Jump to content
POLITISTI.ro

Voluntariat la Politie

Axel

Recommended Posts

Bine v-am gasit !

Ca un prim post as dori sa aflu cateva pareri in legatura cu voluntariatul din cadrul Politiei. Am inteles ca acest lucru este mai mult ceva teoretic ( ptr ca exista legea voluntariatului ) decat ceva practic....

Pe site-ul Politiei Romane se regasesc aceste informatii : http://b.politiaromana.ro/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=11&id=35&Itemid=81&lang=ro

Se poate sa ma lamuriti putin in privinta asta si pana la urma cum sta treaba ?

Multumesc frumos :)

Este foarte simplu . In cazul in care doresti sa devii voluntar trebuie sa te cunoasca un politist , care sa aiba incredere in tine. Iti va elibera o legitimatie de voluntar si gata esti vaccinat. Atata timp cat exista voluntari cu acte in regula s-a trecut de faza teoretica. Bafta si sa auzim de bine.

• Moderator

Axel nu e teoretica treaba, chiar exista si actioneaza astfel de persoane.

Mai detaliat gasesti aici, dar presupun ca deja ai lecturat ce e scris acolo. :)

Citind prin diferite parti am dat peste astfel de afirmatii / impresii ( citez ) : " voluntariat in politia romana inseamna sa stergi arhivele de praf, sa plimbi cainii comisarilor si sa patrulezi in cele mai naspa zona la 12 noaptea cu o banderola de politisit comunitar si un spray lacrimogen " sau " faci cafele, cari dosare, stergi arhivele de praf si alergi de colo cu hartii IN sediul FIZIC al politiei " iar de exemplu pe site-ul Politiei Romane scrie :

Obiectul contractului – il constituie desfasurarea unor activitati comune pentru :

- culegerea de informatii referitoare la persoanele predispuse la comiterea de infractiuni , momentul savarsirii unor fapte antisociale ori semnalarea unor persoane cu un comportament suspect ori despre iminenta producerii unor evenimente;

- executarea unor activitati de transport sau sprijin logistic in anumite situatii;

- participarea la executarea unor actiuni politienesti, patrulari, pande si legitimari de persoane.

Cum suntem deja obisnuiti cu " una se zice si alta se face " as fi dorit sa stiu ce ar face mai exact un voluntar la Politie.

Stiu ca asta as putea sa intreb si la Sectia de care apartin, insa nu as vrea sa ma lovesc de " puteti citi Obiectul Contractului " ca mai apoi sa-mi dau seama ca lucrurile stau altfel.

Fiind in timpul serviciului ma gandeam ca poate un politist este mai retinut in a da informatii mai concrete referitor la acest capitol.

Stiu ca multe afirmatii la adresa Politiei sunt rautacioase, insa nu ii pot pune pe toti in aceeasi oala si de aceea prefer sa intreb tot aici :)

Multumesc frumos

P.S. Da Marius, am lecturat ce scrie acolo :)

• Moderator

Nu este nimic adevarat din acel citat reprodus de tine, sau cel putin eu nu am vazut ori auzit pana acum despre astfel de cazuri. Un voluntar chiar daca semneaza un contract nu inseamna ca e ca un angajat, el face totul pe baza de voluntariat. Daca i se cere sa faca ceva si el nu doreste, nu il opreste nimeni sa spuna acest lucru si pur si simplu sa refuze sa faca.

Dupa cum spunea si Elvis mai sus, un voluntar e recrutat de un politist cu care se cunoaste, trebuie sa fie un om serios, nu o jagardea pentru ca ii va aduce numai probleme acelui politst. Politistul ce isi alege un voluntar in mod normal trebuie sa se orienteze catre un prieten adevarat (nu unul de conjunctura) pe care sa se poata baza, sa-l cunoasca destul de mult astfel incat sa fie sigur ca intr-o situatie mai dificila nu-l va abandona. Sper ca intelegi ce vreu sa spun.

