Jump to content
POLITISTI.ro

Linistea publica in zona de blocuri

Noemi

Recommended Posts

Buna ziua!

As dori sa aflu care este limita comportamentului si nivelului de zgomot care inca trebuie sa fie tolerat, mai exact la noi, pe strada M. Sadoveanu uneori se gasesc multi copii jos in fata blocului, cateodata insotiti de adulti, alteori singuri, dar tot timpul sunt foarte galagiosi, urla fiecare intr-una, este greu de suportat, mai ales ca exista la fiecare pas cate un parc unde bineanteles este amenajat si un parc pentru copii.

Fie vorba ori de Parcul Magnoliei, ori de Oraselul Copiilor sau de Parcul Olosig, oamenii au toate posibilitatile de a se bucura de timpul liber alaturi de familie. Este foarte greu sa stai in casa si sa asculti in fiecare zi cum urla copii jos in strada, cand sunt atatea posibilitati unde se poate desfasura timpul liber in mod civilizat.

Va rog frumos sa-mi dati un sfat, ce se poate face in aceasta situatie. Se pot amenda oamenii care isi trimit copii in strada sau care crede ca are dreptul sa faca parc pentru copii acolo unde inca nu este, sau e asa cum spun ei atat de increzuti, ca pe spatiul public are dreptul sa faca fiecare ce vrea, sau cel putin modul aceasta de a deranja oamenii care locuiesc aici in bloc nu se considera a fi tulburare a linistii publice?

Va multumesc!

Cu stima,

Sebok Noemi

• Upvote 1
  • Downvote 13

Ce te astepti sa faca inchisoare ca au iesit cu copilul in fata blocului? Get a life, people! Sunt copii, se joaca si ei, nu cred ca iti disturba tie linistea, sa auzi copiii cum se joaca ar trebuii sa te bucure, cat inca se mai joaca pe afara si nu sunt in fata calculatorului de la 3 ani e bine. Dar poti sa chemi oricand politia, bineinteles asumandu-ti riscul ca un apel nejustificat iti aduce tie o amenda. :))

• Upvote 3
  • Downvote 1

100 db e limita de zgomot admisa ziua la exterior in aglomerarile urbane si cum un pickamer atinge 90 100 db, si cum politia nu poate face masuratori de zgomot, pentru ca in Bucuresti exista doar 3 sonometri autorizati si o analiza de zgomot costa, nu prea ai ce face, am avut si eu un vecin care venise cu astfel de idei ca e prea mult zgomot de la copii si am adus un decibelmetru si efectuuind masuratorile in casa lui cu toate usile si geamurile inchise la 1 metru distanta de peretele casei asa cum trebuie facuta o masuratoare dupa standarde, am ajuns sub limta de 60 db ziua cat e legal in spatiile inchise de locuit, dar aici mai e o hiba, tot legea prevede ca zgomotul sa se produca in interiorul condomiumului, altfel pentru ce e la exterior se masoara la 1 m de geamul tau si ai limite de 110 db ziua si 70 80 db noaptea, nu mai stiu exact normele dar daca la exterior se indeplinesc normele, legal e treaba ta sa intretii si sa repari izolatia fonica asigurata la nivelul necesar in momentul darii in folosinta a blocului valabila si pentru apartamentul tau, deci degeaba ai masura ca legal vei prii un astfelde raspuns, plus ca pentru ca nivelul de zgomot sa poat fii deranjant tot dpdv al masuratorii trebuie sa aiba o intensitate continua si aproximativ egala de minim 15 30 de secunde, iar la zgomote industriale de minim un minut, sa ajung acasa sa caut in hartii sa vad exact cum e legea, mai sunt tot felul de oameni care vin cu tot felul de aberatii de genul asta erau pe un site blog de asa ceva, care de fapt e reclama mascata la o firma care detine un sonometru, dar legal nu vei rezolva nimic caci ei dau niste valori dar nu soun si de tipul minim pentru masurare.

• Moderator

Chiar crezi că dacă vor fi amendaţi părinţii, nu vor mai lăsa copii la joacă? Să ştii că amenzile nu sunt întotdeauna o soluţie şi nu rezolvă toate problemele, mai ales în astfel de situaţii. Viaţa într-o comunitate implică şi toleranţă faţă de ceilalţi. Pentru că în general, convieţuirea în cazul celor ce locuiesc la bloc presupune şi apariţia unor confilcte de interese. Tratarea acestora de pe poziţii de forţă sau radicale, în majoritatea cazurilor nu rezolvă nimic, ba din contră amplifică conflictele inutil, dând naştere unor stări conflictuale ce pot chiar degenera, transformând convieţuirea într-un coşmar.

