Jump to content
POLITISTI.ro

Politisti, sa nu uitam!


Elvis

Recommended Posts

Deschiderea acestui topic este o idee foarte bună. Am fost cuprins de un teribil sentiment de dezgust și frustrare urmărind la televizor emisiunea în cauză și citind pasajele din cartea lui D.V.Ursu! Un exemplu cert privind lucrurile îngrozitoare de care sunt capabili unii suboameni, niște criminali mizerabili și scelarați atunci când nimic nu îi mai constrânge să respecte legile. Și mai grav este modul în care au fost ”soluționate” ulterior aceste crime abominabile. Cei care au comis aceste crime atroce, cu o ferocitate animalică și cu o cruzime absolut nejustificată, total nedemne pentru specia umană au fost numiți ... revoluționari ! Total inacceptabil! Rușine celor care i-au lăsat să scape nepedepsiți pe acești ucigași și infractori de drept comun! Sunt cel puțin la fel de vinovați ca și cei care au comis acele crime oribile! Din păcate astfel de specimene, capabile de cele mai înfiorătoare crime, trăiesc printre noi și unii dintre ei așteaptă... Să nu le dăm ocazia! Să nu uităm!

Link to comment

Peste tot prin ţară sunt troiţe ridicate în faţa inspectoratelor de Poliţie care au gravate pe ele numele celor dispăruţi dintre noi la revoluţie. Nu vor fi uitaţi niciodată. Cinste lor!!! Ruşine guvernaţilor şi celor care au furat şi continuă să fure revoluţia Românilor!

Link to comment

nu... nu pot sa uit si nu vreau sa uit. poate ca eram copil pe atunci, dar amintirile sunt la fel de clare si dureroase, chiar daca multe construite ca un caleidoscop cu informatii in anii de dupa..... cu tancurile iesite din Faur... cu pustii aia macelariti de pe estacada de la Otopeni din jocul pervers al unor animale si al unui jeg de om care ar fi meritat sa fie rupt in 4 de camile ca in antichitate, cu baietii de la USLA care au avut o soarta ce nu poate fi descrisa in cuvinte, cu toate sutele de oameni care au fost ucisi, mutilati, batjocoriti pentru ca au jurat SERVESC PATRIA....

 • Upvote 3
Link to comment

Probabil că sunt.. încerc să înțeleg ce ați vrut să ziceți. Dacă vă referiți la cei din al doilea război mondial sau de cei sub acoperire aveți dreptate. În rest eu făceam doar o simplă remarcă referitoare la acel pasaj, în virtutea relevării adevărului obiectiv.

Link to comment

Agache am facut bine ca am dschis acest topic.

Exista eroi fara nume despre care opinia publica nu stie nimic.

Dar este mai bine sa ascundem mizeria sub pres si sa dam cu noroi in politisti.

,,Se mai făcea că viaţa unui poliţist avea oarece valoare, fiindcă pereţii celebrului S.S.P.I.R. sunt plini de tablouri înfăţişând chipuri de tineri politişti cu chenar negru. Probabil că aceşti eroi fără nume sunt consideraţi piese de schimb. Familiile lor or avea aceeaşi părere ?"

Link to comment

Încerc să înțeleg ce vreți să spuneți, dar nu reușesc.

1. Pe pereții SSPIR sunt tablouri cu chipuri de polițiști cu chenar negru, dar aceste tablouri nu au sub ele și numele polițiștilor care au murit la datorie? Dacă este așa, este vina celor care au pus tablourile pe pereți omițând să le și nominalizeze, culpa fiind împărțită cu colegii celor căzuți la datorie și cu rudele eroului.

2. Dacă sunt considerați eroi și li se face într-un anume fel „onoarea” de a fi cinstiți, despre ce mizerie ascunsă sub preș vorbiți dumneavoastră și despre ce noroi?

Link to comment
 • Moderator

Când colegii mei vorbesc despre "mizeria ascunsă sub preş" se referă la faptul că în ultimii 20 de ani s-a împământenit în conştiinţa capetelor luminate ce ne conduc, ideea conform căreia apariţia cazurilor de ultraj asupra poliţiştilor ar fi ceva înjositor pentru această instituţie şi nu o dovadă clară a devotamentului poliţiştilor. Probabil că în viziunea celor ce consideră aceste cazuri de ultraj, în care mulţi poliţişti rămân schilodiţi pe viaţă, tocmai din dorinţa de a-şi face meseria, toţi poliţiştii ar trebui să fie nişte discipoli ai lui Chuck Norris, să bată 50 de inşi aşa la prima strigare, exact ca prin filmele hollywoodine.

De aceea multe cazuri de ultraj sunt muşamalizate, le sunt ataşate imediat ştampila "a nu se mediatiza" şi se încearcă din răsputeri să se facă pierdute din statistici, ca şi cum ar fi o ruşine pentru poliţişti faptul că sunt nişte oameni normali, ce pot fi răniţi ori chiar ucişi.

