Jump to content
POLITISTI.ro

Dulap pentru arme


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

 

În normele metodologice de aplicare a legii 295/2004, articolul 14 zice că dulapurile sau casetele pentru păstrarea armelor letale trebuie să fie omologate de Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor.

Am găsit pe internet o mulţime de dulapuri şi seifuri pentru arme, dar fără vreo menţiune despre omologare.

 

Unde găsesc un seif omologat? Îmi puteţi recomanda un magazin şi eventual un model?

Voi ce folosiţi?

 

Nu am încă armă, dar intenţionez să am în viitorul nu foarte îndepărtat. Aş vrea să încep să mă pregătesc din timp. :)

 

Mulţumesc.

 

Link to comment
 • Moderator

Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor nu a fost înființată nici până astăzi, din câte știu eu. Nici nu vei găsi.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member

Nu exista nici o autoritate care sa le omologheze. Asa ca poti cumpara oricare respecta celelalte conditii.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor nu a fost înfiinţată chiar dacă aşa scrie în legislaţie, iar poliţistilor de la AEST dacă nu le prezinţi o factură, verifică la domiciliu aspectele prevăzute de lege, respectiv dacă este fixată în podea/perete şi dacă există compartiment pentru muniţie.

O discuţie similară găseşti şi aici:

 • Upvote 2
Link to comment

Am înţeles. Atunci o să caut un seif cu cifru şi cheie, pe care să-l pot fixa în perete. Mulţumesc. :good:

Altă întrebare: în norme scrie că seiful trebuie să aibă compartiment separat pentru muniţie. Dacă însă aş lua două seifuri diferite, unul pentru armă şi unul pentru muniţie, presupun că ar fi în regulă, nu? Practic mi se pare că ar fi acelaşi lucru din punctul de vedere al siguranţei, chiar dacă n-ar respecta la perfecţie litera legii. Credeţi că ar fi OK?

Stau cam prost cu spaţiul liber din casă şi mi-ar fi mai uşor să pun două seifuri mai mici în locuri diferite, decît unul singur mai mare. :)

 

Link to comment
 • Moderator

Păi în lege spune doar că muniţia trebuie păstrată separat de compartimentul/locul unde este depozitată arma. Nu?

Link to comment

În lege da, dar în norme scrie "Dulapurile sau, după caz, casetele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme [...]"

 

Intenţia legiuitorului mi se pare clară, şi anume ca muniţia să fie separată de arme şi asigurată independent. Deci ar trebui să fie în regulă cu două seifuri diferite, dar necompartimentate.

Mă gîndeam doar ca acel "trebuie să fie prevăzute", precizat atît de categoric, să nu constituie un motiv de neacceptare a dulapului, chiar dacă muniţia ar fi totuşi asigurată separat. :)

 

Mulţumesc mult pentru răspunsuri. :beer:

Edited by VladSoare
Link to comment
 • Active member

Mai bine cumpara o cutie speciala, si pastreaza factura in care sa scrie "cutie pentru arma", ca sa nu te complici aiurea.

 • Upvote 1
Link to comment

Mergi in Bucuresti la un magazin specializat (gen Vanatorul si Pescarul sau Arrow Int) si ia-ti un dulapior metalic care sa poti sa-l fixezi (nu au dimensiuni prea mari). Pe site-ul arrow o cutie pt 3 arme este ~800 lei. Am vazut la unii vanatori priceputi in confectii metalice cutii confectionate de ei.

Link to comment

La Bricostore au in oferta " Seif electronic birou" la pretul de 99.99 lei,dimensiuni 28x18x18 cm, necompartimentat,prevazut cu gauri pentru fixare in podea si/ sau perete. Este exact ce-ti trebuie, iar ca pret, de departe cea mai buna oferta; cumpara doua - unul pentru arma si unul pentru munitie - si esti in deplina legalitate. Asta, daca vorbim de arme scurte. Pentru arme de vinatoare, tot in zona magazinelor de bricolaj trebuie cautat.

 • Upvote 1
Link to comment

Da, la aşa ceva mă gîndeam: două seifuri mici, unul pentru armă şi unul pentru muniţie. Numai să nu fie exclusiv electronice, ci să aibă şi cheie. Trebuie să verific dacă astea din gama cea mai ieftină au şi încuiere cu cheie, separată de cifru.

De arme scurte vorbim. La început va fi una singură, dar ulterior e posibil să vină şi a doua.

Mulţumesc.

 

Link to comment

Au si cheie, care se poate folosi total independent de sistemul electronic; foarte util in cazul epuizarii bateriilor sau in cazul defectarii sistemului. Locul introducerii cheii este mascat cu un capac din plastic.

 • Upvote 1
Link to comment

Am luat pînă la urmă două astfel de seifuri.

Am însă o bănuială că nu sînt 100% în regulă. În norme scrie că trebuie să fie asigurate cu două sisteme de închidere independente. Or seifurile astea, deşi au atît cifru cît şi cheie, au de fapt un singur sistem de închidere, care este acţionat fie de cifru, fie de cheie. Cheia nu e un sistem suplimentar de închidere, ci doar un "colac de salvare" în cazul în care uiţi cifrul sau se consumă bateriile.

Cu alte cuvinte, dacă ştii cifrul nu mai ai nevoie de cheie, iar dacă ai cheia nu mai trebuie să ştii cifrul. :unsure:

Deci mie nu-mi pare a fi chiar ceea ce trebuie. :unsure:

Credeţi că o să fie în regulă chiar şi aşa? Măcar să nu mă apuc să găuresc pereţii degeaba... :D

Edited by VladSoare
Link to comment

eu zic ca se refera la faptul ca arma este inchisa cu o un sistem, cartusele cu alt sistem. la cutiile de arme ai o data cheia cu care deschizi usa principala si acces la pistol, apoi trebuie sa deschizi usa de la cartuse cu alta cheie. tu avand 2 safe-uri / chei, eu zic ca esti in regula. 