Daca politistul care l-a recrutat ca voluntar lucreaza la antidrog, acel voluntar il va sprijini in activitatea pe care o desfasoara el acolo (flagrate, razii, supravegheri, etc), nu are treaba cu altcineva. Daca politistul respectiv lucreaza la rutiera, voluntarul lui il va ajuta si sprijinii la filtrele si actiunile organizate pe linie de politie rutiera, la care participa acel politist, nu in alte parti, servicii etc. Pentru ca acel politist raspunde pentru faptele voluntarului sau, este daca vrei ca un fel de tutore. Dar asta nu ii da dreptul politistului sa-si umileasca voluntarul sau mai stiu eu ce ...

Daca exista astfel de cazuri, acel politist ori e dobitoc, ori nu stie sa aprecieze o relatie de prietenie.

Referitor la imaginea politiei si a politistilor in general, retine urmatoarea fraza:

Exista si politisti care isi fac foarte bine treaba, dar in pacate raman anonimi, nimeni nu isi aduce aminte de un politist, decat daca il poate injura. ;)

• Upvote 1

Multumesc mult pentru raspuns, s-a mai facut lumina :)

Nici nu pun la indoiala faptul ca multi isi fac treaba foarte bine. Da, e pacat ca raman in anonimat si am observat ca stirile negative se raspandesc mai repede decat cele pozitive :angry:

Stirile negative se raspandesc mai repede pentru ca ne sunt aruncate in ochi de catre unii care se ocupa doar cu asta (mijloace de informare media), iar noi le luam in seama si le generalizam.

De mult ma gandesc la treaba asta cu voluntariatul. Mi se pare prea simplu si prea frumos ca sa fie adevarat. Initiativa mi se pare buna, are scopul de a ajuta omul pus in slujba legii. Dar nu am intalnit pe nimeni care sa practice asa ceva. De ce oare? Astept sa ne impartaseasca cineva experientele sale de voluntar pe aici pe forum, ca sa stim si noi niste aspecte practice.

Daca nu ai intalnit tu pe nimeni, nu inseamna ca nu exista.

De obicei un om normal nu prea ia contact cu politia decat foarte rar. Daca voluntarii ii ajuta pe politisti in cadrul actiunilor, raziilor, este logic ca vor avea contact in cele mai dese randuri cu cei cartati cu legea si foarte rar un om serios, normal si la locul lui.

Nu stiu sigur, dar ma gandesc ca, probabil ca daca nu ai vazut niciun voluntar, nu faci parte din categoria celor certati cu legea. Ori esti prea tanar?

Axel , politistii care isi pun voluntarii sa le care dosarele , sa le stearga praful sau sa le plimbe cainii, daca exista asa ceva, sunt retardati ori schizofrenici. Dar nici tu nu trebuie sa crezi tot ce ti se spune. Ai un prieten politist? Fa o proba sa vezi cum este. ;)

• 2 weeks later...

In ziua de azi cand toata lumea alearga dupa bani, cine poate fi interesat sa desfasoare o activitate neremunerata?

aproximativ 80 % din voluntarii pe care ii cunosc sunt micii contravenienti cronici care mizeaza pe insigna de voluntar pentru a face economii in bugetul familiei . ;)

dar totusi ei ne sunt martorii de serviciu :D

Edited by aromas
  • Upvote 1
  • Downvote 1
  • 4 weeks later...

Am aflat si eu de curand de chestia asta cu voluntariatul in cadrul Politiei. Am vorbit deja cu cineva (un politist pe care il cunosc) in legatura cu posibilitatea de a deveni voluntar in cadrul Politiei. Abia astept sa vad ce raspuns imi da.

Stiu ca nu sunt in stare sa prind infractori, dar mi-ar placea mult sa ajut cumva, macar un pic, un politist. :emo-yessir:

• 1 month later...

Stie cineva sa imi spuna cam cat dureaza pana iti iese legitimatia de voluntar la Politie?

Eu astept de vreo 3 saptamani. :unsure:

Nu o sa am legatura cu un singur politist. Mi s-a spus ca o sa particip la actiuni de prevenire desfasurate in scoli, cu fetele de la Prevenire, ca sunt doar 3 politiste acolo. Cu ele am vorbit, ele mi-au dat contractul sa-l semnez si acum astept.

L-am intrebat pe purtatorul de cuvant si mi-a raspuns: "Ce nerabdatoare esti!"

