Jump to content
POLITISTI.ro

Pericolul sindicatelor galbene


Leonidas67

Recommended Posts

Prin definiţia clasică, sindicatele galbene sunt organizaţii controlate de administraţie sau de putere şi eventual chiar create la iniţiativa angajatorului. De multe ori, angajatorul depune un efort deosebit pentru crearea sau sprijinirea sindicatului galben, recurgând deseori la presiuni sau ameninţări la adresa salariaţilor.

Care este scopul pentru care sunt sprijinite nişte organizaţii care prin definiţie au interese opuse faţă de administraţie? Motivul este simplu, angajatorul, fiind obligat de legislaţia naţională să încheie un contract colectiv de muncă, foloseşte sindicatul galben pentru a negocia clauze dezavantajoase pentru salariaţi, cu scopul evident de a-şi mări profiturile în acest fel.

Dar de ce ajunge un sindicat să-şi trădeze chiar scopul pentru care a fost constituit şi să accepte în contractul colectiv de muncă prevederi păguboase pentru proprii membri, semnând astfel un veritabil pact cu diavolul? Explicaţia constă în controlul total al angajatorului asupra conducătorilor sindicatului, aceştia devenind practic “oamenii angajatorului”. La sindicatele constituite la iniţiativa angajatorului liderii sunt practic aleşi de acesta şi au un rol precis stabilit în piesa sindicală, fiind recompensaţi de patron pentru prestaţia actoricească.

Unele sindicate devin galbene ulterior, în momentul în care angajatorul reuşeşte să exploateze la început anumite puncte slabe ale unor lideri ai acestuia, ulterior adâncindu-i în mocirlă şi mărindu-le dependenţa faţă de angajator.

Scenariul este apoi clasic, organizaţia este creată (sau există deja), recunoscută de angajator, după care joacă după cum îi dictează acesta. Dacă este singura organizaţie din intreprindere, totul merge ca pe roate, contractul colectiv de muncă se semnează sub forma dorită de angajator, evident în dezavantajul salariaţilor. Nu există conflicte, greve, totul pare a fi frumos şi idilic, în realitate însă, salariaţii sunt plătiţi mult mai prost în raport cu posibilităţile reale ale angajatorului.

Lucrul se complică puţin dacă pe lângă sindicatul galben în intreprindere mai există un sindicat adevărat care apără cu adevărat interesele membrilor. În acest caz sindicatul galben va face toate eforturile posibile pentru a pune beţe în roate celuilalt în procesul negocierii, acceptând cu o uşurinţă suspectă orice iniţiativă a patronului, sau clauze sub solicitările sindicatului rival, iniţiind discuţii în contradictoriu cu cei de pe propria baricadă, folosind tot felul de tertipuri pentru a-şi şicana “colegii” şi a le clătina poziţia în negociere. Uneori angajatorul, ignorând legea, încheie contractul colectiv de muncă numai cu sindicatul galben, obligând sindicatul adevărat să-şi caute dreptatea în justiţie.

În paralel, angajatorul duce o campanie intensă de slăbire a puterii sindicatului ostil, prin racolări de membri în favoarea sindicatului galben, recurgând, după cum am arătat, la intimidarea salariaţilor prin ameninţări de tot felul la minciuni şi informaţii false răspândite printre salariaţi şi uneori chiar la violenţă fizică. Noii angajaţi sunt “sfătuiţi prieteneşte” de către angajator să se alăture sindicatului galben, insinuându-se că în caz contrar nu vor primi slujba dorită sau că riscă să şi-o piardă repede. Membrii de bună credinţă ai sindicatului galben care se revoltă şi încearcă să îndrepte lucrurile sau să treacă la sindicatul adevărat sunt împiedicaţi brutal, practic li se bagă pumnul în gură şi se recurge din nou la ameninţări şi intimidări atât din partea sindicatului galben, cât şi din partea angajatorului.

Vă veţi întreba de ce ne batem capul cu sindicatele galbene, de ce le acordăm atâta atenţie? Ei bine, pentru că acestea reprezintă ciuma şi gunoiul mişcării sindicale, cel mai mare rău pentru salariaţii unei intreprinderi. Este culmea ipocriziei să-i trădezi, de dragul unor avantaje personale, pe cei pe care trebuie să-i reprezinţi şi să-i aperi, pe cei care au avut încredere în tine, punându-şi ultima speranţă în bunele tale intenţii.

În terminologia sindicală vestică sindicaliştii folosesc între ei apelativul “frate”, ca simbol al solidarităţii, sprijinului reciproc şi sentimentului de apartenenţă la nişte ţeluri comune. În momentul în care fratelui tău îi bagi pumnul în gură şi îi pui pistolul la tâmplă, ceva nu este în regulă, ceva este profund greşit, din frate devii călău, străin de suferinţele celuilalt şi surd la chemările sale, afişând un aer de îngâmfare şi falsă superioritate faţă de acesta.

