Jump to content
POLITISTI.ro

Termen de rezolvare dosar de cercetare penala


CiprianS

Recommended Posts

Sunt nou venit pe acest forum si am o foarte mare problema. In data de 28.07.2012 am fost implicat intr-un accident rutier, eu conducand o motocicleta, practic eu am fost si victima si vinovatul totodata. Celalalt sofer implicat in accident nu are nici o pretentie materiala, eu am tot stat asa degeaba visand la cai verzi pe pereti si mai ascultand cate o aberatie spusa de cineva multumit de faptul ca oricum odata la 30 de zile imi luam prelungirea de dovada. Acum dosarul de cercetare penala este finalizat si a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatorie. Sunt cercetat sub spectul savarsirii infractiunii prevazute la art. 184, alin 1 si 3 din CP.

Problema acum este urmatoarea : eu am nevoie sa se solutioneze cat mai repede acest caz, cum pot face sa urgentez cumva solutionarea lui ? Ca probabil se va da autovatamare avand in vedere ca nu exista plangere formulata impotriva mea eu fiind si vinovatul si victima si cu zile de spitalizare, oricum acestea sunt pana in 14... Ideea e ca vreau sa termin cat mai repede cu acest dosar, autovatamare, iau 3 luni de suspendare de permis eventual, dau examen si reduc suspendarea la o luna dar macar termin cu alergatul mereu dupa dovada. Plus ca mai nou am nevoie la servici datorita faptului ca mai tot ies in afara tarii de permis si nu pot sta mereu sa traduc si sa legalizez dovada ca sa fie valabila pe teritoriul statelor unde ma duc.

Va rog, ma poate ajuta cineva cu vreo idee, un sfat, orice ... Multumesc mult!

Link to comment

Odată ajuns la Parchet dosarul, cu propunerea legală, nu mai ține de polițiști în a urgenta soluționarea. Poți merge în audiență la prim-procurorul parchetului respectiv unde să expui problema ta.

Link to comment

Intrebarea este : se poate urgenta ceva sau incerc in zadar ? Am intrebat aici deorece cred si sper ca totusi fiind politisti stiti si aceste proceduri cum decurg, stiam ca nu mai depinde de politie oricum.

Link to comment
 • Moderator

Dacă mergi în audiență la prim-procurorul parchetului respectiv, îți expui motivele, dorințele și solicitările, cu siguranță se urgentează soluționarea dosarului.

Altă soluție nu văd și nu ai nimic de pierdut. Baftă!

Link to comment

Tocmai am vorbit cu un avocat acum care mi-a spus ca mi se poate chiar si anula permisul de conducere... oare are dreptate ? Sa povestesc totusi si ce s-a intamplat mai exact la momentul respectiv...

Circulam pe un drum national cu o banda pe sens, ies in depasire pe dunga discontinua de la distanta foarte mare fiind noapte, datorita faptului ca, conducatorul auto pe care urmam sa il depasesc a inceput sa penduleze pe banda lui nu am mai efectuat depasirea, am stat sa astept, cand l-am vazut ca se trage inspre dreapta am accelerat sa depasesc, acesta insa a luat brusc de volan facand stanga pe un drum judetean. Eu m-am speriat, am blocat frana fata, m-a dat peste cap si motocicleta s-a dus taras 22 de metri pana s-a lovit de auto respectiv... eu la randu-mi m-am dus taras pe asfalt. Bineinteles ca urma motocicletei a inceput pe dunga continua, era dunga de 25 de metri acolo de dunga continua deci urmele s-au vazut la 3 metri de inceputul dungii continue... am avut 2 zile de spitalizare, permis retinut si dosar de cercetare penala pe numele meu deschis. Alcool 0 atat la mine cat si la celalalt sofer, am avut si 2 saptamani de concediu medical totodata. Celalalt sofer nu a facut plangere, nu are pretentii materiale, dauna foarte mica pe care o are la masina urmand a si-o rezolva pe RCA-ul meu.

Intrebarea este : se poate da chiar o anulare de permis in acest caz sau au fost simple vorbe in vant pe care mi le-a spus respectivul avocat ? Multumesc.

Edited by CiprianS
Link to comment

Intrebare : avand in vedere ca a fost accident cu victima, pot beneficia de reducerea suspendarii de la 3 luni de zile la o luna daca dau examen ? Asta daca si numai daca ajung la asta evident. Multumesc.

Link to comment

Da, ți se poate anula permisul de conducere. Conform art. 114/alin.1 din OUG 195/2002-republicată cazurile de anulare a permisului de conducere auto sunt:

 • titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
 • titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
 • titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
 • permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
 • permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.


  Conform art. 221 al.1 din R.A.O.U.G. 195/2002 republicat, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii poți beneficia de reducerea suspendării permisului auto dacă:
  • a fost declarat admis la testul de verificare a regulilor de circulaţie;
  • a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
  • nu a mai beneficiat de o astfel de măsura în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare;
  • în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţionala complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

  Conducatorii de autovehicul nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:

  [*]perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

  [*]a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;

  [*]a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;

  [*]sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Link to comment

Of... sper sa nu sa ajunga totusi la anulare. :( Multumesc de raspuns Dan, dar nu par sa ma incadrez la cazurile de anulare...

