Jump to content
POLITISTI.ro

Detectorul de minciuni / poligraful


Cristi

Recommended Posts

 • Moderator

Poligraful, din punctul meu de vedere, este o tampenie cat casa de mare. Majoritatea persoanelor, cu exceptia psihopatilor, dezvolta reactii diferite la stres si de multe ori exacerbate de stimuli cum ar fi o investigatie politieneasca. Mai pe scurt, unul emotiv, daca ar fi dupa Tudorel Butoi, poate iesi vinovat fara doar si poate, ca aparatul nu stie diferenta dintre emotiile cauzate de vina si emotiile cauzate de un sistem cognitiv labil. Nu contest calitatile d-lui Butoi, l-am avut profesor la cateva cursuri, insa a vorbit si despre alte lucruri, nu doar despre testarea poligraf.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

am un articol pe blog despre poligraf. nu stiu daca il poti pacali dar nu va fi niciodata proba in instanta.

Depinde ce intelegi prin a-l pacali. Il poti face sa nu iti poata stabili reactiile de control. Iei "ceva" inainte, preferabil care sa nu miroasa. Fie vei avea niste reactii emotionale atat de slabe incat testatorul va declara necloncudenta testarea, fie vei avea niste reactii atat de anapoda incat, tot asa, vei fi exclus de la testare. O varianta ai mai fi sa te declari minor sau gravid, da' cica e usor de verificat. :D

Pentru cei care (mai) aveti treaba cu munca de ancheta:

Am folosit de cateva ori (si a tinut) smecheria cu poligraful, in felul urmator:

Ii propuneam aluia pe care il audiam, daca era "pe NU" (dupa ce in prealabil ma asiguram ca e suficient de prost incat sa puna botul la asa ceva), sa il testez cu poligrafu'. De obicei "acceptau", ca na, n-ar fi dat bine sa refuze, nu? Si ii luam o "declaratie", chipurule de consimtamant. Incepeam sa i-o dictez, el scria, apoi dupa ce scria "sunt de acord sa fiu testat, bla, bla", ii mai dictam o fraza: "De asemenea, sunt de acord ca, in cazul in care se va dovedi la poligraf ca am mintit, sa se emita pe numele meu un mandat de arestare pe 30 de zile, fara administrarea altor probe". La faza asta, de obicei beleau ochii si se blocau. Aveam niste dosare pe masa, care contineau desigur asemenea mandate. Ma rog, niste copii xerox. Pe care scria negru pe alb "...avand in vedere rezultatul testarii (...) si consimtamantul prealabil al inculpatului, DISPUN arestarea preventiva etc". Cu semnatura la Procuror, cu stampila, tot tacamul. Cum spuneam, copie xerox. :D

Majoritatea, la faza asta, se suceau. Nu imediat, poate, dar se suceau. In sensul ca refuzau testarea. Nu, nu recunosteau fapta. Ramaneau "pe NU". Dar motivau refuzul testarii cu "pai de unde stiu eu ca iese corect, daca iese ca mint? Ma duc nevinovat la puscarie?" samd.

In momentul ala nu mai fortam nota. Insa ii prindeam, de data asta pe formularul de invinuit, "refuz sa fiu testat cu aparatul poligraf". Chestiune foarte folositoare procurorului, mai tarziu, atunci cand intocmea rechizitoriul. Si cand spunea "desi a negat constant fapta/faptele, inca de la prima declaratie data in faza de urmarire penala, a refuzat testarea" :D

da, maxu08, nu e proba in instanta. Nici refuzul testarii, nu e proba in instanta. Dar judecatorul "vede". Fie rezultatul testarii, fie refuzul de a fi testat. Si...conteaza. :D

Desigur, asta o faceam atunci cand avocatul din oficiu era "de-al meu". Si de obicei era, ca il alegeam eu. Chiar si dupa ce baroul a introdus regula sa nu mai chemi tu direct un avocat din oficiu, ci sa suni la ei si sa iti trimita ei pe unul. Exista metode si pentru ocolirea acestei reguli a baroului.

...in episodul urmator, poate.

Edited by DarkSide
 • Upvote 1
Link to comment

exact la asta ma refeream cind am spus despre " pacalit". fie iei ceva pastiel/ bautura, fie pui un ac in pantof ( merge si cu pietricica) astfel incit zona de control sa fie alta decit cea normala.

refuzul, daca este motivat cum trebuie ( sufera de palpitatii, emotiv, etc) si dovedit cit de cit, nu arata rau in instanta. dar daca exista si alte probe, probabil ca 1% conteaza. aproximare proprie, fara studii pe esantion reprezentativ :)

ps: de asta , personal, nu dau 2 bani pe avocatii din oficiu. atita dai, atita face.