Sindicatele adevărate, democratice sunt datoare să lupte prin toate mijloacele împotriva sindicatelor galbene care reprezintă exact opusul unui sindicat veritabil. Oamenii trebuie să ştie că în momentul în care sunt membrii unui sindicat, au dreptul să le fie reprezentate interesele, să fie apăraţi de abuzurile angajatorului, să fie îndrumaţi în legătură cu drepturile pe care le au şi care trebuiesc respectate, drepturi derivate din legislaţia muncii sau obţinute prin efort sindical.

În momentul în care sindicatele îşi tratează membrii cu ameninţări, încercări de intimidare, minciuni, violenţă verbală sau fizică, indiferenţă, indolenţă, înseamnă că ceva este putred şi, probabil, sindicatul respectiv este... galben.

Deci, feriţi-vă de sindicatele galbene ca dracul de tămâie. Căutaţi sindicatele adevărate în care vă veţi simţi ca într-o familie.

Si eu intreb atunci... VOOI CNP-ul ce sunteti cu adevarat ? Astept dezbateri pe aceasta tema !

Link to comment
 • 2 months later...

Eu cred ca mai exista in politie sindicate care inca nu s-au transformat in slugi ale sefilor si care incearca sa mai miste lucruri prin aceasta institutie.Sper sa poata reusi si sa poata demonstra ca inca se mai poate face ceva pentru si in interesul politistilor.

 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment

Draga ben imi pare bine ca urmaresti emisiunile cu si despre politisti.As vrea totusi sa-ti spun un singur lucru.Fara a da nume de organizatii sau de judete as vrea sa-ti spun ca inspectoratul unde imi desfasor activitatea cred ca este pe primele locuri la respectarea drepturilor politistilor si toate aceste lucruri s-au realizat cu multe sacrificii de prin anul 2007.Si crede-ma daca oamenii ar fi avut putin mai mult curaj am fi fost mult mai departe.Totusi fara suparare cred ca nu strica propaganda pentru un anumit lucru in care crezi iar oamenii care fac parte din aceasta organizatie nu au nimic de reprosat.Multumesc mult pentru apreciere.

 • Downvote 1
Link to comment
 • Active member

Fara a da nume de organizatii sau de judete as vrea sa-ti spun ca inspectoratul unde imi desfasor activitatea cred ca este pe primele locuri la respectarea drepturilor politistilor si toate aceste lucruri s-au realizat cu multe sacrificii de prin anul 2007.

Doooon Ciciu, pe site tocmai ce a fost pus un link in care apareti si dvs. si se vede clar si mare care e judetul si care e organizatia pe care o reprezentati. Deci, asta cu "fara a da nume" e sulfaneala pt naivi, ca sa nu zic altcumva.

Reclama mascata, dar parca, totusi, nici chiar asa de mascata ;)

Sper sa nu mi-o luati in nume de rau.

 • Upvote 1
Link to comment

Batrane Ben cu scuzele de rigoare chiar nu vad unde este sulfaneala.Ai putea fi mai explicit si sa-mi spui care ar fi castigul meu personal din aceasta reclama mascata pe care tu spui ca o fac.Pana la urma oamenii sunt liberi sa decida din ce organizatii sa faca parte dar eu iti spun sincer ca fac parte dntr-o organizatie care inca nu a devenit sluga sefilor iar pentru faptul ca aceasta organizatie si-a facut treaba liderii ei au fost ,,promovati unul din ei la 100 km.de domiciliu ,iar altul la o sectie de politie" pentru ca alta data sa nu mai aiba curajul sa lupte pentru drepturile membrilor.Ulterior in instanta s-a dovedit faptul ca aceste mutari nu au fost in conformitate cu legislatia in vigoare prin hotararea instantei de judecata.Asa ca sa sti dragul meu ca tot ce s-a obtinut, s-a obtinut inclusiv cu doua familii sacrificate si de aceea ma doare cand toate organizatiile sindicale sunt tratate la fel.Si sa mai sti draga ben ca ar fi o carte foarte buna ,,Povestea unui sindicat" de la un anumit judet.

Edited by Ciciu
 • Downvote 1
Link to comment

Cine este acest domn simpatic Marcuta,dati mai multe detalii,probabil este un domn ,,deosebit".As vrea mai multe detalii daca se poate despre acest domn si daca stiti de unde provine acest nume ciudat,,Marcuta".

Edited by Ciciu
 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Am impresia ca voi doi jucati aici o mica sceneta, in care Ciuciu se face ca nu stie cine e "Marcuta", iar Elvis, sanchi ;) , ii raspunde lui Ciciu, de parca nu s-ar cunoaste cei doi, in conditiile in care recent au aparut amandoi pe sticla impreuna. :)) Teatru.

Voi pe cine incercati sa prostiti aici? Te mai intrebi Ciciule de ce pun la indoiala spusele tale despre cat de minunate sunt "anumite" sindicate si de ce cred ca faci reclama mascata.

Numa` bine.

Edited by Ben
 • Upvote 2
Link to comment

Draga ben ten eu am auzit ca acest personaj ar fi nenorocit multi politisti si de-asta m-ar fi interesat,dar oricum parerea ta ma intereseaza mai putin.As fi vrut sa aflu parerea politistilor care au avut probleme cu acest personaj de trista amintire.

