Jump to content
POLITISTI.ro

Drepturi legale la nasterea unui copil


lancelot

Recommended Posts

Sotia mea urmeaza sa nasca la inceputul lunii mai, ar putea cineva sa-mi spuna la cate zile libere am dreptul cu aceasta ocazie si care este procedura? De asemenea stiu ca in urma unui curs de puericultura as putea sa mai beneficiez de cateva zile libere...Multumesc anticipat!!

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Multumesc, dar astept un raspuns mai documentat, nu inteleg dc imi spui de zile pe an, pe mine ma intereseaza atunci, imediat dupa momentul nasterii, sa-mi iau cateva zile libere, mai ales ca in perioada aceea voi fi detasat.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Hotărârea nr. 1578/2002 Hotărâre privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare

Art. 20. -

(1) Poliţiştii au dreptul, potrivit legii, la învoiri plătite cu durate de 5 zile calendaristice în cazul următoarelor evenimente familiale:

a) căsătoria poliţistului;

b) naşterea sau căsătoria unui copil;

c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul al II-lea a poliţistului sau a soţului/soţiei poliţistului.

(2) De asemenea, poliţiştii pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situaţii:

a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei;

b) în situaţia unor dezastre care au afectat domiciliul poliţistului, al părinţilor, socrilor sau copiilor acestuia;

c) pentru alte situaţii sau evenimente excepţionale, de natură să justifice învoirea solicitată.

(3) Învoirile plătite se aprobă de conducerea unităţii, la cererea poliţistului.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Daca faci cursul de puericultura la medicul de familie, mai ai dreptul la 15 zile lucratoare platite, in plus fata de permisie. asta cu siguranta, pentru ca eu personal am copilul de o luna.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Multumesc mult, Serioussam si Goriggas! Da, intentionez sa urmez si cursul de puericultura, doar ca vroiam sa-l fac in alta parte, la clinica unde va naste sotia, e musai la medicul de familie?( in cazul meu, medicul MAI).

 • Upvote 2
 • Downvote 2
Link to comment

Eu l-am facut la Centrul Medical Judetean, cu medicul unitatii, care e si medicul meu de familie. Toti colegii mei l-au facut acolo. nu am idee daca e musai.

Link to comment

Multumesc, dar astept un raspuns mai documentat, nu inteleg dc imi spui de zile pe an, pe mine ma intereseaza atunci, imediat dupa momentul nasterii, sa-mi iau cateva zile libere, mai ales ca in perioada aceea voi fi detasat.

Sotul meu a beneficiat de cele 5 zile libere (caledaristice) imediat dupa nasterea copilului, iar dupa vreo 3 saptamani a beneficiat si de cele 10 zile libere (tot calendaristice), in urma absolvirii cursului de puericultura, impreuna cu medicul de familie al unitatii....vorba vine, ca de fapt toata chestia a fost eliberarea unei adeverinte din care a rezultat acest lucru, cu care s-a dus apoi la Serviciul Resurse Umane si a facut raportul de acordare a liberelor. Deci, in total se acorda 15 zile libere calendaristice, pe care poti sa ti le iei si toate o data, cumulat. Din cate a spus medicul, cele 10 libere trebuie luate in primele 3 luni dupa nasterea copilului. Sotul meu a beneficiat de aceste libere in lunile februarie, respectiv martie, copilul nostru avand 2 luni si jumatate acum si nu cred sa fi intervenit schimbari intre timp. Si apropo, ca tot veni vorba, si sotul meu a fost tot detasat in acea perioada, dar asta nu schimba cu nimic datele problemei, ai in continuare aceleasi drepturi. Iti urez multa bafta si sa va bucurati de bebe!!

Edited by allyyys25
Link to comment
 • 4 weeks later...

     Revin la acest subiect, pentru ca pe viitor sigur vor mai fi colegi care se vor confrunta cu situatia asta. Ati putea sa ma ajutati sa stabilim exact baza legala in care se acorda concediul paternal? Eu am facut raport pentru 5 zile, exact in ziua in care a nascut sotia, dupa care, cu adeverinta de la medicul de familie ca am urmat cursul de puericultura, am mai intocmit un raport, si mi s-au acordat...15 ! zile lucratoare libere, adica inca 5 (concediu de paternitate) + 10 (zile obtinute prin cursul de puericultura). Eu i-am spus doamnei de la Resurse Umane ca am mai beneficiat deja de 5 zile libere si ca nu as vrea sa se comita vreo eroare, s mi se dea mai multe libere decat am dreptul, ea a spus clar ca cele 5 zile care se acorda la nasterea copilului sunt separate de cele 15, care constituie concediul de paternitate. Bun, in cazul asta, sa fie primite. Dar, dupa dupa ce s-au consumat aprox. doua saptamani din cele enumerate, am fost sunat de catre adjunctul sectiei ca trebuie sa vin maine la sectie sa discutam, sa vedem cum facem, pentru ca primul raport, referitoare la cele 5 zile libere, NU a fost aprobat si practic am lipsit nemotivat de la serviciu, din punctul lor de vedere.

