Jump to content
POLITISTI.ro

Clarificări privind concediul de odihnă al politistilor

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua!Nu am gasit un topic in alta sectiune asa ca imi permit,cu scuzele de rigoare,sa postez aici. Pe scurt :1.daca in timpul concediului de odihna exista una sau mai multe zile libere legale,avandu-se in vedere faptul ca la politisti zielele de concediu sunt calendaristice,acest concediu se ''prelungeste'' cu numarul de zile prin lege libere? (exemplu: concediu de odihna in perioada 25. nov-6 dec.,zile libere legale 30 nov. si 1 dec.,se prelungeste concediul de odihna cu doua zile?) ; 2. daca activitatea desfasurata de un politist este de luni pana vineri,saptamanal,intotdeauna sambata si duminica fiind liber,are obligatia ca la intocmirea cererii de concediu sa treaca ca ultimele zile din concediu sambata si duminca,sau poate fi ziua de vineri,sambata si duminica oricum fiind liber? Daca in cerere ultima zi de concediu este trecuta,de exemplu,data de 6 dec. (vineri),are voie Biroul de resurse umane sa calculeze ca zile de concediu si sambata si duminica,concediul ''curgand de la sine''(expresia apartinand reprezentantului acestui birou),astfel ca in loc de,sa zicem ,10 zile de concediu de odihna, ai efectuat 12 zile? Multumesc anticipat.

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

H.G. 1578/2002 - concediile şi învoirile poliţiştilor

Art. 1. - (1) Poliţiştii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabileşte în raport cu vechimea lor în serviciu, după cum urmează:

a) 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;

b) 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.

Zilele calendaristice nu trebuie confundate cu zilele lucrătoare.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

USER10 asta este o alta aberatie in Politia Romana.

Nu, nu se va perelungi concediul de odihna, una dintre perioade va avea obligatoriu 21 de zile iar zilele ramase pot fi impartite dupa nevoi.

Pe langa cele 32 respectiv 38 de zile de concediu de odihna, politistii beneficiaza si de 6 zile concediu pentru conditii vatamatoare, antena.

Sambetele , duminicile si sarbatorile legale care sunt cuprinse in concediu de odihna sunt considerate zile calendaristice ca oricare altele.

Nu mai vorbesc ca noi suntem pontati de luni pana vineri indiferent de programul de lucru.

Adica zile lucratoare, dar la concediul de odihna ni se dau zile calendaristice!

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1
Publicat

Va multumesc! Stiu cum suntem pontati (ca doar nu primeste nimeni bani suplimentar ca lucreaza sambata,duminica sau in zilelele sarbatori legale),stiu cate zile de concediu,calendaristice,avem de luat,am inteles ca nu se prelungeste concediul de odihna cu numarul sarbatorilor legale din cuprinsul acestuia,dar nu inteleg de ce daca ultima zi pe cererea de concediu este 6 decembrie (vineri),sa zicem din cuprinsul a 10 zile de concediu, se socoteste ca am efectuat 12 zile de concediu,adica s-a prelungit ''de la sine'' pana pe 8 decembrie.Anii de zile ne-am ''legat'' multi concediul de odihna de zilele libere si nu s-a intamplat nimic,acum insa ''nu se mai poate''.Inca o data,mii de multumiri pentru raspunsuri si va fac urarile cuvenite  sarbatoritilor acestor zile!

Publicat

Ce spui tu ca iti prelungeste concediul cu zilele de sambata si dumineca in mod obligatoriu este o prostie nemaiintalnita .Cere-i sefului respectiv sa-ti comunice in scris modul de calcul si baza legala.Concediul se termina vineri asa cum ai cerut tu, iar sambata te poate programa in serviciu daca lucrezi in ture, sau te poate chema la serviciu pentru ore suplimentare daca situatia impune. In rest, asa cum ti s-a mai spus, sarbatorile legale nu se scad, este ghinionul tau, nu este obligatoriu nici numarul minim de 21 zile pentru o perioada(nu este prevedere legala in acest sens), iar concediul de odihna se poate prelungi cu eventualele zile de concediu medical

• Apreciez 1
Publicat

speta: esti in concediu de odihna, si guvernul spune ca o anume zi este libera si se recupreaza ulterior ( ori intr-o sambata, ori cate o ora pe zi pana se recupreaza ziua libera). daca ai fost in concediu in ziua respectiva mai recuperezi sau nu?

