Jump to content
POLITISTI.ro

Retinere permis fara drept de conducere

Postare recomandată

Publicat

Bună ziua,

La data de 13 iunie 2012 am produs accident de circulatie. Am trecut pe culoare rosie a semaforului, a carei vizibilitate era obturata de crengile unui copac. A rezultat o tamponare usoara cu alta masina, iar in masina respectiva era o doamna care a afirmat ca s-ar fi ranit sens in care a chemat ambulanta. La sosirea echipei de cercetare de la Brigada Rutiera, am suflat in etilotest si am avut 0,28 in aer expirat. La IML am avut 0,28 si 0. De la data de 13 iunie 2012 si pană azi, au trecut mai mult de 120 de zile, perioada maxima a aplicarii masurii complementare a suspendarii dreptului de a conduce. M-am impacat cu cei pe care i-am accidentat, si-au reparat masina pe RCA -ul meu, iar la politie nu au depus plangere, expirand si termenul de 60 de zile in care puteau sa depuna plangere. De la Politia Rutiera am aflat ca am deja numar de dosar penal, si inca astept sa primesc NUP. Inca nu am primit niciun proces verbal de contraventie in vederea achitarii amenzii. Stie cineva daca pot solicita restituirea permisului doar pe considerentul ca a trecut deja perioada maxima pe care s-ar putea suspenda, si nu am beneficiat de dovada de circulatie ?

Multumesc anticipat pentru eventuale sugestii !

Cu stimă !

Publicat

La consumul de alcool deobicei nu se repara masina pe RCA. Dupa ce primesti rezolutia de la parchet abia atunci ti se va intocmi proces verbal de contraventie. Nu poti solicita de la politie decat daca ai rezolutia de la parchet. Chiar daca iti va veni mai tarziu, ti se va intocmi p.v. daca este NUP si ti se va restitui p.c.-ul.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Merci pentru raspuns. Am vorbit cu soferul masinii avariate si i s-a reparat masina. Pe dovada pe care a primit-o, nu era specificat faptul ca as fi fost sub influenta alcoolului, ori am avut noroc, ori a reparat-o singur, nu stiu. Masina mea nu e avariata, a cazut doar numarul si suportul. Sper sa nu mai dureze mult cu NUP-ul ca deja m-am saturat sa astept.

Inca o data multumesc pentru precizari.

Bafta !

• Moderator
Publicat

RaduBogdan e normal și firesc să nu primești proces verbal de contravenție până nu vei primi rezoluția procurorului privind NUP în cauza penală. Până la acel moment fapta e cercetată ca infracțiune, abia după decizia oficială a procurorului ți se va întocmi proces verbal de constatare a contravenției.

Pentru a urgenta soluționarea cazului, te sfătuiesc să te interesezi la Parchet în vederea obținerii deciziei procurorului.

Publicat

De acord, doar ca in procesul verbal , se va specifica printre altele, ca se suspenda dreptul de a conduce pentru 90 de zile. Sper sa se numere si zilele in care nu am avut acest drept, ca masura tehnico-administrativa, si sa il pot recupera cat mai repede. Am reticente in a merge la procuror, in conditiile in care nu am fost citat pana in prezent. Mi-e teama sa nu considere cine stie ce presiuni din partea mea :) Ofiterul care a instrumentat dosarul meu, mi-a spus ca din punctul dumneaei de vedere, e contraventie pe partea cu alcoolul, iar persoana vatamata nu s-a prezentat la data la care a fost citata si de asemenea ca daca a trecut termenul de 60 de zile, dosarul va pleca la procuror pentru competenta solutionare. Acum ma uit zilnic in cutia postala dupa recomandata ca nu stiu ce voi primi. O citatie, o recomandata etc. nu inteleg exact procedura...

Publicat

procedura este urmatoarea:

1. parchetul va emite o rezolutie cu NUP

2. dosarul pleaca la politia rutiera;

3. seful Biroului de Politie rutiera va emite o decizie prin care se va dispune aplicarea celor 90 de zile

4. se va comunica decizia si (depinde de IJP, practica difera) pv aferent.

termenul de 90 de zile incepe abia din acest moment. deci mai ai de asteptat

• Membru
Publicat

Cred ca trebuia sa incepi prin descrierea faptei altfel:"Am trecut pe culoare rosie a semaforului, a carei vizibilitate era obturata de crengile unui copac si pe fondul consumului de alcool."Nu?Asa era corect,sau pt tine consumul de alcool si apoi condusul unui auto ti se pare OK?

