Jump to content
POLITISTI.ro

Reorganizarea Sistemului de O. P. in 2011


m1h4i

Recommended Posts

  • Membru

in perioada 25 ian 2011 - 25 feb 2011, in judetele Dolj, Bacau, Sibiu se desfasoara programul pilot de reorganizare a sistemului de ordine publica (mai marii spun ca sigur se va extinde in cel mai scurt timp) avand in vedere noua si magnifica institutie POLITIA LOCALA. imi cer scuze daca se repeta ideea insa nu am gasit un topic care sa trateze in mod special aceasta situatie. astazi, la dolj se va inainta catre IGPR noua organizare a compartimentului siguranta publica si patrulare, proximitate si sisteme paza. ce parere aveti despre aceasta?

Link to comment
Share on other sites

Nu va intra in vigoare acum, asa cum s-a discutat pe Proiectul la Proiect. Cele 3 judete nominalizate vor prezenta Conceptii proprii de reorganizare a sistemului de ordine publica si se va discuta din nou la Bucuresti.

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

pai.... sa vedem..... din cate stiu compartimentul siguranta publica si patrulare va fi desfiintat ,aproximativ 10 'oameni' vor fi transferati la proximitate (care va avea mult mai multe responsabilitati, gen 'sectorist') ; 2-3 la compartimentul sisteme de paza si securitate, iar restul vor forma asa-zise 'echipe de interventie la evenimente', toti avand calitate de organ de cercetare al politiei judiciare.

Echipele de interventie vor lucra cate doua in 3 ture , fiecare avand doi politisti si se vor ocupa inclusiv de cercetarea la fata locului a anumitor infractiuni.

Viitorii 'sectoristi' vor avea in competenta, in principiu, solutionarea tuturor infractiunilor pentru care este necesara plangerea prealabila , lg. 9/2008 privind protectia animalelor si a altor fapte ' ce privesc relatia politist-comunitate' .

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

m1h4i ,

Echipele de interventie la evenimente vor avea in componenta cel putin unu sau doi "paraziti".

parazit - Adj., s. m. și f. Fig. (Persoană) care trăiește din munca altora, care nu produce nimic. 3. Adj. Fig. Care nu are un rol util, efectiv; de prisos, inutil. :clip:

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

paraziti au fost si vor fi intotdeauna, parerea mea.. ...

cu privire la 'reorganizare', ciudat este ca , asa cum ne-a invatat Boc si Superbase, mai acum cateva luni se anunta cu surle si trambite faptul ca 'reorganizarea ' va consta in marirea numarului de oameni care muncesc efectiv in strada, sa nu mai existe 'soareci de biblioteca' iar acum , la sectia unde sunt, s-a intamplat total invers . Ex: la compartimentul sisteme paza existau 2 care faceau lucru' manual ; acum sunt 4 care vor continua si fundamenta aceasta activitate !

Link to comment
Share on other sites

da dupa cum s-a mai spus si ipj sibiu e judet pilot; din cate am inteles doar unora de la proximitate, care vor fi numiti de catre sefii directi; in jur de vreo 10-15 agenti din ce am auzit li se vor da atributii si pe linie de cercetare penala,.pe linie de constatare a faptelor si efectuarea actelor premergatoare; ceva de genul "sectoristi" cum erau mai demult; asta e pentru o luna de zile parca :hmmmt: concluziile le vor trage mintile stralucite ma gandesc :doh:

Link to comment
Share on other sites

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor Liviu Popa, a declarat, astăzi, că posturile de poliţie comunale vor fi desfiinţate, pentru că reprezintă "un lux".

"Suntem singura ţară din Europa care are post de poliţie (comunal - n.r.). Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de 1.000 de locuitori, şi la o comună de 3.000 locuitori, şi la o comună de 5.000 locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem', a declarat Liviu Popa, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.

Şeful IGPR spune că cele 2.834 de posturi de poliţie comunale vor fi desfiinţate în baza unui proiect de reformare a poliţiei, la care lucrează încă din anul 2007 şi pe care speră să îl poată face public până la data de 15 februarie.

"Cred că este un moment în care putem descentraliza foarte mult decizia, dar şi responsabilitatea în poliţie şi, de ce nu, găsirea unor soluţii pentru ceea ce înseamnă o carieră predictibilă şi o autoritate sporită a poliţistului. Este o reformare atât din perspectivă structurală, cât şi funcţională a poliţiei. Sunt câteva lucruri pe care dorim să le reorganizăm în poliţie. Deocamdată, vă spun la modul cel mai sincer, nu este definitiv, de aceea nu pot să vă spun acum foarte clar. Vorbim despre o restructurare a poliţiei rurale, o desfiinţare a posturilor de poliţie, vorbim despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, vorbim despre dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficienţă şi orientare a resurselor spre priorităţi şi zic în primul rând creşterea şi numerică, şi ca importanţă până la nivel de serviciu a analizei informaţiei", a mai spus Popa.

