Jump to content
POLITISTI.ro

Tulburarea liniştii - reparaţii auto

Samina

Recommended Posts

Buna ziua,

De ani de zile ma confrunt cu o situatie nu tocmai grozava. Undeva la 10-20 metri de bloc isi are locatia un service pentru utilaje agricole. In fiecare zi, in afara locatiei, tureaza diferite motoare si sincera sa fiu, la cei 25 ani ai mei, mi'au creat nenumarate stari de neliniste, agitatie si nervi pana m'au obosit fizic si psihic cu activitatea lor. Lucrez la domiciliu ca freelancer in domeniul IT si efectiv nu ma mai pot concentra la munca. Randamentul meu a scazut considerabil de cand a inceput vara si stau cu geamurile deschise.

M'am interesat si in lege scrie ca sunt permisi 50 decibeli. Pentru om, limita medie de suportabilitate este de 65 db. Ei bine, intr'o zi am instalat o aplicatie care masoara decibelii (cat de exacta o fi, nu stiu), si am constatat ca respectivii domni cu service'ul produc, in medie, 75-80 db.

Din cate am auzit, au mai fost reclamati de alti locatari, am auzit si vecini tipand la ei de la geam sa se opreasca (probabil devenind absolut insuportabil la un moment dat), deci clar nu sunt singura deranjata de acestia.

Intrebarea mea ar fi: Ce putem face noi, locatarii celor 5 blocuri turn amplasate de jur imprejurul service'ului cu pricina, pentru a'i determina sa isi desfasoare activitatea intr'un spatiu antifonat si sa nu ne mai deranjeze activitatile de zi cu zi?

Multumesc anticipat!

• Moderator

Pentru a funcţiona servece-ul respectiv are o autorizaţie de mediu. Nerespectarea normelor de mediu atrage o serie de sancţiuni ce pot fi aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Te sfătuiesc să depui o petiţie/reclamaţie la Garda de Mediu - instituţie specializată în constatarea şi sancţionarea încălcării legii în domeniul protecţiei mediului.

• Upvote 1

Sunt inginer de sunet si o sa iti spun niste lucruri care s-ar putea sa te descumpaneasca, 1 diferenta de masurare dintre un Sonometru (Decibelmetru) si o aplicatie de telefon in functie de telefon si daca e cu 1 sau 2 microfoane e de 18 la 40 de dB, 2 masuratoarea in casa a zgomotului se face cu toate geamurile inchise, la o distanta de 1m de perete, 3 prin proiect blocurile au fost prevazute cu o izolatie fonica, ca s-a realizat sau nu e alta discutie, daca blocul nu mai corespunde cu gradul de izolare fonica din proiect, veti fi obligati pentru validitatea masuratorii sa aduceti gradul de izloare fonica la gradul prevazut in proiect. Iar limitele de sunet pentru timpul zilei nu le mai stiu exact care sunt, dar pana la o expertiza cu un decibelmetru se vor verifica intai aparatele din service-ul respectiv daca corespund normelor, si daca distanta dintre service si bloc este tot conform normelor, si daca service-ul le respecta, nu se mai trece la masuratori cu decibelmetru, se verifica daca blocul e izolat fonic ca in proiect, si cum pesemne nu e se va ajunge la concluzia ca trebuie refacuta izolatia fonica. 

• Upvote 2
  • Downvote 3

Oameni buni atunci explicatimi si mie de ce in L61/91 s-a mai bagat articloul cu tulburarea linistii si ordini publice???? Cum constat eu ca agent in teren fara aparat de masurat decibelii??? Mi se pare o mare prostie,asa oricine cu o masina de gaurit sau un ciocan in casa face ce vre ca doar........nu depaseste decibelii.

