Jump to content
POLITISTI.ro

"Gardienii" de inchisoare sau f.p.s.s. din ANP


Sony

Recommended Posts

Datorita feluritelor moduri in care suntem numiti de catre civili, sunt curios si cum suntem priviti de cei pe care, noi, totusi ii consideram colegi.

Link to comment

Nu cunosc statutul politistilor, dar statutul f.p.s.s. din ANP, prevede ca: “Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului...”.

Edited by Sony
Link to comment

Marius cei de la penitenciare ne-au lasat pe noi sa gresim si si-au adoptat statutul dupa ce noi am dat cu bata in balta. Bravo lor. Apartin de ministerul justitiei si sunt mai putini. Se inteleg mai bine decat noi iar respectul la ei nu este decat un cuvant aruncat asa la intamplare. Problemele lor sunt sefii mult mai rai decat ai nostrii si sindicatele care nu prea se vad. Sa imi spuneti unde am gresit domnule Sony.

Link to comment
 • Moderator

Daca privim cu atentie prevederile legale colegii din ANP nu sunt politisti.

Lg 360/2002 privind Statutul poliţistului spune:

art. 9

(1) Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

(2) Ofiţerii de poliţie pot proveni şi din rândul agenţilor de poliţie absolvenţi, cu diplomă sau licenţă, ai instituţiilor de învăţământ superior de lungă sau scurtă durată ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau ai altor instituţii de învăţământ superior cu profil corespunzător specialităţilor necesare poliţiei, stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

(3) Pentru unele funcţii pot fi încadraţi direct sau transferaţi din instituţiile publice de apărare şi siguranţă naţională specialişti cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale.

(4) Admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizează prin concurs.

(5) Încadrarea unor specialişti în poliţie se realizează prin concurs sau examen, după caz.

Faptul ca ANP face parte dintre din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului e clar si incontestabil. Din aceeasi categorie fac parte si jandarmii, pompierii, serviciile secrete, etc.

Eu personal ii percep ca pe niste colegi, dar nu ca politisti. Gresesc?

Link to comment

Din fericire pentru ei, cei ce lucreaza la penitenciare si pe care ii consider colegi, au devenit in timp o casta(cred ca sunt si mai putini) lucru pe care noi politistii nu l-am reusit, parte datorita caracterului slab si fara de coloana vertebrala al cadrelor noastre de conducere dar si neunitatii noastre, a ,,palmasilor,,, a icapacitatii noastre de a face front comun in fata problemelor cu care ne confruntam.

Link to comment

Elvis,

Intr-adevar, unii dintre sefi inca se cred in perioada de dinainte de demilitarizare, si inca au acelasi vocabular si stil de conducere. Dar sa nu credeti ca aici e paine si miere. De al 13-lea nu se stie nimic, banii de echipament nu sunt platiti iar calitatea uniformelor este foarte slaba. Iar despre activitatea sindicala, in zona unde sunt eu, bate spre zero.

Edited by Sony
Link to comment

Domnule Sony cel de-al 13-lea salariu se va lua la sfarsitul lunii martie. Imi pare rau ca nu va acorda banii pe echipament ,era o gura de oxigen pentru muritorul de rand. Cat priveste calitatea tinutei este o problema generala.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Lucratorii din penitenciare nu sunt politisti, ex : agent de penitenciar - agent de politie, inspector de penitenciar - inspector de politie. Statutul lor este aproape identic cu al nostru, dar mediul in care se invart este mult mai toxic, asta dupa parerea mea.

Link to comment
 • Moderator

Sony chiar daca nu sustii ca esti politist, eu personal as prefera oricand sa te am coleg inaintea multor neaveniti, pe care fara teama de a gresi, ii pot numi niste politisti impostori.

Link to comment
 • 4 months later...

Am si eu niste intrebari legate de subofiterii din ANP. Muncesc mai mult decat un subofiter obisnuit din MAI? Salariile stiu ca-s ceva mai mari, sau sunt ceva mai multe sporuri. Cum se lucreaza? Ce fel de program e si cat de grea e trecerea de la subofiter la ofiter fara pile?

Link to comment
 • 4 months later...

