Jump to content
POLITISTI.ro

Scolarizarea politistului


sorin flutur

Recommended Posts

Va salut pe toti!

Acum am aflat de acest forum...

incep cu acest topic pentru ca nu am inteles in 20 de ani de politie de ce unul din FBI face scoala 5-6 luni iar un politist roman 2 ani la agenti si 4 la ofiteri...sa fim mai greu de cap ca si americanii? :hmmmt:

Link to comment

Probabil avem mai multi bani de cheltuit decat americanii pt scolarizare....un sistem invechit si greoi....conceput sa tina multi oameni cu grade mari si titluri pompoase ( lectori, doctori docenti, et.c) in fotolii caldute si functii importante (catedre) pentru un timp cat mai lung.

  • Upvote 5
Link to comment
  • Moderator

Bine ai venit Sorin!

Părerea mea este că poliția română încă nu s-a demilitarizat în adevăratul sens al cuvântului, ci e doar ceva formal. Încă păstrăm sistemul militar de ierarhizare, un sistem învechit și depășit din toate punctele de vedere.

  • Upvote 1
Link to comment

eu nu cred ca militarizarea sau demitalizarea-i baiul....problema-i fanariotizarea in toata societatea nu numai in politie...mai pe inteles...nu dai nu ai...sau nu ajungi nici pe functie de specialist 3 daca nu o sugi macar putin :emo-yessir:

revenind la scolarizare....eu cred ca daca tot politistu incepe cu acelasi grad si lucreaza intr-un sistem corect ....si poate viziona ruta profesionala inca de la inceput...incepand de la munca de jos si urcand treptat...fara inaintari inainte de termen...apropo...cunosc cativa care nu cred ca au fost avansati niciodata la termen...cred ca aveau urgente mari baietii...

asa...daca apuci sa mai si lucrezi cat de cat ....si pe langa asta te pregatesti sa devii specialist ...pe omoruri de ex....sau manager....o sa avem sansa sa cunoastem si altfel de sefi....si nu o sa mai fie la moda zicala...daca muncesti...n-ai timp sa ajungi sef :ner:

  • Upvote 1
Link to comment

Va salut pe toti!

Acum am aflat de acest forum...

incep cu acest topic pentru ca nu am inteles in 20 de ani de politie de ce unul din FBI face scoala 5-6 luni iar un politist roman 2 ani la agenti si 4 la ofiteri...sa fim mai greu de cap ca si americanii? :hmmmt:

Pt ca stii si tu ca sistemul nostru este cu totul altfel: politie impartita in corpul agentilor si in cel al ofiterilor, in urma absolvirii unei scoli, cu diploma, etc etc. Oricum e stupida comparatia cu sua din toate punctele de vedere si in toate domeniile. E stat federal, are alta constitutie, alta organizare, deci implicit si institutiile statului sunt altfel organizate.

Romania nu e singurul stat cu o astfel de scolarizare. Uitati-va la Franta si din cate am verificat eu ultima oara le merge destul de bine. Deci nu asta e problema in Politia Romana.

Plus ca am vazut cativa membri de baza ai forumului care nu erau de acord cu cei intrati pe usa din dos a ministerului, adica cei incadrati direct cu 3 luni de cursuri pe la slatina sau pe oltenitei. Acum nu e bine ca tine prea mult scoala.

P.S. Academia s-a diminuat la 3 ani.

  • Downvote 5
Link to comment
  • Moderator

Franța e cel mai prost exemplu din acest domeniu. Sunt doar o nație infectă de îngâmfați și ipocriți ... ce nu excelează la nimic.

Dacă nu-ți place sistemul american, privește puțin la englezi sau la orice alt sistem anglo-saxon.

Da, eu sunt unul dintre cei care nu sunt de acord și consider că angajările din sursă externă au făcut numai rău acestei categorii profesionale, consider că selecția riguroasă bazată și pe competiție reală, nu una mimată, sunt cele mai bune metode. Școala este necesară și are rolul ei, iar cei ce sar peste această etapă pornesc în carieră cu un mare handicap.