Sau va dau alta speta..........mergeti la vreun botez,nunta,cumatrie de Tigani ce faceti???? Ca doar nu aveti aparat sa vedeti cati decibeli sunt acolo.Eu personal unde vad ca este galagie si sunt nesimtiti sau recidiveaza le aplic sanctiuni.Nu au decat sa mearga ei in instanta si sa demonstreze ca nu au depasit decibelii :)

Parerea mea este ca limita este limita bunului simt iar cand treci peste ea si deranjezi pe ceilalti trebuie sa suporti rigorile legii .

Edited by cristm
  • Upvote 1
  • Downvote 6

Sanctiunea de la legea 61 este acolo pentru situatiile exceptionale, izolate, ce nu au caracter permanent si in general trebuie aplicata persoanelor fizice, nu celor juridice, cum este de exemplu o petrecere pe care o face vecinul. De asemenea tulburarea ordinii publice nu se face numai prin galagie.

Dar sa mergi si sa aplici o astfel de sanctiune unei societati comerciale la un punct de lucru, unde desfasoara o activitate economica, ce anterior a fost autorizata, a primit avize de la institutii, etc este ca si cum ai sanctiona acel caz expus tot aici pe forum in care un cetatean dorea sa fie amendati gunoierii pentru ca fac zgomot cand ridica gunoiul. Ca doar nu o sa te duci sa amendezi muncitorii ca trag la saiba sau bat cu ciocanul sa repare o piesa? Nu crezi ca in insanta acea sanctiune va fi anulata imediat din moment ce muncitorul nu a facut altceva decat sa isi indeplineasca atributiile din fisa postului. Ce te faci daca ai in zona de responsabilitate o uzina, iar in apropiere s-a constuit un cartier de vile? Te chitesti cu amenzi la legea 61?

Vinovati in aceste cazuri sunt cei ce dau avizele de functionare, autorizatiile de constructie, etc. Incearca sa gandesti un pic mai sus decat genunchiul broastei.

• Upvote 7

Degeaba incerci sa-i explici, probabil cristim traieste cu impresia ca daca aplica el o amenda la Legea 61, atelierul de reparatii respectiv isi inchide portile si se muta de acolo, isi inceteaza activitatea pentru care poseda autorizatii de functionare si asa mai departe.

Da mai Horia mai azi aplic eu sanctiune ,maine aplica alt coleg si tot asa si pana la urma ori se conformeaza ori se muta.Aici nu era vorba de uzine si alte cacaturi ci de un service de cartier probabil fara autorizatii iar in fisa postului a lui sigur nu scrie tulburarea linisti publice,credema! Daca ai un garaj dupa un bloc si o autorizatie de functionare pe te miri ce domeniu de activitate nu inseamna ca trebuie sa darami blocurile din jur.Horia probabil cand o sa mergi la mai multe interventii o sa gandesti altcumva,momentan citesti si tu prin carti una alta .

Si apropo aplic santctiuni fara sa am decibelmetru.Iar in caz ca nu sti Horia dupa 2,3 sanctiuni la L61/91 se poate propune retragerea autorizatiei de functionare.Chiar iti doresc să ai si tu un service pe langa casa sa vedem daca mai gandesti asa .

Daca are avize e buba, am avut si eu parte de un vecin din asta deranjat de orice dar eu am acces la decibelmetru, si la primele doua reclamatii, nu am inchis sursele de zgomot si impreuna cu politistul am mers la vecin, am masurat, eram la limita depaseam cu 2 dB dar respecivul isi modificase casa fara autorizatie, deasupra era mai mult jos era cu 5 dB mai putin ca limita in apartament nemodificat, vazand ca cu politia nu face nimic s-a dus la primarie, si am facut masuratori asa cum trebuie cu doua aparate, al meu si al lor, si erau identice, am mers si la vecinu de jos si masuratorile erau identice, deci inclusiv daramarea peretilor din BCA duce la modificari ale diagramei fono, si ghici cine si-a luat amenda? Vecinul pt modificari aduse cladirii fara autorizatie. limitele erau de 45 DB in dormitor 50 DB in camera de zi si 55 db in bucatarie si spatii auxiliare, culmea e ca si holurile balcoanele si sasurile au rol de izolare fonica, inclusiv daca schimbi compozitia materialului de pe pereti (alt tip de tencuiala alta grosime etc) se modifica diagrama de sunet. Asa ca daca atelierul e cu autorizatiile in regula totul e relativ si masuratoare in casa nu e corecta decat daca se respecta conditiile initiale din proiect. Obligatoriu masuratoarea se va face in camerele de dormit si de zi cu toate geamurile si usile inchise, iar daca aveti perdele si draperii obligatoriu cu ele trase la un metru de peretele exterior. Deci cam greu de dat o astfel de sanctiune daca o firma are avizele la zi pentru ca el poate sa o conteste foarte usor, nu ne luam de zugraveala dar alte modificari aduse apartamentelor sunt o problema si sunt luate in seama la o contestatie, chiar si geamurile termopan sunt luate  in calcul, entru ca putini au actele de montaj si chiar daca le au nu stiu cate firme de geamuri le-au montat respectand standardele cu privire la izolarea fonica.