Si eu i-am zis: "Daca asa va miscati si dupa infractori, Dumnezeu cu mila" (M-a cam enervat raspunsul lui) :(

Inca astept.

• Downvote 1

In primul rand, nu sunt facuta sa fiu politista. Nu sunt o dura si cred ca a fi politist cu adevarat inseamna mai mult decat munca de birou.

In al doilea rand, am "iesit din garantie". :lol:

Din cate stiu eu varsta maxima pentru inscrierea la Academie e 26 de ani. Eu am 27. :)

Merge cu derogare, cel putin asa era cand am dat eu examenul! Dar ma gandesc ca nu iti place de ieri, de azi...de ce nu ai incercat pana acum?

Pai am spus deja, fiindca nu sunt facuta sa fiu politista. Asta e. :)

P.S. Bun venit pe Forumul politistilor, iti ureaza un civil. :lol:

Edited by Miadry

In acest caz pot doar sa iti urez bafta in activitatea de voluntariat!

Multumesc frumos pentru primire!

Stie cineva sa imi spuna cam cat dureaza pana iti iese legitimatia de voluntar la Politie?

Eu astept de vreo 3 saptamani. :unsure:

E bine macar ca astepti legitimatia. Eu nici contractul nu l-am vazut, de prin martie inca " astept " vreun semn ceva :lol:

Cred ca o sa ma duc iar peste ei, pana se satura de mine :lol:

O fi de ras...o fi de plans.. :hmmmt:

Eu n-as fi avut rabdarea ta, sincer.

Eu de cate ori ma gandesc la cat am asteptat, ma enervez. Intr-o zi s-ar putea sa ma enervez atat de tare si sa ma duc sa reziliez contractul. Activitati au fost destule. Primim saptamanal comunicate cu actiunile de prevenire desfasurate in scoli (genul de actiuni la care mi s-a spus ca o sa particip). Daca nu m-au contactat pana acum, inseamna ca nu au nevoie de voluntari. Eu asta inteleg. Si atunci, pa.

Eu n-as fi avut rabdarea ta, sincer.

Eu de cate ori ma gandesc la cat am asteptat, ma enervez. Intr-o zi s-ar putea sa ma enervez atat de tare si sa ma duc sa reziliez contractul. Activitati au fost destule. Primim saptamanal comunicate cu actiunile de prevenire desfasurate in scoli (genul de actiuni la care mi s-a spus ca o sa particip). Daca nu m-au contactat pana acum, inseamna ca nu au nevoie de voluntari. Eu asta inteleg. Si atunci, pa.

din pacate in romania voluntariatul nu prea este valorificat si este chiar regretabil,ar putea fi de mare ajutor ex.america unde cetatenii participa activ la activitatea politiei si se stie foarte clar ca in munca de politie ai nevoie de oameni pentru ca nu esti un fel de superman sa faci tu din burta activitate!

Problema e mai complicata, Adi si o sa-ti explic ca sa intelegi de ce spun ca ma enervez atat de tare.

Cand am fost acolo si am vorbit pentru voluntariat, fetele de la Prevenire s-au aratat super incantate, mai ales cand au aflat ca lucrez in presa. Au spus ca ar fi foarte bine sa mediatizez toate actiunile la care o sa particip, si, bineineteles, am fost de acord.

Este vorba despre actiunile din scoli despre care ele ne trimit saptamanal comunicate cu care noi nu avem ce face. Fiindca vin dupa o zi, doua, si vin cu poze, nu cu imagini, iar noi, ca televiziune, nu avem ce face cu pozele.

L-am rugat pe purtatorul de cuvant sa vorbeasca cu ele, sa ne anunte si pe noi din timp, sa mergem sa filmam, chiar redactorul sef a vorbit cu una dintre ele si a rugat-o sa ne anunte din timp. Mereu au spus "da", dar nu ne-au anuntat niciodata.

Acum intelegi de ce ma enervez? Fiindca dau dovada de neseriozitate.

Noi cred ca am fost mai mult decat amabili, am ajuns noi, ca presa sa ne rugam de ele sa le promovam. Daca nu sunt in stare sa valorifice aceasta oportunitate, problema lor.