Proiectul de reformare a Poliţiei Române ar putea fi aplicat, potrivit şefului IGPR, cel târziu de la 1 mai anul acesta, unele dintre măsurile prevăzute fiind deja implementate în anumite judeţe prin proiecte-pilot.

Chestorul Liviu Popa susţine că desfiinţarea posturilor de poliţie comunale nu va duce la reducerea numărului de poliţişti din acest sector, ci doar la o comasare a acestor posturi în secţii de poliţie regionale.

"În mediul rural, nu va fi o reducere de personal. Nu vor pierde la salariu, pentru că vor fi sectorişti. (...) Pe de o parte, (va presupune - n.r.) reducerea unor cheltuieli, pentru că noi, la ora actuală, ne permitem luxul să avem 2.834 de posturi de poliţie şi sunt comune în ţară cu 500-700 de locuitori. Şi postul de poliţie trebuie încălzit, trebuie apă, trebuie curent, trebuie toate cele. Iar aceste fonduri le vom reloca spre ceea ce înseamnă benzină şi piese la maşini, ca să avem o poliţie 24 din 24 de ore în stradă. Pentru că nu avem astăzi cum să normăm munca la trei oameni, care e media fericită, în aşa fel încât să avem poliţie 24 din 24", a explicat şeful IGPR, potrivit Agerpres.

Liviu Popa spune că imobilele în care funcţionează secţiile de poliţie comunale, în cazul în care aparţin IGPR, vor fi transformate fie în locuinţe de serviciu, fie în case de odihnă sau chiar se va renunţa la ele.

De asemenea, şeful IGPR susţine că, prin această măsură, se va face o economie de 1.550 lei la fiecare post de poliţie comunal, ceea ce înseamnă un total de circa 4,4 milioane lei.

Liviu Popa a dat ca argument şi faptul că, potrivit unui studiu efectuat în rândul lucrătorilor din posturile de poliţie comunale, 86% dintre aceştia sunt de acord cu desfiinţarea lor, pe motiv că în multe comune nu există dispensare şi şcoli, ceea ce face imposibilă mutarea alături de familie.

Link to comment
Share on other sites

Chestorul Liviu Popa lasă Sălajul fără şefi de post

Liviu Popa spune că proiectul de reorganizare al poliţiei rurale urmează să fie definitivat până la mijlocul lunii februarie

57 de şefi de post se vor transforma în “sectorişti” rurali.Inspectorul şef al IGPR a anunţat că în urma reorganizării poliţiei rurale nu vor fi făcute disponibilizări, doar activitatea agenţilor urmând să fie modificată.

Liviu Popa, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, prezent astăzi la bilanţul IPJ Sălaj, i-a anunţat pe colegii săi din Sălaj că îşi propune să desfiinţeze posturile de poliţie comunale, urmând ca poliţiştii să fie arondaţi la secţii din oraşe, sau din comunele mai mari.

“Prin această măsură ne propunem să eficientizăm activitatea poliţiei în zonele rurale. E bine ştiut că echipele mici, de doi – trei poliţişti, nu pot fi suficient de eficiente. Mai mult, în momentul de faţă, suntem singura ţară din Uniunea Europeană care mai are posturi de poliţie la sate”, a explicat Popa.

Şefii de post devin “sectorişti rurali”

Potrivit şefului IGPR, reorganizarea nu presupune şi disponibilăzări, şefii de post urmând să devină un fel de sectorişti pentru sate, iar agenţii vor fi trimişi în misiuni de patrulare.

“În momentul de faţă, proiectul este în lucru la minister şi va fi gata până la jumătatea lunii viitoare. Aşteptăm şi propunerile dumneavoastră pentru a definitiva aceste modificări. Ştiu că în poliţie se vorbeşte de disponibilizări, dar vă recomand să renunţaţi la aceste bârfe şi la sindicalismul ieftin. Vă asigur că poliţiştii îşi vor păstra locul de muncă”, le-a transmis Liviu Popa poliţiştilor prezenţi la şedinţa de bilanţ.

“Renunţaţi la “futu-vă, rupă-vă”!” - SI ARE DREPTATE IN ACEST SENS...

Liviu Popa a avut un discurs extrem de acid la adresa sindicaliştilor din poliţie care şi-au aruncat caschetele la protestul de la Cotroceni, din luna septembrie. În opinia şefului IGPR, “toţi ar fi trebuit daţi afară, pentru că au încălcat legea şi au pătat imaginea poliţiei”. Pe de altă parte, cu acelaşi ton acid, Popa le-a recomandat şefilor din poliţie să fie mai atenţi în relaţia cu subordonaţii. “Renunţaţi, domnilor, la atitudini de genul “rupă-vă, fută-vă!”, a spus Popa, cerându-şi scuze, ulterior, pentru limbajul mai puţin academic.