În realitate, acolo în stradă lucrurile nu stau ca prin filme, iar cei ce au astfel de viziuni sunt doar cei ce au pierdut de mult contactul cu realitatea. Nicăieri în lume poliţiştii nu sunt nişte maşini de luptă ce nu pot fi afectate în vreun fel. Peste tot în lume, chiar şi în ţara de unde provin filmele din care unii trăiesc, poliţiştii sunt ultragiaţi sau ucişi.

La noi chiar şi în conştiinţa publică s-a impus indeea conform căreia ce vedem prin filme, ar trebui să se întâmple şi în realitate, iar ultrajul asupra unui poliţist este perceput ca fiind o ruşine, nu o dovadă a faptului că acel om se implică, vrea să-şi facă treaba şi nu se face că nu vede sau întoarce capul.

De aceea există multe situaţii în care poliţişti au fost răniţi sau schilodiţi în timp ce încercau să-şi facă treaba, iar instituţia şi societatea pur şi simplu le întorc spatele, sunt muşamalizate sau chiar mai rău le sunt aplicate etichete înjositoare. De aici cred eu că provine această expresie: "mizeria ascunsă sub preş"

 • Upvote 2
Link to comment

Vă cred pe cuvânt! Concluzia finală pe care o pot trage este că fiecare caz trebuie tratat singular în parte, nu trebuie sub nici o formă generalizată ideea de ”eroi” (de aceea am și intervenit în topic când am auzit vehiculată ideea că există nominalizare individuală a fiecărui erou pe vreo troiță sau monument.

Iar cei care au interes în a-și face cunoscut sacrificiul sau suferințele îndurate trebuie să lupte și să-și apere drepturile conferite de vreo lege fie că sunt polițiști sau urmași ai acestora. Și atunci indiferent ce capete mai mult sau mai puțin luminate conduc unele instituții, aceștia vor acorda respectul cuvenit pentru sacrificiile făcute de polițiști.

 • Upvote 2
Link to comment

Agache o sa-ti redau tot textul, nu-mi apartine mie.

Apartine unui politist iar textul a fost postat pe site-ul unui sindicat.

Cătălin Teodor Georgescu şi Poenariu Nicuşor sunt polițiștii din cadrul S.I.A.S. căzuţi la datorie.

O sa mai dau si alte nume, pentru ca sunt foarte multi politisti cazuti la datorie .

Am vazut zilele acestea interviurile lui Ponta si emisiunea lui Ciutacu cu Ministrul Afacerilor Interne, penelistul Stroe.

Ponta spune ca vom fi rasplatiti, ca donii chestori au salariile prea mari etc, ce constatare si-o fi dat seama singur?

A uita ca acum cateva zile a inghetat salariile bugetarilor, cu privire la sporuri, la nivelul anului 2012 iar pe cele ale politistilor la nivelul anului 2011. Sa fi gresit sau a facut-o cu intentie? Tocmai datorita lui ascutitorii de creioane vor lua si in anul 2013 sporurile ,,alea" care le fac salariul de 150 de milioane pentru ca au salarii de merit si de excelenta ,,cumulate"! Ce mincinos!

Pe mine m-ar interesa de ce nu am eu si zecile de mii de agenti care lucreaza in strada salariul mai mare, nu cat au ascutitorii de creioane si sa-mi dea niste solutii ca este ,,manager".

Domnul Stroe nu a vorbit decat despre faptul ca ii este rusine si ca va gasi banii pe haine in luna martie 2013.

Sunt linistit!

Nimic despre legislatie, nimic despre uzul de arma facut acum nu stiu cati ani pentru militari, nimic despre ultrajele asupra politistilor la care surpriza donii procorori nici macar nu se mai deplaseaza la fata locului, nimic despre modificarea Statutului Politistului, nimic despre lautarii, culegatorii de plante medicinale si folclor, nimic despre purtatorii de polonice si de grija, nimic despre sportivii de la Dinamo, nimic despre ansamblul Ciocarlia, nimic desptre Aparatul Central, nimic despre Directia Medicala, nimic despre atarnatorii din Jandarmerie si ,,Polutia Cocalara", nimic despre descompunerea Politie Romane...........nimic despre nimic.

Numai ca vezi tu Agache ne-am cam saturat de promisiuni si vorbe frumoase.

Am vrea sa-i auzim pe cei doi domni cum ne spun ca incepand cu luna martie, daca tot este sa luam un reper, vom avea veste antiglont toti politistii care lucreaza in strada, benzina pentru Loganurile de 70000 de euro, coli de scris, imprimante, calculatoare, ca munca noastra va fi remunerata conform importantei, ca vom avea o pensie linistita dupa ce am lucrat o viata in iad, ca ni se vor respecta drepturile, ca asistenta medicala va fi in sfarsit gratuita nu decat pe hartie etc.

Toate acestea sunt prevazute in lege.

Nu cerem decat minimul necesar pentru a functiona la cote de avarie!

Numai ca pentru asta beneficiarul serviciilor noastre, adica societatea civila, trebuie sa reactioneze, adica sa refuze sa plateasca 15000 de cocalari si sa dea afara 10000 de politisti profesionisti, sa refuze sa plateasca sute de generali de la Jandarmerie si sa creeze noi locuri de agenti in Politia Romana, sa refuze sa mai plateasca pompieri militari, unde in lume or mai fi militari nu stiu, sa refuze sa mai plateasca politisti decat cu numele, purtatori de uniforma sau oameni care lucreaza la politie etc, sa iasa din letargia in care este ,,scufundata" de ani de zile tocmai de acesti politicieni care fac declaratii rasunatoare la tv si nimic in realitate.