Dar acest sistem de tip militar, nu are nimic în comun cu o poliție modernă în care să existe cei ce muncesc (polițiștii ce ocupă funcții de execuție) și manageri care să coordoneze (cei care ocupă funcțiile de conducere).

Deocamdată în poliția română sunt prea mulți șefi, prea mulți coordonatori și prea mulți șefuleți. Sunt peste tot ...

Iar această împărțire în două categorii a personalului omoară din start promovarea profesionalismului, a competenței și facilitează plafonarea polițiștilor.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment

Crede-ma, Franta in comparatie cu noi exceleaza la multe capitole asa ingamfati cum sunt ei. Am dat exemplu Franta pt ca asta mi-a venit la indemana si ma refeream strict la faptul ca si ei au "scoli de agenti", scoli superioare de ofiteri care dureaza cativa ani si sunt impartiti de asemenea in 2 corpuri. Oricum topicul se referea la faptul de ce tine atat de mult o scolarizare a unui politist.

Poate ca ai dreptate, dar eu cred ca nu impartirea in 2 categorii a personalului impiedica existenta profesionalismului in politie, ci modul in care se promoveaza si angajeaza in cele corpuri. Am zis de Franta, dar mai sunt si alte state care organizeaza politia astfel si nu au probleme ca la noi. De ce? Pt ca si societatea e altfel, iar seful e acolo pt ca-si merita locul si nu din alte motive.

Vb de sistem militar care impiedica profesionalismul. Din nou, nu asta e problema. Politia pana in 2002 era militarizata dupa cum bine stii si uite ca n-au dus-o rau. Ba eu zic ca era de 1000 de ori mai eficienta si respectata decat acum.

Asta e parerea mea. Oricum deviaram de la subiect si ne lungim prea mult :)

  • Downvote 5
Link to comment
  • Moderator

Excelează la îngâmfare și la ipocrizie, atât.

Tocmai această împărțire în două categorii a personalului omoară din start dorința de pregătire și perfecționare continuă pe întreaga carieră a individului. Oamenii se plafonează în situația în care sunt, pentru că datorită acestui sistem de tip militar, unii sunt mai egali decât alții.

De aceea avem cazuri în care indivizi ce au învățat în tinerețe și au intrat în corpul ofițerilor, nu-i mai interesează să se perfecționeze, să citească, să se documenteze, să vadă cum evoluează lucrurile în acest domeniu, etc pentru că știu că odată intrați în acel corp rămân acolo chiar dacă habar nu au să redacteze un document în Word, iar când li se vorbește despre o bază de date sau despre accesarea SIS sau SIRENE se uită ca broasca la sudură. Nu e vina lor, e a sistemului.

Oamenii și-au dat silința la începutul carierei, iar după aceea știind că odată ajunși șefi acolo vor rămâne, nu-i mai interesează să se perfecționeze.

Link to comment

De aceea avem cazuri în care indivizi ce au învățat în tinerețe și au intrat în corpul ofițerilor, nu-i mai interesează să se perfecționeze, să citească, să se documenteze, să vadă cum evoluează lucrurile în acest domeniu, etc pentru că știu că odată intrați în acel corp rămân acolo chiar dacă habar nu au să redacteze un document în Word, iar când li se vorbește despre o bază de date sau despre accesarea SIS sau SIRENE se uită ca broasca la sudură. Nu e vina lor, e a sistemului.

Cei care devin ofiteri se multumesc ca au intrat si nu-i mai intereseaza nimic apoi (desi nu e totusi chiar asa, indiferenta nu cred ca e asa mare), iar despre agenti poti sa spui ca incearca sa promoveze, dar se resemneaza la un moment dat cand vad ca nu reusesc.