Edited by CiprianS
Link to comment
 • Moderator

Ciprian, dacă nu știm cu certitudine încadrarea juridică, nu ne putem pronunța cu exactitate, putem doar specula și există riscul să te dezinformăm.

În principiu, dacă tu ai produs evenimentul rutier și nu există alte persoane vătămate, dosarul se va soluționa cu neînceperea urmăririi penale (NUP), iar în funcție de regula de circulație încărcată/nerespectată poți să primești sau nu suspendarea dreptului de a conduce.

Sunt șanse minime pentru anularea permisului în cazul tău.

Link to comment

Am spus in primul post, sunt cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art 184 alin 1 si 3 din CP... asta o spun din una dintre foile pe care le luam de la Serviciul Politie Rutiera pe bza careia ma duceam la Parchet pentru prelungirea dovezii cu inca 30 de zile. Sunt incadrat la depasire neregulamentara in urma caruia s-a produs accident cu victima, repet, victima fiind tot eu.

Motocicleta am vandut-o chiar ieri, mi s-a cam luat de asa ceva.

Edited by CiprianS
Link to comment
 • Moderator

Dacă e "depășire neregulamentară", după soluționarea dosarului cu NUP ți se suspendă dreptul de a conduce, dar nu se anulează permisul.

Link to comment

Tocmai am mai gasit ceva aici, comunicarea care imi venise dupa suspendarea permisului, unde mi se spune ca mi-a fost retinut permisul deoarece am incalcat prevederile art. 111/4 din OUG nr 195/2002 Rep. si unde mi se aducea la cunostinta faptul ca am dreptul de a circula 14 zile dupa care trebuie sa ma adresez parchetului care supravegheaza cauza. Ia sa caut sa vad unde am fost incadrat eu de fapt.

@edit : Asta am gasit la articolul 111, punctul 4...

(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a incalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3), eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Daca regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

Art 102 alin 3 : conducerea unui vehicul cu tractiune animala neinregistrat- nu este cazul

Art 100 alin 3 : nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare - mai degraba aici deoarece era dunga continua

Art 101 alin 3: conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de lege - nici de asa ceva nu este cazul

Deci dupa cum am fost incadrat se pare ca se va lasa cu o suspendare de permis pe 3 luni, nu ?

Link to comment
 • 2 weeks later...

Mai intreb o data... avand in vedere la ce am fost incadrat dupa cum am explicat mai sus, am vreo sansa sa scap totusi cu avertisment in loc de suspendarea permisului ? Multumesc.

Link to comment
 • Member

Cand ti se va da solutia de NUP, avand in vedere faptul ca in toata perioada ai beneficiat de dreptul de a conduce, iar regula de circulatie incalcata presupune masura suspendarii dreptului de a conduce pe o durata de 60 de zile, ti se va aplica aceasta masura, dar prin act administrativ, nu prin proces-verbal.

Practic, nu vei lua amenda ci doar "stai pe tusa" 2 luni.

Sincer, la circumstantele pe care le-ai prezentat poti sa te consideri norocos ca nu s-a intamplat ceva mai rau.

Bafta!

Link to comment

Norocos ? E putin zis... acum vreo 2 saptamani am vandut motocicleta, duca-se naibii ca totusi... in vara fac 30 de ani si mai vreau sa mai tot fac ceva ani peste, ulciorul nu merge de multe ori la apa. Acum revenim, am primit si rezolutia de NUP, are data 21.01.2013 pe ea si scrie ca a fost trimisa atat mie cat si celuilalt conducator dar si Serviciului Rutier. Acum intrebarea mea este : ce suspendare voi lua ? O pot reduce la o luna de zile ? Daca da, trebuie mers in audienta la comandand... cum se face ? Eu lucrez si stau in Bucuresti, accidentul s-a petrecut in apropiere de Ploiesti unde stau ai mei si vreau sa stiu de cate zile libere am nevoie ca sa depun cererea de reducere a suspendarii si dup-aia de dat examenul respectiv.

Sau... am vreo sansa sa scap si fara suspendare de permis ? Intreb si eu, nu dau cu parul, am nevoie de permis deoarece mai tot ies in afara tarii cu serviciul pe diverse proiecte si de-asta sunt asa nerabdator...

Multumesc mult celor care au raspuns pana acum cat si celor care urmeaza sa mai raspunda.

Link to comment
 • Moderator

Perioada de suspendare a dreptului de a conduce a menţionat-o colegul meu mai sus.

Pentru reducerea perioadei de suspendare, verifică aici: dacă îndeplineşti condiţiile necesare. Găseşti acolo toate informaţiile necesare.

Baftă.

Link to comment

Bun, revin mai departe. Rezolutia este din data de 21.01.2013 pe ce mi-a venit mie cu data postei este trecuta data de 22.01.2013... in rezolutie se mentioneaza ca 1 exemplar a fost trimis catre mine, unul catre Serviciul Rutier Prahova iar cel de-al treilea catre celalalt sofer. Oare de cand imi intra suspendarea, ca sa stiu la ce data ma raportez presupunand ca voi da examenul de reducere a pedepsei pe care il voi trece si imi voi lua permisul inapoi ?