MaTreo eu te sfatuiesc sa te bagi intrun sistem.. incearca si la politie si la penitenciare eu personal sunt agent de penitenciare .. daca te incanta atat de mult ideea sa devii ofiter iti propun sa incerci la academia de politie acolo gasesti si arma penitenciare dar din cate am vorbit cu ofiterii noi veniti de la mine de la munca nu sunt prea incantati de alegerea facuta.. la urma urmei tu decizi iar aceasta vesnica intrebare daca noi cei de la penitenciare suntem politisti apare datorita faptului ca mai marii nostrii nu au fost in stare pana acuma sa definitiveasca un statut , o denumire a noastra lasand la aprecierea fiecaruia sa ne numeasca cum vor ( gardieni , paznici si asa mai departe) este frustrant pentru un agent de penitenciare sa fie numit asa tinand cont de pregatirea pe care o are .De multe ori completand acte la rubrica Ocupatie eram intr-o mare dilema ce sa scriu iar pentru ,, functionar public cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor " nu prea aveam spatiu :(

Link to comment

O intrebare pentru lucratorii din penitenciare:

Domnilor am intrat pe chatul orange, acolo am ramas uimita sa vad ca acesta e plin de puscariasi si puscariase, care chiar au si diverse site-uri proprii.Nu cred ca acest aspect este un lucru necunoscut.poate si acesta este un motiv pentru care cel ce este eliberat continua sa savarseasca infractiuni.criminali, violatori, talhari, hoti,traficanti...au acces la telefoane, internet...Cum este posibil asa ceva?

Domnilor lucratori in penitenciare cum va vedeti pe voi insiva?

Link to comment

Cum este posibil? Introdus de rude prin tot felul de metode de ocolire a sistemelor de siguranta, ori introdus de angajati. La cateva unitati de detentie s-au intorodus deja, aparate de bruiaj pe frecventele folosite de telefoanele mobile.

De ce se introduc? Din perspectiva de angajat, tinand cont de reducerile salariale la care se adauga reducerile de sporuri, e destul de "rentabil" ca pentru cel mai ordinar telefon, cu 10-20 de euro credit pe el sa primesti 4-500 de euro din partea detinutului ori a familiei acestuia. Desigur ca aceste cazuri inca sunt rare, si majoritatea sunt deconspirate.

Controale pentru depistarea acestora se fac, inopinate, mai mari, mai mici, dar tot scapa.

Tot anul acesta, a fost un mare control pentru obiecte interzise la PopaSapca, in TM. Peste 150 de agenti si ofiteri de la alte 3 peniteciare, grupa de interventie, gruparea mobila de jandarmi, SIIAS etc. Operatiune planuita in secret (a se citi ca cei din TM, n-au stiut decat cu 24 de ore inainte, inclusiv unele persoane private de libertate), iar captura una ridicol de mica. La sfarsit pentru cele 10-12 telefoane, cateva sişuri si alte obiecte interzise, [cenzurat] domn' doctor, chestor de peniteciare si director general al A.N.P., participand la operatiune a organizat si o conferinta de presa, buba a fost cand detinutii la nici o ora dupa terminarea perchezitiei sunau in timpul conferintei de presa la agentiile de stiri pentru a relata cele petrecute. :ner:

Edited by Sony
Link to comment

Daca privim cu atentie prevederile legale colegii din ANP nu sunt politisti.

Lg 360/2002 privind Statutul poliţistului spune:art. 9

(1) Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Va salut. Sunt student la Academia de politie arma "Penitenciare" si pot spune ca sunt mai mult decat multumit de alegerea facuta. Ma gandesc la mai multe lucruri cand afirm asta. In primul rand la terminarea celor 3 ani de stundiu voi avea un salariu bun ca ofiter, din cate stiu mai mare decat un ofiter de ordine publica debutant. In al doilea rand voi avea un program fix 12 cu 24 si 12 cu 48. In al treilea rand, nu voi avea stresul dosarelor, al termenelor limita de rezolvare al lor, sau sa mi se spuna de catre superiori "cum ar fi bine" sa rezolv cazul.

Eu ca ofiter de penitenciare, si ca absolvent al Academiei de Politie sa ma consider politist sau gardian? E ciudat sa nu fii politist dar sa ai grade la fel ca in politie ...