Multumesc pentru raspunsuri.

Eu totusi cred ca cei care nu au invatat sa respecte oamenii din jur si sa aiba bun simti, aceea la urma urmei tot va trebui sa invete. Mai cred ca problemele cele mai grave le creeaza oamenii parveniti de la tara, nescoliti, needucati, care vin la orase cu gandul ca scoala este pentru prosti si ca ei au dreptul sa faca ce vor ei, pentru ca asa au fost invatati de catre mama lor acasa. Cred ca lipsa de educatie morala si civica al oamenilor va trebui oricum reparata la urma urmei si ar fi mai bine sa se intample asta inainte sa se produca deteriorari si mai grave la nivelul societatii.

Nu este vorba doar de copii "de dupa blocuri", ci in general de atitudinea oamenilor. 

Eu personal cred ca daca la 50 de metri distanta de bloc exista trei parcuri spatioase in care exista si parc pt. copii amenajata super lux, atunci toti ar trebui sa stie sa ia frumos copilul de manuta si sa mearga pana la amarata aia de parc daca tot se cheltuiesc milioane de euro pt. dezvoltarea orasului !!!! si nu eu trebuie sa plec din casa daca vreau sa ma odihnesc, chiar si ziua, chiar si cu geamul deschis ca doar nu o sa stau cu geamurile inchise pe 38 de grade, pt ca s-au mutat aici niste zapaciti de la tara...ca doar nu de aia mi-am cumparat apartament de 3 camere lux ca sa traiesc ca o sclava in el!!!!

Si mai cred ca daca in zilele noastre mai exista oameni care nu inteleg care este problema cu cei care isi cresc copii in strada..atunci e mare bai.

Nu stiu cum e la Bucuresti, dar la Oradea traiesc oameni civilizati, mai putin astia veniti din alte parti care au lipse grave de educatie si vin si cu pretentii si cu gandul ca ei sunt niste sefi aici, au pretentii la mai multe drepturi fata de altii, pe cand ei ii lipsesc de drepturi pe cei din jur.

Cred ca nu eu si nu oamenii cu bun simti suntem cei care trebuie sa toleram o viata intreaga comportamentul mizerabil al unora, ci ar trebui toata lumea sa respecte legea si regulile bunului simti, asta ar fi minimul in secolul 21 !!!

si apropo...oamenii decenti nu isi lasa copii neinsotiti, decat daca exista conditiile necesare (de ex.paza...ca doar avem si paza in parcul copiilor care vegheaza cele doua intrari si ordinea in  parc !). Oamenii decenti nu isi obisnuiesc copii sa-si petreaca timpul aiurea...si in strada. pt. ca la scoala nu se va concentra cum trebuie; pt ca in strada sunt tot felul de oameni si in majoritatea cazurilor nu va invata nimic bun de la ceilalti copii lasati de capul lor care urla ca animalele; pt ca in strada invata unul de la altul ca acela va avea dreptate tot timpul care urla mai tare si care este mai curajos si mai agresiv; si pentru ca majoritatea dintre cei crescuti in strada isi petrec nu doar copilaria ci si tineretea in strada (unde mai tarziu se leaga de fete sau chiar devin infractori) si in cluburi ca doar asa le-a invatat mama ca nu trebuie aiba niciodata o ocupatie de valoare si tot ce e de facut in viata trebuie facut repede si fara sa depuna prea mare efort..pt. ca dupa aceea sa aiba cat mai mult timp pt. distractii.

Asta este o problema de baza in  societate. Caci cei de la tara nu isi educa copilul iar mai tarziu deja e prea tarziu sa repara neglijenta. De aia se spune despre tarani ca nu au cei 7 ani de acasa. Si poti sa cheltuiesti milioane de euro pt. ei, sa le construiesti scoli sa aiba unde sa invete ca sa devina oameni culti si civilizati, degeaba ca nu apreciaza cartea; poti sa le construiesti parcuri amenajate cu jocuri si echipamente cele mai moderne ca sa aiba unde sa se joace pruncii, nu are importanta pentru ca tot in strada isi trimite copilul, avand impresia ca la oras e ca la tara unde isi trimit copii in curte sau pe camp....taranul tot taran va ramane.

