Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Catalin

Vă propun să discutăm și să dezbatem în acest topic, rolul și importanța asigurării sau a acoperirii colegului pe perioada contactului direct cu un suspect.
Ideea acestui topic provine în urma lecturării unui articol de pe un site al polițiștilor din Statele Unite. Sper să fie utilă o astfel de discuție, iar noi să învățăm ceva din problemele cu care s-au confruntat ei.

În data de 14 septembrie 1984, doi polițiști din San Diego, Tim Ruopp şi Kim Tonahill, au fost împuşcați mortal în urma unui incident. Acest eveniment a determinat un moment de cumpănă pentru poliția americană, ducând la modificarea semnificativă a tacticilor ce se aplică în situația contactului direct cu un suspect. Mai exact cei doi polițiști, aproape de miezul nopții au găsit doi indivizi ce ofereau alcool la două minore, într-un parc al orașului. Unul dintre ei, în timp ce colegul său completa o citație, s-a apucat să efectueze o percheziție corporală sumară. Individul (Joselito Cinco era numele său) a scos o armă de 9mm de la piept și profitând de faptul că ambi polițiști erau ocupați, i-a împușcat mortal pe aceștia. Ulterior a fost identificat, prins și reținut a doua zi de dimineață, iar pentru cele două omoruri a fost judecat și condamnat, dar s-a spânzurat în timp ce se afla în închisoare.

Rezultatul acestui incident în urma căruia doi polițiști au decedat, a fost conceperea și apariția unei proceduri mult mai stricte și clare, privind tehnica de acțiune și control al suspecților în stradă, denumită de americani „Contact & Cover” (în traducere liberă: contact şi acoperire), tehnică și proceduri pe care la ei se pune un mare accent, iar cu toate că aceste proceduri au mai fost cosmetizate în decursul anilor, instrucțiunile de bază au rămas în esență aceleași, fiind unul dintre cele mai importante criterii de evaluare a polițiștilor debutanți acolo.

Elemente de bază ale procedurii C&C

 • Polițistul de contact este responsabil cu oprirea, abordarea, somarea, interogarea, percheziția corporală sumară, întocmirea documentelor ce se impun, utilizarea echipamentului de comunicare radio și eventual imobilizarea prin încătușare a suspectului/suspecților (indiferent că este vorba de unul sau mai multe persoane suspecte, numai unul dintre polițiști va executa aceste activități).
 • Polițistul de acoperire este responsabil numai cu supravegherea suspectului/suspecților dar și a colegului său (respectiv polițistul de contact). Acesta (polițistul de acoperire) trebuie să se poziționeze la o distanță care să-i permită să vadă și să audă tot ce se întâmplă, dar această poziție nu trebuie să fie prea aproape astfel încât să permită angajarea într-o luptă corp la corp cu vreunul din suspecți. Tot în responsabilitatea polițistului este și sarcina de a observa imediat și a preveni dacă unul dintre suspecți încearcă să distrugă/ascundă eventuale probe. De asemenea acesta trebuie să ia măsuri ofensive împotriva suspectului, atunci când este necesar, pentru a preveni ca polițistul de contact să fie atacat sau dezarmat.

Chiar dacă la prima vedere vi se pare ceva simplu și neimportant, ba mai mult, vi se pare a fi un mod de acțiune care va mări nejustificat timpul de contact cu suspectul/suspecții, existând acel impuls prin care polițistul de acoperire este tentat să „ajute” colegul, împărțindu-și activitățile ce trebuiesc efectuate de către polițistul de contact, sau în multe situații (de actualitate la noi în România), existența unui număr mare de apeluri de urgență coroborate cu numărul mic al patrulelor din teren, toate acestea vă pot determina să nu țineți seama de aceste reguli elementare privind tehnica de contact, fapt ce duce la scăderea securității voastre în intervenția efectuată, o asumare inutilă a unor riscuri ce nu merită absolut deloc și care vă pot transforma într-o victimă, lucruri ce au fost demonstrate în urma studiului unor incidente ca cel amintit mai sus.

