Jump to content
POLITISTI.ro

Retinearea documentului de identitate drept garantie


danmarian

Recommended Posts

   Am doua situatii in care, in trecut, era sa ma aflu. Sunt curios care ar fi fost un potential deznodamant.

 

 1. Aveam diploma de BAC la facultate. Aveam nevoie de ea, in original. Urma sa ma transfer la alta facultate. Cei de la secretariat imi dadeau diploma doar dupa ce obtineam 3 semnaturi (ca nu am datorii la camin, la biblioteca, etc). Biblioteca era in renovare, iar cel ce putea sa semneze revenea la servici in cateva luni. Deci nu am obtinut toate semnaturile, nu mi-au dat diploma. In schimb, puteam sa-mi iau diploma, doar pentru 24h, lasand buletinul la ei. 

    Intrebarea mea e ce se intampla daca luam diploma, lasam buletinul si apoi ma duceam sa le cer buletinul si nu le mai dadeam diploma? Probabil nu-mi dadeau buletinul. Ce se intampla daca eu, sau ei chemam politia? Au voie sa-mi tina ei buletinul, sau erau obligati de politisti sa mi-l restituie?

 

 

2. Iau un taxi, observ in timpul cursei ca ii merge ceasul de 10 ori mai repede decat normal, sau ca are un tarif astronomic, mai mare decat cel maxim admis in Buc. Nu zic nimic. Ajung la destinatie si refuz politicos sa platesc cursa. Taximetristul cheama politia. Ce se intampla?

 

PS - stiu ca nu au voie sa ceara CI si nici eu sa ofer drept garantie

      - stiu (defapt banuiesc mai mult) ca politia nu ma poate obiga sa platesc o cursa de taxi

      - NU stiu insa cum ar reactiona un politist chemat pentru aceste probleme

 

 

 Imi cer scuze pentru lungimea postului si sper ca am fost suficient de coerent. Sunt doua lucruri care m-au framantat destul in trecut :)

Edited by danmarian
Link to comment

Danmarian, in primul rand un taximetrist care are montat un dispozitiv denumit popular "maimuța", nu va chema niciodata politia, ci isi va chema cat mai multi colegi, iar tu vei chema politia, iar pentru facultate, nu te sfatuiesc sa lasi cartea de identitate drept garantie...incerci sa rezolvi problema altfel.

Link to comment

E un ”romanism sanatos” treaba cu buletinul lasat ”semn” pt diverse... Probabil ca nu ar fi fost probleme daca il lasai, insa legal nu e. Buletinul tau nu trebuie sa se afle nejustificat asupra altei persoane, iar faptul ca era un fel de gaj, nu te avantaja...

 

In ce priveste cursa, NICIODATA un taxi ce se simte cu musca pe caciula nu va chema Politia, cum ti-a spus colegul teo! Datoria ta este sa ne chemi cand ai astfel de dubii bine intemeiate. Ce se intampla daca ne chemi?! Incearca si vezi ce aparitie surpriza ne facem  :naughty:   :))

  • Upvote 3
Link to comment
  • Member

OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani

"Art. 25 (2) Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate. "

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.