Deci, oricum ai da-o, o persoana de genul asta e asa indiferent daca e ofiter sau agent. Putoarea tot putoare ramane indiferent de grad. Ce-i drept sunt si lucruri care pot transforma un om silitor si cu interes intr-unul dezinteresat, cum ar fi anturajul, lucrurile care i se intampla, dar astea eu cred ca sunt exceptii.

Oamenii nu prea se pot schimba foarte mult (din pacate), poate doar daca li se intampla ceva tragic in viata care sa-i marcheze.

  • Downvote 4
Link to comment

Din ce cauza scolarizarea dureaza atat?!

1. cred ca ar fi benefic ca in momentul cand ai fost admis intr-o institutie a M.A.I. sa fii testat pentru a se stabili in ce domeniu ai avea cele mai bune aptitudini, iar din acel moment sa incepi sa te specializezi pe acel domeniu de ex. daca ai aptitudini foarte bune de criminalist ar fi de bun augur, zic eu, sa te specializezi in acest domeniu de la inceputul cursurilor pana la sfarsitul acestora. Astfel agentul, ofiterul care iese de pe bancile institutiei pe care a absolvit-o nu va mai fi un incepator slab pregatit deoarece acesta s-a specializat numai pe o singura linie de munca si va sti foarte bine ce are de facut.

2. sa va uita-ti la clipul pe care l-am postat sa vedeti cate lucruri benefice invata elevii institutiilor de invatamant in S.U.A., exemplul cel mai bun este conducerea autospecialelor de politie, spre deosebire de noi care invatam sa conducem biciclete cu girofar!!

3. sa nu mai vb. de legislatie, ca este incomparabil, asa legi avem care sa apere politistul si institutia si pe cei care o reprezinta asa scoli avem adica "incet si foarte incet"

http://www.youtube.com/watch?v=pgdDKoRgUA8&feature=related

Link to comment

Nu scoala e beleaua la noi. Chiar nu puteti sa vedeti asta? OK, e si ea un factor, dar nu decisiv.

Copman, cel putin la Academie, politistul se specializeaza pe o anumita linie de munca din anul 2. Nu stiu cum mai e la scolile de agenti, dar la academie sunt clase pe profile dupa primul an, deci nu termina toti la OP. Profilarea din pacate se face dupa medie si nu dupa niste testari. Pana la urma ce poti sa testezi cand vine vb de rutiera sau profilul inv fraudelor cand insasi media f mare cu care se intra e un test pe care l-ai trecut?!

La criminalistica se intra pe baza de examen (media contand doar ca un atuu in plus) constand in interviu unde ti se verifica cunostiintele tehnice despre PC uri, aparate foto. proba practica pe calculator si examen din engleza. De asemenea, pe baza de interviu se intra si la clasa de informatii, in rest pe baza de medie. La CCO cred ca eu ar trebui sa bage interviu, sa-i mai ia si dupa fata macar :) .

Ce vedem noi mai sus e dintr-o alta lume, adica vb de statul compus din mai multe state, cu localitati in care seriful se alege prin vot. :huh: in care politistul nu da amenda, ci ti-o constata (judecatorul e cel care ti-o stabileste, cp in cele mai multe parti din america).

Indivizii de mai sus in afara de curse cu masini, trageri la infinit, incatusari si ceva legislatie nu prea le bunghesc cu dosarele penale. Nu zic ca e ceva rau, dar aici se pregatesc doar agenti de OP cum ar veni la noi, de dosare se ocupa detectivii si procurorul (nu stiu exact cata contributie are procurorul aici, oricum, mai multa decat la noi) pt ca altul e sistemul de drept la ei (common law) deci isi permit ca in scoala sa faca doar asta si sa se intinda pe doar cateva luni.

Pe langa motivele de mai sus e si logic sa aiba o astfel de scolarizare bazata mai mult pe partea fizica, daca e sa te uiti la ce situatie operativa au... alte cutume, alta istorie.

E cu totul si cu totul alta civilizatie acolo. De-asta mi se pare stupida orice comparatie cu sua.