Știu că ce vă spun eu aici nu este vreun mare secret și că mulți dintre voi cunoașteți aceste lucruri, dar scopul principal și considerentul pentru care am postat aici, este că există și posibilitatea ca unii colegi să nu cunoască astfel de amănunte (ce par banale pentru cei ce deja le știu) și care s-ar putea să le fie folositoare într-o astfel de situație. Sau în cazul în care aveți în practică un elev ori student, e bine să-l învățați astfel de lucruri, iar atunci când va ieși în teren ca polițist, să nu se supere pe colegul său ... motivând că stă și privește fără să facă nimic.
În plus, nimeni nu le știe pe toate, cât trăim pe acest pământ învățăm și e bine să aruncăm un ochi și prin „ograda” altora și să „furăm” din tainele meseriei.
Aștept și alte completări din partea voastră.
Baftă și spor la prins hoți!!! smile.gif

 • Apreciez 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

vladmarius

Imi amintesc din scoala ca ne-au invatat chestia asta la Tactica politieneasca si eu unul de regula aplic aceasta forma de aparare si supraveghere, ce-i drept nu in toate cazurile( de obicei actionez singur si nu pot sa suplinesc colegul pe care nu-l am). I-am invatat pe toti sa actioneze la fel, insa acum fiecare face ce-l taie capul.

Mi s-a intamplat intr-o speta ca eu sa fiu cel care facea supravegherea suspectului, iar cand colegul nu a fost atent, din portbagajul masinii tiganul a scos o sabie, eu pistolul si am reusit o imobilizare fara evenimente( de menitonat ora 02:00, conditii de ploaie, suspectul sub influenta bauturilor alcoolice, tigan, si tare in gura). E o regula de tactica ce trebuie respectata cu sfiintenie dupa parerea mea.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Motoboom

foarte frumos si util Cata! ai o bila verde de la minewink.gifgood.gif

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
mirel28

Frumos,sper ca o sa avem si noi vre-o data parteneri (premanenti),ca in politia din SUA.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin

De asemenea, mai trebuie reținut că în astfel de situații ambii polițiști trebuie să fie și să rămână tot timpul concentrați pentru a-și îndeplini atribuțiile. Eventualele discuții sau întrebări ale suspectului cad în sarcina polițistului de contact, iar polițistul de acoperire nu trebuie să intervină sau să se angajeze în discuții cu suspectul, deoarece acest lucru poate duce la o distragere a atenției acestuia de la principalul său scop, acela de a oferi acoperirea/asigurarea colegului.

Dacă suspectul insistă în a se angaja într-un dialog cu polițistul de acoperire, răspunsul acestuia trebuie să fie scurt, concins, ferm dar nu pe un ton care să-l irite sau să pară ca un automatism. Iar indiferent de întrebarea sau afirmația pe care suspectul o face la adresa polițistului de acoperire, răspunsul acestuia trebuie să fie ceva de genul: „Nu vorbi cu mine! Vorbește, te rog, cu colegul meu. Treaba mea este să mă asigur că nu încerci să faci vreun gest necugetat.” (Această formulă de adresare nu trebuie să fie identică, dar în esență acest mesaj trebuie transmis suspectului)

În cazurile de violență domestică, tehnica uzuală, pe care mulți colegi o folosesc, aceea de a separa părţile este utilă pentru a reduce tensiunea emoțională, dar nu e recomandabilă d.p.d.v. al siguranței polițiștilor. Niciodată în astfel de situații nu ar trebui să pierdeți din câmpul vizual colegul, mai ales atunci când este vorba de mai mulți suspecți, sau de persoane aflate sub influența alcoolului, deoarece trebuie să fiți conștienți tot timpul că intervenția în astfel de situații se face într-un mediu plin cu obiecte, ascuțite și periculoase ori chiar arme de foc, ce pot fi amplasate în locuri diverse și nebănuite.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
dunelu

Aceste chestiuni ar trebui prelucrate sau reprelucrate la intrarea in serviciu a patrulelor de siguranta publica si a celor de la politia rutiera .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
arcan

Catalin...te felicit pentru ceea ce faci. Adica incerci sa arati colegilor procedurie simple dar foarte bune care trebuiesc aplicate in operativ.