As vrea niste fapte, pentru ca cu aceste promisiuni nu pot cumpara lapte praf si pampersi de la magazin. Sau branza topita..........

"I have a dream…

(Martin Luther King) "

,,Parafrazând un mare om politic, se făcea ca Ministerul de Interne era doar de Interne şi atât iar şeful era un jurist care chiar se pricepea nu doar la calculatoare, nefiind implicat în jocuri murdare şi de culise, pardon politice, slujind varii interese.

Se făcea că poliţistul avea respectul binemeritat, pentru că în Anglia, spre exemplu, te poţi apropia de un poliţist la maximum 1 metru şi cu încuviinţarea acestuia, altfel vei săvârşi infracţiunea de lezmajestate (LEZMAIESTÁTE s.f. (în statele monarhice; în sintagma) Crimă de lezmaiestate = ofensă adusă de cineva unui suveran, considerată de lege drept crimă. – Scris și lezmajestate, din fr. lèse-majesté.).

În ţara noastra, a paradoxurilor prin definiţie, poliţistul are pistolul ca obiect de butaforie, pentru ca daca-l foloseşte e de rău şi nu dă bine în statistici. Şi dacă este ultragiat deasemeni este o “bilă neagră” în aceleaşi statistici şi pentru asta trebuie să tacă şi să sufere pentru că băncile cărora le este dator nu-l vor întreba dacă a fost “vertical” în “relaţia” cu infractorii.

Se doreşte un poliţist competent dar care să-şi cumpere rechizitele din propriul salariu, să se deplaseze în interesul serviciului cu autoturismul proprietate personală, cumpărat din creditele proprii, care vor avea de suferit datorită concediului “benevol” de 10 – 14 zile ,-25% (Dumnezeu ştie unde o fi realitatea) pentru că poliţistul nu a avut niciodată bani ci credibilitate, doar pentru bănci.

Se mai făcea că s-a renunţat la planul de amenzi şi infracţiuni, pentru că da, stimaţii noştri concetăţeni, poliţistul este în slujba cetăţeanului doar scriptic, în realitate cerându-i-se în continuare „rezultate” conform reţetei ceauşiste. Pentru că şi bravii conducători ai M.A.I. au fost educaţi şi provin din aceeaşi epocă de tristă amintire şi pentru care definiţia de prevenţie şi poliţistul este în slujba cetăţeanului este de rău.

Pentru că poliţistul trebuie să muncească nu să gândească.

Pentru că agenţii de la posturile de poliţie ar trebui să fie trecuţi in Cartea Recordurilor pentru condiţiile în care muncesc.

Mai deunăzi poliţiştii au fost dotaţi cu biciclete emblemate cu sigla Poliţiei.

Batjocura supremă ! Pentru că infractorii şi politicienii (alăturarea nu este întâmplătoare) se deplasează în interes propriu sau nu, cu autoturisme scumpe de provenienţă germană.

Pentru poliţie se pregăteau Dacia Logan în valoare de 70.000 de euro.

Domnilor politicieni chiar nu vă e ruşine ?

Pentru că părerea unanimă este că ne credeţi tâmpiţi !

Pentru dvs. cuvântul ţară ar trebui interzis. Prin lege nu prin Ordonanţă de Urgenţă după cum ne-aţi obişnuit, din păcate.

Aş dori să vă documentaţi dacă mai există vreo ţară în care poliţiştii au participat la atâtea mitinguri într-un interval de timp atât de scurt pentru a-şi cere drepturile.

Sigur nu vă interesează, pentru că dvs. aveţi toate drepturile necesare, inclusiv girofar.

Al poliţiştilor. De care vă bateţi joc în cel mai infam stil.

Inclusiv cadrele S.P.P., pe care le ataşaţi progeniturilor şi amantelor, sunt cadre M.A.I., adică beneficiarii măsurilor anticriză propuse de dvs. şi anume: suspendarea sporurilor de chirie, -25% etc. etc., pentru că dacă nu cunoaşteţi, nu toată lumea s-a născut la Bucureşti. Mai sunt oameni de treabă proveniţi şi din „provincie” cum sunt definiţi de „mitici”.

Se mai făcea că viaţa unui poliţist avea oarece valoare, fiindcă pereţii celebrului S.S.P.I.R. sunt plini de tablouri înfăţişând chipuri de tineri politişti cu chenar negru. Probabil că aceşti eroi fără nume sunt consideraţi piese de schimb. Familiile lor or avea aceeaşi părere ? Cătălin Teodor Georgescu şi Poenariu Nicuşor sunt doi polițiști din cadrul SIAS căzuţi la datorie.

A propos, poliţiştii nu sunt beneficiarii vânzărilor succesive ! Şi aici mă refer la cei “cu stele mici”. Se poate verifica, dar se pare că nu vă interesează acest aspect domnilor politicieni. Momentan.

