Jump to content
POLITISTI.ro

Retinere permis fara drept de conducere

Postare recomandată

Publicat

Tocmai vin de la Biroul Relatii cu Publicul de la Brigada Rutiera de unde am aflat doar ca dosarul meu este deja la un procuror, ca nu pot recupera permisul pana nu se solutioneaza partea penala a dosarului si pentru mai multe lamuriri sa caut procurorul de caz. :) Mi s-a spus ca la solutie se va tine cont de perioada in care nu am condus ca urmare a retinerii permisului in baza dovezii fara drept de circulatie a carei justificare o vad utila doar in acest caz particular. In functie de ce mai aflu, am sa revin cu detalii.

Week-end placut ! :)

Publicat

maxu 08 se considera perioada de suspendare incepe din momentul in care i s-a eliberat dovada fara drept de circulatie.

daca conducatorul auto primea dovada valabila cu drept de circulatie 15 zile si ulterior valabilitatea acesteia era prelungita din 30 in 30 de zile in acest caz perioada de suspendare incepe din momentul in care procurorul a emis rezolutia, iar conducatorului auto nu ii mai este prelungita dovada de circulatie.

Publicat

daca mi-ai da si niste articole de lege poate ca as fi de acord cu tine. momentan ma tin de art 103 din OUG 195 :)

Publicat

Radu Bogdan nu vei primii puncte de penalizare la retinerea permisului de conducere, doar niste puncte amenda in cazul tau total 15. Total de plata = 1050 iar in 48 de ore zile lucratoare = 525 lei.

Publicat (modificat)

si dupa ce vei plati amenda si eventualele cheltuieli judiciare cu chitantele (copii+original) te prezinti la politia rutiera si iti va fi restituit permisul de conducere.

Modificat de 25tess
  • Apreciez 2
  • Membru
Publicat (modificat)

Cred că se ia în considerare dacă persoana în cauză a solicitat prelungirea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere sau nu. :clip:

Asa este, se tine cont de acest aspect. De obicei, dosarele de cercetare penala pe linie rutiera, din cauza numarului mare si a diferitelor expertize ce se dispun, se intind pe multe luni, uneori chiar ani. Astfel, daca persoana cercetata si-a prelungit lunar la parchet dreptul de a conduce, la final, daca se constata ca a savarsit o abatere rutiera incadrata ca si contraventie cu sanctiune complementara, i se suspenda dreptul de a conduce prin decizie a sefului serviciului rutier/brigazii rutiere pentru perioada aferenta, document ce are regim de act administrativ si este atacabil la instanta de contencios administrativ, dupa regulile stabilite de Lg. 554/2004.

Daca nu a beneficiat de dreptul de a conduce pe perioada cercetarilor, respectiv, mai mult de30/60/ 90 de zile, se considera dedusa perioada de suspendare si nu se mai intocmeste un astfel de document.

Bafta!

Modificat de Ecou
Publicat

va cred dar imi spuneti unde se prevede aceasta operatie de computare a perioadei in care nu ai condus? nu am gasit temeiul legal deci un hint ar fi binevenit.

• Moderator
Publicat

nu am gasit temeiul legal

pentru aceasta informatie va trebui sa platesti un avocat :))

Publicat

În cazul accidentelor rutiere soldate cu rănire de persoane sau infracţiunilor la regimul circulaţiei, restituirea permisului de conducere se dispune conform art. 219 al 2 din R.A.O.U.G. 195/2002 rep. de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, dupa caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare; :)

Publicat

pentru maxu 08 art 97 alin3 OUG 195/02

3) Perioada in care titularului permisului de conducere i se interzice dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai se considera suspendare, conform dispozitiilor art.96 alin.(2) lit.b).

