Jump to content
POLITISTI.ro

Verificare auto inmatriculate in Bulgaria


axle15

Postare recomandată

  • Membru

Iată un link foarte util pentru situatiile in care avem de-a face cu auto inmatriculate in Bulgaria d.p.d.v. a asigurării RCA : http://eisoukr.guaranteefund.org/

Site-ul are limba bulgară și engleză fiind ,asa cum scrie și-n pagină ,suficient si nr.de inmatriculare.Sper sa fie de folos tuturor!

:emo-yessir:

A fost postat inclusiv pe Intrapol, de catre DIC...

  • Apreciez 1
  • Displace 1
Link către comentariu

O fi fost postat .... dar.... fiind arie publica (unde am postat) ,nefiind link-ul cu "secret de serviciu" :doh: ,fiindcă pe forum intra si oameni de buna credinta (maxu08 ,cerasela ,etc.) care simt poliţia ca pe o institutie dedicata omului onest si fiindca intrapol-ul este o retea interna (cred ca badea/nenea/baciu Ion n-au Intrapol-ul la-ndemana cand i-o lovit te miri ce croncanitoare....sau are si nu stiu? :)) )am ales sa impartsesc link-ul tuturor.
....Si daca nu am +-ul la nick asta nu inseamna ca nu sunt din "firma" (anumite postari d-ale mele conving de apartenenta).....+ e un drept nu o obligatie....obligatie e doar bunul simţ şi conştiinţa civică şi profesională (aşa simţesc io!)
Daca am suparat sau lezat pe cineva imi cer mii de scuze.
...pana atunci "La multi ani !" si "Sarbatori fericite!" tuturor celor care citesc/scriu forumul/pe forum aria privata/publica ...cu sau fara + si cu sau fara Intrapol.
:emo-yessir: :emo-yessir: :emo-yessir:

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Membru

Asigurarea pentru răspunderea civilă în caz de accidente de circulație soldate doar cu pagube materiale ( RCA-ul ) este cunoscută în limbajul uzual se folosește sub denumirea de "carte verde". E același lucru. Rog colegii să mă corecteze dacă greșesc.

Link către comentariu

Este posibil ca un autoturism inmatriculat in Bulgaria sa aiba asigurare RCA Valabila si sa nu aiba Carte Verde ?

Nu. Dacă nu are carte verde, nu are asigurare valabilă pe teritoriul României. Conform Legii 136/1995 privind asigurările și reasigurările

Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.

Persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu vehicule inmatriculate/inregistrate in afara teritoriului Romaniei se considera asigurate, in conditiile prezentei legi, in una dintre urmatoarele situatii:

a) daca numarul de inmatriculare atesta asigurarea potrivit legii statului in care este inmatriculat/inregistrat vehiculul sau acordurilor internationale de asigurare valabile in Romania;

b ) daca poseda documente internationale de asigurare valabile in Romania.

În cosecință dacă întâlnești în trafic un conducător auto cu o mașină înmatriculată în Bulgaria care prezintă pentru control o asigurare auto fără carte verde, respectivul autovehicul nu îndeplinește condițiile de asigurare prevăzute pentru autovehiculele străine ce circulă pe teritoriul României, potrivit dispozițiilor art. 48/lit.b din Legea 136/1995. Astfel sunt aplicabile prevederile art.64 din aceeași lege respectiv încalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare a vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Constatarea si aplicarea acestora se fac de catre personalul Politiei.

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Este posibil ca un autoturism inmatriculat in Bulgaria sa aiba asigurare RCA Valabila si sa nu aiba Carte Verde ?

da este posibil sa aiba polita RCA care este valabila doar pe teritoriul Bulgariei. Cand conducatorul auto foloseste autoturismul in afara granitelor statului bulgar acesta este obligat sa solicite eliberarea Cartii Verzi. O sa va prezint in zilele urmatoare cum arata ambele formulare.

  • Apreciez 3
Link către comentariu

In momentul eliberarii politei RCA se elibereaza si cartea verde, ce este valabila pe teritoriul altui stat, conform normelor UE, care se aplica tuturor statelor membre. Polita RCA e valabila doar pe teritoriul tarii unde este inmatriculat auto si unde a fost emisa aceasta. Daca are doar polita RCA nu este in regula!

