. Nu vei păți nimic, nu vei primi vreo amendă sau altceva de acest gen. Din contră, din ceea ce spui, reiese că tu ești cumpărător de bună credință, deci ai fost înșelat și tu.

Te poți constitui parte în procesul penal pentru a-ți recupera prejudiciul de la cel care ți l-a vândut. Partea proastă este că recuperarea prejudiciului este mai mult teoretică, în practică se întâmplă destul de rar.

Publicat

multumesc pt raspunsul promt

stiu si sunt constient ca nu recuperez bani si raman si fara telefon..asta e ,e doar vina mea ,omul din greseli invata

mie imi era sa nu ma poarte sau sa nu imi deschida un dosar ceva ca din cate am vazut pe net e ceva de genul tainuire si eu chiar habar nu am avut ca e furat si probabil nici respectivul de la care am cumparat nu stia,cine stie

era doar ca sa fiu eu linistit zilele astea cat mai stau pe aici prin Iraq ca imi faceam tot felul de ganduri mai ales ca sa speriat un pic si sotia cand a venit la ea la lucru agentul.

Multumesc inca odata pt raspuns

Publicat

multumesc pt raspunsul promt

stiu si sunt constient ca nu recuperez bani si raman si fara telefon..asta e ,e doar vina mea ,omul din greseli invata

mie imi era sa nu ma poarte sau sa nu imi deschida un dosar ceva ca din cate am vazut pe net e ceva de genul tainuire si eu chiar habar nu am avut ca e furat si probabil nici respectivul de la care am cumparat nu stia,cine stie

era doar ca sa fiu eu linistit zilele astea cat mai stau pe aici prin Iraq ca imi faceam tot felul de ganduri mai ales ca sa speriat un pic si sotia cand a venit la ea la lucru agentul.

Multumesc inca odata pt raspuns

Revin cu o intrebare

Tocmai am reusit cumva sa dau de tip si sa obtin adresa lui de mess...traiasca facebook:).si am avut surpriza ca dupa ce l-am intrebat ce e cu telefonul defapt (binenteles nu am spus de politie nimic),sa imi de-a sa mananc asa pe saturate si pe urma cred ca ma bagat pe ignore ca nu mai raspunde.

Deci din cate se pare teapa e a mea ca am fost prea credul si chiar am crezut ca are nevoie de bani si pentru aia il vinde dar defapt se pare ca tipul stia de telefon.

In convorbirea cu el nu spune ca el fura dar reiese clar ca cu asa ceva se ocupa

"Ce ..... vrei acum sa iti dau bani inapoi ma fraiere,Crezi ca ma speri?Ma....in ea Politie ce poate sa imi faca?"

doar o parte din convorbire

Adevarul e ca ma enervat putin modul lui de vb.

Intrebarea este are relevanta convorbirea asta de pe mess sau nu,ma refer daca conteaza la politie ca tare mi-as dori sa plateasca pt asta nu neaparat sa imi recuperez eu dauna.

• Membru
Publicat

Nu ştiu de ce, dar eu trăiesc cu impresia că nu stă chiar aşa situaţia.

Mai degrabă tind să cred că vrei să afli ce se întâmplă dacă pui pe cineva să fure un telefon pentru ca după aia să ţi-l dea ţie.

E pur şi simplu opinia mea şi, dacă mă înşel, te rog să mă ierţi pentru că sunt atât de sceptic.

Publicat

fiecare e liber la o parere si iti respect parerea ta.

situatia chiar asa sta si chiar deloc nu am ce sa ascund

daca eram chiar asa de rea credinta nu il sunam pe agent de aici din iraq sa ii spun ca telefonul e la mine si ca am sa ma prezint cu el la politie luni cand am sa fiu in tara.

puteam pur si simplu sa il vand aici in Iraq la primul coleg si crede-ma ca il vindeam foarte usor la un coleg iraqian si puteam sa spun...da intradevar am cumparat un telefon dar l-am vandut in prima saptamana...nu crezi ca am dreptate?

• 4 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua tuturor,

Am si eu o problema care ma doare, nu doare neaparat material cat doare in suflet, sotia mea insarcinata in luna a-8-a

mergea intr-o seara nu foarte tarziu as zice mai degraba o amiaza recent pe strada vorbind la telefon cu una din mame.

