Jump to content
POLITISTI.ro

Replica masina Militie


Viorelbalmez

Recommended Posts

Buna ziua,

Recent am achizitionat o Dacie 1300, tinuta in garaj de 30 de ani, 10000 Km, cu nr. vechi. Masina dupa o revizie generala, am hotarat sa o fac replica dupa Militie. In final, am reusit sa o inmatriculez in doua culori. Dupa inmatriculare, am scris pe portiere si portbagaj Militie. In acest timp am reusit sa completez masina si cu rampa cu girofar/goarna. Intrebarea mea este urmatoarea: in legislatie scrie ca ''este interzisa deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept''. Practic, prin detinere, inteleg ca nu pot sa o pun nici macar in portbagaj? A doua problema, daca pozitionez rampa pe masina si nu fac legaturile electrice, se considera montata? Intreb acest lucru, deoarece mai este o replica in Bucuresti si circula cu rampa deasupra, dar in schimb are girofarul acoperit cu o husa. Mentionez ca masina nu va fi folosita decat la evenimente (nu este masina de zi cu zi). Multumesc!

Link to comment
 • Member

Practic ai inteles tu bine ce scrie in textul de lege insa asa ne place noua romanilor sa-l distorsionam! Daca ne intalnim in trafic am sa aplic legea si eu si colegii exact asa cum scrie nu dupa cum credem!
Cu placere!

Link to comment
 • Moderator

Este interzisă inclusiv deţinerea. În concluzie, dacă poliţistul te depistează pe drumurile publice cu orice fel de mijloc special de avertizare sonoră sau luminoasă, indiferent dacă e montat, demontat, în stare de funcţionare sau nu, vei fi sancţionat contravenţional.

 

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

[...]

10. deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept;

 

Clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;

Link to comment

Da, incerc sa gasesc o portita sa pot folosi macar in stationare rampa. Prin cuvantul detinere, inseamna ca nu am voie sa am asa ceva. Nu pot pune rampa in portbagaj/parcare/evenimente retromobil/expozitie/poze. Era suficient in textul de lege sa fi scris  ''detinerea'' si atat. Restul cu ''montarea sau folosirea'', inseamna ca sunt cuvinte in plus. Multumesc!

Link to comment
 • Moderator

Viorel,

Prevederile din lege sunt foarte clare şi se aplică când autoturismul circulă pe drumurile publice, ori expunerea maşinii în cadrul unor evenimente, expoziţii şi aşa mai departe nu se încadrează la "circulaţia pe drumurile publice".

Link to comment
 • Moderator

Sigur că da.

Poliţistul sancţionează deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi luminoasă pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art.32 alin.(2) din privind circulaţia pe drumurile publice.

 • Upvote 3
Link to comment

salut, pai unde scrie "la vedere"? din textul legii inteleg ca pot fi pedepsit conform legii pentru detinerea acelui dispozitiv, inclusiv acasa, in vitrina. e legea clara pana la urma sau nu?

 • Upvote 1
 • Downvote 5
Link to comment
 • Moderator

fazer

Dacă ai dorit să ne dovedeşti că eşti capabil doar să citeşti nişte rânduri dintr-un text de lege, fără să pricepi nimic şi doar să-ţi dai tu cu părerea care ar fi înţelesul acelor rânduri, atunci să ştii că ne-ai convins, esti capabil doar să citeşti.

Încercă totuşi să citeşti de mai multe ori, eventual cu voce tare şi poate ai şansa să pricepi şi tu ceva:

"deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept"

 • Upvote 2
Link to comment

Acum cand mi-ai zis ''detinerea la vedere'', dupa o mica cautare, am gasit si textul de lege actualizat:

 

Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

 

Art.44.
...
(4) În circulatia pe drumurile publice se interzice detinerea la vedere, montarea si folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonora si luminoasa pe si în alte autovehicule decât cele prevazute la art.32 alin.(2), precum si detinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturba buna functionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

 

Inca odata, multumesc Marius pentru ajutor!

 • Upvote 1
Link to comment

Marius, intamplarea face sa am ceva studii de limba romana; crede-ma, sunt capabil sa si citesc sa si pricep. E adevarat, nu sunt atestate de ministerul de interne, ci de altul. In cazul de fata cuvantul "detinerea" e redundant, e pus ca sa fie loc de interpretari. E logic ca nu poti sa montezi si sa folosesti daca nu detii. A detine = a dispune de..., a poseda, a avea, a avea in stapanire sau in pastrare un bun material. Deci, daca vrei sa pedepsesti pe cineva pentru detinerea acelui obiect poti sa o faci linistit servindu-te de textul respectiv de lege, pentru ca ce scrie dupa virgula nu iti arata conditia in care trebuie sa o aplici. Are sens sintagma "detinerea in circulatia pe drumurile publice" sau " montarea in circulatia pe drumurile publice"? Eu zic ca nu. E vorba de detinere ca si posesie. Posezi asa ceva sau montezi in parcare, poti fi sanctionat. Daca il folosesti pe drumurile publice iarasi poti fi sanctionat.

 • Downvote 12
Link to comment
 • Moderator

Are sens sintagma "detinerea in circulatia pe drumurile publice" sau " montarea in circulatia pe drumurile publice"? Eu zic ca nu. E vorba de detinere ca si posesie. 