Edited by yo3ies
  • Downvote 3

Traiesti din povesti daca crezi ca o sa suspenzi tu activitatea pentru asa ceva. Un service pentru utilaje agricole nu ai sa-l gasesti intr-un garaj din spatele blocului.

Si chiar daca ar fi vorba despre un garaj, daca cei de acolo au autorizatie de mediu, avize si toate celelalte acte in regula, anularea amenzii tale va fi numai o simpla formalitate in instanta. La un astfel de garaj poti aplica o amenda la legea 61 daca ei in loc sa repare masini se apuca de chefuri, se imbata, vorbesc porcos, urla etc Intelegi care e diferenta? Pentru betivaneli si comportament murdar nu au primit autorizatie, dar pentru activitatea economica au fost autorizati, verificati etc de catre cei in drept. 

Daca tu comapari o nunta tiganeasca cu zgomotul produs de un punct de lucru al unei societati comerciale, atunci da-mi voie sa ma indoiesc de logica si rationamentul tau. Si daca mai sunt multi ca tine, ce nu vad nici o diferenta, nu ma mai mir de ce suntem atat de des acuzati ca ne depasim atributiile si comitem abuzuri. Sper sa fie cati mai putini ca tine, ce traiesc cu impresia ca rezolva toate problemele prin aplicarea unei contraventii, fara sa vada acele detalii ce fac diferenta si schimba complet datele problemei. Sper sa fie cati mai multi cei capabili sa nu compare activitatea unui agent economic cu zarva si galagia produse de petrecerea unor tigani.

PS: daca langa blocul meu se va deschide vreun service, imi voi canaliza energia pentru a obtine retragerea sau anularea avizului de mediu, a autorizatiei de functionare si nu am sa sun la 112, ca sa intervina cineva ca tine. Pentru ca o amenda sau mai multe nu ii va determina niciodata sa inchida afacerea si sa se mute. Vinovati nu sunt muncitorii aia care incearca sa-si castige o paine, ci cei din primarie, garda de mediu si toti cei ce au pus umarul pentru a le da autorizatia de functionare.

Edited by Anonymous
  • Upvote 6

@cristm

Stii tu ca nu merg eu la apelurile 112? Doar iti dai cu presupusul, la fel cum afirmi ca service-ul de cartier nu are autorizatie de functionare. Poate esti vreun descendent al lui Nostradamus si nu mi-am dat eu seama.

Atat ai priceput tu si te inteleg, pentru ca dupa modul cum scrii si faultezi gramatica limbii romane, nu incape nicio indoiala ca esti putin cam deficitar in legatura cu pregatirea.

Intreaga discutie a fost canalizata pe gasirea unei solutii de rezolvare a problemei, nu pe parerile superficiale si presupunerile tale. Faptul ca tu analizezi superficial situatia si ai impresia ca o amenda aplicata de un politist e asa importanta, nu face decat sa dovedeasca ca nu poti intelege ce presupune o rezolvare a cauzei si nu esti capabil decat sa trateazi partile de suprafata ale problemelor.