• Apreciez 4
Publicat

Păi în acest caz, având în vedere că suspendarea poate dura maxim 120 de zile, în cazul meu ar trebui să îl pot recupera, cea ce mi s-a spus că nu se poate ! Cred că dacă permisul se reţine fără drept de circulaţie, în această situaţie nu operează suspendarea conform articolului indicat de dvs...:(

Publicat

problema care se pune: ce se intimpla cu cei care primesc dovada fara drept de conducere iar obtinerea unui NUP dureaza inte 6 - 18 luni? deci cu mult peste cele 120 zile maximale.

exista o raspundere a statului ptr restringerea nelegala a unor drepturi civile?

Publicat

pentru RaduBogdan Trebuie doar sa astepti emiterea rezolutiei de NUP de catre procuror dupa care mergi sa iti ridici permisul de conducere

pentru maxu 08 Obtinerea unui NUP poate dura si intre 6-18 luni deoarece probabil procurorul nu are in dosar toate elementele necesare pentru a emite o hotarare de NUP. Nu este nicaieri reglementat ca emiterea unui NUP sa se faca intr-un anumit termen fie el si de 120 de zile.

• Moderator
Publicat

Ca să fiu puţin răutăcios, este o răspundere asemănătoare cu cea a avocaţilor care folosesc tot felul de tertipuri pentru a amâna şi prelungi cercetarea ori judecarea unui dosar.

Publicat

ai dreptate dar asta nu este culpa celui pedepsit peste perioada prevazuta de lege ci a statului.

este ca si cum am accepta o arestare preventiva de lunga durata ptr ca parchetul are multe dosare, expertizele nu sunt platite ptr ca nu sunt bani si atunci este OK sa-l tinem in arest ca nu este vina procurorului.

Publicat (modificat)

Ok ! În cazul meu, dosarul care a fost inregistrat cu nr penal, a ramas la ofiterul desemnat de la cercetari penale pana in el a fost depus buletinul de analize de la IML, cu 0,28 si 0 a doua proba(aici nu inteleg exact ce alcoolemie inseamna asta si cine decide, importanmt e sa fie in limitele contraventiei, deci pana in 0,80) si pana a trecut termenul in care persoana vatamata a depus sau nu plangere. Din cate am inteles, s-a asteptat sa treaca termenul de 60 de zile, care am inteles ca nu curg de la accident, ci de la data la care partea vatamata primeste citatia prin posta cu datele celui vinovat, desi in cazul meu, oamenii si-au reparat si masina pe asigurarea mea iar eu nu am negat ca as fi condus autotursimul. Mai departe presupun ca pleaca la procuror deoarece accidentul a fost urmarit ca infractiune si prin urmare e nevoie de rezolutia unui procuror. Deci teoretic, cercetarile penale sub coordonarea unui procuror au adunat probe in dosarul meu, probe pe baza carora sper ca o sa primesc NUP. Mai departe procedura imi este neclara. Maine incerc sa aflu mai multe daca o sa fiu primit in audienta de procuror si voi intreba si daca pot primi dovada cu drept de circulatie pana se solutioneaza dosarul.

P.S. Am inteles ca Statul nu are bani de plata buletinelor de analize. Deci daca nu mergeam sa le platesc, statea dosarul la cercetari penale pana aparea buletinul de analize...

Modificat de RaduBogdan
  • Moderator
Publicat

Maxu nu este vorba de nicio culpă. S-a împământenit ideea asta conform căreia statul este vinovat by default. Păi dacă tu ai un client într-o astfel de situaţie şi intenţionat sau în bătaie de joc prin milioanele de tertipuri existente prelungeşti sau amâni ori lungeşti cercetările numai pentru a trage de timp, este de vină procurorul sau statul. În niciun caz.

Publicat

corect dar eu ma refer la o problema clara, caz scoala daca vrei sa-i spui. exista numeroase dosare in care procurorul freaca menta sau nu se achita expertizele.

in cazul in care "clientul" se stie sub 0,8 nu are nici un interes sa traga de timp, ar fi in defavoarea lui.

stiu multe dosare care zac la parchet fara rezolutie desi sunt complete 100%, asteapta doar redactarea NUP.