Publicat (modificat)

in cazul consumului de alcool se repara masina pe rca fara ca cel vinovat sa aiba repercusiuni

daca valoarea alcoolemiei este de pana 0,40mg/l alcool in aerul expirat

daca valoarea alcoolemiei este peste 0,40mg/l se repara masina celui nevinovat dar firma de

asigurari se intoarce cu regres impotriva celui vinovat.

cu stima.

alcoolul cu volanul nu se pupa colegu!

Modificat de soimica
  • Apreciez 1
Publicat (modificat)

daca la retinerea permisului de conducere este eliberata dovada inlocuitoare fara drept de circulatie perioada de suspendare incepe din acel moment.. dupa ce primesti rezolutia de la Parchet mergi la Politia Rutiera sa ridici permisul de conducere. in cazul tau nu poti beneficia de reducerea termenului de suspendare rosu semafor + alcool+ avarii auto. daca sustii testarea 13/15 iti poti ridica permisul in termen de 90 de zile, fara testare suspendarea este de 120 de zile. termenul de 90 sau 120 zile se calculeaza din momentul in care nu ai mai avut dreptul sa conduci auto.

Art. 210 din R/oug 195/02

(1) In situatia in care conducatorul de autovehicul savarseste o fapta pentru care, potrivit legii, se retine permisul de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce eliberandu-se dovada inlocuitoare cu drept de circulatie, sanctiunea contraventionala complementara opereaza incepand cu ziua urmatoare celei in care a expirat valabilitatea dovezii.

(2) Cand dovada inlocuitoare a permisului de conducere este eliberata fara drept de circulatie, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce opereaza din momentul aplicarii sanctiunii contraventionale complementare prin procesul-verbal de constatare a contraventiei.

art 221 alin 2 din R/oug 195/02

2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :

a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;

c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;

d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Modificat de 25tess
Publicat

Art. 214.

(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zile.

(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de, a conduce, se aplica distinct perioade de suspendare pentru fiecare contraventie.

Publicat

legea 136/1995 Art. 58. - Asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:

a) accidentul a fost produs cu intentie;

b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie;

c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;

d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.

in cazul tau societatea de asigurari a suportat contravaloarea remedierii avariilor la celalat auto.

Publicat

@25tess - art 210 nu acopera si varianta in care fapta este urmarita ca infractiune dar ulterior se da NUP. Practica IPJ este de a emite o decizie a sefului bpr prin care se anunta suspendarea permisului precum si,perioada, decizie emisa dupa,primirea rezolutiei de la parchet. nu se mai emite proces verbal.

nu cred ca solutia aleasa este legala dar nimeni numprea face contestatie administrativa deoarece procedura judiciara depaseste cele 3 luni. am avut o,speta asemanatoare si daca gasesc motivarea instantei o sa o postez. sper sa nu ma insel cu privire la obiectul dosarului :))

Publicat

Nu mi se pare ok ! Nu intentionam sa-mi atrag oprobriul public prin postarea mea ! Nu sunt un betiv distrus care se plimba aiurea cu masina ! Nu consumul de alcool a fost cauza incidentului, nici crengile copacului, am prezentat faptele asa cum au fost, si exact cum am declarat la politie !

Multumesc !

Constat ca parerile sunt împărțite și aici ! Am citit si OUG si regulamentul de aplicare, cu toate astea situatia mea e neclara ! O sa incerc sa intru in audienta la procuror iar dupa ce se rezolva speta o sa postez toti pasii legali, in cazul in care se mai intampla si altcuiva ! Multumesc tuturor celor care mi-au dat sugestii ! Bafta tuturor ! Semper fidelis !

• Moderator
Publicat

Nu trebuie să te superi atât de repede. Nu te-a făcut nimeni un "beţiv distrus", dar e normal să existe mai multe păreri, fiecare percepe o stare de fapt diferit.