@yo3ies 

Am remarcat ca esti inginer de sunet si detii un decibelmetru, dar te bagi unde nu iti fierbe oala, chiar devii agasant prin faptul ca sa te lauzi peste tot, ai postat in toate topicurile ca masori tu zgomotul si esti mare cunoscator.

Incearca sa ai putin bun simt si sa nu te mai amesteci unde nu e treaba ta.

Sectiunea asta a forumului se numeste "Intreaba un politist", nu scrie "intreaba un inginer". Chiar nu ai o limita, peste tot te lauzi cu aparatele tale si ce mai faci tu cand te plictisesti.

Da si tu dovada de putina decenta si lasa-i sa raspunda pe politisti, nu te mai amesteca pentru ca nu ti-a cerut nimeni parerea.

• Upvote 1

@ Horia ma abtin, nu ma laud, dar cum unii se lauda ca legea prevede asa si pe dincolo, eu va expun chitibusurile care pot face diferenta intre o actiune reusita si un mare fiasco. Legea spune multe, dar lasa loc de interpretari, si sincer nu are rost sa continuii ca se pare ca nu ai inteles ce am vrut sa scriu, nu era pt cei care aplica legea ci pentru cei care cred ca legea e doar pentru ei. 

Si ca sa ma laud cu adevarat pe langa faptul ca sunt inginer de sunet am absolvit in cadrul UTCB atat facultatea de utilaj tehnologic pentru constructii cat si pe cea de Constructii Civile industriale si Agricole. 

Edited by yo3ies

Aceasta sectiune a forumului se numeste "Intreaba un politist". Chiar as vrea sa-mi arati si mie unde si cine ti-a cerut parerea si ajutorul.

Peste tot o dai inainte cu masuratul si alte avioane de-ale tale, care nu au nicio legatura cu treaba asta. Masuratorile tale sunt egale cu zero, nu au absolut nicio valoare si nici nu demonstreaza nimic. Doar masuratorile efectuate de cei abilitati au relevanta, iar asta nu e treaba politiei, nu intra in competentele noastre.

Mergi si masoara ce vrei tu, unde vrei tu si lasa-ne pe noi sa raspundem aici, atata timp cat aici se solicita parerea unor politisti. Daca sectiune se numea "hai sa ne dam cu parerea despre" puteam intelege, dar faptul ca tu vii si iti dai cu parerea incercand sa raspunzi tu in locul politistilor, sa povestesti despre maretele tale reusite si alte snoave, nu face altceva decat sa creeze confuzie.

Edited by Horia

Avand in vedere ca subiectul tinda sa devina Flame ma retrag, nu are rost sa continui. Oricum distractie placuta cu Service-ul si sper sa reuseasca, dar la final avocatii o sa faca diferenta si micile detalii, din pacate asta e Romania in care o lege nu e clara cap coada.

Anonymous bati campii rau de tot,mai citeste si ai sa vezi ca motivele de retragere a autorizatiei de functionare este printre altele si sanctiunile contraventionale(asta in caz ca nu sti ?) .Iar tu poti sa iti canalizezi cat vrei energia pentru ca tu ca persoana fizica nu ai sa poti niciodata sa retragi o autorizatie de functionare,totul se face intre institutii,dar na de unde sa sti tu asta???

Horia draga primul cu presupunerile ai inceput tu ,in caz ca nu iti dai seama de ceea ce postezi??? Citeste postul tau prima data si ai sa te luminezi.Si ca sa ramanem la titlu topicului Samina cand se mai tulbura linistea publica suna cu incrdere la 112 sau fa o sesizare in scris catre sectia de Politie unde esti arondata si astepti raspuns.

• Downvote 4

Eu nu bat deloc campii, ti-am explicat cat se poate de clar, dar se pare ca te-am suprapreciat. Asta e, unde nu e nici nu trebuie sa ai prea mari asteptari. Iar tu esti dovada vie ca intelegerea si aplicarea legii nu este pentru oricine. Tu continua sa salvezi planeta cu amenzile tale.

cristm pe acest topic doar tu esti cel care bate campii rau de tot, pentru ca nu esti capabil decat sa trateazi partile de suprafata ale problemelor.