Si mai trebuie sa spun ca fara exceptie fiecare persoana cu care am stat de vorba, in momentul cand i-am atras atentia ca face ceva care se amendeaza (arunca mizeria pe jos, deterioreaza spatiul verde, s.a.m.d.), raspunsul a fost ca: bine,va plati amenda. Deci atentie, ei si-au formulat foarte clar modul lor de gandire si cu totii, fara nici o exceptie au ales sa plateasca amenda, decat sa faca un lucru corect si civilizat. 

Imi pare rau daca am formulat aceste idei intr-un mod prea naturalistic, sau realistic, nu aveam intentia sa jignesc pe nimeni, insa ca cetatean am datoria sa sesizez problemele din jur. Multumesc.

• Downvote 7
  • Moderator

Pot înţelege că eşti nemulţumită de comportamentul anumitor semeni, că nutreşti frustrări datorită celor lipsiţi de educaţia elementară, dar să ştii că acestă postare plină de atacuri şi acuze ce înjosec un grup de oameni doar pe baza originii nu îţi face cinste şi nici nu oferă credibilitate.

Noemi te-au suparat rau taranii!

E pacat ca te lasi condusa de ura din cauza unor derbedei si generalizezi, afirmand ca toti cei care provin din mediul rural sunt lipsiti de educatie, derbedei si asa mai departe, intr-un cuvant sunt o rasa inferioara tie, care esti nascuta si crescuta in oras.

Ba da, exact asta ai facut Crezi ca cei de la tara sunt inferiori tie pentru ca s-au nascut altundeva? Cunosc oameni de la tara care sunt de multe ori mai respectuosi si educati decat snobi astia de oras ca tine.

• Upvote 1

Noemi, sincer nu reusesc sa iti inteleg frustrarile, dar la 38 de grade daca e vorba de super lux cum zici tu, inseamna ca ai sistem de climatizare nu un banal aer conditionat deci nu vad cum as tine geamul deschis, pesemne ca e si un bloc nou, iar daca tot auzi copiii si larma lor eu unul mi-as face probleme serioase cu privire la constructia blocului in care stai, stiu ce inseamna super lux si mai ales climatizare, geamuri fonoizolante, si pereti construiti cum trebuie. Deci ori ai fost pacalita ca e ceva superlux, si de fapt e un apartament normal cu finisaje sa iti ia ochii, ori ...

• Upvote 1
  • 9 months later...

Buna seara...am si eu o mica intrebare...am niste vecini destul de foarte galagiosi , iar in aceasta seara am facut o reclamatie la sectia de politie .Intrebarea mea este daca vecinii mei pot afla cine a facut aceasta reclamatie . Va multumesc anticipat

Nu ti se pare normal ca vecinii sa stie pe cine deranjeaza? Iti este frica, nu vrei sa-ti asumi raspunderea? Poti fii chemat si in instanta in eventualitatea unei sanctiuni si a unei contestatii, pentru a sustine acuzatiile facute,

• Upvote 2
  • 3 months later...

Buna ziua,

As dori sa primim un raspuns clar la problema ridicata de Noemi. Este normal ca parintii sa isi lase copiii in fata blocului la joaca, pe strada, pana la ora 10 seara?

Si in cazul meu sunt parcuri amenajate, doua foarte aproape si unul la 10 minute. Fiecare cetatean ar trebui sa stie care ii sunt drepturile si obligatiile in acelasi timp.

De cate ori am incercat sa vorbesc cu parintii copiilor, imi spun ca nu ii intereseaza ca ma deranjeaza pe mine. Eu stau la parter, iar ei se joaca fix sub geamurile mele. Problema este ca de fapt doar alearga si tipa in continuu, de la ora 4:30 pana la 10 seara. Mi-am pus aer conditionat, am termopane, totusi cu geamurile inchise nu ne putem odihni cand venim de la munca. Eram la master si lucram in acelasi timp, as fi dorit sa ma odihnesc o ora cand vin de la lucru, ca apoi sa studiez. Nu poti citi un curs, o carte, chiar si daca dau drumul la muzica tot se aud tipetele. Parintii mi-au spus sa merg la biblioteca (este inchis seara, oricum), iar la un moment dat mi-au zis chiar sa ma mut daca nu imi convine. Vi se pare normal? Am fost uimita sa citesc cati oameni au zis sa fim mai toleranti. Nu e vorba ca nu sunt toleranta, dar efectiv nu pot trai in casa mea, care am luat-o pe rate si pentru care platesc credit.

