Skip to content

Accidentul aviatic şi goana după vinovaţi

Featured Replies

• Moderator

Mie mi-a povestit un prieten, pe care-l cunosc şi nu vorbeşte aiurea, despre zborurile extrem de dese ce se practică de către smurd. Iar amicul meu nu lucrează în minister, nu are nicio legătură cu sistemul medical, pompierii sau inspectoratul de aviaţie. Astăzi, prin schimbarea şefului IGAv şi informaţiile apărute în presă despre neregulile de acolo, doar mi-au confirmat că nu vorbea prostii, deşi nu-l bănuiam de aşa ceva.

• Replies 32
  • Views 5.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Într-o intervenţie telefonică la televizor, un localinic Gheorghe Trif (prima persoană care a găsit şi ajuns la epavă) spune clar cu subiect şi predicat, că a găsit avionul prăbuşit urmărind indicaţii

• Tuturor celor care au ajuns in functii cheie prin pupincurism si relatia cu partidul si care se uita in hartiile pe care le semneaza ca mata in calendar. Iar cand se ajunge la o situatie de criza haba

• Cunoaşterea zonei de responsabilitate e vitală, indiferent dacă o considerăm o metodă învechită sau comunistă. Tot timpul va da rezultate şi va fi eficientă.  Ce se va întâmpla dacă apare un caz simp

Posted Images

Sunt de acord.

Bugetul este intotdeauna si in orice tara o bivolita buna de muls. Depinde cat de adanc e "permis" controlul.

O ruda a mea lucreaza la ISU,de regula, pe autospecialele de stins incendii. Dar, prin rotatie, cei care au curs de prim-ajutor lucreaza pe echipajele SMURD. :doh: Niciun lucrator nu are pregatire medicala de specialitate, nu exista asistenti medicali sau medici in echipajele SMURD de la noi din judet. Dupa producerea accidentului de la Constanta, nu mai au voie sa poarte uniforme cu inscriptia "PARAMEDIC", ci doar cu inscriptia "SALVATOR SMURD". Programul lor de lucru este de 24 ore cu 72 ore liber, cel putin pe hartie, ca in practica este altfel. Dar, asa-zisa echipa de interventie si salvare de vieti omenesti in cazul unor dezastre de la nivelul ISU are program de 8 ore, de la 08.00 la 16.00. In afara programului, daca este nevoie, sunt alarmati, iar acestia se prezinta de acasa la serviciu pentru echipare si, ulterior, pentru deplasarea la interventie. Daca am retinut bine, o astfel de echipa a intervenit si la Constanta dupa 50 de minute de la producerea accidentului aviatic.

Sistemul militar de interventie medicala sau in cazul unor accidente nu functioneaza. Nu poti sa folosesti oamenii si pentru stins incendii, dar si pentru acordarea de ingrijiri medicale sau la inundatii ori la deszapezire.

Tocmai de aceea e cel puţin suspect cum băbuţa aia transportată cu elicopterul, dădea interviuri după accident de pe holul spitalului.

Nu vreau sa par crud sau cinic, dar de ce este nevoie sa folosesti un elicopter SMURD pentru a transporta o persoana de peste 80 de ani, care putea fi transportata si pe cale rutiera? Se foloseste elicopterul pentru accidente minore, dar si pentru alte "transporturi", pentru ca echipajele sa castige bine.

Parerea mea este ca s-au cheltuit si se cheltuie foarte multi bani pentru SMURD, in mod nejustificat, iar rezultatele nu sunt cele asteptate.

...Depinde cat de adanc e "permis" controlul.

Daca "controlul" are de castigat, este permis aproape orice. Din pacate!

• Moderator

Un editorial ce merită citit:

De ce a picat elicopterul de la Siutghiol? Pentru ca pilotul "se dadea" cu elicopterul ca sa faca valuri. La propriu.

Nu trebuia sa vina niciun raport de expertiza care sa constate, ca si expertii de la Airbus Helicopters Germania, ca "nu exista indicii care sa suspecteze vreo cauza tehnica generatoare sau contributoare la producerea accidentului".

Ati fi aflat acest lucru chiar la cateva zile dupa accident daca erati jurnalist sau ofiter in serviciile secrete sau membru al Guvernului, facand doar o simpla investigatie la Constanta in randul colegilor pilotului Petre Catuneanu si discutand macar 5 minute cu oamenii de la ROMATSA. Ati fi aflat acelasi lucru: ca aparatul a functionat bine, ca, in momentul decolării, conditiile meteo erau bune, vizibilitatea era de peste şase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3.000 de metri altitudine.

Si ati mai fi aflat ceva. Ceva grav. Si care nu o sa apara in niciun raport de expertiza public, dar care apare deja in raportul secretizat furnizat premierului Victor Ponta si ministrului de Interne Gabriel Oprea. 

Ca pilotul comandor Petre Catuneanu s-a jucat efectiv cu elicopterul, practica des intalnita la Constanta. Mai pe sleau, ajuns deasupra luciului de apa de la Siutghiol, Catuneanu, cu 2000 de ore de experienta pe acel elicopter, a vrut sa ii amuze pe colegii de echipaj si, prin manevre pe care le mai incercase deja, facute prin balansarea elicopterului foarte aproape de luciul lacului, sa ridice apa si sa faca valuri spectaculoase, "cascadorie" impresionanta pe care, iar asta e un alt adevar trist, au mai incercat-o si altii in trecut. Au trecut atatea zile si nimeni nu s-a intrebat de ce, cu vizibilitate perfecta si cu aparat functional, oamenii aia au cazut in lac. Uite, de aia. In spatele lui Catuneanu, se afla Ginel Cracanel, cu mai putine ore de zbor, si pe care Catuneanu vroia sa il impresioneze.