Un nenorocit trece pe bicicleta si ii smulge telefobul din mana, lasand biata fata intr-o stare de soc, ma bucur ca este bne si nu a patit nimic nici ea si nici copilasul nostru, as vrea sa recuperez telefonul si sa-l cunosc pe individ, se poate face cumva treaba asta? Ma poate ajuta cineva? La rugamintea mea a mers la politie si a declarat incidentul, redeti ca se poate rezolva ceva?

Va multumesc anticipat,

laurentiu

• Moderator
Publicat

Normal că există șanse, dacă a depus o plângere. Acestea cresc sau scad în funcție de mai mulți factori. De exemplu dacă soția a reușit să rețină ceva semnalmente, șansele pot crește considerabil în funcție de acuratețea lor.

• Membru
Publicat (modificat)

Dupa cum ai descris mai sus cele intamplate fapta autorului constituie infractiunea de talharie art.211 alin 2 lit "c" Cod Penal si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 ani. Pe parcursul cercetarilor se poate localiza telefonul daca se cunoaste seria IMEI (sau numarul de telefon daca autorul nu a schimbat/aruncat cartela)...asa ca sunt sanse sa se recupereze prejudiciul si sa se identifice autorul.

Modificat de smith
Publicat

Laurentiu, asa cum ti-au spus Catalin si Smith, sunt mari sanse sa recuperezi prejudiciul, conditia fiind ca sotia ta sa fi depus plangere la politie, mai ales ca a fost victima infractiunii de talharie, infractiune care este cercetata cu atentie de orice subunitate de politie! In cazul acestei infractiuni mai sunt si alte activitati specifice politiei prin care poate fi identificat si retinut autorul...dar aceste metode iti vor fi dezvaluite de catre politistii care instrumenteaza cazul.

Sanatate sotiei si nastere usoara!

• Membru
Publicat (modificat)

Buna ziua tuturor,

Am si eu o problema care ma doare, nu doare neaparat material cat doare in suflet, sotia mea insarcinata in luna a-8-a

mergea intr-o seara nu foarte tarziu as zice mai degraba o amiaza recent pe strada vorbind la telefon cu una din mame.

Un nenorocit trece pe bicicleta si ii smulge telefobul din mana, lasand biata fata intr-o stare de soc, ma bucur ca este bne si nu a patit nimic nici ea si nici copilasul nostru, as vrea sa recuperez telefonul si sa-l cunosc pe individ, se poate face cumva treaba asta? Ma poate ajuta cineva? La rugamintea mea a mers la politie si a declarat incidentul, redeti ca se poate rezolva ceva?

Va multumesc anticipat,

laurentiu

S-a intamplat cumva in zona Floreasca, Bucuresti? In ultimele saptamani au fost inregistrate mai multe talharii pe stradutele laterale fata de Calea Floreasca cu exact acelasi mod de operare...neaparat sa mearga la unitatea de politie pe raza careia s-a intamplat si de preferat sa-i fi retinut semnalmentele ca sa poata fi identificat individul.

Modificat de DannyBAD
  • 5 luni mai târziu...
Publicat

Salut ! am avut ghinionul sa cumpar un telefon la mana a doua care a fost furat … cand l-am cumparat nu m-a interesat in cate maini a fost pana atunci…astazi am avut marea surpriza sa fiu contactat de politisti ca am in posesie un telefon furat… eu inteleg situatia,dar pe mine cine ma despagubeste avand in vedere ca am dat 1000 de lei pe el? politia cica o sa ma ajute sa-mi recuperez banii… cine mai stie situatii de genul dar si rezolvari favorabile mie mai exact? Subliniez faptul ca banii au fost munciti corect de mine si stransi cu greu. Multumesc.

• Moderator
Publicat

Poți să te constitui parte civilă împotriva învinuitului sau inculpatului atât în cursul urmăririi penale, cât şi în faţa instanţei de judecată.

Acţiunea pentru despăgubiri şi restituiri, prin constituirea ca parte civilă, poate fi exercitată împotriva tuturor persoanelor care sunt obligate de a repara prejudiciul cauzat prin infracţiune.

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.