Politistilor le-aţi luat dreptul democratic de a face grevă. Probabil îi consideraţi roboţi. I-aţi constituit în grupări profesionale împotriva voinţei lor, călcând în picioare Constituţia României, pentru că un tip, fost jurist în M.A.I., mai avea nevoie de un salariu, pe lângă pensia grasă. Şi pentru că nu-i ajungeau banii şi-a mai făcut şi un sindicat. Fidel M.A.I., cum altfel ? Pentru că penultimul lider a ajuns pe un post strategic, gras şi cald, deşi era autosuspendat.

Un sfat pentru liderii cei noi: negocierile se fac fata in fata face to face nu umar la umar , a se vedea aşa zisele “negocieri” cu miniştrii david, nica, etc. în viziunea cărora sindicatele ar trebui reduse la nivelul maselor de oameni care ridicau osanale unicului fiu al naţiunii.

V-aţi gândit vreodată, în pauzele când nu vă dădeaţi la oase, că posturile de poliţie pot fi „ornate” 90 % cu celebra bulină roşie ? Poate le dotaţi totuşi cu senzori seismici pentru ca agenţii ăia care la deservesc să iasă la timp din ele.

Coala ministerială, celebra A 4, a ajuns piesă de muzeu pentru că este pe cale de dispariţie. Poate, cu relaţii, o introduceţi la muzeul Antipa la specii dispărute.

Se făcea că uniforma de poliţie era de calitate, avea preţuri rezonabile şi nu semăna cu a unui paznic de mall, în care beizadelele vremii sparg banii nemunciţi, pantofii rezistau minimum 6 luni pentru că nu erau confecţionaţi din carton cu nume de piele în fabricile favorizaţilor iar bancurile despre pistoalele poliţiştilor erau doar bancuri proaste.

Am mai visat că şefii nu erau prieteni sau rude prin alianţă cu membri ai „piovrei” autohtone ca în filmele cu gangsteri.

Poliţiştii nu erau nevoiţi să-şi însoţească copii la locul de joacă pentru a nu „beneficia” de mult mediatizatele, din păcate, răpiri de minori, având atât de mulţi „prieteni”, păzindu-şi printre picături şi autoturismul propriu că să nu fie incendiat din senin, organismele însărcinate cu protecţia acestei subcategorii sociale (în speţă poliţistul) având alte misiuni ordonate.

Mai plusez să visez că exista un sindicat care deranjeaza si este invitat la negocieri reale alături de celelalte sindicate şi nu de complezenţă, ca să dea bine pe sticlă, iar relaţia cetăţean-poliţist să devină una normală, democratică şi de bun simţ pentru că din contribuţia cetăţeanului isi are originea salariul poliţistului."

P.S.Acest mesaj a fost postat cu cativa ani in urma de catre marioboss22. Reflecta realitatea.....

Edited by Elvis
 • Upvote 4
Link to comment

Vă mulțumesc pentru lămuriri. Tot ce spuneți este real dar criza prin care trece MAI în prezent nu este subiectul acestui topic. Nu pot decât să vă urez să aveți parte de recunoașterea reală a valorii muncii dumneavoastră și vă mulțumesc pentru-că ați adus aminte și de istoria lui decembrie 1989. Numai bine!

Link to comment

Politisti cazuti la datorie in evenimentele din decembrie 1989:

Alba Iulia

- maior Radu Ioan

Arad

- locotenent major Duma Pavel

- sergent major Bute Ioan

- sergent major Clepe Gheorghe

Brasov

- plutonier Lepadatu Gheorghe

Constanta

- capitan Dumitrescu Doru

- plutonier Stefan Mihai

Bucuresti

- plutonier major Tudor Marin

- plutonier major Motorga Maria

- plutonier major Stan Traian

- plutonier major Bobes Stroe

- sergent major Constantin Aurel

Edited by Elvis
Link to comment

Exact despre asta vorbeste agachea. Toti politistii stiu ce s-a intamplat cu tatal lui si cei care au fost cu el au ramas cu sechele.

Link to comment

Culebra fac si eu ce pot.

Pe toti nu-i stie nici macar autorul cartilor. Si a avut acces la arhivele securitatii.

Daca ai citit cu atentie la inceputut topicului exact despre asta am vorbit.

Link to comment

Vă prezint lista nominală cu personalul Ministerului de Interne decedat în evenimentele din decembrie 1989 specificând: Gradul, Numele și prenumele, Unitatea din care făcea parte, Localitatea unde a decedat și data decesului, - așa cum apar ele în cartea ”Anul Nou se naște în sânge” (autori: General de divizie dr. Ioan Pitulescu, Colonel Ion Constantin, general de brigadă (r.) Marin Lazăr, Colonel (r.) Vasile Lăpăduși, prof. Vladimir Alexandrescu).

1. Cpt. POP VALENTIN

Unitatea: Miliţia oraşului Cugir, judeţul Alba

Localitatea: Cugir

21.12.1989

După incendierea clădirii miliţiei de către manifestanţi, ofiţerul, şef al miliţiei, a sărit pe fereastră, însă după ce a ajuns la sol a fost lovit bestial cu corpuri contondente în cap şi peste corp, după care s-a aruncat benzină asupra lui şi i s-a dat foc.