Publicat

Avand in vedere ca nu ai beneficiat de ziua respectiva declarata libera, nu ai ce recupera si drept urmare nu ramai peste program si nici nu mergi in sambata stabilita pentru recuperare.

• Apreciez 1
Publicat

user 10..lucrezi la birou program luni-vineri sau in schimburi??

daca lucrezi la birou ai concediu exprimat in zile lucratoare, zilele de weekend intrand in concediu practic, deoarece esti liber oricum atunci. de ex. vrei concediu de luni pana vineri 5 zile lucratoare. sambata si duminica tot nu o sa te duci la lucru pentru ca tu oricum nu lucrezi/nu ai program in weekend.

daca lucrezi pe schimburi si vrei concediu de luni pana vineri sambata o sa te duci la lucru, deoarece cine lucra pe schimburi are concediu exprimat in zile calendaristice.

dar e aceeasi chestie ori ca ai 15 zile lucratoare ori ca ai 21 de zile calendaristice.(ma refer la o parte a concediului)

as avea si eu o intrebare: mi-am luat concediu de miercuri pana luni, adica 6 zile din care 2 au fost in weekend. cate libere imi taie? si daca imi iau concediu de luni pana vineri...cate libere ar trebui sa-mi taie luna in care am concediu?

• Displace 3
Publicat (modificat)

as avea si eu o intrebare: mi-am luat concediu de miercuri pana luni, adica 6 zile din care 2 au fost in weekend. cate libere imi taie? si daca imi iau concediu de luni pana vineri...cate libere ar trebui sa-mi taie luna in care am concediu?

Depinde cate ore ai fi lucrat, daca erai la serviciu, in acele 6 zile. Orele tale minus 32 (adica cele 4 zile lucratoare in care ai avut concediu) rezulta orele pe care le ai in plus, sau in minus, in functie de situatie.

Sunt curios de cat timp esti in sistem, de nu stii sa-ti calculezi singur orele lucrate...

Modificat de zcatalin
Publicat

Daca lucrezi in ture, 1 singur liber o sa-ti scada din totalul acordat unei luni. E simplu, 1 weekend prins in concediu = 1 liber scazut. As aprecia mult daca nu v-ati mai arunca impresii cu privire la unii colegi mai tineri, parca eram egali pe forumul asta, dar vad ca unii se cred mai egali ca altii.

• Apreciez 1
Publicat

Avand in vedere ca nu ai beneficiat de ziua respectiva declarata libera, nu ai ce recupera si drept urmare nu ramai peste program si nici nu mergi in sambata stabilita pentru recuperare.

si eu la fel am gandit si actionat, dar cineva ar fi vrut sa vin si sambata sa recuperez.

Publicat (modificat)

Ce spui tu ca iti prelungeste concediul cu zilele de sambata si dumineca in mod obligatoriu este o prostie nemaiintalnita .Cere-i sefului respectiv sa-ti comunice in scris modul de calcul si baza legala.Concediul se termina vineri asa cum ai cerut tu, iar sambata te poate programa in serviciu daca lucrezi in ture, sau te poate chema la serviciu pentru ore suplimentare daca situatia impune. In rest, asa cum ti s-a mai spus, sarbatorile legale nu se scad, este ghinionul tau, nu este obligatoriu nici numarul minim de 21 zile pentru o perioada(nu este prevedere legala in acest sens), iar concediul de odihna se poate prelungi cu eventualele zile de concediu medical

Dragos la tine chiar am pretentii si recunosc ca sunt destul de mari.

Nu este prea tarziu sa inveti niciodata si cum eu nu le stiu pe toate ...

Studiaza Hotararea 1578/2002 la art 2 punct 2 o sa observi cu siguranta ca este obligatoriu si ca exista ,,prevedere legala in acest sens" ca o perioada din concediul de odihna sa fie de minim 21 de zile.

Multa sanatate iti doresc.

