Jump to content
POLITISTI.ro

Radiere autovehicul cand cumparatorul refuza transcrierea


Marius

Postare recomandată

  • Moderator

Radierea unui autovehicul în cazul în care cumpărătorul refuză să efectueze transcrierea transmiterii dreptului de proprietate

În cazul în care cumpărătorul refuză să transcrie dreptul de proprietate, pot exista două situaţii:

  1. când a fost întocmit contract de vânzare-cumpărare;
  2. când nu există contract de vânzare-cumpărare.

1. În prima situaţie, când cumpărătorul refuză să transcrie dreptul de proprietate asupra autovehiculului şi există întocmit un contract de vânzare-cumpărare valabil, fostul proprietar trebuie să meargă şi să radieze maşina din evidenţele fiscale ale organului fiscal competent - Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei. Această instituţie are obligaţia legală să notifice în scris Serviciul de Înmatriculări din cadrul Prefecturii, care la rândul său dispune suspendarea înmatriculării.

2. Când cumpărătorul refuză să transcrie dreptul de proprietate asupra autovehiculului şi nu există contract de vânzare-cumpărare, vechiul proprietar trebuie să formuleze o acţiune la instanţa de judecată competente, pentru a se constata transferul de proprietate. 

Modificat de Marius
Actualizare conf. prev. legale în vigoare.
Link către comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna ziua.Tocmai am vandut o masina,si ma duc maine sa fac transcrierea ei. Trebuie sa predau placutele de inmatriculare ca sa evit probleme ulterioare ( de ex cumparatorul nu o transcrie in 30 zile,sau in aceste 30 zile ia vreo amenda)  , sau nu are nici o importanta? Va rog sa ma lamuriti,deoarece cumparatorul zice ca nu se mai predau placutele, dar tatal meu spune sa iau neaparat placutele sa le predau , in caz contrar m-as putea trezi pe cap cu amenzi care nu sunt ale mele?

Ce anume trebuie sa fac? Multumesc

Link către comentariu

Buna Seara . Am cumparat o masina acum 3 luni de la un om care nu era transcrisa pe numele lui era pe acineva in talon si cartea de identitate . Am facut contract de vanzare cumparare cu acea persoana , am primit cartea de identitate , talon , asigurare si rovineta si am transcriso pe numele meu la primaria de unde locuiesc. Iar acum o luna m-a sunat proprietarul masini in acte ca vrea sa radieze masina daca nu o inmatriculez ,  trebuie platit timbrul si as dori sa tin masina asa . Imi poate radia masina doar cu copia de la cartea de identitate  ? 

Link către comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salut, am si eu urmatoarele probleme:  Am cumparat in decembrie 2012 un autoturism second hand de la o reprezentanta BMW, mi-au dat contract de vanzare cumparare, factura, talon si carte tehnica mai putin fisa fiscala si cea de radiere pe motiv ca trebuie sa le scoata. M-au sunat abia pe 10 ianuarie sa le iau dar din pacate de la 1 ianuarie a intrat in vigoare taxa de timbru care costa in jur de 8000 de lei. In acest caz ce pot face, pentru ca nu dispun de aceasta suma acum, pur si simplu e vina lor ca m-au intarziat cu actele, altfel le depuneam in timp util pana pe 1 ianuarie 2013. Intre timp fostul proprietar care a dat-o prin sistemul buy-back si-ar dori numerele de inmatriculare si ma roaga sa i le dau . Daca i le dau inseamna ca nu mai pot circula decat daca o inmatriculez ori eu nu dispun de aceasta suma acum si consider ca cei de la reprezenta au fost de vina. I-as putea trage la raspundere cumva pentru treaba asta sau ce pot face ? Factura si si actul de vanzare cumparare sunt cu data din decembrie 2012, ori eu la fisc am inscriso pe 12 ianuarie 2013 si tot atunci am facut si fisa de inmatriculare. Va multumesc anticipat.

Link către comentariu
  • Moderator

Sigur că poţi să-i chemi în judecată pe cei de la reprezentanţă. Este vorba despre un litigiu civil. Acum nu ştiu dacă e posibilă câştigarea unui astfel de proces. Cel mai indicat ar fi să stai de vorbă cu un avocat specializat în astfel de litigii.