2. Plt. maj. STAICU ILIE

Miliţia oraşului Cugir, judeţul Alba

Cugir

21.12.1989

Subofiţer sectorist al miliţiei oraşului Cugir, a fost ucis în aceleaşi împrejurări ca şi cpt. Popa Valentin.

3. Maior RADU IOAN

Miliţia judeţeană Alba

Alba - Iulia

24.12.1989

Împuşcat mortal în jurul orei 09.00, în timp ce se deplasa, la ordin, de la domiciliu spre unitate, în urma unei rafale de gloanţe venită dinspre oficiul poştal din piaţa Eroilor. Parchetul militar a stabilit autorul în persoana caporalului Maftei de la U.M. 01033 Alba Iulia.

4. Lt. major DUMA PAVEL

Miliţia judeţeană Arad

Arad

23/24.12.1989

În timp ce se afla în misiune de luptă contra elementelor “teroriste” împreună cu alţi 2 colegi, într-o maşină tip ABI din dotarea unităţii, au fost atacaţi instantaneu de un TAB militar, fiind rănit mortal.

5. Sg. major BUTE IOAN

Miliţia judeţeană Arad

Arad

23/24.12.1989

Alături de alţi colegi, s-a angajat voluntar să-i înfrunte pe cei ce au deschis foc asupra populaţiei în zona blocurilor A3, A4 din str. Aurel Vlaicu, timp în care a fost împuşcat mortal.

6. Sg. major CLEPE GHEORGHE

Miliţia judeţeană Arad

Arad

23/24.12.1989

Alături de alţi colegi, s-a angajat voluntar să-i înfrunte pe cei ce au deschis foc asupra populaţiei în zona blocurilor A3, A4, din str. Aurel Vlaicu, timp în care a fost împuşcat mortal.

7. Plutonier LEPĂDATU GHEORGHE

Miliţia oraşului Predeal, judeţul Braşov

Braşov

22/23.12.1989

În timp ce însoţea cu autoturismul din dotare (de circulaţie) un convoi de autovehicule ce transporta medicamente pentru “Centrofarm” Braşov, fiind la volan, a fost împuşcat mortal.

8. Cpt.DUMITRESCU DORU

Miliţia Transporturi Constanţa

Constanţa

24.12.1989

Aflându-se în apropierea casei părinţilor a fost împuşcat mortal de o patrulă aparţinând Marinei Militare (U.M. 02145 Constanţa).

9. Plutonier ŞTEFAN MIHAI

Miliţia Transporturi Constanţa

Constanţa

23.12.1989

În timp ce se afla în misiune de pază la sediul Miliţiei Transporturi Constanţa, a fost împuşcat mortal de autori neidentificaţi, care au deschis foc de armă din exteriorul unităţii prin gardul împrejmuitor.

10. Maior AGACHE AUREL

Miliţia oraşului Tg. Secuiesc, judeţul Covasna

Tg. Secuiesc

22.12.1989

A fost bătut la sediul unităţii de către mai multe elemente violente. A reuşit să fugă, ofiţerul s-a adăpostit în farmacia din centrul oraşului, de unde a fost scos de agresori şi lovit în continuare în mod bestial. S-a încercat transportarea sa la spital cu salvarea, dar a fost dat jos din maşină, în stare foarte gravă, decedând imediat. Cadavrul a fost profanat-într-un ochi i s-a înfipt o monedă, în celălalt emblema de la caschetă, iar în gură i s-a pus un şobolan mort. în final, agresorii i-au dat foc îmbrăcămintei.

11. Plutonier CHEUCHISAN LIVIU-TEOFIL

Şef post de miliţie, comuna Dealul, judeţul Harghita

Comuna Dealul

22.12.1989

În seara acestei zile, fiind în postul de miliţie a fost atacat şi bătut cu sadism de elemente declasate de naţionalitate maghiară din localitate, după care a fost scos în curtea postului şi lovit în continuare cu cruzime, intenţionând apoi să-l arunce în focul provocat de aceştia la sediul postului şi locuinţa acestuia, după care a fost lăsat în inconştienţă iară ajutor, decedând. Soţia şi cei doi copii ai subofiţerului s-au salvat refugiindu-se la vecini.

12. Plutonier FERENCZ EMERIC

Miliţia oraşului Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita

Cristuru Secuiesc.

22.12.1989

Un grup numeros de persoane de naţionalitate maghiară a atacat sediul miliţiei unde subofiţerul a fost bătut, scos din clădire, târât în curtea C.A.P., unde a fost din nou bătut, apoi cu un cuţit i s-a secţionat gâtul. Până să decedeze, având nevoie de apă i-au dat să bea urină.

13. Sg. major DĂNILĂ GABI

Postul de miliţie Zetea, judeţul Harghita

Comuna Zetea

22.12.1989

După asedierea postului de către un grup numeros de persoane, s-a refugiat în locuinţa de la etaj, unde a fost atacat şi bătut bestial de elemente de naţionalitate maghiară, i s-a luat pistolul din dotare şi apoi împuşcat în gură, târât în curte, unde a fost în continuare bătut şi înţepat cu cuţitul.

