Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de port-arma neletala expirat

bulgariuv

Recommended Posts

Buna seara.
Imi cer scuze in avans pentru eventualele intrebari idioate.
Va rog cateva lamuriri mai detaliate si mai pe intelesul unui cetatean neobisnuit cu interpretarea legilor, la urmatoarea situatie :

Detin permis de arma tip B.Valabilitatea lui a expirat in urma cu o luna jumatate.Nefiind un act pe care il folosesc frecvent, ci sta impreuna cu arma, inchise intr-un fiset, am omis sa mai verific data si nu m-am dus sa-i prelungesc valabilitatea.Stiu, greseala si responsabilititatea mea, mi le asum.
Miercuri 07.08.13 am primit telefon de la IPJ-arme si munitii, m-au instiintat ca a expirat si mi-au solicitat sa ma prezint la IPJ cat mai repede posibil, cu permisul si arma.Astazi, 09.08.13, am mers la sediul politiei, unde m-a pus ofiterul de serviciu sa dau o declaratie, in care am recunoscut detinerea armei si expirarea valabilitatii permisului si am explicat motivul neprezentarii la prelungire.
Ofiterul a facut un proces verbal, mi-a retinut arma si permisul si mi-a explicat ca mi se va face un dosar penal, care va merge la judecatorie sau la parchet ( nu mai stiu exact fiindca mi-a inghetat putin sangele in vene ) si mi-a sugerat sa astept raspuns prin posta de la ei.
De aici inainte nu prea am inteles exact ce se va intampla :
- ce ar putea hotari judecatoria ( amenda, confiscarea armei, anularea permisului ) ?
- imi voi putea primi inapoi permisul, respectiv arma ?
- voi mai putea detine/cumpara in viitor permis/arma ?
- dosarul penal se va solutiona si va "disparea" ?
- fapta/dosarul va ramane permanent trecuta in cazier si va putea face probleme in viitor ( angajare, eventuala afecere proprie sau plecari din tara )?

- daca aceasta fapta va ramane trecuta in cazier, exista o metoda legala prin care as putea sa fac in asa fel incat sa fiu absolvit de vina sau sa iasa fapta de sub incidenta aspectului penal ?

Va multumesc. 

• Moderator

În astfel de cazuri magistratul decide şi tot el aplică sancţiunea. Probabil eşti cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute la art.140 din legea armelor şi muniţiilor, iar permisul de armă îţi va fi anulat.

Art. 140. - Nedepunerea armei si a munitiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Art. 28. - (1) Dreptul de detinere a armelor se anulează dacă titularul se află în una dintre următoarele situatii:

[ ... ]

b) nu se prezintă până la împlinirea termenului prevăzut la art. 25 alin. (1) pentru prelungirea valabilitătii permisului de armă;

Art. 25. - (1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri.

(2) în vederea prelungirii valabilitătii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) la structura de politie competentă în a cărei rază de competentă teritorială îsi are domiciliul sau resedinta cu armele înscrise în permis, precum si cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Va multumesc pentru raspuns.

Din experienta dvs., ce/cum ar trebui sa fac? Sa vorbesc sau sa imi angajez un avocat? Este cazul?

Mentionez ca este prima abatere de tipul acesta, de fapt de orice fel de tip.

• Moderator

Poţi să îţi angajezi şi un avocat, e dreptul tău. Părerea mea este că în cazul tău vor fi nişte bani aruncaţi pe fereastră. De ce? Pentru că în speţa ta, lucrurile sunt extrem de clare, nu există chichiţe sau detalii care să poată modifica încadrarea juridică ori să te exonereze de răspundere. Lucrurile sunt clare, permisul a expirat la data x şi tu nu ai făcut până la aceea dată niciun demers necesar prelungirii lui.