Link to comment

exact la asta ma refeream cind am spus despre " pacalit". fie iei ceva pastiel/ bautura, fie pui un ac in pantof ( merge si cu pietricica) astfel incit zona de control sa fie alta decit cea normala.

refuzul, daca este motivat cum trebuie ( sufera de palpitatii, emotiv, etc) si dovedit cit de cit, nu arata rau in instanta. dar daca exista si alte probe, probabil ca 1% conteaza. aproximare proprie, fara studii pe esantion reprezentativ :)

ps: de asta , personal, nu dau 2 bani pe avocatii din oficiu. atita dai, atita face.

Si tu ti-l imaginezi pe ala care e atat de prost incat sa ma creada ca poate fi "arestat prin consimtamant", sa spuna ca are palpitatii, e emotiv etc? Vrei sa iti spun ca vreo 2-3, cand au fost intrebati in instanta, la proces, de ce au refuzat testarea, chiar au zis "ca sa nu fiu arestat". Bineinteles ca judecatorul nu a cerut amanunte, a crezut ca se refera la "ca sa nuse dovedeasca ca mint". Mai mult, unul a si spus, "pai am vrut sa o fac, dar mi-a zis locotenentul DarkSide sa scriu ca am luat la cunostinta ca voi fi arestat daca iese ca am mintit". Iar judecatorul, dupa ce s-a uitat la procuror iar acesta a saltat din umeri (normal, procurorul de sedinta nu avea de unde sa stie care era treaba), a trecut mai departe. Si, chiar daca n-ar fi trecut si ar fi adancit subiectul, cine l-ar fi crezut pe infractor? Ca un locotent de politie ar fi falsificat niste mandate de arestare? Ca ar fi incercat sa il pacaleasca, mai mult, in prezenta avocatului din oficiu? Doamne-fereste! :D

So: munca de ancheta, ma refer la faza de audiere, e ca sahul. Interesanta, amuzanta, distractiva. Adica POATE FI. Daca iti place. Mie mi-au placut, ambele. :)

Edited by DarkSide
 • Upvote 5
Link to comment
 • Moderator

Deschid acest topic, intrucat vad sa subiectul a incis spiritele! Va reamintesc ca este in zona publica, asa ca va rog sa "autocenzurati" ca scrieti!

Link to comment

Lui DarkSide ii plac valurile mari, probabil ar fi un bun surfer... :)

Apropo de asta, mi-a placut filmul ala cu un politist sub acoperire infiltrat intr-o banda de spargatori care avea ca hobby surfing-ul.

Nu mai stiu cum se numeste filmul dar e bun si de vazut.

Acum am cautat pe Google acel film: E vorba de Point Break, probabil multi dintre voi l-ati vazut.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Daca politistii se cred in siguranta in aria privata e posibil sa aiba surprize...:)

DarkSide nu a dat din casa, este eternul joc de-a soarecele si pisica...

Uneori mai sunt si sobolani si trebuie sa intervina si motanii...

Infractorii nu sunt prosti si nu trebuie sa se informeze de aici cum sa reactioneze la interogatori.

Adevarul e ca marii infractori fac si mari politistii.

USA are mari politistii pentru ca are mari infractori.

 • Upvote 1
 • Downvote 3
Link to comment

Din cate stiu in America este destul de apreciat poligraful.CIA il foloseste la recrutare.Toti candidatii trebuie sa treaca prin testarea cu poligraful.Asa scrie pe site-ul lor.

Link to comment

Bravos Darkside, tocmai ai dat "din casa"...si pe aria publica!

Du-te, ma, cati din cei care ar fi suficient de idioti incat sa puna botul la o vrajeala atat de grosolana, intra pe forumul asta sau, in general, pe forumuri?! E adevarat ca n-am specificat, parca...Dar se subintelege cu ce categorie de indivizi tinea smecheria.

Nu stiu de ce dar am observat o ciudatenie. In general mergea la o anumita natie, carora gradul meu de bun simt si civilizatie europeana ma impiedica sa le spun ciori, motiv pentru care nici nu le zic asa. Probabil e ceva legat de cultura lor ancestrala, stiut fiind ca ei au in vene, pe langa Mahabharata si alte 208-209 asemenea poeme, si o teama viscerala de cuceririle tehnicii moderne.

Cum ar fi poligraful, literele, sapunul...

Edited by DarkSide
 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

carora gradul meu de bun simt si civilizatie europeana ma impiedica sa le spun ciori, motiv pentru care nici nu le zic asa.

Merge ”porumbei”?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.