Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Buna seara.As vrea sa stiu ce gradatie ar trebui sa am avand in vedere ca in perioada 2004-2005 am lucrat la jandarmi(jac) iar din aprilie 2005 pana in prezent sunt agent de politie.Stiu ca garadatia se da la 3 ani vechime iar in 2006 am fost sanctionat cu diminuarea salariului pe 3 luni.De la financiar mi-au spus ca am gradatia a2-a ,si este posibil ca sanctiunea disciplinara din 2006 sa fi amnat cu un an acordarea gradatriei.
Ce lege sau dispozitie reglementeaza acordarea gradatiei?Cum se calculeaza din salariul de baza?
Va multumesc.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

big j există două gradaţii, cea de vechime care se acordă din 3 în 3 ani şi o gradaţie de fidelitate care se acordă din 5 în 5 ani.
Pentru gradaţia de vechime se intră în calcul şi anii munciţi în alte părţi, în schimb pentru gradaţia de fidelitate intră în calcul doar anii din poliţie.

Link to comment

,,Ordinul 629/2008 completat cu Ordinul 692/2008

Art 6.(1) In raport cu timpul servit in calitate de politist si in functie de rezultatele obtinute politistii au dreptul la 1-7 gradatii, care se acorda din 3 in 3 ani.

(2)Persoanele nou incadrate sau reitegrate in randul politistilor beneficiaza de gradatii in raport cu vechimea in munca legal stabilita ,dupa cum urmeaza:

-3-5 ani gradatia 1

-5-10 ani gradatia 2

-10-15 ani gradatia 3

-15-20 de ani gradatia 4

-20-25 de ani gradatia 5

-peste 25 de ani gradatia 6

(3)Persoanele reintegrate in randul politistilor beneficiaza de numarul de gradatii avut inainte de incetarea raporturilor de serviciu,prin aplicarea alin. 2

(4)Prevederile alin. 2 se aplica si absolventilor institutiilor de invatamant pentru formarea politistilor ,pentru vechimea in munca avuta pana la data intrarii in aceste institutii. "

Ordinul S nr. 629/2008 modificat cu Ordinul S nr. 692/2008 nu mai este in vigoare dar aceste prevederi le gasesti in Ordinul S nr. 124 , emis in 2011 sau 2012, sper sa nu ma insel asupra numarului si la tine in inspectorat cel mai probabil exista unu exemplar la financiar si unul la SMRU unde poti sa-l studiezi.

La venirea din scoala incepi cu gradatia 0 daca nu ai mai lucrat inainte.

Intreaba la SMRU si o sa te lamureasca cineva de acolo.

Edited by Elvis
Link to comment
 • Member

Aia din 5 in 5, la care se lua in considerare inclusiv scoala militara, nu se mai da.

A ramas doar cea din 3 in 3 ani, care se acorda in luna in care ai fost incadrat.

Este vorba de 6%, o bogatie.

Dupa 7 astfel de gradatii - 21 de ani de munca, e pauza. Nu se mai acorda...

Nu are nicio treaba sanctiunea cu gradatia.

Bafta!

 • Upvote 3
Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua. Lucrez de 8 ani in politie si mai am lucrati pe cartea de munca inainte de icadrare 2 ani fara intrerupere pe cartea de munca. Spuneti-mi va rog daca cei doi ani lucrati inainte se adauga la gradatia acordata din trei in trei ani deoarece sunt doar la a doua gradatie dupa 8 ani  si daca ar trebui sa fac un raport la cadre ca sa imi fie recunoscuti cei 2 ani. Va multumesc 

Link to comment

Anii de vechime anteriori incadrarii in MAI se iau in calculul gradatiilor numai daca nr lor este peste 5. Asa ca gradatiile ti s-au acordat corect, prima la 3 ani de la incadrare, a doua  la 6 ani de la incadrare. A treia gradatie o vei primi peste un an.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 4 weeks later...

la cati ani de politie se primeste a 3 gradatie, la 9 ani sau la10 ani vechime ?

la cati ani se obtine a 3 gradatie , la 9 sau la 10 ani vechime ?

Link to comment
 • 4 weeks later...

La incadrarea in sistem am pornit cu gradatia de vechime 0, deoarece aveam vechime in munca 2 ani, 11 luni si 10 zile. Abia acum am intrat in posesia unei adeverinte pentru o alta perioada lucrata ca civil, astfel rezulta ca la incadrarea in politie aveam mai mult de trei ani vechime. INTREBARE: pot solicita recalcularea gradatiei de vechime precum si drepturile banesti retroactive, tinand cont ca s-a depasit termenul de prescriptie de 3 ani?

Link to comment

Nu ai dreptul la nici o gradatie.

Pentru perioada lucrata anterior incadrarii in MAI, prima gradatie se acorda pentru vechime > 5 ani. Am scris asta deja, cateva postari mai sus .

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 2 months later...
 • Member

Gradatia, din cate stiu eu, se da la 3 ani, 6%, GR I=6%, GR II=12%, GR=III=18%, GR IV=24%, GR V=30%, GR VI=36%, GR VII=42%.

Cel care se da (sau se dadea, nu stiu care mai este este situatia acum exact) se da la fiecare 5 ani impliniti, in sistemul national de siguranta....(aici se include si scoala de politie) este sporul de fidelitate.

P.S. Chiar daca este off topic, pt zilele de concediu, 38 dupa 10 ani in sistem, deci si aici se include scoala de politie.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Corect, gradatia se da la ani lucrati si se calculeaza de la data incadrarii in munca nu in sistemul de siguranta.., asa cum se calculeaza vechimea.

Stie cineva, daca perioada de concediu pentru ingrijirea copilului se ia in calcul la gradatie?

Link to comment

Ecou din cate stiu inca e in vigoare legea lui Boc privind functionarii publici iar concediul pentru cresterea copilului nu mai e considerat vechime in munca,intrucat in acea perioada ti se suspenda contractul de munca.Posibil la noi sa nu fie la fel, dar iti spun din surse sigure ca in invatamant perioada de concediu de crestere a copilului nu se considera vechime in munca.

Link to comment
 • 6 months later...

Din luna urmatoare a implinirii termenului, indiferent de ziua incadrarii( ex:daca ai fost incadrat in data 01.04 sau 25.04.2012 gradatia se calculeaza incepand cu 01.05.2015).

 • Upvote 2
Link to comment
 • 1 year later...
 • Member

http://www.prolex.ro/2016/04/18/nou-precedent-pentru-vechimea-in-gradatii-ipj-braila/

Perioada pe care politistii au petrecut-o in institutiile de invatamant ale MAI, trebuie sa fie luata in calcul la calcularea gradatiei de vechime si astfel sa fie platiti corespunzator (momentan se acorda 7 trepte, la 3 ani, 6% la fiecare gradatie).
Daca hotararea de la Braila ramane definitiva, asteptam organizatiile profesionale si sindicale sa demareze procedurile, astfel incat toti politistii sa primeasca si sa fie platiti pentru gradatia corespunzatoare.

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.