 

este doar parerea mea... 

Edited by Kayne
 • Upvote 1
Link to comment

A, am înţeles. Faza cu sistemele "independente" înseamnă unul pentru arme şi unul pentru muniţii, care să fie independente unul de altul. Nu neapărat să fie cîte două independente pentru fiecare în parte.

OK, atunci m-am liniştit. :D

 

Mulţumesc. :beer:

Link to comment

Gata. Le-am montat, curat și frumos, ambele prinse în perete în cîte patru șuruburi. Am reușit să găsesc un loc unde stau perfect. :D

N-ar fi fost o problemă să găsesc un spațiu în casă; aș fi găsit loc destul chiar și pentru seifuri mai multe și mai mari. Dar problema mea era că nu voiam să le pun oriunde, ci în laboratorul foto. Ăsta-i spațiul meu privat, unde mai țin și alte lucruri relativ periculoase și unde nimeni din casă nu intră fără mine. Or laboratorul este foarte, foarte mic. Fiecare centimetru pătrat e utilizat cu mare atenție, la eficiență maximă. Un seif mai mare n-ar fi avut loc, dar astea două mici au încăput perfect, chiar fără să sacrific nimic din spațiul folosit deja pentru fotografie.

Sînt foarte încîntat de rezultat. A ieșit mult mai bine chiar decît speram.  :wub:

 

Doar arma mai lipsește; pentru asta mai am de așteptat cîteva luni. Dar nu-i nimic, trec repede...  :naughty:

Edited by VladSoare
Link to comment

Etajera în care sînt seifurile nu exista inițial. Era doar valiza, care stătea pe podea.

Identificînd un loc liber deasupra valizei, m-am gîndit cum ar fi dacă aș găsi o etajeră care să încadreze valiza, permițîndu-mi s-o las în același loc, dar în același timp să pot folosi și spațiul de deasupra. Am avut noroc să găsesc la Ikea exact ce-mi trebuia, de dimensiuni potrivite.

Etajera este prinsă în șuruburi de restul mobilei, iar cele două polițe le-am întărit pe dedesubt cu colțare metalice, pentru ca fiecare dintre ele să poată susține greutatea cîte unui seif (care greutate este oricum susținută parțial și de șuruburile din perete). 

 

Arma o vreau pentru tir. Deși mai am încă destul timp să mă răzgîndesc și să optez pentru altceva, în momentul ăsta sînt cam 99,99% decis pentru un CZ 75. M-am îndrăgostit de el de la primul foc.  :wub:

Dar nu se știe, mai e timp. S-ar putea să mă răzgîndesc în octombrie, dacă văd la unul dintre voi ceva care să-mi placă mai mult... :D

 

post-9695-0-76973900-1375640997_thumb.jp

Link to comment

Eu mă întreb, oare ce fel de cutii au infractorii care dețin arme ilegal? Poate le va face controale Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor. Dar din păcate nu poate că nu e înfiinţată.

 

Să revin la topic. Eu am cutia prezentată mai sus de la Bricostore în care am băgat o cutiuţă mai mică de valori în care ţin muniţia.

Link to comment

 

Păi în cazul ăsta, se impune să-ţi faci topicul tău dedicat jucăriei în secţiunea: Arme personale  :)  (aşa cum avem şi noi)

 

 

O să fac, bineînțeles, cînd voi avea ce să prezint. :D

Edited by VladSoare
Link to comment
 • 2 weeks later...

Update:

Evident, locul de păstrare a armei în casă e doar primul pas. Mai trebuie rezolvată și chestiunea transportului armei pînă la poligon în condiții de siguranță, conform legii. Pentru asta am luat o cutie dedicată, cu compartiment de muniție, chei și tot tacîmul. 

Cutia va fi transportată în portbagaj, legată de unul dintre cîrligele de ancorare a bagajelor. Lanțul și lacătul sînt un fel de suflat în iaurt, pentru că portbagajul se încuie la plecarea de pe loc și nu se poate deschide mecanic în nici un fel (închiderea centralizată este singura cale de a-l descuia), deci nu mi l-ar putea deschide nimeni la semafor ca să fure ceva dinăuntru. Dar în fine, asta-i legea, iar eu intenționez s-o respect. :)

 

 

post-9695-0-06085300-1376502358_thumb.jp

post-9695-0-38181200-1376502367_thumb.jp

post-9695-0-52543200-1376502376_thumb.jp

 • Upvote 1
Link to comment

Daca arma pe care o vei cumpara este pentru tir sportiv e bine si asa, cu toate ca o poti transporta pana la poligon in cutia ei de plastic si sa nu fie incarcata cu munitie, daca este arma de autoaparare sau aparare si paza o poti tine asupra ta incarcata dar fara cartus pe teava, oricum in orice situatie, nu lasa arma in masina, daca prin cine stie ce ghinion ramai fara ea, vina va fi a ta, indiferent cum a fost asigurata, bafta! 

Link to comment
 • Moderator

Am văzut o cutie asemănătoare cu aceasta ce avea în pachet şi un sistem de prindere prin şine, având avantajul că o poţi debloca de pe şinele acelea şi utiliza ca pe o servietă pentr transport. Asta nu a avut un astfel de sistem pentru a putea fi folosită şi ca dulap pentru armă acasă, pentru că seamănă?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.