Jump to content
POLITISTI.ro

Radiere auto predat la REMAT de un terţ


MIHAIAUGUSTIN

Recommended Posts

Buna ziua

am vandut acum ceva timp o masina si am facut doar un contract de mana intre mine si cumparator

acum cel caruia am vandut masina sustine ca a dat masina la remat ,

doar ca nu are nici o hartie(cerificat de distrugere) de la acea firma si zice ca nici nu poate sa faca rost de ea pe motiv ca firma respectiva a dat faliment

din cate stiu eu masina nu poate fi predata la remat doar de catre proprietar

cartea de identitate este la mine ,iar talonul la el

spune ca are doar talonul si numerele de inmatriculare

ce pot face pt a putea radia masina?

 

Link to comment
 • danpin changed the title to Radiere auto predat la REMAT de un terţ

Domnule Mihai Augustin,

Să stabilim ceva de la început. Dvs. sunteți proprietarul acestui autoturism sau l-ați vândut?? MARE ATENȚIE!!! Vândut însemnând scoaterea din evidențele dvs. de la DITL și trecerea acestui bun în evidențele noului proprietar. Conform art.6 alin. 16^1 din Ordonanța de Urgență 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înmatricularea este o operațiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice. Dovada atestării înmatriculării este certificatul de înmatriculare şi numărul de înmatriculare atribuit. De aici rezultă faptul că înmatricularea nu vă oferă titlul de proprietate. Titlul de proprietate se dobândește atunci când este declarat bunul la DITL. Să înțelegeți de aici că, dacă noul proprietar nu a transcris-o în acel timp de 30 de zile (perioada legală), dar a luat-o în evidență, nu înseamnă că dvs. încă mai sunteți proprietarul autoturismului!!

Odată ce dvs. ați scos-o de la Direcția Impozite și Taxe Locale, nu mai sunteți proprietarul acelui bun!! La înstrăinarea autoturismului, Conform art.8, alineatul 1 litera i din OMAI 1501 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă încheierea contractului de înstrăinare - dobândire, dvs. ca și fost proprietar, aveați obligația de a înscrie transmiterea dreptului de proprietate în certificatul de înmatriculare. 5a747e037b318_taloninstrainatcatre.png.81b470afa68bad9b459026d18f505eb3.png

Deci dacă dvs. nu mai sunteți proprietarul acelui bun, nu mai aveți nici un drept asupra lui. În concluzie, nu puteți solicita radierea!

Link to comment

masina nu am scos masina de la taxe si impozite

practic eu i-am dat-o in folosinta

asa a fost intelegerea

doar ca persoana la care am dat-o mi-a spus ca a vandut-o la remat si nu are nici o hartie de acolo

cum o pot radia?

 

Link to comment

si ce obtin daca il dau in judecata?

masina oricum nu o mai are

ma intereseaza cum obtin hartia daca masina nu mai exista(doar actele si numerele)

Link to comment

Domnule Mihai Augustin,

Conform Art 24 alin. 1 și 2 din OMAI 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelorcu modificările și completările ulterioare, puteți solicita radierea în următoarele cazuri:

 1. Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot depune o cerere privind radierea din circulaţie, dacă fac dovada depunerii acestora într-un spaţiu adecvat.
 2. când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
 3. scoaterii definitive din România a vehiculului;
 4. declarării furtului vehiculului;
 5. trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.

Atenție, înregistrat nu este tot una cu înmatriculat!

Cazurile 3, 4 și 5 nu se aplică la dvs. Discutăm cazurile 1 și 2. 

În primul caz veți avea nevoie de o copie după un document care să ateste faptul că dvs. dețineți un spațiu adecvat depozitării acestuia, adică: curte, garaj, teren etc. Atenție! Nu se depozitează pe stradă, locuri de parcare etc.!! În cazul în care, dvs. nu dețineți un asemenea spațiu, puteți face dovada că deține o cunoștință (rudă, prieten) un asemenea spațiu, dar mare atenție aici: veți avea nevoie de o declarație din partea dumnealui, precum că este de acord să fie depozitată pe proprietatea dumnealui (declarație dată la notar sau în fața polițistului la SPCRPCIV-ul unde a fost înmatriculată mașina!!!

În al doilea caz aveți nevoie de certificat de distrugere de la o unitate autorizată să practice astfel de servicii. Adică, dacă dvs. (sau cine a dat-o) la nu'ș ce unitate, pe sub mână.. suportați consecințele. Uneori aceste unități mai eliberează un document denumit borderou. În baza acestui document dvs. nu puteți solicita radierea.  

Pe lângă cele discutate mai sus, mai aveți nevoie de:

 1. cerere completată;
 2. dovada faptului că a fost scoasă din evidențele dvs. de la DITL (adică, certificat de atestare fiscală cu mențiunea poliție/radiere la cerere etc.). În cazul în care nu vă dă certificat de atestare fiscală, trebuie să vă elibereze o fișă de înmatriculare vizată în partea de jos (pentru radiere).fisa-de-inmatriculare copy.jpg
 3. copie act de identitate
 4. cartea de identitate a vehiculului
 5. certificatul de înmatriculare
 6. plăcuțele cu nr. de înmatriculare
 7. 3 certificate de radiere

Mai este un articol în OMAI 1501 din 2006, adică art. 25 alin. 2 care spune așa:

Citat:

În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.

Adică, dacă mașina dvs. a fost fabricată în anul 1988 puteți solicita radiere din cauză ca, un vehicul, odată ce a depășit vârsta de 30 de ani, se consideră că nu mai corespunde din punct de vedere tehnic. De asemenea și în acest caz veți avea nevoie și de documentele mai sus prezentate, dar nu veți mai avea nevoie de certificat de distrugere sau copie document spațiu!!!. Radierea se face în baza declarației dvs.!

Sper să o puteți rezolva. Chiar aș aștepta un răspuns să știu dacă ați reușit sau nu.

Cu stimă,

Edited by StrugaruI
Link to comment

practic am doua optiuni:

1. il dau in judecata pe cel care a vandut-o la fier vechi

2 astept ca masina sa treaca de 30 de ani(acum are doar 20)

am doar actele(carte si talon) masinii,dar nu am dovada ca masina nu mai exista

destul de nasoala situatia

am sa fiu nevoit sa consult un jurist sau avocat sa vad ce trebuie facut

Link to comment

Fără supărare. Practic ai 3 opțiuni. Dar mai multe chiar nu îți pot spune.. Uneori trebuie să ne mai folosim și capul, nu doar să așteptăm să ne pice din cer.

Link to comment
 • 1 year later...

Am vândut un autoturism în vederea dezmembrării urmând că a doua zi sa primesc certificatul de distrugere. Certificatul nu l-am primit și nici cumpărătorul nu a mai fost de găsit, actele mașinii în original au rămas la el.

In momentul de fata am observat că autoturismul circula, ITP și RCA valabile. Cum pot găsii utilizatorul mașinii pentru a rezolva transcrierea actelor.

Mulțumesc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.