Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Este inselaciune?

myhaiii

Question

Buna ziua tuturor. Recent am dat comanda pentru o lucrare de licenta pe un site din Romania. Am vorbit cu respectivul ca lucrarea sa nu fie descarcata de pe internet, deci sa nu fie plagiata, iar apoi am trimis banii, iar ca dovada am chitanta de la banca. Ulterior, acesta mi-a trimis o lucrare descarcata de pe internet. Pot rezolva ceva daca depun o plangere la politie?
Va multumesc.

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Nu a respectat condiţiile înţelegerii dintre voi, litigiul este de natură civilă după părerea mea.

• 0

Buna ziua tuturor. Recent am dat comanda pentru o lucrare de licenta pe un site din Romania. Am vorbit cu respectivul ca lucrarea sa nu fie descarcata de pe internet, deci sa nu fie plagiata, iar apoi am trimis banii, iar ca dovada am chitanta de la banca. Ulterior, acesta mi-a trimis o lucrare descarcata de pe internet. Pot rezolva ceva daca depun o plangere la politie?

Va multumesc.

De unde ai certitudinea și cum poți demonstra că lucrarea este descărcată de pe internet ?! Nu este nicio înșelăciune. Ai plătit o lucrare de licență și ai primit-o. Cum demonstrezi că i-ai pus condiția ca aceasta să nu fie descărcată de pe internet ? Este pur și simplu un litigiu de natură civilă care nu este de competența poliției ci a instanței civile de judecată.

• 0

Va multumesc pentru raspunsuri. Pot demonstra intelegerea prin mailurile si conversatiile de pe messenger pe care le am salvate in calculator. Ne-am inteles prin mail ca lucrarea sa nu fie descarcata de pe internet, iar acesta a descarcat-o de pe internet, iar ca dovada am site-ul de unde a descarcat-o, unde se poate gasi lucrarea mea si se poate vedea faptul ca sunt identice si data adaugarii si data prezentarii acestei lucrari.

• 0

Ha?

Adica cineva iti scrie o lucrare de licenta, tu iti pui numele pe ea, ca si cum tu ai facut-o? Si tu vrei ca lucrarea sa nu fie plagiata (deja)

Eu zic sa il spui la scoala la indrumatorul tau de licenta.

• 0

Inteleg asta, dar nu el a scris lucrarea, ci a descarcat-o de pe internet, contrar intelegerii noastre. Nu reprezinta asta o inducere in eroare, deci inselaciune?

• 0

Esi constient ca faci parte din inselaciune? Atat tu cat si indrumatorul tau?

Obligatia lui profesionala (a indrumatorului) este ca pe parcursul realizarii lucrarii sa analizeze, sa corecteze, pas cu pas ceea ce studentul concepe, conform temei stabilite de comun acord si avizata de consiliul facultatii la inceputul anului universitar. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa semneze declaratia de prezentare unei lucrari de licenta pe care el stie ca nu a coordonat-o de-a lungul anului, decat daca are alte "interese" .

PS: Am inteles ca, acum universitatile din tara noastra au posibilitatea de a verifica originalitatea unei lucrari cu ajutorul unor programe informatice care, asemenea unor motoare de cautare, verifica daca exista paragrafe sau fraze preluate integral din alte surse, fara a fi citate. In cazul in care este prins cu o lucrare plagiata, studentul risca sa piarda dreptul de a mai sustine licenta timp de trei ani.

• 0

Nu. Doar vei pierde timp. Dosarul va fi trimis cu propunere de NUP 100% sub aspectul art.10/alin.1 /lit.b din Codul de Procedură Penală, adică fapta nu este prevăzută de legea penală.

• 0

Profesorul meu indrumator si-a dat seama ca lucrarea se gaseste pe internet, si astfel am aflat si eu. Eu initial ma gandisem ca daca respectivul m-a indus in eroare spunand ca lucrarea nu va fi descaracata de pe internet iar el tocmai asta a facut, a descarcat-o, reprezinta inducere in eroare, deci inselaciune. Nici daca aduc ca dovezi mailurile, conversatiile in care el confirma ca nu va fi descarcata, adica ma induce in eroare, nu rezolv nimic?

• 0
  • Moderator

Daca depun o plangere la politie in acest caz, voi rezolva ceva?

Doar vei pierde vremea. Este practic imposibil să i se dovedească că ştia de existenţa acelei lucrări pe net sau că a descărcat-o de acolo. Probabil va spune că lucrarea respectivă îi aparţine, iar cei de pe website-ul respectiv au postat-o fără acordul său. Şi aşa mai departe ...

I-ai cerut banii înapoi? Ce a spus?

• 0

I-am cerut banii inapoi si nu vrea sa ii inapoieze, deoarece spune, ca si dvs, ca nu a facut nimic ilegal si daca vreau, sa il dau in judecata in instanta civila. Va inteleg ca fapta nu constituie elementele unei indractiuni, insa nu este ca si cum as cumpara un telefon care mi se prezinta a fi nou, dar de fapt este uzat si cu defectiuni? Nu poate fi incadrata la infractiunea de inselaciune?

• 0

Mihaita, pe mina ma doare capul deja. Poate sunt eu fugit d-acasa..

Ceea ce vrei TU sa faci se numeste inselaciune.

Luminati-ma voi, ca se pare ca am o problema.

TU ceri unui individ sa scrie sau sa fure, dar nu de pe internet, o lucrare de licenta pe care TU sa pui semnatura si implicit sa inseli indrumatorul si institutia sa-ti dea licenta.