Ceea ce poţi căuta tu să dovedeşti şi să scoţi în evidenţă în cercetările ce se efectuează este că pur şi simplu ai uitat, nu ai comis fapta cu intenţie sau pentru cine ştie ce scopuri malefice, iar totul s-a datorat neglijenţei. Ba mai mult, poţi scoate în evidenţă şi faptul că te-ai prezentat imediat la poliţie când ai fost chemat, deci nu ai încercat deloc să te sustragi. Iar în baza acestor considerente să convingi procurorul de buna ta credinţă şi seriozitate şi că iar acest incident este pur întâmplător, fiind până la urmă un accident nefericit, astfel încât soluţia adoptată de procuror să fie una blândă, pe măsura pericolului social redus. Dar dacă te ştii emotiv şi crezi că nu vei putea să evidenţiezi aceste aspecte atunci când vei fi audiat, poţi să-ţi angajezi un avocat, pentru că exact asta va face, altceva nu are ce să facă, lucrurile sunt extrem de clare în astfel de speţe.

Baftă!

• Moderator

Din ce ştiu, în cele mai multe cazuri de acest fel, magistraţii sunt foarte îngăduitori şi e puţin probabil să ajungi la o pedeapsă penală.

Multumesc din nou.Intr-adevar, bani aruncati, pe care, din pacate, nu-i detin.

Ofiterul de serviciu nu mi-a spus ca voi fi chemat la audiere, ci doar ca voi primi "o hartie" de la judecatorie, prin posta.Daca voi chemat la audiere, voi incerca sa-mi sustin singur povestea, insa dupa incidentul de la Perla, zau ca nu stiu cat de ingaduitori vor fi magistratii.

Banuiesc ca la aceste intrebari voi primi raspuns la judecatorie sau de la Arme si Munitii, dupa solutionarea dosarului :

- ce ar putea hotari judecatoria ( amenda, confiscarea armei, anularea permisului ) ?
- imi voi putea primi inapoi permisul, respectiv arma ?
- voi mai putea detine/cumpara in viitor permis/arma ?
- dosarul penal se va solutiona si va "disparea" ?
- fapta/dosarul va ramane permanent trecuta in cazier si va putea face probleme in viitor ( angajare, eventuala afecere proprie sau plecari din tara )?

- daca aceasta fapta va ramane trecuta in cazier, exista o metoda legala prin care as putea sa fac in asa fel incat sa fiu absolvit de vina sau sa iasa fapta de sub incidenta aspectului penal ?

• Moderator

Nu cred că dosarul tău ajunge până la judecătorie, în cel mai rău caz pentru tine, cred că vei primi o sancţiune administrativă de la procuror.

Şi nu prea are nicio legătură cazul Perla cu situaţia ta. ;)

Aveam o bănuială că în Codul Penal ar trebui să fie ceva prevăzut în legătură cu vinovăţia şi cu intenţia de a săvîrşi infracţiunea. Am căutat şi am găsit asta:

Art. 16.
(1) Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală.
(2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.
(3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul:
     a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
     b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.
(4) Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul:
     a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
     b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.
(5) Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.
(6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

Deci, din cîte înţeleg, o faptă comisă neintenţionat şi prin inacţiune nu constituie infracţiune. Dacă ai uitat că permisul urma să expire, fără ca prin această uitare să se fi produs un eveniment grav, nu se cheamă că ai comis o infracţiune în accepţiunea Codului Penal, chiar dacă legea armelor susţine contrariul.

Eu înţeleg că nu poţi fi condamnat decît dacă se dovedeşte că ai ştiut de expirare şi totuşi ai decis să nu depui arma.

Sau îmi scapă ceva? :unsure:

Edit: cred că m-am grăbit cu concluziile. S-ar putea lega de alineatul 4 litera b. Ar putea spune că deşi n-ai prevăzut că permisul va expira tocmai acum, ar fi trebuit şi ai fi putut să ştii asta. :unsure:

Edited by VladSoare
  • Moderator

Lucrurile pot fi privite mult mai simplu.

Legea instituie o obligaţie titularului (respectiv aceea de a verifica valabilitatea permisului astfel încât să ştie atunci când expiră şi să facă fomalităţile necesare prelungirii) de care el nu se achită. Că îl doare în partea dorsală sau pur şi simplu a uitat, e fix treaba lui, el şi-a asumat această obligaţie prevăzută de lege de care nu s-a achitat.

• Upvote 1
  • Moderator

Culpa e tot o formă de vinovăţie.