Link to comment
Share on other sites

în sfârșit... s-a făcut dreptate!!!

bine că desființează posturile de poliție ,că doar sunt niște paraziți cu toții , și îi păstrează pe ”polițiștii” de la direcția de cultură ,de la clubul dinamo ,de la direcția medicală , de la evidentă operativă ,de la direcția financiară ,de la logistică că doar aștia prind hoții! :blink:

și ca o ”picanterie” dacă o pot numi așa... îmi spune unul de la financiar ,apropos de discutia de mai sus... că cine dumnezeu mai o să țină gestiunea formularelor cu regim special dacă ”polițiștii” de la logistică o să fie civili... :faint: când i-am răspuns că grefierii și arhivarii din instanțe au pe mână dosare penale, care sunt ”la fel de secrete” ( sper că îmi scuzați expresia a la vanghelie ) și aceștia sunt civili nu a mai zis nimic , nimic .

s-auzim de bine s-au măcar de binișor... :beer:

Link to comment
Share on other sites

cu aceasta reorganizare sau noua organigrama cum vreti sa-i ziceti ideea este urmatoarea: la unele sectii din craiova s-a spus pe fata de ceva timp ala, ala si ala se duc...sectoristi (sa zicem), dar cu toate ca maine ar trebui sa inceapa noul program unii dintre noi inca nu stim nimic si se evita acest subiect de parca nu s-ar intampla nimic.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Aline, sefii nu au reusit sa faca toate "demersurile" (se poate citi si "aranjamentele") in timp util.

Link to comment
Share on other sites

DIn ce am inteles mai sus se spune de reducerea cheltuielilor cu intretinerea posturilor de politie si ca o sa fie infiintate regionale care sa acopere suprafete mai mari, intrebarea este cum o sa se asigure interventia la evenimente si cu ce, de unde atata combustibil ca vad ca deja s-a redus cota de carburant, cel putin la noi la Galati e jale cu benzina la masini, nu se mai da aproape deloc, iar de pe data de 20 ale lunii ne-au zis ca deja am primit 15L in plus fata de cota lunara, iar din data aceea nu au mai fost miscate masinile din parcare si interventia la evenimente se face perpedes, sau fiecare cum se descurca.

Sunt curios cum o sa faca interventia la un 112 cand o sa fie sesizare ca i-s-a dat cu sapa in cap unui taran, cine se duce si cu ce sa intervine. Poate ca in Europa exista lege si respectarea ei cat de cat, cel putin in afara oraselor unde exista adevarata infractionalitate, si de aia nu exista Posturi de Politie.

Link to comment
Share on other sites

La botosani s-a solicitat sefilor "colectarea" datelor de identitate a ajutorilor de sef de post. Din ceea ce am auzit de la colegi, am inteles ca fiecare politist "de la tara" va ramane fara dreptul la chirie intrucat va lucra in zona in care domiciliaza. Este, daca e adevarat, un abuz si o fortare a cadrelor daca se ajunge aici. Pe de alta parte, daca urmariti bine massmedia, se vorbea TARE pana nu de mult despre o disponibilizare in masa in MAI. Ma gandesc, daca te opui unor astfel de mutari, te opui continuitatii tale in sistem... Cam asa cred eu ca functioneaza. Cine e mai destept ca mine si crede ca ma insel, sa ma lumineze... ca tare-as vrea sa stiu si eu cam cum merge treaba

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Moderator

Propunerile CNP-ului privind Proiectul Conceptului de reorganizare a activitatii de ordine publica.

I.- Pentru mediul urban:

1.Atribuirea calităţii de poliţie judiciară la toţi agenţii poliţiei de proximitate, de la Birourile/formaţiunile de ordine publică, deoarece au fost pregătiţi în acest sens în şcolile MAI şi pregătirea acestora prin în continuare, pe linie procesual penală, prin curs de perfecţionare profesională ;

2.Modificarea legislaţiei, respectiv a HGR nr. 196/2005, cu privire la menţinerea ordinii publice, structura forţelor de ordine şi siguranţă publică şi stabilirea unor atribuţii şi pentru poliţia locală, ca forţă complementară ;

3.Modificarea ordinelor şi dispoziţiilor în vigoare, respectiv OMAI nr. 60/2010, OMAI nr. 184/2007, Dispoziţia IGPR nr. 7/2008, etc.;

4.Încdrarea numărului de agenţi de poliţie de proximitate (conform Conceptului pdp, respectiv 1/10.000 locuitori, deoarece sunt unele judeţe care au în responsabilitate 20.000 – 25.000 locuitori) şi chiar mărirea numărului de posturi, acţionarea în sectorul respectiv numai de către doi poliţişti de proximitate şi stabilirea cu exactitate a categoriilor de infracţiuni în competenţa acestora, respectiv competenţa după materie a parchetului de pe lângă Judecătorie;