In cazul meu niciunul dintre copii nu locuieste in blocul meu, dar parintii ii trimit sa se joace aici, chiar sub geamurile mele. Ei de fapt locuiesc toti in blocul vecin. Spatiul pe care se joaca ei este spatiul blocului in care locuiesc eu, atata ca nu este imprejmuit cu gard.

Va rog frumos sa imi spuneti care este legea in acest sens. Mentionez ca pentru mine nu conteaza cine sunt acesti oameni si unde s-au nascut, la tara sau la oras. Ar trebui sa ne respectam unii pe altii. E atat de simplu. Si da, sunt de accord cu Noemi, locurile de joaca sunt amenajate din banii publici si ar trebui folosite. E frustrant sa vezi parcul la 50 de metri si tu sa stai sa induri galagia.

In primul rand, copiii nu au nici o vina. Este normal sa se joace. Totusi, ei se afla in responsabilitatea parintilor, fiind minori. Parintii ar trebui sa inteleaga ca traim intr-o comunitate, ca este nevoie sa ne respectam vecinii, si prin urmare, sa isi trimita copiii in parcurile de joaca special amenajate. Problema este ca ei, parintii, considera, asa cum zicea si Noemi la inceput, ca au acest drept, de a-i lasa pe copii, la joaca pe strada si sub geamurile vecinilor pana la ora 10 seara. Mai precis considera ca pe spatiul public pot face oricata galagie pana la ora 10 seara. Din punctul meu de vedere este tulburarea linistii publice. Este la fel ca atunci cand cineva opreste masina in fata geamului si da drumul foarte tare la muzica.

Eu am intrebat frumos, daca acest lucru este legal sau nu. Acum sa va raspund la intrebare: as dori ca politia sa ii atentioneze de cateva ori, apoi sa ii amendeze. As dori sa existe un numar de telefon unde sa pot suna, ei sa vina sa constate cateva zile la rand si sa decida daca am dreptate sau nu si cum ar fi mai bine sa procedam.

Inteleg ca sustineti ca nu este de datoria politiei, poate puteti sa imi dati o alta alternativa. Cum credeti dumneavoastra ca ar trebui rezolvat acest conflict? Cui ar trebui sa ma adresez?

Multumesc

• Moderator

In Anglia au gasit o rezolvare pentru indepartarea tinerilor din anumite zone, in special a tinerilor huligani care devastau magazine, insa sistemul a avut numerosi critici si a fost interzis. Sistemul se numeste Mosquito si se bazeaza pe sunete de o anumita frecventa, insuportabile pt urechea unui tanar, dar care nu sunt auzite de adulti.

• Upvote 1

Multumesc pentru raspuns.

Intr-adevar, este o solutie interesanta, totusi daca nu este legala nu o putem folosi. In plus, ar fi afectati toti copiii cu varste sub 20 de ani (asa scria in ziar), ceea ce nu ar fi corect. Exista si tineri care mai stau pe banca din fata blocului, cu varste de peste 16 ani, care nu fac atata galagie, deci nu ma deranjeaza. E drept si acestia din urma, lasa coji de seminte, resturi de tigari pe jos, dar aceasta reprezinta alta problema.

De asemenea, sunt si alti parinti cu copii, care doar traverseaza zona.

• Active member

Jungla intotdeauna e o solutie buna. Te-ai gandit la asta? :hmmmt:

Macacul mai urla din cand in cand, dar macar nu sparge seminte si n-are la ce geam sa se joace.

• Upvote 2
  • Moderator

Chiar nu înţeleg ce soluţii miraculoase puteţi aştepta?

La fel cum cei deranjaţi nu iau în calcul mutarea, e logic că nici părinţii copiilor nu o vor face. Şi dpdv legal se bucură de aceleaşi drepturi. Nimeni nu-i poate da afară şi nici nu-i poate obliga să-şi ţină copiii închişi în casă, ori să-şi izoleze fonic vreo încăpere. Ăsta e unul dintre dezavantajele sau avantajele (depinde de cum priveşti) locuirii într-un spaţiu comun, la bloc. Faptul că nu se respectă orele de linişte este o simplă contravenţie. Îi puteţi reclama şi vor fi sancţionaţi cu amendă, asta dacă consideraţi că o astfel de măsură va rezolva problema, deşi în majoritatea situaţiilor doar o amplifică sau crează tensiuni, etc. 