14. Lt. Colonel IONESCU CONSTANTIN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

În timp ce încerca să se salveze prin fugă, a fost împuşcat mortal pe stradă.

15. Maior LODROMĂNEAN IOAN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce a escaladat gardul U.M.01512 Sibiu pentru a se salva, a fost împuşcat în curtea acestei unităţi.

16. Căpitan VOICU NICOLAE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

A fost împuşcat în curtea U.M.01512 Sibiu, unde a încercat să-şi găsească adăpost.

17. Căpitan PĂIS IOAN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce a escaladat gardul U.M.01512 Sibiu pentru a se salva, a fost împuşcat în curtea acestei unităţi.

18. Căpitan DRACULET NICOLAE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

împuşcat în curtea U.M.01512 Sibiu după ce a escaladat gardul.

19. Căpitan STUPARU FLORIN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce a escaladat gardul a fost împuşcat în curtea U.M.01512.

20. Lt. major COMAN NICOLAE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

A fost împuşcat mortal în timp ce se afla în sediul miliţiei judeţene.

21. Lt. Major FIFOIU NICOLAE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

A fost împuşcat după ce a escaladat gardul U.M.01512 Sibiu, pentru a se salva.

22. Lt. Major OLĂRESCU VASILE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Şi-a găsit moartea în curtea U.M.01512 Sibiu unde a fost împuşcat.

23. Locotenent CORLACIU IOAN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

împuşcat pe gardul U.M.01512 Sibiu, în timp ce încerca să-l escaladeze pentru a se salva.

24. Locotenent CÂRSTEA GELU

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Aflându-se refugiat în curtea U.M.01512, a fost dezbrăcat de către militarii acestei unităţi şi împuşcat.

25. Plt. adj. ŞANDOR PAVEL

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

În timp ce încerca să se salveze, a fost împuşcat pe stradă.

26. Plt. major VASILIU VASILE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

A fost prins pe stradă şi lovit cu răngi de fier, până a decedat.

27. Plt. adj. FARCAŞ PETRU

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Împuşcat mortal în timp ce încerca să escaladeze gardul U.M.01512 pentru a se salva.

28. Plutonier COMAN GHEORGHE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Aflându-se refugiat în curtea unităţii militare a fost dezbrăcat de către militari şi împuşcat.

29. Plutonier LOBONŢ VASILE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce a intrat în curtea U.M. 01512 pentru a se salva, a fost împuşcat.

30. Plutonier ROMAN IOAN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

În timp ce încerca să escaladeze gardul U.M.01512 a fost împuşcat.

31. Sg. major ONIŞOR VIOREL

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Intrând în curtea aceleiaşi unităţi militare pentru a se salva, a fost împuşcat.

32. Sg. major BAN VASILE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce a intrat în curtea U.M. 01512 Sibiu pentru a se salva, a fost dezbrăcat şi împuşcat.

33. Sg. major SEVERIN ILIE

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

A fost ucis pe stradă, în timp ce se îndrepta spre U.M. 01512.

34. Sg. major COCAIOAN

Miliţia judeţului Sibiu

Sibiu

22.12.1989

După ce s-a predat U.M. 01512 a fost împuşcat.

35. Plt. adj. FLOREA ILIE

Şcoala de dresaj câini Sibiu

Sibiu

22.12.1989

Aflându-se în interes de serviciu la sediul Miliţiei Municipiului Sibiu, a fost împuşcat mortal când militarii U.M. 01512 au deschis foc intens asupra acestei clădiri.

36. Plt. major TUDOR MARIN

Miliţia Municipiului Bucureşti

Bucureşti

23:12.1989

Subofiţerul a fost împuşcat în timp ce se deplasa cu autoturismul spre serviciu.

37. Plt. Major MOTORGA MARIA

Miliţia Municipiului Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În seara acestei zile, întorcându-se cu soţul de la Spitalul Militar Central, unde era internat fiul rănit în timpul evenimentelor, la un baraj format din civili şi membrii ai gărzilor patriotice, după controlul de rutină şi pornirea autoturismului, s-a tras asupra acesteia, fiind împuşcată mortal.

38. Plt. major STAN TRAIAN

Miliţia Municipiului Bucureşti

Bucureşti

26.12.1989

Fiind în post de pază la un obiectiv din strada Dumitru Lemnea, a fost împuşcat mortal.

39. Sg. Major CONSTANTIN AUREL

Miliţia Municipiului Bucureşti

Bucureşti

24/25.12.1989

Aflându-se împreună cu cadre ale M.Ap.N. într-o misiune de luptă pentru capturarea unui “cuib de terorişti”, în zona Spitalului Caritas, a fost împuşcat în cap de persoane necunoscute.

40. Plt. major BOBES STROE

Şcoala de perfecţionare a pregătirii cadrelor Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

Fiind în misiune de luptă, respectiv participând la apărarea sediului M.Ap.N., cu un efectiv de 120 colegi, cursanţi, în zona cimitirului Ghencea, a fost rănit grav, decedând ulterior în spital.

41. Gl. locotenent NUŢĂ CONSTANTIN

Inspectoratul General al Miliţiei

Alba-Iulia jud. Alba

23.12.1989

în timp ce era transferat la Bucureşti cu un elicopter aparţinând M.Ap.N., aparatul de zbor a fost doborât cu arme de foc.