Edited by Ciciu
 • Downvote 1
Link to comment

Draga Ben imi aduc aminte ca atunci cand ai ai avut nevoie de sindicatul din care fac parte nu te-am refuzat chiar daca nu esti membru in niciun sindicat. Scenete joaca cine vrea, nu eu , si cred ca am spus in fata mai multe lucruri domnilor Marcuta din Politia Romana cat nu vei putea spune tu in 10 vieti.

De chibiti care stau pe margine sunt satul in timp ce in teren se rup gleznele.

Am aparut pe sticla impreuna de multe ori, dar atunci cand au fost probleme, nu sa ne facem reclama.

Ne asumam riscul de a aparea pe sticla nu stam pitulati in spatele tribunei.

Si sti ce Ben, nu avem nevoie de reclama, ne recomanda faptele, iar politica sindicatului nostru este sa nu alergam dupa membrii.

Mai intreaba, poate te convingi!

Asa ca te rog frumos, tine rautatile pentru tine!

Ps. Poate o sa-l cunosti ,pe Marcuta, eu unul nu-ti doresc.

Edited by Elvis
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Active member

Elvis, iti multumesc pt ajutorul tau de atunci si-o spun si aici public, dar, fara sa interpretezi gresit cum ca nu as aprecia gestul tau, pana la urma am apelat la tine cu o intrebare ca membru al forumului, nu la sindicatul din care faci parte. Daca tu m-ai ajutat cu o chestie in plus, ai facut-o pt ca ai vrut tu, nu pt ca am apelat la sindicat. Repet, nu vreau sa par nerecunoscator, dar pana la urma hai sa spunem pe fata daca am avea ceva de spus, daca tot ne batem cu pumnii in piept ca ne luam de guler cu oricine si transparent pt ca avem curaj, nu sa jucam mici scenete penibile in care ne facem ca nu ne cunoastem, tu te faci ca pui o intrebare care-mi convine mie, iar eu ma fac ca-ti raspund tie, un fel de "eu centrez, eu dau cu capul", Ciuciu bate niste apropouri cu privire la anumite sindicate, iar noi ca prostii nu ne prindem.

In fine, prea mult tam tam. Off topic incheiat pt mine.

Edited by Ben
Link to comment

Asta e soarta noastra , ca popor, ca natie . Daca unul vrea sa faca un lucru bun se gasesc trei care sa-i dea in cap ca nu e bine, dar nu poate spune cum este bine, sau sa se implice ei sa faca lucrul mai bine. Exista o poveste, lansata de un mare sindicat, in care 80% din lideri sunt sefi, precum ca celelalte sindicate, in care 95% din lideri sunt politisti din operativ ar fi sindicate galbene. Oare nu hotul striga hotii?

Pe de alta parte, cunosc cativa de pe forum radicali ce mai...dar cand era vremea mitingurilor si ii chemai la ele aveau treaba. Nimeni nu ii condamna, dar trebuie sa intelegem ca fiecare grup, asociere de persoane are liderii pe care ii merita. Si poti fi victima actiunii sau inactiuni tale. A fi neutru insemna a gira actiunile liderului de sindicat care pactizeaza cu angajatorul si totodata il privezi de sprijinul tau pe liderul de sindicat care se lupta pentru drepturile angajatilor.

L-as provoca pe Elvis sa spuna pentru forumisti ce simte un lider de sindicat atunci cand o comisareasa reclama la el ca este hartuita profesional de sef iar atunci cand acesta disemineaza mai departe problema este combatut de aceasta ca liderul de sindicat exagereaza.

 • Upvote 1
Link to comment

Pavelnicu simt o mare dezamagire, dar acum cativa ani mi-am promis mie ca nu-i voi mai lasa niciodata sa mai faca vreunui politist ce mi-au facut mie. Asa ca indiferent cat au amenintat-o, au speriat-o etc pe doamna comisar adevarul este unul singur - acolo exista o situatie tensionata de ani de zile pentru care este responsabil seful serviciului.

Dar pentru mine nu asta este cea mai mare dezamagire.

Nu voi intelege niciodata cum ofiteri cu functii de conducere ai Politiei Romane fac zid in jurul unor mizerabili numai pentru ca sunt sefi si refuza sa mearga la radacina raului sa-l taie pentru totdeauna.

Edited by Elvis
Link to comment

Acest rau, despre care vorbesti, este endemic, institutionalizat, cutumizat, omniprezent si nu este specific numai Politiei Romane, ci tuturor institutiilor statului. Dar raul nu se combate singur trebuie actionat contra lui si de multe ori binele nu invinge totdeauna. De aceea liderul de sindicat autentic, este acuzat chiar ca face parte dintr-un sindicat galben, cand in fapt adevarul este invers. Si cine credeti ca il acuza... tocmai cel care este mai galben ca lamaia. In pofida pactizarii multor lideri de sindicat cu angajatorul, cunoscand miscare sindicala din romania in ansamblul sau, trebuie sa recunosc faptul ca miscarea sindicala din Politia Romana desi este mai tanara, in acelasi timp este cea mai activa.

Raul din PR nu va putea fi invins pana ce membrul cotizant nu-si va invinge frica de el.

 • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.