Codul penal actual prevede că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vatamate în cazul următoarelor infracţiuni:



  • - lovirea sau alte violenţe - art. 180;
  • - vătămarea corporală - art. 181;
  • - vătămarea corporală din culpă - art. 181 alin. (1) si (3) – modificat prin Legea nr. 202/2010;
  • - violarea de domiciliu - art. 192 alin (1);
  • - violarea secretului corespondenţei - art. 195;
  • - divulgarea secretului profesional - art. 196;
  • - furtul pedepsit la plângerea prealabilă - art. 210;
  • - abuzul de încredere - art. 213;
  • - gestiunea frauduloasă - art. 214;
  • - distrugerea - art. 217 alin. (1);
  • - tulburarea de posesie - art. 220
  • - nerespectarea hotărârilor judecătoreşti – art. 271;
  • - abandonul de familie - art. 305;
  • - nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor - art. 307;
  • - împiedicarea libertăţii cultelor – art. 318;
  • - tulburarea folosinţei locuinţei - art. 320,

    precum şi alte infracţiuni după analizarea cu parchetul:

    • ameninţarea – art. 193,
    • violul, alin. 1 - art.197,
    • insulta – art. 205,
    • calomnia - art.206,
    • rele tratamente aplicate minorului – art.306,
    • Considerăm că trebuie să se ţină seama de actualele prevederi ale Codului penal.

      5.Trebuie să avem în atenţie legea medierii, cu privire la medierea în cauzele penale la plangerea prealabilă, numai cele cu autori cunoscuţi, iar la art. 1.5. lit.d, din Concepţie, atribuţiile poliţistului de proximitate, la pct. 6 să fie eliminat cuvântul “mediază” şi să fie schimbat cu cuvântul “consiliază”

      6. Trebuie să ţinem cont şi de proiectul legii disponibilizării, deoarece bugetul MAI va fi mai mic şi în următorii ani (2011-2014);

      Considerăm că aceste atribuţii în plus nu va afecta Acordul cu partenerii elveţieni, referitoare la „Implementarea conceptului poliţiei de proximitate”, mai ales dacă se insistă pe prevederile Legii 192/2006, modificată, privind medierea.

      II.- Pentru mediul rural.

      În urma analizării celor trei variante, după consultările efectuate în Consiliul Naţional al C.N.P. şi având în vedere situaţia operativă actuală, din mediul rural, coroborate cu şomajul, ori cu ocuparea forţei de muncă în procent din ce în ce mai mic, în mediul rural şi de multe ori comiterea unor furturi de “existenţă“, considerăm că Varianta I, prin înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală cu menţinerea actualei organizări la posturile de poliţie comunale cu toţi poliţiştii la post, ar fi cea mai utilă, pentru mediului rural, în perioada actuală pentru România, aşa cum se susţine şi de majoritatea Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Link to comment
Share on other sites

Ati auzit de varianta infiintarii patrulelor mixte cu Politia Locala? Am inteles ca cei care vor ramane la siguranta publica si patrulare vor forma echipe mixte cu "localii"...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Din partea cui aduci dumneata informatia asta si cu ce o poti confirma?

Astept...

Edited by Tyropol2000
Link to comment
Share on other sites

De la 01.06.2011 se va trece la organizarea in urban cu ,,sectoristi".

La Dolj deja sunt stabiliti si au calitate de organ de cercetare penala.

In rural infiintarea sectiilor de politie ramane la latitudinea inspectorilor sefi in fiecare judet.

Cu respect. :emo-yessir:

Edited by Elvis
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Am inteles de pe Intrapol ca a fost aleasa varianta nr. 2 . Se asteapta un raspuns din partea sefilor de I.P.J.-uri privind aceasta organizare, precum si numarul sectiilor ce urmeaza a fi infiintate in functie de mai multe criterii, pana pe 25.05.2011

Link to comment
Share on other sites

am inteles de la reprezentantii ATOP ca sectiile isi vor incepe activitatea incepind cu 01 iulie...

sunt curios daca va fi asa...

Link to comment
Share on other sites

am inteles de la reprezentantii ATOP ca sectiile isi vor incepe activitatea incepind cu 01 iulie...

sunt curios daca va fi asa...

asta se urmareste...azi 23. 05 sa avut loc la bucuresti intalnirea intre minister si sefii SOP pentru reorganizare....pana pe 25 trebuie inaintata situatia cu sectiile rurale..

Link to comment
Share on other sites

prin Constanta se preconizeaza data de 01.06.2011 pentru sectiile de rurala....asteptam vesti

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.