Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Imi amintesc din scoala ca ne-au invatat chestia asta la Tactica politieneasca si eu unul de regula aplic aceasta forma de aparare si supraveghere, ce-i drept nu in toate cazurile( de obicei actionez singur si nu pot sa suplinesc colegul pe care nu-l am). I-am invatat pe toti sa actioneze la fel, insa acum fiecare face ce-l taie capul.

Mi s-a intamplat intr-o speta ca eu sa fiu cel care facea supravegherea suspectului, iar cand colegul nu a fost atent, din portbagajul masinii tiganul a scos o sabie, eu pistolul si am reusit o imobilizare fara evenimente( de menitonat ora 02:00, conditii de ploaie, suspectul sub influenta bauturilor alcoolice, tigan, si tare in gura). E o regula de tactica ce trebuie respectata cu sfiintenie dupa parerea mea.

Publicat

Frumos,sper ca o sa avem si noi vre-o data parteneri (premanenti),ca in politia din SUA.

• Moderator
Publicat

De asemenea, mai trebuie reținut că în astfel de situații ambii polițiști trebuie să fie și să rămână tot timpul concentrați pentru a-și îndeplini atribuțiile. Eventualele discuții sau întrebări ale suspectului cad în sarcina polițistului de contact, iar polițistul de acoperire nu trebuie să intervină sau să se angajeze în discuții cu suspectul, deoarece acest lucru poate duce la o distragere a atenției acestuia de la principalul său scop, acela de a oferi acoperirea/asigurarea colegului.

Dacă suspectul insistă în a se angaja într-un dialog cu polițistul de acoperire, răspunsul acestuia trebuie să fie scurt, concins, ferm dar nu pe un ton care să-l irite sau să pară ca un automatism. Iar indiferent de întrebarea sau afirmația pe care suspectul o face la adresa polițistului de acoperire, răspunsul acestuia trebuie să fie ceva de genul: „Nu vorbi cu mine! Vorbește, te rog, cu colegul meu. Treaba mea este să mă asigur că nu încerci să faci vreun gest necugetat.” (Această formulă de adresare nu trebuie să fie identică, dar în esență acest mesaj trebuie transmis suspectului)

În cazurile de violență domestică, tehnica uzuală, pe care mulți colegi o folosesc, aceea de a separa părţile este utilă pentru a reduce tensiunea emoțională, dar nu e recomandabilă d.p.d.v. al siguranței polițiștilor. Niciodată în astfel de situații nu ar trebui să pierdeți din câmpul vizual colegul, mai ales atunci când este vorba de mai mulți suspecți, sau de persoane aflate sub influența alcoolului, deoarece trebuie să fiți conștienți tot timpul că intervenția în astfel de situații se face într-un mediu plin cu obiecte, ascuțite și periculoase ori chiar arme de foc, ce pot fi amplasate în locuri diverse și nebănuite.

Publicat

Aceste chestiuni ar trebui prelucrate sau reprelucrate la intrarea in serviciu a patrulelor de siguranta publica si a celor de la politia rutiera .

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Catalin...te felicit pentru ceea ce faci. Adica incerci sa arati colegilor procedurie simple dar foarte bune care trebuiesc aplicate in operativ.

Vreau sa vin cu o mica precizare la cele spuse de tine.De fapt cred ca e clarificare mai mult.

Pozitia celor trei (cand vb de un suspect si doi politisti) trebuie sa fie triangulara..in sensul ca politistul din cover va avea obligatoriu in raza vizuala si suspectul cu care dialogheaza contactul.Se va posta lateral si putin retras fata de contact in asa fel incat sa vada clar actiunile colegului si a suspectului si la o asemenea distanta incat sa poata interveni rapid daca situatia o impune .Eu personal as opta pentru o pozitia laterala si putin in spatele suspectului pentru efectul psihologic asupra subiectului si pentru contratacul din spate pe care il poate face coverul in caz de necesitate.

Aceasta teorie se aplica la interpelarea unui singur subiect.Daca sunt mai multi evident ca coverul se va posta lateral de contact fara a avea in spate alti indivizi.

Ca si o curiozitatea , politistii greci au intotdeauna mana pe pistol in astfel de momente.(ma refer la cover) pentru a putea riposta inclusiv cu arma.

As ma vrea sa spun ca o atitudina hotarata si profesionista de multe ori face cat o mie de cuvinte. Cand vad politisti care se uita plictisiti pe pereti sau stau in masina cand colegul lor interpeleaza pe cineva, ma gandesc ca acei oameni ar fi trebuit sa se faca altceva si nu politisti.

Modificat de arcan
  • Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.