Jump to content
POLITISTI.ro

Viza permis port-arma


videosuzy

Recommended Posts

Aduc in atentia voastra, aspectul privind viza "cincinala" a permisului port-arma. Am aflat, "pe surse" (ca tot a ajuns la moda expresia asta), ca depasirea datei inscrisa pe permis corespunzatoare datei de emitere (exact cum se procedeaza la permisul auto) constituie, mai nou, infractiune, nu cum e in lege, doar contraventie. In L295/2004, cu toate modificarile si parte din normele de aplicare la care am avut acces, nu am gasit vreo referire la aceasta situatie. Singura, pe care o cunosc si care se practica de pe vremea L17/1996, preluata in L295/2004, este aceea ca organele cu atributiuni in acest sens, fac cunoscuta operatiunea de vizare prin mijloacele mass-media. Am permis din 1996 si asa s-a procedat, indicandu-se inclusiv locul unde trebuie sa te prezinti cu arma si documentele aferente. Daca aveti cunostinta de vreo modificare in acest sens, va rog sa postati, cu trimitere la documentul respectiv.

Cu respect

Link to comment
 • Member

Nu e buna informatia ta.

Am un coleg care s-a dus sa isi puna viza si l-au amanat de acolo, ba chiar l-au pus sa faca fisa medicala, psihologic, a venit personal cel de la AEST sa ii vada cutia de depozitare, si nici acum nu i-au pus viza, care e expirata de vreo luna.

Asta in conditiile in care unii obtin cateva autorizatii pe saptamana, si comercializeaza arme aduse de pe afara...

Link to comment

eu unul nu inteleg... teoretic la cei 5 ani trebuie sa prezinti medicalul si psihologicul, iar viza se pune automat. Care e problema??

Link to comment

Sectiunea 3 art.24 ,,(1)Permisul de arma are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri.

(2)În vederea prelungirii valabilitatii permisului de arma, titularul acestuia este obligat sa se prezinte înainte de împlinirea termenului prevazut la alin. (1) la structura de politie competenta în a carei raza de competenta teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta cu armele înscrise în permis, precum si cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi ." Si daca nu ati facut tragerea pentru proiectilele martor, sa aveti la voi si 5 cartuse. Si nu se mai anunta prin media ci va trebui sa ajungi inainte de exp permisului.

 • Upvote 1
Link to comment

Bozi, sa ajungi la cinci ani cu permisul si atunci sa te vad cum te agiti sa-ti faci adeverinta, certificat meducal si aviz psihologic la care adaugi si caxierul judiciar. Toate pentru o simpla viza. Oricum, sa-i "multumim" nemernicului de Vladan pentru situatia in care au fost pusi posesorii legali de arma.

Link to comment
 • Member

Mi se pare o tampenie din moment ce port zilnic la servici arma, si se considera ca sunt apt.

Edited by bozo
Link to comment

Mi se pare o tampenie din moment ce port zilnic la servici arma, si se considera ca sunt apt.

Din pacate a trebuit sa pierd timpul cu procurarea documentelor, in special a adeverintei din care, mai nou, mi-au cerut sa fie trecut explicit urmatorul text:

".......................si are in dotare arma de serviciu letala. Mentionam ca ofiterul a fost examinat din punct de vedere medical, psihologic si al cunostintelor de specialitate, fiind declarat apt sa poarte si sa foloseasca arme si munitie letala"

Acum, stiind cat de mult dureaza pana-ti elibereaza o adeverinta (tehnoredactare, mapa la sef, inregistrare, predare numai sub semnatura etc), am zis sa o rezolv pe aceasta, insa, ca de obicei, sefu' al mare devine mai catolic decat papa: "pai si de unde stiu eu ca sunteti apt medical, avize psiho si alte alea?" Ii arat permisul, ca sunt posesor de arma letala si, cu chiu cu vai, imi stampileaza adeverinta, evident ca numai dupa ce-mi smulge promisiunea ca revin la el cu avizul psihologic si certificatul medical de atestare a starii de sanatate (documente rezolvate intr-o singura zi de cozi pe la cabinetele medicale din policlinica).

