Jump to content
POLITISTI.ro

Perioada suspendare permis


cristinut

Recommended Posts

Salut.Am o intrebare simpla.Mi-a fost suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate trecerii pietonilor.Intrebare:eu nu vreau sa depun contestatie, subliniez nu vreau sa depun contestatie si vreau sa stiu daca trebuie sa mai fac si altceva decat sa astept cele 30 zile de suspendare si pur si simplu ma duc la politie sa-mi ridic permisul.

Link to comment

Vei primii acasa o scrisoare in care ti se va comunica exact perioada de suspendare. In urmatoarea zi iti vei putea ridica permisul de la ghiseu.

Link to comment

Sau in lipsa scrisorii calculezi: 15 zile drept de circulatie (plus ziua in care s-a aplicat masura, deci 15 zile si 1/2) 30 zile suspendare, in a 31-a zi mergi la Politie si ridica permisul!

Link to comment
 • 1 month later...

.Buna ziua,  Mi-a fost suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate trecerii pietonilor am facut contestatie dar voi pierde deoarece am gresit intradevar( am primit acasa CD cu imaginea video si se vede clar)

 intrebarea mea este urmatoarea: 1. In momentul de fata sunt detasat in franta in interes de serviciu pentru 6 luni

 

a. ce se intampla daca nu predau permisul in 15 zile si accept sa se cumulezez 30+30zile : suspendarea prinde efect la sfarsitul celor 15 zile (si dureaza 60) sau in momentul in care permisul ajunge efectiv la Politia Rutiera  de exeplu in martie 2014 ?

b. suspendarea dreptului de a conduce este restransa la teritoriul romaniei sau se poate conduce in afara granitelor Romaniei?

 

Mentiune: cei de la rutiera mi-au zis ca exista posibilitatea recuperarii permisului in baza unei declaratii notariale ca parasesc teritoriul tarii la data de si ca declar sa respect interdictia de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei in perioada de 30 de zile aferente contraventiei lucru facut la notar dar declaratie pe care nu am mai folosit-o . va intreb ce inseamna " declar sa respect interdictia de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei"? deci dupa ce as fi primit permisul conform declaratiei notariale as fi putut sa conduc in Ungaria si nu in Romania daca raspunsul este ca nu pot conduce nicaieri de ce declaratia notariala este formulata astfel si nu doar simplu declar sa nu conduc doresc primirea permisului deoarece ulterior nu mai revin in tara etc. doresc un raspuns deoarece nu doresc agravarea situatiei ci doar respectarea legii iar pe de o parte sa nu predau permisul deoarece ma obliga  sa fac drumuri in plus

 

Cu respect Florin

 

Va multumesc

Link to comment
 • Moderator

Art. 209.
[...]
(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie, în termenul prevăzut la alin.(1), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

(5) În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin.(4) se anulează.

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

Ca să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti, iar termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.

Când legalizarea se face de către persoana în cauză (contravenient), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile.

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

Dacă vrei să eviţi o majorare a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să mergi la tribunal, să soliciţi eliberarea hotărârii definitive şi irevocabile, iar cu această hotărâre să te prezinţi la poliţie şi să predai permisul de conducere, ori să faci dovada imposibilităţii prezentării la poliţie.

Link to comment

Cu respect ati raspuns doar la o parte din nelamuririi acele in care ma prezint in tandem cu legea Ca sa fiu mai clar sunt in franta detasat nu am nevoie de permis aici dar daca pot sa evit sa il trimit chiar cu riscul celor 30 zile de plus este bine iarasi daca legea se aplica doar pe teritoriul tarii atunci pot conduce,  daca nu pot conduce atunci nu vreau sa imi agravez situatia DAR ASA CUM TREBUIE SA RASPUNDEM PENAL/CONTRAVENTIONAL ASA TREBUIE SA NE STIM EXACT LIMITA DREPTURILOR SI CARE SUNT si daca cineva stie pentru ca eu nu deslusesc  

 : opereaza suspendarea in momentul predarii in cadrul celor 15 zile , dar daca nul predau se adauga cele 30 zile si incepe cu data de ?????? 

 Dupa articolul 209 aliniat 3 in cazul nepredarii:  Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează...din ziua in carea  expirat termenul de predare a acestuia

Link to comment

Buna ziua. in luna mai  am fost oprit/retinut permisul pt 90 de zile pt depasirea limitei de viteza pe un drum cu restrictie de viteaza. am facut contestatie in instanta urmand ca in aceasta perioada sa pot conduce pana la solutionare. ghinion .  pana la inceperea procesului (vacanta de vara) am "reusit performanta " sa-mi fie din nou suspendat permisul pt 90 de zile, perioada de suspendare care imi expira pe 20.11.2013. in cazul in care pierd procesul pt prima abatere pot sustine examen de reducere la 30 zile, avand in vedere faptul ca fapta s-a consumat inainte de perioada in care am stat pe bara 90 zile, iar in regulamentul spune ca nu trebuie sa fi avut permisul suspendat in ultimii 2 ani pana la fapta comisa. 

Multumesc anticipat pt raspunsuri

Edited by Icristi
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Nu vei putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare pentru abaterea respectivă, în schimb aveai posibilitatea să beneficiezi de reducere pentru a doua abatere.