Surse foarte serioase din SMURD Constanta si ROMATSA m-au asigurat ca asta e purul adevar. Pe care nu o sa il vedeti niciodata rostit public, fiindca noi, astia, pulimea, trebuie sa credem ca ei sunt niste eroi si sa ramanem cu aceasta imagine.

Eu refuz sa raman cu aceasta imagine, e treaba voastra, dragi cititori, daca va place sa trageti pe nas cocaina manipularii.

Cred ca trebuie sa trecem la alt nivel de transparenta si, in calitate de cetateni ce contribuie cu cash la intretinerea acestui sistem de urgenta, sa cerem adevarul si eliminarea din sistem a celor ce l-au ascuns. Aura Ion nu avea ce sa caute in avionul pilotat de Adrian Iovan. Pilotul SMURD de la Constanta nu avea voie sa faca manevre de David Copperfield deasupra lacului. Stiti ce inseamna aceste doua realitati? Inseamna indisciplina crasa. Inseamna ca procedurile implementate de marele dumnezeu al medicinei de urgenta Raed Arafat nu sunt respectate, ba chiar sunt ignorate. Domnul Raed Arafat stie si el ce stiu si eu. Ca la Constanta a fost indisciplina. Ca oamenii sai nu i-au respectat regulamentul. Din pacate, una e indisciplina de a nu spala o ambulanta SMURD odata la 4 zile si alta e indisciplina care are ca si consecinta cosciuge.

Cine e vinovat ca pilotii de la Constanta aveau obiceiul sa se "dea" cu elicopterul deasupra lacului ca sa impresioneze doamnele cu "valurile" create de elice? Se pare ca nimeni. E Craciunul, timingul a fost perfect, ni s-a bagat sub botic, intre doua sarmale si o palinca, raportul de expertiza, in ianuarie nu vom mai tine minte mai nimic din acest accident si "asta e, mergem inainte" - sloganul romanilor care considera ca minciuna sau abuzul au ajuns mestecabile si ingurgitabile, a romanilor ce stiu ca nu mai e cazul sa se revolte. Unde e raportul de la prabusirea avionului condus de Adrian Iovan? Asa ca i-ati uitat deja pe militarii morti la Sibiu abia acum o luna? Unde dracu' e raportul cu concluziile accidentului?

Daca tot am inceput o noua era, dupa 25 de ani de minciunele si gogosele de tranzitie si post tranzitie, haideti sa nu mai mancam si acest rahat. Adevaratul raport ar trebui publicat, romanii ar trebui sa afle ca pilotul ala de la Constanta nu a fost erou, ci un inconstient, iar asteptarile romanilor ar trebui resetate. Sistemul SMURD trebuie reformat, procedurile trebuie intarite, iar cei vinovati de tolerarea acestor acte de indisciplina trebuie scuturati bine de tot, astfel incat niciun pilot de acum inainte sa nu mai creada ca aparatele de zbor dedicate salvarii de vieti omenesti sunt pentru distractie.

sursa

Ma astept la asa ceva, desi dupa parerea mea e cam devreme sa dam o cauza clara a accidentului

Ca si la accidentul aviatic din munti, riscuri luate prosteste de pilot.

Lumea insa vede in piloti un fel de dumnezei.

• 7 months later...
  • Moderator

Probabil aţi văzut că s-a întâmplat încă un accident aviatic. Un planor a dispărut şi este căutat de zile bune de salvatorul şef Arafat împreună cu toţi salvatorii. Evident în mod "surprinzător" (pentru naivi) fără succes. Salvatori câtă frunză şi iarbă, au periat tot, dar fără să-l găsească. Probabil că o să devin plictisitor după ce o să vă reamintesc încă o dată faptul că: atunci când e vorba de o situaţie un pic diferită decât rutina lor zilnică, îşi dau cu stângu'n dreptu'

S-au investit bani cu nemiluita în pompierii salvatori, camioane ce se transformă în centre de comandă şi coordonare, atv-uri, şenilate, vehicule de teren accidentat, etc, etc Le-au prezentat pe toate pe la televizor. Numai că rezultatele întârzie să apară.

Azi, nea Arafat, a avut o revelaţie, a început să caute cu drone împrumutate.

Puneţi pariu că în următoarea perioadă toate inspectoratele de pompieri vor fi dotate cu cele mai profesionale drone?

Drone?! :doh: Exact asta le lipsea, ca in rest au de toate, dar degeaba.
Dar cu oameni pregatiti, cu profesionisti adevarati, cand vor fi oare "dotate" aceste inspectorate pentru situatii de urgenta? Degeaba ai tehnica de ultima ora daca nu stii cum sa o folosesti. Fereasca Dumnezeu sa ajungem intr-o astfel de situatie, ca nu ne gasesc astia prea curand!

• Membru

Arafat asta, mai bine sa se ducă de unde a venit! A făcut bani pe spatele romanilor si postează pe televiziuni ca fiind cel mai mare salvator! A investit in tehnica, dar mai trebuie si întreținută si mai mult de atât  le trebuie oameni calificati, meseriasi...zic si eu!