     Din ce am cautat pe subiectul asta, este adevarat, am gasit in Legea 210 1999 a concediului paternal, publicată în Monitorul Oficial nr. 654 din 31 decembrie 1999, mentionate doar cele 5 + 10, nu am gasit deocamdata nicaieri mentionat despre vreo permisie de 5 zile care se acorda la nasterea copilului. De aceea va rog sa ma ajutati sa gasesc si baza legala pentru permisia de 5 zile (daca aceasta exista), pentru ca adjunctul mi-a spus, telefonic, ca motivul pentru care nu s-a acordat este ca in situatia asta am dreptul doar la acel concediu parental de 5+10.

     P.S. Si chiar sa fie adevarat, de ce m-au sunat asa tarziu?!? :P

     Observ ca si "gorigass" a precizat despre permisia de 5 zile + 15 zile de concediu paternal.

Link to comment

Baza legală pentru cele cinci zile de învoire plătită se regăseste în art. 28/alin.1/lit. b din acordul nr. 4257/2 din 12.03.2012 încheiat între sindicate și MAI precum și în același articol din acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor semnat ieri 22.05.2013, valabil pe 2 ani

 

Art. 28

(1)Polițiștii au dreptul, potrivit legii, la învoiri plătite cu durata calendaristică de 5 zile, în cazul următoarelor evenimente familiale:

 

a) căsătoria polițistului

b )nașterea sau căsătoria unui copil

c) decesul soțului sau a unei rude până la gradul al doilea al polițistului sau soției polițistului

Edited by Dan
 • Upvote 1
Link to comment

        Multumesc Dan!

        Mi s-a spus ca nu s-a aprobat invoirea de 5 zile pentru ca solicitarea trebuia facuta mai din timp...astfel incat sa ia cunostinta cei de la MRU si sa inainteze raportul catre insp. sef, ori cei de la sectie l-au trimis spre ei tarziu, dupa o saptamana...sotia mea a nascut natural iar eu efectiv nu aveam cum sa prevad lucrul asta, practic eu am solicitat invoirea chiar in ziua nasterii copilului, pentru urmatoarele 5 zile, Pana la urma s-a rezolvat situatia asta cumva.

Link to comment

Verifica art. 20 alin 1 din HG 1578 din 2002 unde se spune clar ca ai dreptul la 5 zile invoire platita pentru nasterea copilului. La alin. 2 se spune ca "politistii pot beneficia" deci ai nevoie de aprobarea "cuiva" pentru cazurile prevazute la acest alineat, fata de alin.1 unde beneficiezi "de facto" de zilele libere, raportul tau nefiind decat o simpla notificare fara a mai fi nevoie de rezolutia acelui "cuiva".

 • Upvote 2
Link to comment
 • 4 months later...

Am o intrebare: Daca am nunta in concediul de odihna cum pot sa imi iau cele 5 zile de permisie? Se pot lua in continuarea concediului de odihna facand un alt raport prin care sa solicit aceste zile?

Link to comment

Cele cinci zile de permisie poti sa le soliciti in continuarea concediului de odihna dar si ulterior, pe baza unui raport!

Casa de piatra! :beer:

Link to comment

Baza legală pentru cele cinci zile de învoire plătită se regăseste în art. 28/alin.1/lit. a din acordul nr. 4257/2 din 12.03.2012 încheiat între sindicate și MAI precum și în același articol din acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor semnat ieri 22.05.2013, valabil pe 2 ani

 

Art. 28

(1)Polițiștii au dreptul, potrivit legii, la învoiri plătite cu durata calendaristică de 5 zile, în cazul următoarelor evenimente familiale:

 

a) căsătoria polițistului

b )nașterea sau căsătoria unui copil

c) decesul soțului sau a unei rude până la gradul al doilea al polițistului sau soției polițistului

--------------------------

 

De ce sa ramana la latitudiea sefului daca baza legala specifica atat de clar si concis acest lucru?..nu inteleg?!!.. :shock:

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 weeks later...

Sotia mea a nascut in septembrie si totul a fost foarte simplu. Conform H.G. 1578/18.12.2002, art. 20 am beneficiat de 5 zile calendaristice de invoire platita (care "intamplator" au coincis cu 5 zile lucratoare), invoire care se acorda obligatoriu la solicitarea politistului. Si, in continuare acelor 5 zile de invoire platita am mai beneficiat de 15 zile lucratoare in baza art. 2 şi art. 4, alin.1 din Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal, precum şi in baza art. 6 din H.G. nr. 244/2000, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii privind concediul paternal nr. 210/1999.

 

In total am stat acasa 20 zile lucratoare.

 

ATENTIE cele 5 zile de invoire platita date in baza HG 1578/2002 nu se cumuleaza cu celelalte 15 (acestea fiind zile distincte de concediu paternal).

Edited by Julius
Link to comment
 • 1 month later...

Salutare tuturor si un nou an mai bun la toti


         Este cineva dintre colegi aflat in concediu paternal ?

         Am rugamintea sa-mi spuna cum se procedeaza ptr ca  de curand mi-a  nascut sotia si ma intereseaza efectarea concediului paternal pe o perioada de  2 ani.            Este oare adevarat ca in perioada concediului parental, IPJ-ul e obligat sa-ti pastreze functia ocupata numai in primul an, apoi iti asigura alta functie dar undeva in judet pe unde mai sunt functii libere?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.