Link to comment
 • 1 month later...
 • Moderator

Se pare că javra nu vă uită nici pe voi. A găsit niște pupincu... fideli printre cei ce vă conduc și vrea să vă bage pumnul în gură.

sursa: ziarul editie.ro 15 februarie 2011

Gardienii din penitenciare nu vor mai avea voie să facă greve,iar generalii ar putea primi imunitate

Fără grevă în penitenciare şi fără caschete în faţa palatului Cotroceni, asta îşi doresc şefii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Potrivit unui proiect aflat în lucru la ANP, gardienii nu vor mai avea voie să protesteze în uniformă şi vor putea fi concediaţi mult mai repede.

"Sindicatele nu vor mai putea face grevă în sistemul penitenciar, iar personalul din penitenciar nu va mai putea protesta în uniformă, o măsură total nejustificată, întrucât protestele nostre au fost absolut legale", a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu.

În timp ce gardienii pierd din drepturi, cei care îi conduc câştigă privilegii. Grade în plus, dar şi imunitate prezidenţială. Niciun general de penitenciare nu va mai putea fi destituit fără decret de la Cotroceni.

Sindicaliştii consideră proiectul de lege abuziv şi ilegal şi vor discuta cu conducerea Ministerului Justiţiei pentru eliminarea prevederilor controvesate.

Sper ca sindicatele voastre să reușească să împiedice această aberație.

Link to comment

Nu s-a scris totul. S-au restrans mai multe. Sindicatul incearca se pare:

Stimate domnule ministru

Stimate domnule director general

Prin prezenta va transmitem observatiile FSANP la proiectul de modificare a legii 293/2004 privind statutul functionarilor publici cu statut special din ANP (Anexa 1 – Tabel sintetic, Anexa 2 – Tabel comparativ).

Respingem categoric promovarea acestui proiect de act normativ in forma actuala si ignorarea celor mai elementare reguli privind transparenta decizionala prin elaborarea peste noapte a acestui proiect in conditiile in care exista deja un proiect elaborat in cursul anul 2010.

1. Consideram inacceptabila extinderea palierului gradelor pentru functionarii publici – chestori la 4 grade. O situatie de dezechilibru deja exista in ceea ce proveste posibilitatea de avansare in grad intre corpul ofiterilor (11 grade in proiect) si corpul agentilor (4 grade).

2. Privilegiul eliberarii din functie pentru chestori prin decret prezidential este nejustificat. Apreciem un atare demers ca fiind un act de cult al personalitatii inutil intr-un sistem penitenciar cu prea multe functii de chestori si prea putine rezultate.

3. Introducerea posibilitatii sanctionarii fara Comisie de disciplina este un act de lipsa de respect pentru personal si pentru cele mai elementare principii de procedura disciplinara. Reducerea numarului de membri la 3 nu este altceva decat o alta incercare de a controla agresiv procedura disciplinara.

4. Interdictia pentru agenti de a candida pe functii de conducere in aceleasi conditii de experienta si sudii este un abuz. Agentii de penitenciare merita acelasi posibilitati de promovare ca si ofiterii, iar procesul de selectie va decide cine merita sa ocupe functia vacanta. Propunem extinderea prevederilor actuale in vigoare si la personalul civil.

5. Eliminarea dreptului la negocieri colective, limitarea dreptului de a protesta si ingerinta in alegerea conducerii sindicatelor nu sunt altceva decat recunoasterea neptintei de a gestiona o relatie structurata cu personalul din subordine. Aceste masuri represive sunt neconstitutionale si incalca CEDO si Conventiile OIM la care Romania este parte.

Solicitam intrunirea Comisiei de dialog social si discutarea acestui ‘proiect’ cu partenerii sociali in conditiile stabilite de legislatia in vigoare privind transparenta decizionala si a dialogului social.

Proiectul ordonantei, se afla aici: http://www.scribd.com/doc/48692634/Proiect-OUG-modif-293-republicata

Link to comment

Cine cunoste se aproba transferul de la Ministerul Administratiei si Internelor la cel al Justiei, sunt agent de politie si vreau sa ma transfer la un penitenciar, unde ar trebui sa depun o cerere.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.