Modificat de Elvis
Publicat

liviu ...acel "cineva" nu prea stie cum sta treaba ..si eu am avut anul acesta de PASTi concediu de odihna...si nu a trebuit sa recuperez orele pt zilele libere pe care le-au avut ceilalti colegi 

• Displace 1
Publicat

Depinde cate ore ai fi lucrat, daca erai la serviciu, in acele 6 zile. Orele tale minus 32 (adica cele 4 zile lucratoare in care ai avut concediu) rezulta orele pe care le ai in plus, sau in minus, in functie de situatie.

Sunt curios de cat timp esti in sistem, de nu stii sa-ti calculezi singur orele lucrate...

numa asa de vreo 9 ani...si in plus stiam ca exista alte minti luminate care calculeaza orele lucrate nu trebuie sa o fac eu. da lasand zemfleaua la o parte revin la problema:

la noi cica iti taie atatea libere cate sambete si duminici ai in perioada concediului. adica daca ai concediu 5 zile de luni pana vineri, in luna respectiva nu-ti taie nici un liber. dar daca ai concediu 3 zile vineri sambata si duminica iti taie 2 libere....

Publicat

Depinde de cate ore e tura ta. De 12 sau de 8? Daca e de 8 ore, si erai programat la serviciu in acel weekend, atunci cam au dreptate.

Nu eram zeflemitor, dar poate trebuia sa fiu..

• Displace 2
Publicat (modificat)

cum adica daca eram programat la lucru in weekendul ala? eram programat in concediu...cum sa fiu programat si in concediu si la lucru?????

si daca prin toate legile se stipuleaza la 5 zile lucrate se dau 2 libere...de ce nu se aplica acelasi principiu si la concediu? ai 5 zile de concediu, taiem 2 libere...indiferent daca concediul incorporeaza sau nu zile de weekend. mie unul asa mi s-ar parea normal.bine..de fapt ar fi la 7 zile de concediu taiate 2 libere, dar ideea ramane.

ce mi se pare anormal e sa ai 5 zile de concediu si apoi 11 libere iar altul in aceeasi luna sa aibe 3 zile de concediu dar doar 9 libere, diferenta fiind facuta de cel care are  3 zile de concediu care cuprinde si sambata+duminica.

Modificat de RaresM
Publicat

Sa explic altfel. Socoteste orele lucrate de tine in luna respectiva. Notam cu x numărul orelor lucrate de tine. Cu y notează numărul orelor lucrate de cei de la 8 ore. Atentie, zilele in care esti in concediu nu se iau in calcul nici la x, nici la y.

Apoi faci diferenta x-y, iar rezultatul reprezinta orele tale suplimentare facute, care-i vor fi compensate cu timp liber suplimentar.

• Displace 1
Publicat

Multumesc Elvis. Asa se intampla cand te grabesti - gresesti, insa important este sa recunosti. M-am ghidat , din pacate, pe faptul ca in realitate nu se tine cont de acest lucru, cel putin la mine. Niciodata nu au fost probleme din aceasta privinta, am luat co cand am dorit chiar daca nu eram programati si cate zile am dorit. De regula se iau 19 zile ca sa nu prinzi 6 zile de sambata si dumineca, ori 26, dar sa sa termini tot vinerea, desi mai rar pentru ca sunt cam multe. O sa ma rog de Mos Nicolae sa-ti puna ceva in ghetute la noapte pentru ca ai fost cuminte si nu m-ai certat rau. :good: Stima. 

Publicat (modificat)

Dragi colegi nu va mai certati degeaba , liberele se dau in functie de zilele lucrate, daca esti in concediu 1-15, adica jumatate din luna si liberele vor fi tot jumatate, in functie de orele lucrate.

Restul sunt aberatii, elucubratii, etc. Aceste lucruri se intampla pentru ca acceptati.

Auzi sa-mi considere libere in timpul concediului.....pai muream cu el de gat!

O alta prostie cu care vi se spala creierul......cate sambete si duminici atatea libere.?????

Este un fals grosolan!!!!

Asta se poate aplica numai celor care lucreaza 8-16.

Noi suntem platiti 160 sau 168 de ore pe luna, cei care lucrati mai mult faceti munca patriotica.