De-asta mi se par stupide si comparatiile de genul "Pai daca erai in america politistul te punea la pamant in secunda 2 si te si impusca." Da, dar america nu are 45 de ani de comunism proaspeti in spate cu militie si securitate si implicit nu are nici sechele cand vine vb de politie sa se impuna prin forta. Aia au peste 200 de ani de democratie, in schimb noi avem o tentativa, total gresit inteleasa, crezand ca poti sa faci orice ca doar e democratie. In fine, am deviat de la subiect.

Edited by bendar
  • Downvote 6
Link to comment

Deci, oricum ai da-o, o persoana de genul asta e asa indiferent daca e ofiter sau agent. Putoarea tot putoare ramane indiferent de grad. Ce-i drept sunt si lucruri care pot transforma un om silitor si cu interes intr-unul dezinteresat, cum ar fi anturajul, lucrurile care i se intampla, dar astea eu cred ca sunt exceptii.

Ai uitat sa adaugi si leafa la alea doua de mai sus, viziunea unui viitor nesigur in cazul in care omul prinde pensia (anticipata sau nu), legislatia care nu te sprijina, la fel si cu sefii....

Link to comment

Copman, cel putin la Academie, politistul se specializeaza pe o anumita linie de munca din anul 2.

Si este normal ca primul an studentul din Academie sa bata campii in loc ca el deja sa inceapa sa se axeze pe linia de munca pe care va lucra?! Crezi ca faptul ca ai intrat cu o medie mare in institutie te recomanda ca viitor bun politist? Mai reflecta putin. Sincer cunosc sefi de post care pot da lectii usor unor lectori din Academie sau Scolile de agenti. Si nu vorbesc prostii.

Link to comment

Lectori in ce? Drept Penal, Procesual Penal, Civil? Ma cam indoiesc. Poate cunosti ceva sefi de post, dar nu cunosti si profesorii. Nu le tin partea ca avem si noi uscatori,dar sa pastram totusi proportiile.

N-am zis ca daca ai intrat cu o anumita medie inseamna si ca esti bun politist, e o aberatie si pana la urma daca ar fi asa scoala nu si-ar mai avea rostul ei. Asta inseamna ca si cei care dau examen de incadrare direct si iau medie mare sunt automat buni politisti.

Zici ca sa se specializeze inca din primul an. Pai ce stie ala care tocmai ce a intrat pe portile scolii cu ce se mananca politia in generla, daramite anumite linii de munca? Si pe ce baza sa-i selectezi? Pe media de admitere? Chiar tu ai spus ca daca intri cu o medie mare nu te si recomanda ca viitor bun politist.

  • Downvote 3
Link to comment

Pentru asta exista si papa banii o gramada de "specialisti" de pe la Academie, specialist psiholog, specialist in relatii si comunicare, specialist, specialist......daca tot iau banii aia pot sa faca destul de usor selectia ca din cauza asta nu putem sa scapam de diferite metehne de pe la noi..deh.

Crezi ca Academia FBI in SUA dureaza doar 18 saptamani de aiurea?! La aia cum dracu pot sa si testeze si sa evalueze si sa aloce oamenii pe domenii si linii de munca, basca sa ii mai si trimita in "productie"? Poate or fi gasit masina timpului?! :ner:

Apropos, sa stii ca la posturile de politie se mananca pe paine si Drept Penal si Drept Civil si Procesual Penal si ce mai vrei tu.

Edited by copman
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Ce vedem noi mai sus e dintr-o alta lume, adica vb de statul compus din mai multe state, cu localitati in care seriful se alege prin vot. :huh: in care politistul nu da amenda, ci ti-o constata (judecatorul e cel care ti-o stabileste, cp in cele mai multe parti din america).