ATENTIE! Au fost cazuri cand autoturisme ce erau inmatriculate in Bulgaria aveau polita RCA si cartea verde emise in Romania, ceea ce este ilegal, erau false. Nu poti face asigurare decat in tara unde este inmatriculat autoturismul respectiv! Se poate efectua ITP-ul in Romania pentru auto inmatriculate in alte state, dar valabilitatea acestuia este doar pe teritoriul Romaniei.

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

buna ziua ! la un autovehicul cu nr straine se poate face RCA in Romania in vederea inmatricularii, pe baza serii sasiu, sau la un vehicul din spatiul NON UE ,este obligatoriu asigurare RCA pt Romania ex masini cu nr: de MD, Rusia,Ucraina ,Usa etc...

Cu stima,

Octavian

Link către comentariu

Polita RCA se emite in tara in care este inmatriculat autovehiculul si este valabila doar pe teritoriul statului respectiv. Cand se circula pe teritoriul altui stat se foloseste Cartea verde, ce este eliberata, in statele membre U.E., odata cu eliberarea politei RCA.

In vederea inmatricularii se incheie polita RCA pentru 30 zile, pentru a putea primi numere de inmatriculare provizorii (numere rosii), dar trebuiesc atasate si alte documente care sa ateste provenienta autoturismului, precum si faptul ca a fost radiat din circulatie pe teritoriul statului respectiv si urmeaza sa fie inmatriculat in Romania.

ATENTIE! Au fost cazuri, cand cativa baieti "buni" au emis polite RCA in Romania pentru autovehicule inmatriculate pe teritoriul altui stat. Sunt ilegale aceste polite!

Link către comentariu

Vehiculelor inmatriculate in strainatate, le pot fi eliberate asigurari la frontiera de catre anumite firme de asigurari autorizate de catre B.A.A.R. si sunt valabile doar pe teritoriul Romaniei. Problema este ca aceste asigurari sunt forate scumpe.

Pentru informatii cu privire la firmele care sunt autorizate sa emita asigurari la frontiera vehiculelor inmatriculate in alte state, luati legatura cu reprezentantii B.A.A.R. (Biroul Asigurartorilor Auto din Romania).

O zi buna va doresc.

Link către comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Bulgaria nu a implementat in totalitate recomandarile europene privind asigurarile auto. Acolo exista RCA care este valabil doar pe teritoriul lor si o alta asigurare distincta "carte verde" (la fel cum aveam si noi acum cativa ani). Cartea verde se plateste si se elibereaza separat de RCA, detinatorul unui autovehicul nu primeste automat cartea verde ca in Romania. Un alt tip de asigurare este cea emisa de autoritatile bulgare pentru autovehicule inmatriculate in alte state, aflate in tranzit prin Bulgaria si care nu detin carte verde (efectiv nu au sau a expirat in timpul tranzitului) acestea au aceeasi forma va cartea verde doar ca sunt de culoare roz si au valabilitate maxim 3 luni. Off topic: de obicei sunt cumparate de tirurile turcesti pentru ca sunt mai ieftine decat cartea verde turca si sunt recunoscute de toate statele UE.

  • Apreciez 2
Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Lovitură dură pentru românii care au maşini înmatriculate în Bulgaria.

Sofia se pregăteşte să schimbe legea rutieră.

Poliţia rutieră bulgară a propus câteva amendamente la Codul Rutier prin care speră să pună capăt fenomenului înmatriculării autoturismelor în Bulgaria, care circulă pe drumurile din România.

Numărul mare de maşini înmatriculate la vecinii bulgari reprezintă o problemă şi pentru autorităţile din România, însă schimbările de legislaţie rutieră propuse în acest sens nu au fost adoptate.

Proiectul de lege prevede ca, în cazul în care un român îşi înmatriculează maşina în Bulgaria, după care uită să mai schimbe actele autoturismului, acesta va fi amendat cu 75 de euro.

Prin această modificare adusă Codului Rutier din Bulgaria, poliţia speră să stopeze fenomenul înmatriculării autoturismelor la vecinii bulgari.

Iar aceasta nu este singura modificare adusă legii rutiere.

Un alt articol prevede că, în cazurile în care cumpărătorul unei maşini este cetăţean străin fără domiciliu în Bulgaria, numerele de înmatriculare bulgăreşti să fie predate la Poliţia Rutieră, iar noul proprietar să primească plăcuţe provizorii ca să poată circula cu ele timp de 60 zile, înainte să primeasca numere din ţara sa.

Autorităţile bulgare au precizat că există cetăţeni ai ţării vecine cu peste 400 de autoturisme pe numele lor, însă aceste maşini aparţin de fapt unor străini care nu au asigurări de răspundere civilă.