Multumesc.

Link to comment
 • Member

La suspendarea dreptului de a conduce prin act administrativ nu se aplica procedura reducerii (art. 103 din OUG nr. 195/2002). Numai la suspendarile realizate prin proces-verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale.

Sfatul meu pentru tine, ca sa eviti eventualele disfunctionalitati si asteptari fara rost:

Te duci frumos cu rezolutia de NUP la ghiseul de unde se elibereaza permisele. Personalul de acolo va efectua verificarile necesare si iti va calcula perioada de suspendare. Documentul respectiv trebuie semnat de seful serviciului rutier de la IPJ sau seful Brigazii Rutiere de la DGPMB.

Trebuie sa iti vezi interesul si sa actionezi in consecinta, nu sa astepti sa se intample totul din oficiu.

Bafta!

Edited by Ecou
Link to comment

Oricum CiprianS să știi că valabilitatea permisului de conducere românesc este limitată în timp în țara în care vrei să pleci, așa că oricum ai face, trebuie să obții permisul de conducere acolo. Poți delega pe cineva, prin procură notarială, să ridice permisul de conducere în numele tău la expirarea perioadei de suspendare și să îl trimită către tine ulterior în țara în care vei pleca. Succes !

Link to comment

Da, stiu acest lucru Dan, multumesc.

La suspendarea dreptului de a conduce prin act administrativ nu se aplica procedura reducerii (art. 103 din OUG nr. 195/2002). Numai la suspendarile realizate prin proces-verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale.

Sfatul meu pentru tine, ca sa eviti eventualele disfunctionalitati si asteptari fara rost:

Te duci frumos cu rezolutia de NUP la ghiseul de unde se elibereaza permisele. Personalul de acolo va efectua verificarile necesare si iti va calcula perioada de suspendare. Documentul respectiv trebuie semnat de seful serviciului rutier de la IPJ sau seful Brigazii Rutiere de la DGPMB.

Trebuie sa iti vezi interesul si sa actionezi in consecinta, nu sa astepti sa se intample totul din oficiu.

Bafta!

Offf... tot un drac... daca mi se ia pe 60 de zile am dat-o de gard... eu am nevoie de permis dupa 30 de zile. Luni ma duc sa vad care naiba e treaba, acum doar vorbesc ca oricum azi nu as putea face nimic. E strict vina mea ca toata vara m-a durut in spate si nu am tras de atunci tare sa scap mai repede de acel dosar de cercetare penala iar acum s-a ivit o situatie neasteptata din pacate si am nevoie de plastic... eh... sunt maestru in vorbe, mereu zic altora " nu lasa pe maine ce poti face azi" insa eu exact lucrul acesta l-am facut.

Multumesc.

Link to comment

La suspendarea dreptului de a conduce prin act administrativ nu se aplica procedura reducerii (art. 103 din OUG nr. 195/2002). Numai la suspendarile realizate prin proces-verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale.

Sfatul meu pentru tine, ca sa eviti eventualele disfunctionalitati si asteptari fara rost:

Te duci frumos cu rezolutia de NUP la ghiseul de unde se elibereaza permisele. Personalul de acolo va efectua verificarile necesare si iti va calcula perioada de suspendare. Documentul respectiv trebuie semnat de seful serviciului rutier de la IPJ sau seful Brigazii Rutiere de la DGPMB.

Trebuie sa iti vezi interesul si sa actionezi in consecinta, nu sa astepti sa se intample totul din oficiu.

Bafta!

Gresit... pot da examen, tocmai m-am programat pe maine asa ca acum sunt cu cartea de 13 din 15 in fata. Si iar gresit legat de suspendare ca mi s-a spus ca am luat 90 de zile, nu 60.... ma rog, nu mai conteaza, maine sunt la examen, il iau si luna viitoare am iar permis si am scapat de suspendare si imi pot vedea de ale mele linistit cu plasticul in buzunar. :)

Link to comment
 • Member

Mda, 60 era la masura contraventionala, 90 este la cea administrativa.

Eu stiam ca numai cea contraventionala se reduce, dar probabil unde legea nu distinge actionam si in spiritul ei, nu numai in litera.

Important este ca ai gasit indrumare si sfaturi.

Pentru pseudoconsilierea asta lasai ceva leuti la un avocat.

Sanatate.

Link to comment

Intrebare : cum crezi ca am reusit sa scot asa repede un dosar de la parchet cu o rezolutie daca nu cu ajutorul unui avocat ? :) Acum astept sa vina ora 15.00 de maine sa dau examenul de reducere, sa vina luna viitoare ca deja aveam dovada de condus expirata de vreo 10 zile asa ca mai am de asteptat vreo 20 si adios... mi-am luat permisul si problema e rezolvata. :)

Link to comment
 • Marius changed the title to Termen de rezolvare dosar de cercetare penala

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.