Indivizii de mai sus in afara de curse cu masini, trageri la infinit, incatusari si ceva legislatie nu prea le bunghesc cu dosarele penale. Nu zic ca e ceva rau, dar aici se pregatesc doar agenti de OP cum ar veni la noi, de dosare se ocupa detectivii si procurorul (nu stiu exact cata contributie are procurorul aici, oricum, mai multa decat la noi) pt ca altul e sistemul de drept la ei (common law) deci isi permit ca in scoala sa faca doar asta si sa se intinda pe doar cateva luni.

Faci confuzii.

Seriff-ul nu e seful politiei (State police). Seriff-ul e seful politiei locale si intadevar el e ales prin vot.

Si la ei se aplica contraventii, iar ceea ce spui tu se refera la masurile complementare, care sunt mult mai drastice decat aici.

La ei toti politistii incep de jos si avanseaza in cariera ulterior in baza unor examene/teste de competenta. Toti trec prin stadiu de troopers, un fel de OP de la noi.

Link to comment

OK, deci am vb degeaba. Marius, stiu la ce te referi. Una e politia statala si alta departamentul de politie al fiecarei metropole, oras, orasel, etc.

Se mananca penal la post pe paine cum? Ca-si trage codul in fata ca oricare alt politist? Nu neg cunostintele unora sau altora, zic doar ca nu compari un sef de post care stie cateva infractiuni ale lui si asta dupa cum interpreteaza el codul cu un profesor univ.

Pe langa drept penal iti mai trebuie si alte materii si da-mi voie sa nu fiu asa naiv si sa cred ca la posturile alea de politie unde zici tu ca se mananca civil pe paine :blink: stiu ei si au de-a face cu contracte de comodat, obligatiile cumparatorului sau mai stiu eu. Hai sa fim seriosi. Nu zic ca ar fi ceva extrardionar, pur si simplu faceam referire ca e exagerata comporatia dintre cunostinele unui sef de post si prof univ

Edited by bendar
  • Downvote 6
Link to comment

Actualul sistem este unul neperformant si discriminatoriu. In plus e copiat la indigo dupa cel sovietic, unde sunt mentinuti tot felul de comisari si chestori ce nu au vazut in viata lor un infrator decat la TV, in schimb au buzunarele pline.

Specializarea politistului trebuie sa se faca ulterior, in functie de locul de munca pe care il are. Asa se intampla in occident si din cauza asta ei au rezultate.

Discriminarea apare din cauza ca la institutiile superioare de invatamant nu poate ajunge orice sarantoc, nu toti parinti isi pot permite sa isi tina copilul 3-4 ani in Bucuresti la Academie.

Link to comment

Discriminarea apare din cauza ca la institutiile superioare de invatamant nu poate ajunge orice sarantoc, nu toti parinti isi pot permite sa isi tina copilul 3-4 ani in Bucuresti la Academie.

NIMIC MAI FALS. Am colegi care intr-adevar nu o sa traiasca din salariu (insa putini pt ca cine dracu` ar mai da la academie daca ar avea o caruta de bani? Ca sa fie bugetar sau pt pensia babana care-l asteapta mai nou?) si colegi care de-abia asteapta sa intre banii din amarata aia de solda sau nu pleaca acasa cu saptamanile ca nu au bani de bilet, asa ca te rog, nu mai vb in necunostinta de cauza.

Edited by bendar
Link to comment

Un important pas s-a realizat deja prin reducerea duratei cursurilor la academie la 3 ani. Acum la scolile de agenti perioada este de 2 ani, iar la academie numai 3.

Diferenta de un an e foarte mica si nu se mai justifica sa mergi la o scoala de agenti pentru doi ani.

In plus, dupa cum s-a mai spus, absolventii academiei nu mai primesc dimplome de licenta in drept. Academia nu mai e deloc ceea ce era odata ...

Edited by Rookie
Link to comment

bendar, acum imi dau seama, tu esti student la Academie si iti permiti sa iti dai cu parerea pe aici, cand tu nu ai nici macar o zi de munca vechime.

Trezeste-te din vise copile si scuteste-ne de lectiile astea de viata. Habar nu ai ce inseamna sa ai un copil. Stii tu cate cheltuieli sunt???