42. Gl. Maior MIHALEA VELICU

Inspectoratul General al Miliţiei

Alba-Iulia jud. Alba

23.12.1989

În timp ce era transferat la Bucureşti cu un elicopter aparţinând M.Ap.N., aparatul de zbor a fost doborât cu arme de foc.

43. Maior PETRESCU DUMITRU

Grupul de pompieri Gorj

Bucureşti

22.12.1989

Fiind cursant al Academiei Militare, aparţinând M.Ap.N., a fost rănit prin împuşcare în sediul acestei unităţi, ulterior decedând ca urmare al leziunilor suferite.

44. Locotenent CROITORU DUMITRU

Grupul de Pompieri Sibiu

Sibiu

25.12.1989

Intervenind pentru stingerea focarelor de incendiu la Inspectoratul judeţean al M.I., ofiţerul a fost lovit cu 4 gloanţe trase cu o armă de calibru mare în frunte, piept şi braţul drept.

45. Plt. Major PRISĂCARU VASILE

Grupul de pompieri Constanţa

Mangalia

25.12.1989

În timp ce se afla în sediul companiei de pompieri Mangalia, unitatea a fost atacată cu arme de foc de către persoane necunoscute, împrejurare în care a fost rănit mortal.

46. Colonel PĂTRAŞ IOAN

Comandamentul Trupelor de Securitate

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

47. Maior POPOVICI GHEORGHE

Comandamentul Trupelor de Securitate

Bucureşti-Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

48. Locotenent POPESCU FLORIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

49. Salariat civil ONCIOIU PETRE

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

50. Salariat civil BUCŞE EMIL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

51. Cap.RADU AUREL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

52. Cap. SAMOILA VIOREL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

53. Frt. HORIA DANIEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

54. Frt. NEGULICI VALERIU MARIAN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

55. Frt. UNGUREANU NICOLAE

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

56. Sold. ANECULEI OVIDIU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

57. Sold. BEZEDICA COSTICĂ

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

58. Sold. BUTA VASILE

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

59. Sold. BĂRBOI DUMITRU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

60. Sold. CAZAN IOAN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

61. Sold. COBZAC ADRIAN IULIAN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

62. Sold. COPACIANU CONSTANTIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

63. Sold. CUSNEŢOV IULIU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

64. Sold. DATCU GEORGE

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

65. Sold. FOTA ION

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

66. Sold. GHINEA DORINEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

67. Sold. GOG RADU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

68. Sold. HERBEI CRISTIAN DINU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

69. Sold. ISPAS DANIEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

70. Sold. MARIN LUCIAN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

71. Sold. MATIŞ DORIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

72. Sold. NANESCU VICTOR

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

73. Sold. OLARU CRISTIAN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

74. Sold. OPREA COSMIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

75. Sold. PANAITE IONEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

76. Sold. PANTAZICA GABRIEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

77. Sold. PATULEA CĂTĂLIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

78. Sold. POPA DANIEL

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

79. Sold. ROMAN SORIN FLORENTIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

80. Sold. SILVESTRU JIM

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

81. Sold. STANCIU GHEORGHIŢĂ

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

82. Sold. STROE LAURENŢIU

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

83. Sold.TOMAŞESCU BOGDAN GEORGE

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

84. Sold.VADUVA FLORIN

UM 0865 Câmpina

Bucureşti- Otopeni

23.12.1989

Împușcat la 200 metri de areroportul Otopeni

85. Lt. colonel JIANU DUMITRU

Brigada 11 Trupe Securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea fostului sediu al C.C. al P.C.R. a fost împuşcat mortal

86. Sold. MERIŞESCU VALENTIN

Batalionul 23 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea fostului sediu al C.C. al P.C.R. a fost împuşcat mortal

87. Sold. DANSE ADRIAN

Batalionul 23 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea fostului sediu al C.C. al P.C.R. a fost împuşcat mortal

88. Sold. NEMESCU DUMITRU LICA

Batalionul 23 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea fostului sediu al C.C. al P.C.R. a fost împuşcat mortal

89. Sold. STAMATE MIHAIŢĂ

Batalionul 23 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea fostului sediu al C.C. al P.C.R. a fost împuşcat mortal

90. Locot. Major BALABAN GHEORGHE

Compania 3 Trupe securitate Brăila

Brăila

23.12.1989

După verificarea unei informaţii date de şeful C.M.Brăila, col. Rizea Nicolae, care nu s-a confirmat, ofiţerul s-a îndreptat spre sediul CJ-FSN cu un ABI, o autocamionetă şi 15 militari. Unităţi ale M.Ap.N. au deschis focul, l-au rănit pe ofiţer, acesta decedând în drum spre spital.

91. Serg. MORARU CĂLIN GABRIEL

Batalionul Trupe securitate Orăştie

Orăştie

24.12.1989

A fost împuşcat în timp ce se afla în paza ob. “Plafar”.

92. Serg. COTFAS MARINE

Batalionul Trupe securitate Orăştie

Hunedoara

25.12.1989

Împuşcat în misiunea de pază şi apărare a unui obiectiv.