 

Prietene chiar dacă ai auzit multe bancuri cu miliţieni, să nu fii naiv şi să le crezi. Uite încerc să-ţi explic cu ajutorul unui exemplu concret.

Unde legea enumeră "deţinerea ..." şi după aceea introduce condiţia "în circulaţia pe drumurile publice", chiar dacă mot-a-mot sintagma nu are sens, din punct de vedere juridic ea acoperă şi anumite situaţii, cum este de exemplu o situaţie în care un cocalar şemker îşi "uită" intenţionat la luneta maşinii un girofar, cu scopul precis de a fi observat de ceilalţi participanţi la trafic. Într-o astfel de situaţie, girofarul nu este montat pe maşină (nu e alimentat, etc) ci doar are un rol de bibelou. De asemenea nici nu putem spune că este "folosit" pentru că acest termen se referă la situaţia când este în funcţiune, asta presupune să fie alimentat şi să emită semnale luminoase din categoria celor speciale. 

Dacă legiuitorul nu prevedea şi "deţinerea ... pe drumurile publice", atunci ne trezeam într-o ţară plină de maşini cu tot felul de lămpi speciale "transportate la lunetă", pentru că nu ar fi fost montate şi nici folosite, iar instanţele ar fi admis orice contestaţie.

Deşi pare că aplicarea legii este la îndemâna oricui şi majoritatea românilor trăiesc cu impresia că puteau fi poliţişti, în realitate nu e deloc aşa.

 • Upvote 6
Link to comment
 • Moderator

Deci, daca vrei sa pedepsesti pe cineva pentru detinerea acelui obiect poti sa o faci linistit servindu-te de textul respectiv de lege...

Legea se interpreteaza, adica se trece prin filtrul gandirii mai inainte de a fi aplicata.

Foarte bine punctat, Catalin!  :clip:

 • Upvote 2
Link to comment

raman la parerea ca legea nu poate sa faca abstractie de limba romana si ca orice "sintagma care acopera din punct de vedere juridic" o speta trebuie sa se supuna regulilor acestei limbi, caci altfel e destul de facil sa fie demontata de un avocat cu o carte de gramatica si compunere de clasa a 4-a in mana. cred ca si de aceea a fost adaugat "la vedere" intr-o lege ulterioara; ma gandesc ca si-a dat seama cineva de greseala. in orice caz, nu e nevoie sa ma credeti pe mine ca fraza aia e scrisa cu picioarele, puteti intreba orice profesor de limba romana....poate exista profesori.ro/intreaba un profesor... :hmmmt:

 • Upvote 1
 • Downvote 7
Link to comment
 • Member

@Fazer : Fără supărare, nu orice zboară se mănâncă. Fără supărare, dar există diferență între sensul gramatical și sensul juridic al unei sintagme, lucru ce se învață la orice școala de formare a polițiștilor sau în cadrul disciplinei "Teoria generală a dreptului" din cadrul oricărei facultăți de drept.

 

Uite, de exemplu, dacă iei și citești Codul Penal, ai zice că orice faptă din realitate ce seamănă cu ce scrie acolo la vreun articol e automat infracțiune. Dar nu e așa, sunt anumite aspecte ce țin de elementele constitutive ale infracțiunii sau cazuri în care acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare din motive obiective ( astea le regăsești în Codul de Procedură Penală), astfel că trebuie să privești toată situația de fapt și de drept în ansamblu. Colegii îți spun din experiență, nu au nicio plăcere obscură sau niciun avantaj ca să fie ,,gică contra". Sper că ai înțeles acum.

Edited by blue1guardian
 • Upvote 4
Link to comment

Cred că vă răciţi gura degeaba, omu nu are capacitatea necesară să înţeleagă şi se mai dă şi în spectacol (treaba cu semnalizatul cum bine-i spunea un coleg mai sus), iar după cum se vede şi la capitolul limba română are mari deficienţe.

 • Upvote 4
Link to comment

Confuzia cu detinerea s-a rezolvat, in vechea lege nu se specifica clar. Acum nu mai exista nici un dubiu. Discutia s-a dus prea departe pentru un girofar vechi, de acum 25 de ani. Am pus initial intrebarea, pentru simplu fapt de a ma afla in legalitate. Sunt asa de legal, ca am platit si taxa de timbru la Dacia asta, fara a cauta alte variante de eludare a taxei. De regula expozitiile de masini vechi, se incheie cu cate o parada. Sunt convins/sper, ca nu voi fi sanctionat pt. ca am mers cu rampa cateva stradute pe drum public. Nu trebuie sa fiu confundat, cu unul care depaseste coloana la semafor/refugiu de tramvai, sau cu unul care are un girofar pus la luneta, pentru intimidare (cocalar, cum zicea cineva mai sus). Pana la urma legile sunt facute de noi si in anumite situatii, nu trebuie neaparat sa scoatem chitantierul si sa punem omul la zid. Intre timp, chiar am primit sugestia sa pun un girofar din carton/plastic - replica si astfel nu voi avea absolut nici o problema. Dar de ce sa nu aratam copiilor o replica cat mai aproape de adevar? Revin cu poze Duminica. 

Edited by Viorelbalmez
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.