Pai tactu' nu iti da bani sa iti transporti funduletul in fiecare weekend de la Bucuresti in orasul de domiciliu, nu iti da bani sa ai de buzunar, de mancare, sa-ti cumpere haine, sa cumperi "pretioasele carti" ale profesorilor, etc.

Habar nu ai pe ce lume traiesti si vii aici sa-mi explici mie cum sta treaba cu cheltuielile ce decurg din intretinerea unui copil.

Nu ti-e rusine?!? Imi spui tu mie ca sunt in necunostinta de cauza! Cand vei avea si tu copii, atunci sa vorbesti, pana atunci "ciocu mic".

Esti un monument de aroganta mai baiatule.

Link to comment
  • Moderator

Bendar, la cate posturi de politie ai lucrat pana acum? Sau esti macar politist? Baietas, trezeste-te la realitate, posturile de politie sunt un fel de mini IPJ-uri, unde politistii au atributii pe toate liniile de munca, deci se lovesc cu tot felul de spete, de multe ori fiind moase comunale. Apropo, o infractiune este tot infractiune, fie ca e un rahat de 193 fie ca e ditai 215 ind.1 cu prejudiciu de miliarde...latura obiectiva, latura subiectiva, obiectul juridic generic si ce mai vrei tu exista in ambele cazuri, cu toate ca au continut diferit...sper sa intelegi ce vreau sa zic...nu mai subaprecia lucratorii de la posturi. Prin prisma indatoririlor care le revin, daca nu ar fi niste buni profesionisti, efectiv nu ar face fata. Si ca sa faci fata intr-un domeniu legal, trebuie sa cunosti foarte bine...legea. Inclusiv civila, contracte de comodat si asa mai departe. Eu zic sa iti revizuiesti putin parerea, orice papagal poate invata definitii din carte si expune in fata studentilor avizi de cunostinte, alta este sa faci legatura intre teoria prezentata si practica. E o vorba din batrani : practica te omoara.

Link to comment

1. Sintagme gen "tac-tu" si "ma-ta" le folosesti cu neamurile tale si cine-ti permite. Eu iti vb politicos.

2. Nimeni nu da lectii de viata si ce dracului de treaba are experienta mea de viata si daca as avea un copil sau nu cu scolarizarea unui politist. Nu tre sa ai vechime ca sa-ti spui parerea despre lucruri teoretice. Ma vezi pe mine ca vin si-ti dau sfaturi sau ma contrazic cu tine despre munca de politie? Nu. Cum de altfel nici tu nu ma poti contrazice pe mine in ceea ce priveste scoala avand in vedere ca ai terminat-o de mult si nu stii ce se mai intampla prin ea.

Si ce bani primeste un student de la academie de la parinti prietene? Pt cluburile pe care le frecventeaza in fiecare noapte in caresta inchis in scoala? Pt toalele pe care nu le porti pt ca jumatate de zi stai in uniforma si cealalta in haine obisnuite pe la sali de clasa sau dormitor?

Eu vb de lucruri care ma intereseaza in mod direct, care ma privesc in mod direct (scoala si formarea profesionala) si nu dadeam lectii nimanui ca sa vii tu sa ma tragi de urechi ca nu am experienta si nici nu vb de chestii care nu ma privesc.

Din pacate discutia asta a luat alta intorsatura. De la scoli ajungem la copii si lectii de viata.

Kmcoio, nu subapreciam lucratorii de la posturi in conditiile in care am si rude care lucreaza acolo, deci nu sunt in necunostinta de cauza. Pur si simplu ziceam ca e aberanta comparatia intre un sef de post si un prof de univ, unul dintre motive fiind si cel invocat de tine mai sus: practica difera de teorie.

Ca sa inchei, daca vreti discutam despre topic, fara orgolii de genul eu sunt politist, tu mai ai, eu stiu, tu esti prost. In rest, nu mai comentez

Edited by bendar
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.