Dar pot primi sute de amenzi, chiar şi dacă vor fi cercetaţi penal, nicio instanţă nu-i poate obliga să se mute. Aşa că discuţiile sunt inutile şi interminabile. Cei deranjaţi ar dori ca ceilalţi să dispară, să stea închişi în casă şi în linişte, numai că nimeni şi nicio lege nu-i poate obliga la aşa ceva.

• Upvote 2

Nu astept o solutie miraculoasa, ci as fi dorit sa imi raspunda un politist, de preferinta, daca parintii au dreptate atunci cand afirma ca cei mici pot face oricata galagie pana la ora 10 seara, pe spatiul public. Aceasta este si intrebarea pe care a formulat-o Noemi la inceput: "e asa cum spun ei atat de increzuti, ca pe spatiul public are dreptul sa faca fiecare ce vrea, sau cel putin modul aceasta de a deranja oamenii care locuiesc aici in bloc nu se considera a fi tulburare a linistii publice?", si la care inca nu am primit raspuns.

Cat despre mutare, nu am spus nici o clipa ca vreau sa se mute, sa dispara, sa stea inchisi in casa, in liniste. Am spus ca mi-ar placea sa foloseasca locurile de joaca special amenajate, adica cele 3 parcuri care se afla in apropiere.

In concluzie, intrebarea este daca in intervalul orar 16:30-22:00 se considera tulburare a linistii publice, in situatia in care copiii tipa si alearga sub geamurile mele si pe strada, intre geam si strada fiind doar un trotuar cu o latime de 2 aproximativ metri.

Nu astept nici o solutie miraculoasa. Intrebarea initiala era daca este adevarat ca toata lumea poate face oricata galagie pe spatiul public pana la ora 10 seara. In contextul de fata, ne referim la copii, care tipa mereu sub geamurile mele. Tot ce doream era un raspuns clar, de la un politist care cunoaste legea.

Referitor la celelalte lucruri pe care le mentionati, mutarea parintilor cu copii galagiosi din zona, izolarea fonica a locuintei lor si tinerea copiilor in casa, nu am facut niciodata vreo afiramtie. Si nici nu imi doresc aceste lucruri. Am spus doar ca nu inteleg de ce nu isi duc copiii sa se joace in parcurile special amenajate de primarie, care se afla la o distanta de 5-10 minute de bloc.

Eu m-as muta maine, dar apartamentul meu este luat pe credit cu prima casa si deocamdata nu poate fi vandut.

In ceea ce priveste discutiile inutile si interminabile, am continuat sa raspund la intrebarile pe care mi le-ati adresat, din politete si pentru lamurirea contextului, in speranta primirii unui raspuns la intrebarea initiala.

• 6 months later...

Eu stau la curte si nu pot sa stau in curte fara sa aud tipete, injuraturi si bineinteles ritmicitatea mingii care loveste asfaltul la intervale regulate. Bietii copii isi baga, isi scot, dar sunt doar niste copii. (needucati de cele mai multe ori, carora nu ar trebui sa le ia nimeni apararea). De cele mai multe ori nu ajung bine si vor crea probleme serioase autoritatilor la maturitate. Nu inteleg de ce copii sunt tratati ca niste adulti care nu mai au nevoie de nici o corectie, de parca s-ar fi nascut invatati.

Sa stiti ca partea cu amenda functioneaza. In cartierul meu, la oras, m-am confruntat cu o situatie similara si dupa ce jandarmeria si politia au dat amenzi si au venit seara de seara, timp de 2 saptamani, s-a imputinat gasca. Doar autoritatile pot incerca sa rezolve astfel de probleme, legea 61/1991 exista inca. In lege nu scrie ca larma si galagia facuta de copii nu trebuie amendata.

Oricum vine sezonul cald si stau cu inima stransa sa vad daca au tinut minte de anul trecut sau trebui sa iau iarasi la rand politia, jandarmeria si primaria sa vad care va functiona.

Ai dreptate, toată lumea știe ca dacă bați mingea in față la bloc ajungi infractor. Tu ce-ai făcut în copilărie de ai ajuns un asa om educat și sociabil?