Fapta este săvârşită din culpă când infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei ca el nu se va produce, când infractorul nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să-l prevadă.

multimesc Vlad.

nu, nu m-a durut in partea dorsala, ideea este ca nu scrie nicaieri in acel carnet cand expira sau perioada de valabilitate, asa ca am citit legislatia cand l-am facut, apoi am uitat cu desavarsire de....idiot.

grija mea este, citind acest extract din codul penal, ca ofiterul de serviciu mi-a sugerat sa scriu in declaratie ca nu m-am prezentat din motive personale, nu fiindca am uitat.

Lucrurile pot fi privite mult mai simplu.

Legea instituie o obligaţie titularului (respectiv aceea de a verifica valabilitatea permisului astfel încât să ştie atunci când expiră şi să facă fomalităţile necesare prelungirii) de care el nu se achită. Că îl doare în partea dorsală sau pur şi simplu a uitat, e fix treaba lui, el şi-a asumat această obligaţie prevăzută de lege de care nu s-a achitat.

E adevărat. :good:

Doar că ştiu din proprie experienţă cît de uşor este să uiţi de un eveniment care va veni peste cinci ani. Trebuia să plec în Elveţia la un moment dat şi cînd am scos paşaportul de la naftalină am constatat că era expirat de doi ani. Permisul de conducere... am luat un radar acum două luni şi cu ocazia asta am aflat că expirase de un an. Nu spun că asta ar fi o scuză, dar se întîmplă, oamenii sînt distraţi, fac greşeli... O greşeală minoră şi care nu pune pe nimeni şi nimic în pericol n-ar trebui să fie incriminată atît de drastic. Mi se pare că articolul 140 e prea drastic în raport cu pericolul pe care-l prezintă fapta (nu că ar avea vreo importanţă cum mi se pare mie; discutam doar aşa, teoretic).

Cînd voi avea permisul de armă, o să-mi pun alerte în iCal cu cel puţin şase luni înainte de expirare. :)

Culpa e tot o formă de vinovăţie.

Fapta este săvârşită din culpă când infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei ca el nu se va produce, când infractorul nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să-l prevadă.

Aşa este; eu citisem doar prima parte, cînd el prevede rezultatul dar nu-l acceptă. Or asta nu se aplică în cazul nostru.

Îmi scăpase partea a doua.

Edited by VladSoare
  • Moderator

nu, nu m-a durut in partea dorsala, ideea este ca nu scrie nicaieri in acel carnet cand expira sau perioada de valabilitate, asa ca am citit legislatia cand l-am facut, apoi am uitat cu desavarsire de....idiot.

grija mea este, citind acest extract din codul penal, ca ofiterul de serviciu mi-a sugerat sa scriu in declaratie ca nu m-am prezentat din motive personale, nu fiindca am uitat.

Nu la tine mă refeream când am postat mai sus de partea dorsală, ci discutam aşa ipotetic. Oricum nu e aşa mare diferenţă între a uita şi nepăsarea sau durerea în părţile din spate. Tocmai de aceea motivele personale sunt mult mai credibile şi obiective, aşa că nu te-a sfătuit deloc rău. Când obţii un permis de armă şi devii posesor al unei arme se consideră că eşti un om serios, cu capul pe umeri, ce îşi asumă nişte responsabilităţi în plus şi în cel mai serios mod cu putinţă, nu doar aşa declarativ şi formal.

• Upvote 1
  • Moderator

Acum şi tu ... vrei mură-n gură?

Citeşte despre cazul fortuit - cauză generală care înlătură caracterul penal al faptei în cazul în care o împrejurare imprevizibilă, care deviază direcţia şi rezultatul firesc al faptei iniţiale a omului, se suprapune peste conduita făptuitorului, realizându-se conţinutul unei fapte prevăzute de legea penală (art. 47 C. pen.).

Pentru astfel de consultaţii/informaţii avocaţii te taxează serios.  :clip: 

• Upvote 1

nu stiu cum e general valabil, insa cand decid sa ma doara in parti din astea, cunosc toate datele problemei si, mai ales, toate posibilele riscuri.ori ce am facut eu e simpla prostie.m-am linistit cu motivele personale, multumesc.

ai dreptate, insa, cu responsabilitatea, cand se va rezolva treaba asta imi fac un afis cu toate datele tuturor documentelor si-l pun pe perete MAAAAREEE.