Sancţiunea contestată nu îşi produce efectele decât după hotărârea definitivă a instanţei de judecată.

Link to comment

nu puteam pt a doua deoarece abaterea a fost traversarea caii ferate cu semnale luminoase aprinse. in acest caz la perioada de 90 de zile se mai adauga inca 30 , considerand ca fiind a doua abatere in 6 luni de zile? momentan mai am 14 zile de suspendare. a doua perioada de suspendare vine in continuare sau se suprapune cu restul?

Link to comment

Vei primi perioade de suspendare diferite. Pretuieste viata.

Nu este nevoie de examen 13/15, dar unul psihologic nu ar strica.

Edited by 25tess
 • Upvote 1
Link to comment

buna seara...am si eu o nelamurire...mi s-a suspendat permisul pe 30 de zile incepand cu data de 13.10.2013...asa scrie in citatia aia de am primit-o in posta..am calculat 30 de zile de la data de 13 si imi iese ca pe 12 luna asta pot sa ma duc sa-l ridic,adica marti(a 31-a zi)..este bine?pt ca unii prieteni mi-au zis ca tot pe 13 pot sa-l ridic..ca suspendarea a inceput pe 13 octombrie si se termina pe 13 noiembrie,dar dupa calculele mele nu iese asa...va rog sa ma lamuriti!

Link to comment

Multumesc,si pot sa ma duc eu personal cu masina sa-l ridic in a 31-a zi?Suspendarea a fost incheiata numai ca eu nu am permisul si daca cineva ma opreste pot sa le arat dovada aceea si sa le spun ca ma duc sa ridic permisul?Se intampla ceva?

Link to comment

Daca o sa fii oprit de catre un echipaj de politie in ziua 31 o sa fii sanctionat contraventional  ca nu ai asupra ta permisul de conducere, respectiv 6-8 puncte amenda(480-640lei).

Link to comment

bai da si astia nu am vazut asa ceva,sunt si ei oameni sau animale?le arat dovada,data expirarii,chitanta la amenda,tot ce am la masina e in regula..si ei tot sa faca pe ai naibii..deci ar venii amenda daca ma risc 240 de lei in 48 de ore?

 • Downvote 3
Link to comment
 • Member

Dar politistul nu are timp de stat la "taclale" cu fiecare contravenient , iar la cate povesti similare si nu numai auzim in 8 ore de munca chiar te invit respectuos (nici decum ca si pe un animal) sa te adresezi judecatoriei in scris daca nu-ti convine ce scrie in procesul verbal!Si fi atent la vocabular pentru ca nu esti pe forumul tractoristilor!

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...

Buna am o poveste lunga. Tatalui meu ii este suspendat permisul din 19 mai motivul conducerea sub influienta alcoolului.A avut in aerul expirat 0.72,iar in sange 1.4 iar dupa o ora 1.2.I sa intocmit dosar penal si politistul care la intocmit la trimis la parchet.A asteptat si a tot asteptat sa ii vina citatie de la parchet si nu a aparut.Drept urmare a mers in audienta la procuroarea la care ii este dosarul in 12 noiembrie si a pus dosarul pe rol.Acum asteapta sa primeasca citatie sa-l cheme in instanta. Intrebarea mea este: 

1)In instanta cand il cheama la proces judecatorul tine cont de alte antecedente penale?(gen are 24 ani de soferie,sofer profesionist,nu a avut nici un accident vreodata,si nu ia mai fost retinut/suspendat permisul nici o data)

ASTEPT RASPUNS! VA MULTUMESC

Link to comment

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Link to comment

Buna ziua,

In urma cu cateva saptamani mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 90 zile,pt viteza de 108km/h cu dovada dreptului de a mai conduce 15 zile,la care mi s-a spus ca pot da examen pentru reducerea pedepsei la 30 de zile pt ca nu am mai avut alte contraventii inainte.in ziua a 15 m-a deplasam pe un drum de tara pietruit in fata mea mergea un opel asta foarte incet cu avariile puse(cara mobila in masina) am mers in spatele lui cam 50 m pentru ca nu puteam sa il depasesc, la care s-a incadrat pe banda din stanga adica pe contrasens iar eu in timpul acesta am continuat sa merg inainte pe banda mea cand eram in drept cu el soferul din opel a virat dreapta fara sa se asigure si a intrat cu spoilerul din fata partea dreapta in aripa mea tot din fata partea stanga rezumand cateva zgarieturi.paguba fiind foarte mica am ajuns la intelegere cu baiatul respectiv sa o lasam asa ca nu are rost sa il mai port pe drumuri pe la asigurari etc.

dupa 3 zile primesc citatie sa ma prezint la politie cu actele masini,sediu politiei dintr-o comuna de unde apartine baiatul respectiv la care domnul politist mi-a retinut dovada,mi-a eliberat alta dovada pe care scrie ,,neprezentare in 24 h pentru tamponare+amenda de 800 lei si inca 90 de zile suspendat dreptul de a conduce.adica acuma trebuie sa stau 6 luni fara permis pt ca am ajuns la intelegere cu vinovatul care a intrat in mine. va rog ajutati-ma cu sugestii si raspunsuri ce trebuie sa fac. multumesc

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.