Deci, stai sa revin, dai bani pentru a insela, dar daca tu esti inselat vrei ca cel care te-a inselat sa plateasca... jeez!!!!

Nu vrei sa ma ajuti sa dai examenul de conducere in locul meu?

Presupunand ca ai fi doctor acum.

Tu, ai avea curaj sa te tratezi la tine?

• 0

Indiferent ce as fi vrut eu sa fac, acesta m-a indus in eroare asigurandu-ma ca lucrarea nu o va descarca de pe internet insa el a descarcat-o. Am ca dovezi: emailuri, conversatii pe messenger, chitanta de la banca. Chiar nu voi rezolva absolut nimic cu o plangere la politie?

• 0

myhaiii, nu rezolvi absolut nimic pentru ca e o intelegere intre doua parti si e de competenta instantei.

Poate ai terminat ceva facultate de drept si daca tot o ti tu cu plangerea la politie vrei sa ne demonstrezi ca esti prea pregatit pentru noi, cei de pe forum...

Edited by bogdanCVB
  • 0

Nu ma consider deloc prea pregatit sau prea destept. Am inteles ca este o intelegere intre doua parti, dar vreau doar sa inteleg de ce nu reprezinta o inselaciune atata timp cat m-a indus in eroare?

• 0

Indiferent ce as fi vrut eu sa fac, acesta m-a indus in eroare asigurandu-ma ca lucrarea nu o va descarca de pe internet insa el a descarcat-o. Am ca dovezi: emailuri, conversatii pe messenger, chitanta de la banca. Chiar nu voi rezolva absolut nimic cu o plangere la politie?

ai vrut sa faci o intelegere pentru INSELAREA unei institutii. si tu ceri dreptate?

e ilegal ce incerci tu sa faci. e ca si cum altcineva da examen in locul meu si eu conduc vehiculul ca si cand as fi luat examenul.

• 0

Mai baiatule, pentru a fii infractiune, o fapta trebuie sa intruneasca mai multe elemente constitutive concomitent si anume:

1) sa prezinte pericol social,

2) sa fie comisa cu vinovatie si

3) sa fie prevazuta de legea penala.

Aceasta a treia conditie nu este indeplinita si atunci asa cum ti s-a explicat mai sus, solutia va fi de neincepere a urmaririi penale, potrivit art.10 lit.b C.p.p. Tu poti face plangere pentru inselaciune sau pentru orice altceva doresti tu, insa finalitatea va fi aceeasi. Ai intrebat pe acest forum considerand ca ai incredere in noi, ai primit raspunsul corect, de ce mai insisti? Sa stii ca nu  primesti alt raspuns, chiar daca iti doresti acest lucru. Tu poti fi cercetat pentru infractiunea de fals, insa neexistand consecinte juridice, pentru ca lucrarea nu a fost promovata pana in prezent,  va fi aceeasi solutie de neincepere a  urmaririi penale. Asa cum a spus un coleg mai sus, tu esti constient ca vrei sa furi, pui pe cineva la cale sa fure un produs dintr-un anumit magazin, insa el fura acel produs, dar din alt magazin decat cel indicat de tine. Apoi vrei sa il reclami ca te-a inselat. Intelegi acum de ce nu este infractiune?

• Upvote 2
  • 0

Poate ca scopul meu era sa ma inspir din acea lucrare, el nu poate dovedi ca eu vroiam sa ma prezint cu acea lucrare la examen. Astfel nu cumva intruneste elementele constitutive ale inselaciunii?

• Downvote 3
  • 0
  • Moderator

Prietene ăla nu te-a indus în eroare, ci nu a respectat ceea ce a-ţi convenit. Nu ţi-a prezentat nimic ca fiind adevărat pentru a te convinge să apelezi la el, ci tu i-ai pus o condiţie, de care el nu s-a achitat. Ca să înţelegi la ce mă refer, dacă l-a început ţi-ar fi trimis nişte pasaje pentru ca tu să te convingi că o să-ţi eleboreze o lucrare unică şi originală, în scopul de a te determina să apelezi la el şi nu la alţi plagiatori, atunci da, puteam să vorbim despre o "inducere în eroare comisă cu intenţie" din partea lui, dar şi în acest caz am fi discutat teoretic, pentru că practic ar fi fost imposibil de demonstrat.

• 0
  • Moderator

În conţinutul legal al incriminării infracţiunii de înşelăciune, legiuitorul a prevăzut ca element material desfăşurarea unei activităţi de inducere sau de menţinere în eroare, fără de care persoana vătămată nu ar fi acceptat acţiunea dăunătoare. Astfel, trebuie să existe o intenţie clară şi dovedită a relei-credinţe şi a unor mijloace viclene, cărora le corespunde intenţia calificată specifică înşelăciunii.

Astfel, pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune este necesar ca făptuitorul să folosească pentru încheierea acţiunii respective vreun mijloc de inducere în eroare a părţilor vătămate, condiţie inexistentă şi imposibil de dovedit în situaţia prezentă, iar ca atare fapta săvârşită nu este prevazută de legea penală, ci este de natură civilă.

Situaţia prezentată de tine e similară cu cazul în care cineva cumpăra un produs, iar bunul respectiv nu corespunde nevoilor cumpărătorului. În astfel de cazuri nu putem vorbi de infracţiunea de înşelăciune.

• 0

Da, dar respectivul m-a asigurat ca lucrarea nu va fi descarcata, inainte ca eu sa ma hotarasc sa ii platesc acei bani, deci am platit deoarece am fost indus in eroare. Va rog sa-mi spuneti daca e corect.

• Downvote 2
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.