Vreau sa vin cu o mica precizare la cele spuse de tine.De fapt cred ca e clarificare mai mult.

Pozitia celor trei (cand vb de un suspect si doi politisti) trebuie sa fie triangulara..in sensul ca politistul din cover va avea obligatoriu in raza vizuala si suspectul cu care dialogheaza contactul.Se va posta lateral si putin retras fata de contact in asa fel incat sa vada clar actiunile colegului si a suspectului si la o asemenea distanta incat sa poata interveni rapid daca situatia o impune .Eu personal as opta pentru o pozitia laterala si putin in spatele suspectului pentru efectul psihologic asupra subiectului si pentru contratacul din spate pe care il poate face coverul in caz de necesitate.

Aceasta teorie se aplica la interpelarea unui singur subiect.Daca sunt mai multi evident ca coverul se va posta lateral de contact fara a avea in spate alti indivizi.

Ca si o curiozitatea , politistii greci au intotdeauna mana pe pistol in astfel de momente.(ma refer la cover) pentru a putea riposta inclusiv cu arma.

As ma vrea sa spun ca o atitudina hotarata si profesionista de multe ori face cat o mie de cuvinte. Cand vad politisti care se uita plictisiti pe pereti sau stau in masina cand colegul lor interpeleaza pe cineva, ma gandesc ca acei oameni ar fi trebuit sa se faca altceva si nu politisti.

Modificat de arcan
 • Apreciez 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

 • Conţinut similar

  • xDelta
   de xDelta
   Care este procedura de recuperare/reinoire a placutelor de inmatriculare?
   Pur si simplu mi-au fost furate intr-o seara, masina este pe numele altui proprietar care nu este in Romania, deci eu trebuie sa ma descurc cu ele? As putea face ceva in legatura cu asta?
  • ristachestefan
   de ristachestefan
   Buna ziua,
   Am achizitionat o rulota din spania si am aflat ca in spania nu se inmatriculeaza ci se atasaza numarul de inmatriculare al masinii. Masia mea este cu numere de bulgaria,in spania este in regula asa, insa nu stiu in celelate tari care urmeaza sa le tranzitez (inclusiv romania) daca este in regula sa circul cu rulota fara numar propriu ci cu numarul masinii atasat asa cum prevede legea spaniola.
   Intrebarea mea este daca a mai adus cineva rulote din spania si cum a procedat ????? Multumesc!
  • cristyano2
   de cristyano2
   Buna ziua, Am nevoie de ajutorul celor competenti in legatura cu ceva informatii: In scurt timp mai exact 16 mai implinesc 18 ani si as dori sa schimb buletinul inainte de a implini 18 ani ( acum daca se poate) si am si 2 motive pentru care as vrea sa fac asta: 1,la 18 ani nu mai vreau sa pierd vremea cu schimbarea buletinului timp in care imi pot rezolva treburile cu examenul pentru permisul auto si 2 in scurt timp de la implinirea varstei de 18 ani trebuie sa plec afara ( parintii lucreaza in strainatate) asa ca timpul o sa fie scurt si de aceea am decis sa va intreb pe dvs care sunt formalitatile pentru schimbarea buletinului ( am inteles ca nu se poate schimba pana la 18 ani). Daca totusi nu se poate,as putea sa il declar furat,pierdut neavand importanta amenda care o voi plati. Va Multumesc si astept ceva raspunsuri.
 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.