Dupa ce ca maltratezi limba romana si ne faci de ras, te  mai dai si in stamba oferind sfaturi.

Te asigur ca habar nu ai ce presupune suspendarea activitatii unui agent economic si vorbesti doar din auzite, nu ai facut in viata ta asa ceva.

E o diferenta majora intre suspendarea activitatii si retragerea unei autorizatii de functionare de catre institutia care o elibereaza. Dar sunt sigur ca aceste aspect sunt mult prea dificile pentru tine si as pierde timpul cu tine sa-ti explic.

Iti doresc success cu amenzile tale in viitor, dar fara rautate iti spun ca ai nevoie de documentare sesioasa ca sa ajungi la un nivel satisfacator.

Ce ai explicat foarte clar Anonimous??? Ca daca se tulbura linistea nu pot sa dau amenda pentru ca are autorizatie?? Sau?? Explicami si mie clar ca la orice contribuabil.Cu cuvintele tale sa pricepem si noi astia batuti in cap.Astept un raspuns clar si concis fara atacuri la persoana cum esti invatat tu si profesoul Horia.Spuneti orice numa ce v-a intrebat fata nu .

Edited by cristm

Exact, daca vei aplica o sanctiune la legea 61, o faci abuziv deoarece legea nu iti da acest drept.

Citeste cu atentie:

29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;

Din ce spune initiatoarea topicului, service-ul NU lucreaza noaptea. Iar la punctul 28 nu ii poti incadra, pentru ca acolo legea spune urmatoarele:

28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

Cei cu serviceul, din moment ce au obtinut autorizatia de functionare, avizul de mediu, etc nu fac parte din categoria celor ce tulbura fara drept, deoarece din moment ce au obtinut autorizatia de functionare, iar zgomotul produs se datoreaza desfasurarii activitatii, e la minea cocosului ca au acest drept. Niste institutii ale statului le-au acordat acest drept in momentul in care le-au eliberat autorizatia.

Mai mult decat atat, citeste cu atentie legea aia cu care crezi ca rezolvi orice problema, poate afli ca tu NU poti suspenda activitatea nimanui ci doar poti propune aceste lucru.

Sunt curios, la speta de de pe forum cu cetateanul deranjat de zgomotul facut de gunoieri cand ridica gunoiul, daca te nimeresti la un astfel de apel, sanctionezi gunoierii?

Edited by Anonymous
  • Upvote 3

Nu nu,nu sanctionez gunoieri pentru ca mi se pare nefondata reclamatia,in schimb doar ca ai o autorizatie de functionare nu inseamna ca ai dreptul sa deranjezi linistea publica.Ce treaba are autorizatia de functionare cu galagia??? Nu ai fost niciodata la vreun local care are autorizatie de functionare dar tulbura linistea publica????

Sunt convins ca nu fac nici un abuz daca ai incadrez la punctul 28 .Gandestete logic,orice local are autorizatie de functionare si tousi iau amenzi pentru tulburare da?? Explicami care ai diferenta intre tulburarea linisti cu un obiect,instrument sau cu turarea masinilor sau uneltelor sau mai stiu eu ce fac aia pe la service pe acolo???

Doar pentru faptul ca poseda o autorizatie de functionare nu inseamna ca poate tulbura linistea si ordinea publica.

Ps Stiu ca nu pot suspenda o autorizatie,Politia propune autorizatia este retrasa de organul emitent,Dar ca Politia sa propuna trebuie sa motiveze ,reclamatii,sanctiuni etc

Autorizatia de functionare ii da dreptul de a efectua acele activitati acolo, iar prin natura activitatii desfasurate acel agent economic produce zgomot. Lucru de care au fost constienti si cei care au eliberat autorizatia de functionare.