Marius, iti multumesc, raman dator cu o bere, in afara programului.

• Moderator

O greşeală minoră şi care nu pune pe nimeni şi nimic în pericol n-ar trebui să fie incriminată atît de drastic. Mi se pare că articolul 140 e prea drastic în raport cu pericolul pe care-l prezintă fapta (nu că ar avea vreo importanţă cum mi se pare mie; discutam doar aşa, teoretic).

Pare minoră, dar numai când priveşti din punctul tău de vedere sau al unui posesor aşa cum este şi iniţiatorul topicului, care cel mai probabil a decis să-şi ia o armă neletală, doar pentru că era la modă atunci sau pentru că mulţi cunoscuţi aveau ori alte asemenea motive.

Dar dacă ai avea posibilitatea să priveşti per ansamblu, unde sunt câteva mii de posesori, fiecare fiind evident un caz special, lucrurile nu mai stau deloc aşa. Cam cât de minoră ţi se pare greşeala unui poseor de armă care uită intenţionat (dar imposibil de demonstrat dpdv juridic) să se achite de aceste obligaţii deoarece au intervenit schimbări şi nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a deţine o armă, a fost condamnat, a fost descoperit cu probleme psihice, a fost dat afară de la serviciu şi aşa mai departe, motiv pentru care întrucât nu vrea să renunţe la armă, uită intenţionat aşa ... ba te mai pomeneşti că mai face şi vreo boacănă, iar deontologii, psihologii rataţi, sociologii şi toţi habarniştii ce au devenit formatori de opinie la tv încep să facă puţină justiţie televizată, întrebându-se retoric cum de a fost posibil ca ăla să deţină o armă şi să nu aibă permis valabil şi toate hârtiile în regulă la dosar. Cam cum crezi că vor reacţiona dacă încerci să le explici că nevizarea permisului nu este o faptă gravă?

• Upvote 2

initiatorul topicului a primit cadou arma respectiva, cu multi ani inainte ca sa fie necesar permis pt genul acesta de arma.mai iresponsabil cel care a facut-o cadou, dat fiind ca aveam doar 11 ani atunci.intre timp, a venit legea cu permisul si m-am trezit in ilegalitate.cand m-am dus sa predau arma politiei, agentul de la arme si munitii mi-a zis ca mai bine imi fac permis fiindca trecuse ceva vreme de cand aparuse aceasta lege si nu stiu ce complicatii ar fi aparut daca decideam sa o predau.

asa ca am ramas cu arma pe cap, impreuna cu permisul, care au stat dosite bine, neatinse si nefolosite timp de 5 ani si 2 luni ( aceste 2 luni fiind cele de cand a expirat permisul ).

cam asta e intreaga poveste.

Corect.

Eu mă gîndeam doar la expirare, nu şi la apariţia unor schimbări, şi doar prin prisma faptului că arma e neletală.

Dar ai dreptate, poate că dacă ai face concesii ai risca să apară portiţe de scăpare şi în cazuri mai grave. Poate că totuşi e mai bine să fie tratate de lege în mod unitar, urmînd ca distincţia să o facă procurorul sau judecătorul în fiecare caz în parte. :hmmmt:

• 1 month later...

pai da, dar nici asa nu mi se pare corect. intr-adevar, a trecut mult timp pana sa iti dai seama ca ai permisul expirat, dar aici legea ar trebui sa fie mai "ingaduitoare

spre ex, eu, dupa ce am schimbat domiciliul in buletin, am 5 zile sa declar la arme si munitii noua locatie, cu buletinul nou. 

buletin nou, care a iesit cu data de 31.07.2013 si de la sectia y de politie mi sa spus sa ridic buletinul  pe 14.08.2013. 

bineinteles ca am fost dupa cele 5 zile si dupa 14.08.2013 la arme sa declar, riscand o amenda pt ca nu m-am prezentat in cele 5 zile.

si cum trebuia sa ma prezit eu cu buletinul scos din data de 31.07 in 5 zile daca l-am ridicat abia pe 14.08?