Uite cum ne dam cu stangu-n dreptul din cauza unuia care, trecand peste modul discutabil prin care a ajuns "politist" (ocazie cu care a castigat, nemerituos, dreptul, conform L-ului 295, de port arma de aparare si paza), nu ar fi trebuit sub nici o forma "echipat" cu arma letala. Stiu ca sunt multi care spun ca poti face crima si cu o foaie de hartie (pe vremea asta poti sa folosesti cu succes si un turture mai sanatos si nu mai ai nici "arma crimei") dar ramai la maxim o victima, in nici un caz nu mai ajungi la carnagiul pe care-l poti face cu o arma de foc.

Link to comment
 • 3 weeks later...

Deci trebuie sa inteleg ca pt viza de prelungire mai nou in afara de adeverinta de confirmare a faptului ca port arma de serviciu letala trebuie IAR sa ma duc sa-mi fac toata fisa medicala??

Link to comment
 • 2 months later...

ceva nouatati in privinta vizei? 

imi expira in octombrie si azi am aflat ca nu se mai vine de la judet ,ci trebuie sa te deplasezi personal cu armele si toate hartiile necesare la ipj.

stie cineva exact ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru viza ?

Link to comment
 • 3 weeks later...
 • 1 year later...

Buna tuturor!

Imi expira si mie azi-maine permisul tip B,

In afara de urmatoarele, de ce mai am nevoie?:

-2 poze 3/4

-examen psihologic

-fisa medicala

-cere tip

-copie C.I.

-copie permis tip B

-armele detinute

Cu stima!

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 weeks later...

   La I.P.J. Dolj se cer urmatoarele documente pentru viza permisului de arma:

- cerere(viza permis arma);

- copie permis de arma tip;

- copie carte de identitate;

- certificat medical;

- aviz psihologic;

- o fotografie 3/4;

- certificat de cazier judiciar.

   Aceste documente trebuie depuse obligatoriu de toata lumea, nu conteaza daca faci parte din sistem sau nu.

   Avizul psihologic se ia de la cabinet particular contra modestei sume de 70 lei. Nu inteleg de ce psihologul unitatii nu iti poate elibera o adeverinta din care sa reiasa ca ai fost testat si ca esti apt din acest punct de vedere.

   Certificat de cazier judiciar???? Sa fim seriosi!!

 

 

Link to comment
 • Moderator

Eugen, eu te sfătuiesc să te duci cu toate documentele doar că în locul avizului medical și al certificatului medical, să depui adeverință de la cabinetul medical al unității și să soliciți să primești răspunsul negativ în scris, oficial.

Link to comment
 • Moderator

Hotărârea Guvernului nr. 130/2005 pentru aprobarea Normei metodologice din 24 februarie 2005 de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, publicată în Monitorul Oficial 241 din 23 martie 2005

Procedura de viză a permisului de armă

Art. 26.
(1) Titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia de a se prezenta la viza permisului de armă în perioada stabilită de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în locurile indicate de inspectoratele de poliţie judeţene şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, având asupra lor: permisele de armă şi armele înscrise în acestea, actul de identitate al deţinătorului legal de arme, cartea de identitate a fiecărei arme, certificatul de inspecţie tehnică periodică a fiecărei arme, efectuată în ultimele 6 luni, documentul care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi folosi arma respectivă, certificatul medical din care să rezulte că persoana este aptă din punct de vedere medical pentru a deţine sau, după caz, a folosi armele şi muniţia, certificatul de cazier judiciar, precum şi alte documente solicitate de organul de poliţie.
(2) Este scutită de prezentarea certificatului medical prevăzut la alin. (1) persoana care este dotată cu armă de serviciu letală şi poate face dovada îndeplinirii condiţiilor referitoare la starea de sănătate prin prezentarea unei adeverinţe eliberate de angajator sau, în cazul sportivilor şi antrenorilor de tir ori biatlon, eliberate de clubul sportiv sau de federaţia sportivă naţională de specialitate din care fac parte, prin care se certifică faptul că solicitantul a fost examinat din punct de vedere medical şi că a fost declarat apt să poarte şi să folosească arme letale.
(3) Organul de poliţie competent refuză vizarea permisului de armă în următoarele cazuri:
a) solicitantul se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 30, respectiv la art. 46 sau 47 din Lege;
b) solicitantul nu face dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice a armelor, cu excepţia armelor de colecţie care nu sunt destinate pentru a fi folosite în condiţiile art. 29 alin (4) din Lege sau, după caz, a armelor pentru care titularul are numai drept de deţinere şi nu au fost folosite, în condiţiile legii, în poligoanele de tragere;
c) solicitantul nu a prezentat armele letale pentru efectuarea tragerii experimentale în condiţiile prevăzute la secţiunea a 3-a a cap. IV, în vederea înregistrării proiectilului şi a tubului martor în evidenţele operative ale poliţiei, cu excepţia armelor prevăzute la lit. b).
(4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (3) lit. b) şi c) se va aplica viza pe permisul de armă numai după efectuarea operaţiunilor menţionate până la finalizarea acţiunii de viză.