93. Frt. SIMIONESCU VASILE

Brigada 11 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În apărarea sediului Televiziunii a fost împuşcat mortal.

94. Cap. CRISTIAN FLORIN

Batalionul 43 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În misiunea executată la Hotelul Union a fost împuşcat mortal

95. Sold. STROIE NAPOLEON

Comandamentul Trupelor de Securitate

Bucureşti

25.12.1989

În cazarma Băneasa a fost împuşcat mortal. *

96. Sold. OȘAN FLORIN

U.M. 0829 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

În paza unui obiectiv special a fost împuşcat mortal.

97. Sold. ANGHEL MARIN

U.M. 0829 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

în paza unui obiectiv special a fost împuşcat mortal.

98. Sold. COSTACHE IONEL

U.M. 0829 Trupe securitate Bucureşti

Bucureşti

23.12.1989

Aflat în paza unui obiectiv special a fost împuşcat mortal.

99. Plt. SMUL NICOLAE

U.M. 0673 înzestrare logisticăBucureşti

22.12.1989

A fost împuşcat în perimetrul Sălii Palatului decedând ulterior la Spitalul militar.

 • Upvote 5
Link to comment

Agache era vorba decat de militieni.

In lista ta apar cadre M.A.P.N. , pompieri si securisti.

Daca mai sti cazuri ca le tatalui tau sau alti militieni cazuti la datorie tasteaza numele lor aici.

Nu ca ti-as reprosa ca ai trecut aici pe cei mentionati mai sus, insa fi convins ca sunt multi ,,eroi fara nume", militieni cazuti la datorie.

Link to comment

1. lista nu îmi aparține mie ci este publicată de autorii cărții citate. 2. Cadre MAPN nu apar pentru-că lista nu cuprinde decât numele celor care au făcut parte din Ministerul de Interne. Confuzia pe care o faceți se datorează titulaturii de soldat dar unitățile aparțineau Ministerului de Interne având doar 4 cifre în indicativ.

Din câte știu eu alți milițieni decât cei care apar aici nu au decedat în decembrie 1989. Eventual ar putea fi câțiva care au murit în următorii ani ca urmare a suferințelor.

Lista cuprinde în mod natural și numele celor care au lucrat în Securitate. Miliția și Securitatea au fost ținte comune ale urii în acel decembrie 1989 așa că eu personal nu mi-am permis să spicuiesc doar ceea ce mi-ar fi convenit mie doar pentru a pune Miliția într-o lumină mai bună decât pe colegii lor de la Securitate. Suferința a fost comună și moartea acestora a fost la fel de nedreaptă ca și a milițienilor. Totuși pentru a vă satisface fac precizarea că primii 42 sunt cei care erau milițieni. Pe restul vă rog ca dumneavoastră să nu-i luați în seamă.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Nu ştiu dacă aţi avut ocazia să prindeţi în activitate colegi ce au trecut prin acele vremuri. Majoritatea acum sunt pensionari, dar din ce povesteau când venea vorba despre decembrie '89, atunci în acele zile, lucrurile nu au stat deloc aşa cum o spun ipocriţii pe la televizor.

Nu oamenii de rând, cei cinstiţi şi oneşti au fost cei care s-au dus în unităţile de miliţie să facă ordine acolo. Cel puţin în Craiova ştiu de la colegii mai în vârstă că primii care s-au dus peste ei să-i dezarmeze şi să-i reţină erau clienţii fideli pe care ei îi cercetaseră în dosare penale, erau cei cunoscuţi ca scandalagii, bătăuşi, bişniţari, etc. Iar infractorii şi suspecţii au devenit peste noapte "revoluţionari", i-au dezarmat şi îi ţineau la sediu sub pază armată de parcă ei ar fi fost nişte infractori, în condiţiile în care miliţienii s-au prezentat conştiincioşi la serviciu când au fost chemaţi la ordinele "revoluţionarilor" deşi erau conştienţi de ce li se poate întâmpla. Şi uitea aşa, scursurile societăţii ajunseseră să dea ordine în acele zile, să le ia şireturile, centura şi să-i ţină legaţi pe miliţieni.

De ce s-a întâmplat aşa? E simplu. Şi atunci miliţienii erau urâţi de cei ce aveau probleme cu legea, la fel ca şi acum. Doar cei ce au preocupări ilegale, doar cei ce se identifică cu infractorul înjură poliţiştii, nicidecum oamenii serioşi şi cinstiţi.

Aşa că dacă vom mai avea parte să trecem printr-o altă lov ... (scuze!) revoluţie, noi suntem oamenii de sacrificiu.

 • Upvote 2
Link to comment

Intelegi Agache, politistii aresteaza infractorii.

Asa este Catalin, decat jigodiile penale s-au purtat urat in Dolj cu militienii, oamenii cinstiti si-au vazut de ale lor in zilele revolutiei.

 • Upvote 1
Link to comment

au fost zile de cosmar in acea perioada...am trait-o pe pielea mea.....Dumnezeu sa ii ierte pe cei morti...dar mie personal de NUTA si VELICU....nu imi pare rau deloc.....

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.