Nu poti compara un local cu un atelier de raparatii. Daca localul poate functiona si fara sa dea muzica la maxim, la un atelier de reparatii acest lucru nu mai este valabil, deoarece aia asta fac acolo, folosesc ciocane, elevatoare, testeaza motoare si ce dracu mai fac ei pe acolo.

Cei care au dat autorizatia stiau foarte bine ca reparatiile acelea presupun automat si producerea de zgomote si cu toate astea au eliberat autorizatia de functionare, deci le-au dat voie sa presteze niste servicii in apropierea locuintelor care produc zgomote. Si asta inseamna ca isi desfasoara activitatea legal si in consecinta au acest drept, de a face zgomot cand repara.

Daca mecanicii se imbata, urla ca descreieratii, dau muzica tare acolo in atelier, se schimba datele problemei, abia atunci ii poti sanctiona la pct 28. Intelegi care e diferenta si legatura cu autorizatia de functionare, acum?

De ce reclamatia impotriva gunioierilor ti se pare nefondata si cea impotriva mecanicilor din service ti se pare fondata? Care este diferenta? Pentru ca si mecanicii dar si gunoierii produc zgomotele in exercitarea atributiilor de serviciu.

Edited by Anonymous

cristim, esti foarte perseverent, dar sa stii ca legislatia nu se reduce doar la legea 61 pe care o cunosti tu.

Principala institutiile cu atributii in domeniul protejarii dreptului la un mediu sanatos in Romania, sub aspectul poluarii fonice, este Garda Nationala de Mediu. Acest organism are, printre alte atributii, si urmatoarele competente:

•     verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare in domeniul protectiei mediului;
  •     controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator;
  •     controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului;
  •     propune organului emitent suspendarea si/sau anularea actelor de reglementare emise cu nerespectarea prevederilor legale;
  •     aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului;
  •     constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni. Pentru mai multe detalii, poti vizita site-ul institutiei.

Da, asa este fapta constituie contraventie pervazuta de legea 61, dar asta e pentru cazuri izolate, care nu au caracter permanent. In cazul descris aici  este o fapta mai grava, pentru ca se repeta, iar neindeplinirea conditiilor de mediu poate atrage "retragerea" (nu suspendarea) autorizatiei de functionare a unitatii in culpa.

Politia in baza legii 61 poate propune doar suspendarea pe o durata de 30 zile.

Edited by Horia

Pai acum nu o sa punem gunoierii sa umble pe varfuri :) pe cand cu service-ul te contrazic,orice lucrare pe care o are service-ul o face in hala sau in interiorul service-ului nu in curtea acestuia ,vezi reprezentantele care executa absolut tot in hala fara sa deranjeze linistea publica.Deci daca se vrea se poate.

Cum ai dedus tu ca daca are autorizatie gata poate sa fac galagie? Iar chestia cu are autorizatie si prin prisma faptului ca este service si are voie sa fac galagie nu tine.Si cluburile au si prin prisma faptului ca sunt cluburi se stia de la autorizare ca vor face galagie,nu???

Horia draga si noi pe langa L61/91 mai avem si un HCL la care sa incadram aceste fapte,deci nu-mi spui ceva nou.

am fost si cu Garda de Mediu la masuratori stai linistit ca stiam de ei.(La noi deobicei merg Locali cu ei )

Acum discutam doar daca este legal sau nu sa aplici sanctiune in aceasta speta.Personal am aplicat de mai multe ori si nu am avut nici o contestatie.

Edited by cristm

In cazul cluburilor programul de functionare este noaptea, deci incadrarea se face obligatoriu la pct. celalalt. Nu pot fi comparate cele doua situatii.

Edited by Anonymous

Sincer, am zis ca nu ma mai bag, dar din afara pare ca va certati ca doi copii pe o jucarie, ultima afirmatie a mea ramane valabila, avocatii o sa faca diferenta pentru ca legea nu e clara.

• Marius changed the title to Tulburarea liniştii - reparaţii auto