Art. 27.
Persoanele care fac dovada cu documente autentice că în perioada stabilită pentru viza permisului de armă s-au aflat în imposibilitatea de a se prezenta la organul de poliţie competent, din motive obiective, beneficiază de acordarea ulterioară a vizei permisului de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data încetării motivelor respective.

Link to comment
 • 10 months later...

Salutare,in  noua lege 319/2015 privind regimul armelor si munitiilor am gasit o chestie interesanta si anume faptul ca la prelungirea permisului trebuie sa faci dovada ca anual ai avut cel putin o tragere intr-un poligon autorizat. Va trebui sa tinem de acum bonurile de la poligon 5 ani. 

"La articolul 25, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 25. -
(1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare
..............................................................................................
(3) Valabilitatea permisului de armă se prelungește de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), h) și i) și prezintă dovada efectuării unei ședințe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepția posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.”

 Apropo era si pana acum prevazut acest aspect si nu am vazut eu, sau doar de acum incolo?

Link to comment
 • 10 months later...

Eu am nelamurire cu privire la:

"b) solicitantul nu face dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice a armelor, cu excepţia armelor de colecţie care nu sunt destinate pentru a fi folosite în condiţiile art. 29 alin (4) din Lege sau, după caz, a armelor pentru care titularul are numai drept de deţinere şi nu au fost folosite, în condiţiile legii, în poligoanele de tragere;"

adica cine si unde face ITP la arme?Si unde (ce document) e trecut acest itp?

Eu posed legal arma de vanatoare, si nu am nici un document  itp.

 

multumesc ptr. eventualele lamuriri.

Edited by DacusMalus
Link to comment

Studiază art. 94 din Legea nr.295/2005 și ai să te lămurești. De fapt studiază toată legea ca să nu mai ai nelămuriri. O găsești pe net, este gratuită și nu necesită un efort prea mare.

Edited by iav
Link to comment
 • Member

aia e teoretic, practic...

e totul varza cand e vorba de domeniul asta la noi, pentru ca e SF pentru cei care au rol de decizie.

 

   Tocmai am facut actele pt viza si nu mi-a cerut nici un ITP in schimb a cerut balistica, chiar daca e facuta cand am inregistrat pistolul.

   De asemenea chiar daca sunt politist si am arma in dotare, o folosesc si sunt apt pentru asta tot e nevoie sa dau cam 400 lei si sa pierd timp pentru fisa medicala, adeverinte, psihologic, cazier, vizita sectoristului si a celor de la arme care intreaba prin vecini daca merit sa am arma sau nu...

   Eu sunt foarte dezamagit din punctul asta de vedere. Dupa ce ca nu ne ajuta sa ne putem proteja si trebuie sa o facem singuri si pe banii nostri, ne mai si complica situatia si ma simt de parca cersesc ceea ce mi se cuvine.

Edited by bozo
Link to comment
On ‎19‎.‎10‎.‎2016 at 19:42, iav a scris:

Studiază art. 94 din Legea nr.295/2005 și ai să te lămurești. De fapt studiază toată legea ca să nu mai ai nelămuriri. O găsești pe net, este gratuită și nu necesită un efort prea mare.

Am studiat si inainte si azi...si tot nelamurit sunt.

Adica da, se cere ITP, si anumiti armurieri pot face ITP...

Dar eu nu am ITP (arma proaspat cumparata, la trecerea armei in permis NU mi s-a cerut ITP)

Pe net (google) nu am gasit nici un document gen ITP ptr. arma....

Deci desi avem lege, si stim sa o citim, totusi armele nu au ITP.

Chiar sunt curios daca are cineva ITP la vreo arma (de vanatoare) sa posteze un scan sa vada si ochiul meu.

Multumesc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.