Dacă amendamentele la Codul Rutier vor fi aprobate, mii de români care conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria vor fi afectaţi. Sursa sansanews.ro

Modificat de 25tess
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Link către comentariu
  • 7 luni mai târziu...

salut. am facut o asigurare la o masina inscrisa pe Bulgaria pe data de 17 03 2014  la verificare pe site asigurarea imi apare ca este valabila iar cand dau sa verific cartea verde imi da ca nu este activa mi-o arata doar pe cea veche , ma poate ajuta cineva cu o explicatie ms

Link către comentariu

 Este un raspuns gresit, DA , poate avea RCA emis in Bulgaria si poate circula fara problema in Romania si in toata Uniunea Europeana, certificatul GREEN CARD  nu este obligatoriu in tarile SEE.

In DIRECTIVA 2009/103/UE a Parlamentului EUROPEAN  si a Consiliului din 16sept 2009, cade obligativitatea incheierii si controlului disponibilitatii unui certificat valid Carte Verde .

 In aceasta Directiva se prevede explicit regula ca la plata unei prime unitare de asigurarepentru RCA in orice tara  membra ( deci ci Bulgaria),  la utilizarea mijlocului de transport monitorizat asigurat, polita are valabilitate pentru intregul termen din contract si pe tot teritoriul Comunitatii Europene, inclusiv si fiecare perioada in care mijlocul de transport rezideaza in alta tara-membra in perioada termenului de actiunea contractului de asigurare.

Deci fara suparare domnilor legea este acum UNITARA in UE, deci si in Romania si in Bulgaria, daca cineva nu ia in seama Directiva 103  este abuz in serviciu si se sanctioneaza ca atare.

  • Displace 5
Link către comentariu
  • Moderator

Citeste mai atent înainte să încerci să faci pe desteptul. Nu e niciun răspuns gresit.

Omul si-a făcut o asigurare la bulgari si după ce a verificat-o a observat că nu apare si cartea verde, pentru care cel mai probabil a plătit sau era inclusă în pret. Asta e nelămurirea lui.

Poate că vrea să meargă într-o tară din afara UE ... poate vrea să-si facă concediul la sârbi.

Nu a întrebat dacă asigurarea e valabilă în România sau dacă are dreptul de a circula pe aici, ci a întrebat dacă stie cineva de ce nu apare si cartea verde pe website-ul bulgarilor.

În concluzie, trage bine aer în piept, bea un pahar cu apă, eventual fă si un dus rece, poate îti revii si nu te mai faci de râs pe aici, în încercarea penibilă de a face pe desteptul.

Ps: Mai interesează-te si în legătură cu Directivele ălea, ce sunt ele si cum se aplică de către statele membre, care este valoarea lor juridică si asa mai departe. Nu esti deloc atât de destept pe cât te crezi.

  • Apreciez 3
Link către comentariu
  • Moderator

Deci fara suparare domnilor legea este acum UNITARA in UE, deci si in Romania si in Bulgaria, daca cineva nu ia in seama Directiva 103  este abuz in serviciu si se sanctioneaza ca atare.

Aberezi dragă vlad1!

Nu ai nici cea mai mică idee despre ce sunt directivele europene, doar îți dai cu presupusul și dovedești că ești doar un habarnist. E ceva specific pentru voi ăstia care lucrați în domeniul asigurărilor. După ce învățați să completați câteva formulare, aveți deja impresia că sunteți cine știe ce specialiști în domeniul juridic.

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru clarificare, JULIUS a raspuns partial corect, Bulgaria nu a implementat decat partial normativa EU. Exista asigurari valabile doar pe teritoriul Bulgariei si polite premium valabile pe UE. De cele mai multe ori politele premium ofera si Carte Verde gratuit ( Lev Ins, Armeet, Euroins, etc.) sau cu plata aditionala (Bulstrad). Cartea Verde fiind cu valabilitate si in afara granitelor UE , conform inscrisului de pe ea.

Altfel noutati : ..ck-inspection/ link pt. verificarea ITP in Bulgaria

Link către comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Stie cineva  unde putem gasi  modele de   asigurari  si  certificate de inmatriculare   pt auto  din mai multe  state   ( bulgaria,  italia, spania etc. )  . Si ce ar trebui sa cuprinda in mod obligatoriu.   Este  foarte folositor  pentru unii dintre noi

  • Displace 2
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.