Publicat

Daca citesc dispozitiile legale, ar trebui sa pot recupera permisul avand in vedere ca au trecut 120 de zile de la data retinerii permisului, chiar daca este vorba de o masura tehnico administrativa emisa fara proces verbal ?!

Publicat

in opinia mea, ti-am spus mai sus, perioada incepe abia dupa rezolutia de NUP si primirea dispozitiei sefului politiei rutiere. deci mai ai de stat.

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat

Permisul il vei recupera imediat ce vei primi process verbal de contraventie, se socoteste si perioada cat a durat doasarul. Eu am avut astfel de spete si asa s-a procedat. Nu trebe sa te superi maxu dar eu asa stiu.

• Apreciez 2
Publicat

nu ma supar :) dar daca dosarul penal (finalizat cu NUP) dureaza 6 luni (sau chiar mai mult) ce se intimpla? data viitoare va avea discount?

eu sunt de parere ca nu se aplica principiile din penal unde scazi arestul preventiv din pedeapsa finala.

in plus, in varianta ta procesul verbal se emite ptr a se constata o sanctiune deja executata? pv se emite ptr viitor si nu pentru trecut, el nu constata o pedeapsa executata, el impune executarea (in viitor) a unei anume sanctiuni. nu?

• Moderator
Publicat

Cred că se ia în considerare dacă persoana în cauză a solicitat prelungirea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere sau nu. :clip:

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Păi sancţiunea nu este suspendarea permisului, ci punctele de amendă.

Măsura complementară tehinco administrativă nu-şi mai are rostul deoarece omul nu a avut dreptul de a conduce pe perioada cercetărilor.

Publicat

Apreciez ca suspendarea dreptului de a conduce este o masura tehnico administrativa iar coroborand cu aspectele OUG nu poate depasi 120 de zile. Procesul verbal de contraventie va fi emis pentru a plati amenda si a mi se acorda punctele de penalizare. Aici iar e o contradictie din moment ce stim ca retinerea permisului sterge automat toate punctele. Abia astept sa vad cum se termina toata povestea asta.:)

In cazul meu nu puteam beneficia de dovada cu drept de conducere. Incepe sa-mi placa speta, am creat un adevarat brain storming :)

Publicat

brain stormingul ar fi OK insa problema de fond este mai rea - avem un OUG care nu este clar :) altfel nu ar exista opinii separate ci un articol clar care putea fi postat. dar cum dreptul nu este matematica :)

Publicat

Din pacate asta e si concluzia mea ! Oricum e crucea pe care o port pentru faptul ca am urcat la volan dupa ce bausem ceva mai devreme, plus accident, plus trecut pe rosu etc. Totusi nu ar strica niste dispozitii legale clare :)

Publicat

De la Politia Rutiera am aflat ca am deja numar de dosar penal, si inca astept sa primesc NUP. I

ok, sa o luam logic si de la capat:

eu inteleg ca dosarul a fost in cercetare penala ptr vatamare corporala iar lipsa plingerii va duce in mod clar la un NUP.

Astazi, dosarul este la procuror si urmeaza sa primeasca NUP urmind ca in baza art 103 alin.1 lit.c din OUG 195 sa ti se suspende permisul ptr 90 de zile.

Conf alin.1/1 suspendarea se dispune de catre seful politiei rutiere DECI pentru mine - cel putin - este clar ca perioada de suspendare nu curge de drept de la data retinerii de catre echipaj a permisului (cind s-a constatat evenimentul rutier) ci de la data comunicarii deciziei administrative pentru ca lipsa acesteia (iar decizia nu exista pina cind dosarul este returnat de parchet impreuna cu rezolutia de NUP) determina in mod obligatoriu inexistenta vreunei sanctiunii complementare privind suspendarea dreptului de a conduce.

ramine in discutie daca aceasta decizie trebuie sa fie insotita sau nu de catre un pv de contraventie (ce poate fi contestat la rindul lui) dar am o sentinta a CA Bucuresti care specifica ca emiterea unui pv este obligatorie (am sa postez si motivarea, am gasit decizia in arhiva). este o decizie rarissima (adica eu nu am mai vazut una care sa fi fost si publicata) si de aceea nu pot spune ca este o jurisprudenta constanta sau relevanta.

argumentatia mea este fracturata pe undeva? :)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.