O sa va fac niste calcule simple pe care o sa le inteleaga si nepotul meu din clasa zero.

Avem 21 de ture x 8 ore = 168 de ore in luna de 31 de zile si 20 x 8 in luna de 30 de zile.

Adica 10 libere in luna de 31 de zile si 9 libere in luna de 30 de zile.

Restul e tacere!

Rares si Zcatalin, incetati, repetati poezia unor sefi care habar nu au pe ce lume traiesc.

Cand esti in concediu esti platit fara sporuri, asta cu orele este o alta prostie!

Si daca esti 31 de zile in CO, adica toata luna, cum iti faci orele? Nu mai primesti salariu?

Doamne Dumnezeule!

Modificat de Elvis
  • Apreciez 4
  • Moderator
Publicat

Parerea mea e ca Elvis face aici mult mai multe decat fac unii lideri sindicali catre care platiti cotizatii.

• Apreciez 2
  • Membru
Publicat

Elvis, numărul ăsta de 160 respectiv 168 nu depinde și de numărul de zile calendaristice lucrătoare (luni - vineri, cu excepția liberelor legale ) ?

Eu știam că suntem plătiți ( a se citi lucrăm exact cât trebuie, fără ore în plus sau în minus ) pentru X ore, unde X = numărul de zile calendaristice lucrătoare din luna respectivă x 8.

Adică, în concret, pentru noiembrie sau decembrie 2013 eu mă gândesc așa :

Pentru noiembrie : 30 zile => zile calendaristice lucrătoare = 30-9 = 21 ( avem 9 zile de sâmbătă și duminică ) => X=21*8=168 ore

Pentru decembrie : 31 zile => z.c.l. = 31-9-2=20 ( avem 9 zile de sâmbătă și duminică și 2 zile libere legale care pică în timpul săptămânii - 25 și 26 decembrie ) => X = 20 * 8 = 160.

Pun toate aceste întrebări pentru că la secția de poliție rurală unde lucrez avem un sistem mixt, avem zile când lucrăm la post, 8-16, și avem zile/perioade când lucrăm la 12 ore ( 8-20 sau 20-8).

Te rog să mă corectezi dacă am raționat greșit. Și dacă da, de ce?

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Daca ti-as spune ca toti suntem pontati de luni pana vineri indifrent de progamul de lucru ma crezi?

Crezi ca am vreun interes sa te mint?

Treaba cu zilele de sarbatoare merge in cazul celor care lucreaza 8-16.

Eu spre exemplu cad de serviciu pe 25 decembrie si lucrez 24 de ore.....stii cat sunt pontat in ziua respectiva? Zero ore......

Sunt intrebari pe care le-am pus directorului Directiei Generale din minister, discutie la care participa si ministrul de interne......nu a stiut sa-mi raspunda!

Modificat de Elvis
  • Apreciez 2
  • Membru
Publicat (modificat)

Dacă nici respectivul nu a știut să-ți răspundă, e clar... însă eu dacă lucrez în program tip struțo-cămilă ( ocazional 8 ore, ocazional 12/24/12/48) nu am cum să știu dacă și câte ore suplimentare am ? Mă iau tot după regula 160/168 ore ?

Și nu, nici nu am insinuat că ai avea intenția să mă minți. Te-am întrebat pentru că sunt convins că te-ai lovit de aceste aspecte, de mai multe ori și ești în măsură să-mi răspunzi!

PS : Scuze de off-topic. :)

Modificat de blue1guardian
Publicat (modificat)

Esti platit 168 de ore plus sporurile care ti se cuvin.

Nu conteaza programul de lucru pana cand nu vom reusi sa-i facem sa priceapa pe donii care stau vara la 22 de grade si iarna tot asa, ca noi avem program diferentiat, nu 8-16, ca lucram sambetele, duminicile si sarbatorile legale, ca lucram noaptea si ca exista pericolul in fiecare secunda sa trecem in lumea celor drepti etc, etc, etc.

Ca atunci cand noi gresim se respecta legea, ordinele, dispozitiile etc, iar atunci cand ei se pisa pe noi cand vine vorba despre drepturi, nu conteaza nimic, este in interesul legiii!!!!

Modificat de Elvis
  • Apreciez 3

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.