Link către comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,am cumpărat un autoturism cu taxa recuperată de la un Samsar,proprietarul din acte imi poate radia masina??eu nu dau de el si nici bani de taxa nu am daca o radiaza?ce pot face?multumesc

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua. Am vandut in anul 2010 o Dacia Supernova. Am facut atunci cu cumparatorul contract de vanzare cumparare, i-am dat cert fiscal si eu am radiat-o de la Fisc. Acum, dupa 4 ani, fara ca sa mai stiu de soarta acestei masini, ma trezesc cu un telefon de la cineva care spune ca este al n-lea detinator al masinii ca sa-l ajut ca i-a luat certificatul masinii de catre Politie. Asa am aflat ca de fapt masina la Politie figureaza in continuare pe numele meu... Eu ce sa fac in acest caz? Sunt absolvita de orice problema privitor la masina asta? Are rost sa il ajut pe acest om? El vrea contract de comodat, dar cum sa faca acest lucru daca eu am vandut-o acum 4 ani? Astept un raspuns. Multumesc!

Link către comentariu
  • Moderator

Ajută-l pe om, dar nu cu acel contract de comodat. Să îşi înmatriculeze maşina pe numele său. Nu-i face contract de comodat sub nicio formă, în felul ăsta îl ajuţi să folosească maşina în situaţia actuală, când la Serviciul Înmatriculări figurezi ca proprietar. Apropo, Înmatriculările NU mai au nicio legătură cu Poliţia Română, de mai bine de 10 ani, au fost descentralizate şi trecute la autorităţile locale, deci sunt mai eficiente, au redus birocraţia, bla, bla, bla şi ... sunt mult mai aproape de cetăţean, numai că nu ne dăm noi seama, noroc cu politicienii care ne spun cât de benefică este această descentralizare.

Link către comentariu

Pai cum sa-l ajut sa o inmatriculeze? Ca el nici nu are de gand, taxa de timbru e de 3 ori mai mare decat valoarea masinii :). Ei vor doar sa umble asa...cu ea, dar s ama duc eu sa le ridic certificatul de ma politie. Cnad puteau s-o inmatriculeze acum 4 ani cand nu se schimbase legea, n-au facut-o.... . Deci contract de comodat spuneti ca nu tb sa fac. Multumesc de raspuns!

Link către comentariu

Anul trecut  am vandut un Ford, omul ma rugat sa-l mai las cu actele pana anu asta cand expira toate: asigurarea, verificarea. Incurcatura este ca acest om la vandut intre timp altcuiva si nu mai da de nici un fel de cumparator.
Prostia mea este ca i-am dat toate actele, deci eu nu mai am nici un act al masinii, doar contract de vanzare cumparare.
Stie cineva daca as putea s-o scot din circulatie si de la financiar doar cu contractul, eventual cum trebuie procedat si cam care ar fi costurile.
Asta e prostia se plateste.
Va multumesc de pe acum.

Link către comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am o intrebare cu privire la  radierea din circulaţie în cazul predarii autoturismului către o unitate specializată în vederea dezmembrării si anume, adresa de inmatriculare a autoturismului este diferita de cea din cartea de identitate, proprietarul fiind tot eu, voi intampina probleme de genul, sa inmatriculez masina la noua adresa si dupa aceea sa urmez pasii pentru radiere ?

Va multumesc anticipat !

Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Bună.Am vândut o maşină unei persoane care refuză să o transcrie.Maşina am radiat-o de la financiar pe baza contractului de vânzare-cumpărare.RCA e valabilă încă 8 luni,iar ITP 1 an.Sunt sigur că vrea să profite de asta.Am înţeles că aş putea radia maşina de la DRPCIV în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna.Doresc sa obtin o hotarare judecatoreasca cu ajutorul careia sa pot radia autoturismul de la DRPCIV.V-as ruga,daca ma poate ajuta cineva cu niste amanunte legate de actiunea in instanta,si anume:cat ar putea dura, cat costa, cate infatisari,trebuie martori (cand am vandut autoturismul n-am avut martori din partea mea),daca nu suntem din judete diferite unde trebuie deschisa actiunea in instanta,la mine in judet sau la cumparator ? Va multumesc !

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.