Publicat

Update ! Pentru ca am promis ca revin cu detalii, in cazul in care mai intereseaza pe careva, azi am mers la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, unde am aflat ca dosarul meu este inca in "Repartizare". De la Udriste a plecat in 24.09.2012 catre P.Jud. S.2. Pentru prelungirea dovezii de circulatie, se depune cerere tipizata impreuna cu copie C.I. si talon masina catre procuror, iar in termen de trei zile se ridica de la Udriste dovada de circulatie. In cazul meu nu ar fi fost posibil, din moment ce dovada mea era fara drept de circulatie.

Am sa revin cu detalii.

Bafta !

Publicat

Buna ziua,

Astazi 31.10.2012 am predat permisul de conducere la politia rutiera din baia-mare pt. ca am primit o scrisoare in care era mentionat ca am cumulat 16 puncte penalizare si mi se suspenda dreptul de a conduce 30 de zile.

Am facut tot posibilul si am ajuns pana in 5 zile de la primirea scrisorii ca sa nu mi suspende pe 60 de zile,aflu la politie ca mi se suspenda permisul pe

90 de zile pt. ca au gasit in calculator ca in 2007 eu mai aveam 16 puncte cumulate si eu in 2007 trebuia sa predau permisul(nici nu stiam de asta ca inainte sa primesc instintarea am plecat din tara si am stat 1 an)

Va rog sa-mi raspundeti cum e posibil ca dupa 4 ani in care am circulat in toata tara si am fost oprit de zeci de ori de politie si nimeni nu mi-a zis nimic plus de asta anul trecut am mai adaugat categorii la permis si acum eu trebuie sa stau 90 de zile practic mi-au luat painea din mana?

Publicat

Nu stiu unde scrie, dar nu se prescriu punctele dupa 6 luni ?

Publicat

te referi la altceva decit subiectul postat mai sus. o suspendare intervenita se prescrie un 5 ani ( cred ca este art 209 sau 210 din regulament)

Publicat (modificat)

pentru andry:

Art. 103.din OUG 195/2002

alin (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;

3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2) hotararea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se comunica titularului de catre serviciul politiei rutiere, care are in evidenta contravenientul, in termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii.

(6) In cazurile prevazute la alin. (1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza, are resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala, in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.

(7) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (6), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (1) lit. a) si b).

Art. 209 din R/OUG 195/2002

(1) La cumulul a cel putin 15 puncte de penalizare, serviciul politiei rutiere din judetul care are in evidenta conducatorul de autovehicul comunica acestuia, in scris, in termen de 10 zile de la data inregistrarii in evidenta a ultimelor puncte de penalizare, sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, precum si obligatia de a se prezenta la sediul politiei rutiere, in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.

(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumularii celor 15 puncte de penalizare si pana la data expirarii termenului cand avea obligatia de a preda permisul de conducere sau, dupa caz, pana la data predarii permisului de conducere.

(3) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule opereaza in ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

(4) In cazul in care titularul permisului de conducere nu se prezinta la politie, in termenul prevazut la alin.(1), perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza, de drept, cu 30 de zile.

(5) In situatia in care titularul permisului de conducere face dovada imposibilitatii prezentarii la politie in termenul de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule dispusa potrivit alin.(4) se anuleaza.

Atentie la prevederile art 209 alin 2 si 3.

Politia rutiera v-a comunicat in anul 2007 prin adresa la domiciliu sa predati permisul e conducere dar dvs. din diferite motive nu ati facut acest lucru. Acelasi lucru s-a intamplat si in anul 2012 cu mentiunea ca de data asta ati intrat in posesia comunicarii.

Doar ca suspendarea din anul 2007 nu si-a produs efectele fapt pentru care v-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o perioada de 60+30 =90 zile

pentru maxu08 eu nu am citit nicaieri ca o suspendare intervenita se prescrie in termen de 5 ani

Modificat de 25tess
  • Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.